Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• tildy

nagyúr

válasz Lauda #211 üzenetére

Ha az anyagi oldalat nezzuk, akkor itt futja olyan dolgokra, amire otthon nem. Nekem ez eleg. Nem tudom, mire gondolhattal a "mast nemmel".

Dany: en a jeg hatan is megelek tobbnyire:) Nem kell feltetlen "jo szakma" otthon pl a tanarok nincsenek megbecsulve, itt viszont igen. Otthon sajnos nem becsult szakma a tanari, es nem is fizet jol, itt havi netto 2000-2500 font korul.

• Dany007

veterán

válasz Lauda #215 üzenetére

Te írtad:

"tildyt ne keverd ide, O mar itthon is jol keresett, boven az atlag felett es a mostani meloja is egy jol fizeto allas. "

És ez csak azért van, mert van egy normális szakmája (pl. nem történész). Ami bárki másnak is lehet. Ergo ne keverjem bele azt akinek van egy jó szakmája.

De igazad van, zárjuk le az egészet. :) Egyetlen egy kérdés még. Amivel azt hiszem a lényeget el lehetne dönteni.

Ugyanazon munkakör (szakma, stb), esetében meglehet-e élni jobban, magasabb életszínvonalon külföldön*, mint itthon? Igen vagy Nem?
    Mert ez a lényeg. Ezt akarják elérni azok akik külföldre vágyakoznak. A többségtől eltérően nem a kolbász kerítést keresik, hanem a jobb életszínvonalat.

*: külföld alatt leginkább a nyugat- és észak-európai országokat értem elsősorban. Csak a biztonság kedvéért írtam, nehogy valaki Szomáliára gondoljon. Mert volt már ilyen hasonló topikban... :U

• Dany007

veterán

válasz Lauda #211 üzenetére

Örülök, hogy sikerül egyességre jutnunk.
    A marhaság ott kezdődik, hogy 'Tildyt ne vegyem bele, mert neki van egy jó szakmája' :U Bocs, de azt hittem eddig sem a 8 osztályt végzettekről beszéltünk. Legalábbis nekem egyértelmű volt, hogy normális szakmával megy ki az ember ha egyszer kimegy. Mindegy ezt lezártuk.

"hogy valaki azzal a tudattal keszul ki, hogy 1200 eurobol kenyelmesen fog elni "

Szerintem senki épeszű ember nem ezzel a tudattal vág neki a "külföldnek". De meglehet élni belőle. Itthon már nemigazán. Az itthoni (minimálbér: bruttó 92.000) 60.260 Forintból még ha 4-en összeköltöztök se biztos, hogy meglehet élni!
    De ott kint meglehet és valahol el kell kezdeni. Biztos lehetsz benne, hogy az épeszű embernek nem az a célja a külföldi munkavállalással és élettel, hogy az ottani minimálbérből éljen király módjára. Erről szó se volt! Nem ebből indult a vita. Sőt a videóban beszélő gyerekek sem említettek ilyet! Véletlenül sem.

• tildy

nagyúr

válasz Lauda #204 üzenetére

Hat atlag felett, de annyira tul jol azert nem. Ha a cafeteriat is beleveszem , ugy volt meg netto 220. PErsze a szalgmunkasok 70-75 ezres berehez mar ez is "jolkereses".

Takaritasbol is meg lehetne elni, ha nem egykeresos modell van. Mert akkor ketten mar hazavisznek teljes munkaidonel 1700 -1800 fontot.
    A takaritast meg a recepciot pont azert vallaltam be, mint amiert viszlat is most, amit csinal. Valamibol meg kell elni, de nem adjuk fel az álmainkat.

• Dany007

veterán

válasz Lauda #204 üzenetére

Mivan? :) Mért ne vegyem bele Tildy-t?
    Volt egy rendes szakmája igen. Kiment és elkezdte valahogy. Ez nem is meglepő. Nála is a szakmai állás volt a cél. Azt el is érte.
    És igen jobban él ottkint ugyanabban a munkakörben, mint itthon. Akkor mégis ezzel mi a probléma?

Komolyan azt akarod bemesélni, hogy nem lehet ottkint jobban megélni ugyanabban a munkakörben, mint itthon? Nemár... Itt az élő példa. Vele beszélgetünk.
    Ja, hogy őt ne vegyem bele mert neki volt egy rendes szakmája itthon is?

Akkor szerinted csak azokat a csöveseket kéne nézni akik nyolc osztállyal mindenféle nyelvtudás nélkül mennek ki? Mert azoknak tényleg nem sikerül ami nem is csoda. De nem is erről a rétegről beszéltünk.

Nem értem mért mész ennyire szembe az egyértelművel. Azért mert neked nem sikerült? 10-15 ezer magyar él és dolgozik csak Londonban. Sz.ted ha annyira szar lenne nem jöttek volna már haza régen? Vagy szerinted mindegyik felsővezető? Ugyanmár.

szerk.: de komolyan magyarázd már el nekem (nekünk), hogy miért nem lehet jobban megélni külföldön ugyanabból a szakmából, mint itthon?
    Mért akarod azt bizonygatni, hogy nem lehet. Amikor itt van Viszlát, itt van Tildy, de szerintem találnánk még pár fórumtársat aki hasonló helyzetben van. Nyilván ők sem viccből élnek több ezer km-re a családjuktól. Nem csak világot látni mentek.

• Dany007

veterán

válasz Lauda #180 üzenetére

Nem kifejezetten az USA-ról beszéltem. És többször is megbeszéltük már, hogy nem egyszerű, azt senki se tagadja.

Ott van Tildy. Vele mi a helyzet? Kiment, pár hónap után kapott szakmai állást. 1 fizetésből élnek kitudja már hány éve. És általa is elismerten jóval kevesebbet kap, mint amennyit a munkája ér odakint, Angliában. Mégis megélnek belőle ketten(!) egy fizetésből! És ha jól tudom már egy ideje nem 5-en élnek egy lakásban, hanem külön csak ők ketten.
    Itthon hol tudod ezt megcsinálni, hogy az adott szakmában elérhető minimum fizetésből ketten kényelmesen megéltek??? Úgy, hogy MacBook-juk iPadjük van. És még valamit félre is tesznek...

Próbáltam keresni külföldön élő magyarokról statisztikát. Hát nekem nem sikerült találni. Főleg olyat ami az elmúlt 10-20 év alakulását mutatná.
    De csak Londonban olyan 15-20 ezer magyar él. Ez egy közepes méretű magyar városnak felel meg. Ráadásul ez csak egy ország egy nagyvárosa. Ami nem mellesleg az egyik legdrágább Európában. A többi országról sajnos nem tudok adatokat, becslést sem.
    Na de akkor ne mond már, hogy ez olyan lehetetlen cél? Lehetetlen feladat? Olyan hihetetlen továbbra is, hogy kilehet menni és meglehet élni jobb életszínvonalon, mint itthon? Na nehogymár. :)

• Kassadin

addikt

válasz Lauda #180 üzenetére

Mi számít kint ott az usában jó fizetésnek? USD-ben természetesen. ;] :DDD

darál0w: Bőven elfér ez is a sok értelmetlen és bugyuta bejegyzés mellett. Számodra nincsen jelentősége, számomra meg fontos, a beszéden kívül nem tudunk sok mindent tenni. Ha neked jó a jelenlegi helyzeted, és nem akarsz külföldön szerencsét próbálni, én elfogadom azt is. Ha unod ezt a témát, azt is. :)

• Dany007

veterán

válasz Lauda #171 üzenetére

Komolyan mondom nem értem mért pörögtök ezen?
    Ba**ki másik, korábbi topikokban az volt a problémátok, asszem talán neked is és Jhonny-nak is, hogy ne másodkézből hozzunk információt. Hogy az nem számít, hogy az én ismerősöm / rokonom / haverom hogyan él külföldön. Okés, rendben.

De most itt van Viszlát, első kézből az információkkal. Ő él kint, ő dolgozik kint az ő meglátása és véleménye. Egyáltalán nem olyan embernek ismertük meg Őt akinek ne lehetne adni a szavára. Ráadásul ami az albérleteket illeti, ott vannak a linkek bizonyítéknak.
    Információ, első kézből, attól az embertől személyesen, aki ott kint él és dolgozik.

De nem nektek már ez sem jó. Ez sem elég. Ezt sem hiszitek el. :U Pedig meglett mondva, hogy "aljamunkáról" van szó, mininmál közeli fizetésről stb... Holott ha jól olvastam a vita valami 3-4000 eurón és 5k USD-n kezdődött.
    De itt van Talmida is. Ő is kint él az USA-ban már jópár éve. Szintén információ elsőkézből. Meg lehet kérdezni mennyire lehet ott megélni 5k USD-ből havonta. Aztán kész.
    De lehet azt se fogjátok elhinni amit ő mond.

Komolyan kezdem azt érezni, hogy már semmi nem számít csak mindenáron legyen bebizonyítva mennyire szar külföldön élni. Mennyire lehetetlen és könyörtelen az egész.
    Mert azt még elfogadom, ha nem adtok hitel olyan embereknek, akik nem éltek kint, csak ismerősökön, rokonokon keresztül tudnak a helyzetről. De amikor jön egy olyan ember, akiről tudjuk, hogy szavahihető tisztességes, és ő mondja el a saját tapasztalatait azt is kétségbe vonjátok az már túlzás.

• Viszlát

addikt

válasz Lauda #176 üzenetére

Így is van, csak én a földön járok, számomra a kényelem nem az ostobaság luxusát jelenti.

• Viszlát

addikt

Aki meggondolatlanul költi a pénzét, az egy felelőtlen idióta, akármennyi pénzből is gazdálkodjon. Sokat elárul rólad, hogy így vélekedsz.

• baluka26

veterán

Nyílván.

Ő lakik kint, ő mond mindent tapasztalatból, és ő hülyíti a népet.

• Kassadin

addikt

válasz Lauda #164 üzenetére

Cipőt nem kell havonta venni, nem vagy te nő (bocs, tildy, nem úgy gondoltam). :)
    Arcszeszt ha nem alkohol helyett iszod, akkor elég sokáig kitart szvsz. Fogkrémet, testápolót, mosóport aláírom, habár ha egyedül él, nem hiszem, hogy olyan hatalmas lenne a fogyasztása ilyen cikkekből. De értem, hogy mire gondolsz. Sok kis apróságra kell költenie az embernek.

• Viszlát

addikt

válasz Lauda #160 üzenetére

Például úgy, hogy nem akarok Stuttgart szívében élni, hanem megteszi valamelyik környező falucskában egy helyes kis garzon is. Valóban erre megy el a legtöbb, mert rezsivel eléri a 400 eurót. Ha más készíti számomra az ételt, az luxus, akárhol is él az ember, de saját tapasztalatból mondhatom, hogy napi 7-8 euróból bőségesen lehet étkezni, ha magadnak csinálod. Ez egy hónapban legyen 250 pluszban.

Dolgozni járni max 50 km egy nap (mert eleve ésszel választottam albérletet), ami havi ezres, kiegyezve egy 8 literes fogyasztású autóval további 120 EUR (amiből az adót visszaigényelheted, ha a munkához kapcsolódik és meghaladja a havi 500 km-t), plusz biztosítás, időszakos dolgok, stb, legyen havi 200 EUR.

És még mindig van 350 ajróm, durván százezer forint, amiből félretehetek, egy részét elszórakozhatom, vagy hazaküldhetem a családnak.

Számomra ez kényelmes, mert nem kell izgulnom, hogy miből fizetem ki a számláimat, jut extra dolgokra is és ha okos voltam és a havi fennmaradó összeg egy részét félretettem, akkor ha beüt valami bajság, akkor sem kell pánikolnom.

• Kassadin

addikt

válasz Lauda #46 üzenetére

Én nem azt sajnálom, hogy a(z) én mi adónkból megy felsőoktatásba. Ha van hozzá tehetsége, érzéke, akkor miért ne. Én azt sajnálom, hogy esetleg olyan ember elől veszi el a lehetőséget, aki nem akar kimenni minden áron. Amit meg írsz, azt elhiszem neked, én is így látom/tapasztalom. Mivel most 17-18 évesek közt tanulok, hallom, amit hallok. Majd külföldön így meg úgy, persze angolul egyik se beszél folyékonyan. :U

• tildy

nagyúr

válasz Lauda #46 üzenetére

Az allami pénzen kitanittatas az kvazi a szulei adojabol van. Az ado meg eleg sok(volt az elmult evekben) odahaza.
    Szoval lehet itt dobalozni, hogy az allam penzen, a valosag kicsit mas. Es ha mar errol van szo, ra lehet szallni azokra is, akik kitanultak egy szakmat, az total masban helyezkedtek el, netan csak a "papir" kellett. Sajnos ez a gondolkodas nem vezet sehova. Nem oket kell szidni, hogy elmennek, hanem...

• Dany007

veterán

válasz Lauda #48 üzenetére

Jó, bele nem fog tenni semmit. De az sem megoldás, hogy elvégeznek x ezren mindenféle büfészakokat, amikre persze nincs itthon kereslet aztán meg tovább él a szülei meg az állam nyakán. :)

• Kassadin

addikt

válasz Lauda #11 üzenetére

A videóban szereplő némelyik "tini" (mert felnőttnek nem nevezném a gondolkodásuk alapján) egy olyan álomvilágban él, ami itthon sosem fog megvalósulni. Ez "de én történész akarok lenni, ne az állam mondja meg" például tipikus példája ennek. Jó, fiatal még, 18 évesen én se tudtam, mihez kezdjek magammal. Meg apu azt tartja fontosnak, hogy legyen diplomám. Én is azt tartanám fontosnak a lányomnak, csak mondjuk egy vegyészmérnökit(itthonra nézve). Annyira bele van nevelve a társadalmunkba hogy kell a diploma, hogy képzik őket a vak világba, csak fölöslegesen. Nem vagyok én az egyetem ellen, sőt, jó dolognak tartom, ha nem csak arról szól, hogy bejársz valahova melegedni... Erről mindig eszembe jut, hogy amikor voltam a munkaügyi központban, kerestek gépészmérnököt bruttó 300-400 ezres fizetéssel, gondolom én, ez évek múlva csak növekedhet. Tehát van létjogosultsága természetesen az egyetemeknek is. De rohad hosszú lett, remélem nem fárasztalak.

Hogy magához a témához is hozzászóljak... Ebből semmi jó nem fog kisülni. Mármint ha tényleg minden olyan fiatal, aki kimegy kapcsolatok/jó szakma és nyelvtudás miatt külföldre és kint is marad, megtapasztalja azt, hogy lehet "másképp" is élni, nem tudom, hogy szívesen visszaköltöznének-e ide. Itthon a dolgozó aktív réteg lassan kiöregszik, nem lesz már akkora teherbírásuk, mint fiatalkorukban. És jön a képbe az, hogy a fiataloknak kellene átvenni a stafétát, de munkahelyek meg nincsenek. Mármint nem annyi, amennyi szükséges lenne. Nekik kellene kitermelni azt az összeget, hogy talpon maradjon mindenki. Akárhogy is nézzük, csűrjük-csavarjuk, gazdaságilag ez így nem tartható fent hosszú távon.

Jhonny06: Szerintem ő sem úgy gondolta. De én annyiszor leírtam (tényleg sokszor), hogy nem dolgozhat mindenki az IT/pénzügyi szektorban...

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés