Új hozzászólás Aktív témák
-
bba
tag
Nem mondtam, hogy már nyugaton van erre példa, valszeg ott is még gyerekcipőben jár a technológia. De a piaci verseny fenntartása érdekében ott is lépni fognak majd, ha az eddigi eszközökkel kívánják fenntartania versenyt és szabályozni az árakat.
Lehetne direkt előírással is (diktatórikusan), lásd hatósági árazás (nálunk energia szektor), de ott is már nyitnak a szabadabb piac szabáyozás irányába, vagy lehet magára hagyni is a piacot egy ideig és akkor az erőfölények és pénztőke dönt, de ez előbb-utóbb a piaci erőfölénnyel történő visszaélésekhez vagy több szereplő esetén kartelezésekhez, stb vezet.De amikor vmit úgymond egyetemleges elvárásnak/minden ember számára kielégítendő igénynek tulajdonítanak, mint pl: a vezetékes távközlés volt anno, vagy most az internethez való hozzáférés (lásd Sulinet, e-pontok minden kis faluban), akkor az állam igenis be fog avatkozni a piac működésébe, hogy megfelelő irányba terelje.
Nem keverem a dolgokat, dolgoztam távközlésben és szabályozási/árazási területen, úgyhogy van egy pici rálátásom a témára.
Az, hogy régebben a Postáé volt a hálózat és azt privatizálták, annak még nem egyenes következménye (mint ahogy a szavaidból kiveszem) az, hogy a nyertes cégnek a többi szolgáltatót is be kellett engedni oda.
A beengedés a piaci verseny fenntartása érdekében született meg, mikor a távközlési piacot részpiacokra osztották, és megvizsgálták kik a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatók (JPE-k). Akkor ha vki egy bizonyos területen élő lakosokat egyedüliként ér el a saját hálózatával, kvázi monopol helyzetben van, ergo JPE és kötelezve lett arra, hogy más szolgáltatók is tudjanak kiskereskedelmi szolgáltatást nyújtani ő területén. Így megszületik a nagykereskedelmi szolgáltatások piaca, ami szabályozott piacokon a szolgáltatás nyújtók (SP=service providers) között piacot jelenti.Tény és való, hogy nálunk nem úgy történt meg a távközlési piac nyitása, hogy elég tőkét és befektetőt vonzott volna, így lehetett az, hogy az állami hálózat jelentős részét a Matáv vitte tovább (70-75%) és csak kb 9-10 másik szolgáltató jelent meg, azok is a kisebb körzetekben, amelyek az idő folyamán összeolvadtak, illetve felvásárlásra kerültek.
Azzal, hogy megtörtént a korábbi állami területek felosztása, a verseny még nem volt adott, mivel az adott területen az ügyfél szerzés csak egy darabig lehetséges, és mivel árakban nem kellett mással versenyeznie, így azt tehetett a szolgáltató, amit akart. Így ha egyrészt megjelenhetnek egymás területein élénkítem a verseny, másrészt, ha költség alátámasztottan kell kimutatniuk az árképzésüket és csak bizonyos haszon kulcsot tudok elfogadni, akkor képes vagyok mit hatóság lejjebb faragni az áraikat.
Persze ehhez kellett az is, hogy az egyes technológiák esetében fizikailag is megoldható/kivitelezhető legyen az összekapcsolódás, azaz olyan pontokat kellett találni, ahol szolgáltatási lánc/hálózatban zavarmentesen együttműködhetnek és megoszthatóak az egyes szolgáltatások.
Ilyen pontok több helyen is vannak a hagyományos, vezetékes távközlési hálózatban, de
ez még nem jelenti azt, hogy gazdaságilag meg is éri megtenni, mert mondjuk nagyon kevés potenciális előfizetőt tudnak elérni vele nagyon nagy beruházás árán.Persze minden új technológia esetén a cégek ereje, lobbi érdeke is előtérbe kerül. Így jogos az az érdek, hogy drága új technológiája előbb térüljön meg ő használja ki elsőként, és csak utána jöjjenek mások.
Másrészt érdemes az új technológiák újdonság, verseny előny tulajdonságát is kihasználni, és hagyni a piacot, hogy a szolgáltatók maguk versenyeznek és törjenek egymás ellen a babérokra.
Ha meg egy technológia eleinte nagyon drága, lehet akár ösztönözni is annak bevezetését. Mobil szolgáltatások esetén is a hálózat kiépítés idején, csak úgy mentek bele a szolgáltatók, hogy a nagy kalapba nekik jóval kevesebbet kellett beadniuk sarcként, és egy ideig mesterségesen magasan tarthatták az áraikat. Most meg végül náluk is ugyanúgy vannak hálózat bérlések, más szolgáltató is használhatja ugyanazt az adótornyot, alátámasztott adatszolgáltatási kötelezettség, és költségalapú árképzés, stb.Sajnos gazdaságilag egyelőre nem érte/éri meg, hogy tisztán virtuális szolgáltatók jelenjenek meg a piacon, aki saját hálózat nélkül pusztán kiskerként jelennének meg az előfizetők előtt.
Nem ismerem az optikai hálózatok, FTTH működését, de szerintem ott is találhatóak majd pontok, és módok, hogy több szolgáltató is egyszerre legyen jelen.
Persze mondhatni, hogy jócskán vannak területek, ahol több hálózattal is elérhető egy adott ügyfél, akkor az újonnan kiépítettre nem feltétlenül kell beengedni más szolgáltatót, oldja meg a többi létező hálózattal. De ahhoz, hogy választási szabadsága meglegyen az adott ügyfélnek, és azonos paraméterekkel rendelkező szolgáltatások között tudjon választani, már lehet hogy szükség van a beengedésre.
A jövő dönti el, hogy a jelenleg is redundánsan létező hálózatok (réz, optikai, koax, vezeték nélküliek) mi lesz a sorsa, mert együttes fenntartásuk, pláne kiépítésük rengeteg pénz elvisz.
''Semmi sem állandó, csak a változás örök.''
-
dchard
veterán
bba:
1. Szeretnék hallani olyan "nyugati" példát, ahol az FTTH hálózatra beengedi a tulajdonos cég a többi operátort úgy, hogy a teljes infrastruktúrafejlesztés magánberuházásból valósult meg. Elárulom: ilyen nincs. Azzal kevered össze, amikor az állam építi ki magát az infrastruktúrát, és ő bárkinek, értelemszerűen több szolgáltatónak is bérbe adhatja magát a hálózatot, illetve a hálózaton történő megjelenést. Hát ez itt nem ilyen.
Az ADSL pedig nagyon félrevezető példa, ugyanis az ADSL hálózatra azért kellett beengednie a MT-nak a többi szolgáltatót, mert magát a telefonhálózatot a Magyar Postától (anno állami cég) örökölte, másrészt akkor még egyetlen - főleg országos - versenyképes társszolgáltató sem volt a piacon. De ez már elég régen megváltozott. Ezért is hívjuk őket monopol helyett inkumbens szolgáltatóknak.
64b0r: minden betű ami a cikkben szerepel, saját kútfő, egyetlen karakter sem lett beillesztve máshonnan.
Dchard
A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]
-
villamos
őstag
válasz Televan74 #74 üzenetére
Úristen! Tényleg 3,6Mbit/sec? Ráadásul vidéken, kis faluban? Mekkora mázlista vagy hallod! Hogy én mit meg nem adnék 3,6Mbit -ért!
Én Bp 22 ker, és a legmagasabb sebességem 2,4 Mbit/sec! (úgy hogy papíron 8)
Szóval nehogy azt hidd, hogy neked van a legvacakabb neted!
Persze biztos vagyok benne, hogy van nálam is lassabb...[ Szerkesztve ]
Szép álmokat csillagom! És amíg te csicsikálsz, én hozok neked egy... LÁNGSZÓRÓT TAKAROGGYÁ!
-
64b0r
aktív tag
Jó cikk volt! Érdekes téma, érthetően leírva, bár néhol kissé sajtóanyag-szerűnek tűnt a megfogalmazás, de ez lehet a források miatt is.
Ja, és van még egy előnye az optikai kábelnek: nem kell a színesfémtolvajoknak.
On the internet you can be anything you want. It is strange, that so many people decide to be stupid.
-
bba
tag
Hali!
Az, hogy más szolgáltatók is majd megjelennek az optikai hálózaton a hálózatot kiépítő és tulajdonló cégen kívül szerintem nagyon is lehetséges és a jövőben valóságos is lesz, mivel egyrészt ez hatóságilag és szabályozás ügyileg aggályokat vetne fel (piaci verseny fenntartása, monopol helyzet kialakulásnak veszélye, egyetemes szolgáltatás fenntartása, stb.), másrészt akkor, ha a fizika hálózat és tartalom szolgáltatás jobban szét vált volna nálunk is, de a piacnyitáskor nem ebbe az irányba léptünk.
Azonban a szabályozás nagyon lassan változik, - főleg nálunk Mo. ahol a nyugati szabályozást követjük (lásd piacnyitás, árképzés), - lassan követi a technológia fejlődését, így ennek megtörténte még a hálózat kiépítés befejezésén túl is jóval odébb van.
Jelenleg épphogy csak az új technológiai hálózatok kiépítése kezdődött meg, amit eleinte a tőkeerősebb cégek megpróbálnak versenyelőnyként kihasználni majd, és a többiek előtt elérni a potenciális ügyfeleket.Amennyiben az NHH elég emberrel rendelkezik, és vannak már nyugati szabályozási minták, valamint tanul(t) az ADSL, mint új technológia bevezetése és szolgáltatók monopol területre történő kötelező beengedéséből (nagyker szoláltatások, naked ADSL megjelenése), úgy elébe mehet a dolgoknak és a technológia kiépítéssel egy időben már leszabályozhatja az optikai elérés és szolgáltatás piacát a már létező (ADSL, PSTN) technológiákhoz megszületett szabályokkal analóg módon...
''Semmi sem állandó, csak a változás örök.''
-
Tcm
tag
Én Szekszárdon élek. Tolna megye megyeszékhelye. Kb egy évvel ezelőttig 9500 forint körül fizettem a sima 8Mbites ADSL-ért. Akkor áttértem TvNetWork-ös ADSL2-re 15Mbit 8000ért!
Drága jó TvNetWork-től egy-másfél hónapja kaptam egy levelet.. miszerint súlyos technikai hiba történt a hálózatukban, amit nem tudnak (akarnak, kitudja) javítani, így 2 hónap múlva megszűnik a szerződésem. Gondolom én kevés az előfizetőjük, és ráfizetésesek a városban.. Ugyanis az eget rengető hibájuk ellenére az internetem sebessége, rendelkezésemre állása azóta is kifogástalan. A vicc az egészben, hogy mindenképp megszüntetik, és a jelenlegi 15Mbites 8000Ft/hó-s netről mehetek vissza a 8Mbit 9000Ft/hó-ra.Király mi? Erre varrjatok gombot!
FTTH-t SZEKSZÁRDRA! Elsőként írok alá 10 év hűséget!
-
veterán
Hát ez igen.Megint tanultam valamit
Köszönjükduree54
-
Doom
aktív tag
Egy elütés:
a sűrű hullámhossz-osztásos multiplexelés ad igazi magoldástEgy kérdés:
Néhány mondatban le tudod írni, hogy az E-PON mitől különbözik a G-PON-tól? Ez nekem hiányzik a cikkből.
Köszi. -
skylaner
senior tag
válasz concret_hp #87 üzenetére
A rézkábel maximális adatátviteli sebességét akadályozza a kábel fizikai tulajdonságai.
Itt él Shannon tétele, zajos csatorna maximális adatátviteli sebessége.
H*log2(1+S/N) H:csatorna sávszélessége S/N: jel/zaj viszony
A réz kábel sokkal érzékenyebb a zajokra mint az üvegszál.
Az üvegszál nem érzékeny az áramimpulzusokra,elektromágneses zavarokra.
Valamint a csillapítása is jóval kisebb mint a rézkábelé. -
concret_hp
addikt
javítsatok ki ha tévednék, de úgy vágom a rézkábelben is fénysebesség közelével terjednek a jelek
vagy fullba vagy sehogy :D
-
Sanyix
őstag
válasz Televan74 #79 üzenetére
mit akarsz? Az változatos. Én egy kisváros (budapest) 3. kerületében lakom és hatalmas választék van:
t-kábelnet (max 25/5 mbit 8k-ért), és t-adsl (max 8/512mbit 7k-ért) (persze mind2 legalább 1 éves hűséggel ennyi).
Tehát választhatok t és t közöttszövegértelmezés, az ÉRTELMEZÉS a fontos, mert az olvasás mindenkinek megy, de az ÉRTELMEZÉS már komoly probléma a magyaroknál. Gondold ezt át mielőtt marhaságot írsz...
-
dchard
veterán
Televan: tévedsz: épp ez az, ha ez egy amerikai típusú piac lenne, akkor nálad lufasz lenne, nálam meg 5 szolgáltatónak kéne optikával elhalmoznia, mivel ezen a környéken meglehetősen jó a fizetőképes kereslet bármire. De ez nem egy amerikai típusú piac, és én ezt nem bánom annyira még akkor sem, ha én a mostaninak kárvallottja vagyok.
"De akkor nálad se lenne ilyen olcsó a net.Mert velünk fizettetik a te net fejlesztésedet is."
A dolog fordított: az én területemen jóval nagyobb a megtérülési ráta, tehát éppen hogy az én havidíjamból fejlesztenek nálad, és nem fordítva. Tessék gondolkodni.
kantorpe: ne vitatkozzunk már, ha a monomódusút helyett az egymódusút nem értik meg a kollégáid, akkor javaslom a nyelvi továbbképzőt, de az hogy ti mit szoktatok meg, és hogy mennyire csodálkoznátok, ha valaki más kifejezést használ, irreleváns a kérdés szempontjából. A rövid véleményem erről: krumpli, burgonya.
zoli62: igen, én is felhasználtam részben.
Dchard
-
zoli62
addikt
Itt is van egy jó összefoglaló. [link]
-
Kantorpe
tag
Nekem ez az eroszakos magyaritasi hullam nemigazan tetszik, fokent, hogy egyeb helyeken meg megy az anglomankodas, itt meg a kenyszermagyarkodas.
Shoppingolasra fel.
Ebbol is latszik, hogy oregvagyok, de holnap tesztkeppen hasznalom majd az embereknek, az egymodusu, meg tobbmodusu kifejezeseket, meglatom hogyan fognak nezni.
[ Szerkesztve ]
Minden élő megöregszik, minden tulajdon elenyészik...
-
Televan74
nagyúr
Úgy is van: mondjátok csak le a netet, és fizessetek elő másho... Ja hoppá, csak éppen ilyen alacsony megtérülési aránnyal és ekkora beruházási költséggel senki nem megy hozzátok, csak a monopol multi? Hát kéremszépen... Akkor szívnátok csak igazán, ha a szolgáltatók itthon tényleg tisztán piaci alapon működnének, mert akkor nálatok még telefon sem lenne, nemhogy adsl.
De akkor nálad se lenne ilyen olcsó a net.Mert velünk fizettetik a te net fejlesztésedet is.
[ Szerkesztve ]
Mindenbe beleugatok!!!
-
Televan74
nagyúr
Elnézést rossz topikba írtam. De nem tudok tapsolva örülni ennek a hírnek. Amúgy meg vidéken tényleg semmi jele nincs a fejlődésnek és egy darabig nem is lesz. Én nem messze lakom Dunaújvárostól, kb. 14 km-re. Itt két szolgáltató van.
Az Invitel 8Mbit -es netet adja 11999 Ft ért, igaz benne van a telefon és 2000 ft -ot lebeszélhetsz (ingyen) a havidíjból.(Ez volt egy évig és vártam a csodát , hogy talán elindulok végre a 3,6Mbit -es netről felfelé.) Most a 4Mbit -es netért fizetek 7890 Ft -ot
A másik a Tarr. Kft. ők a 10/1 Mbit -es netet adják 12390 Ft ért , de ebben csak net van.
Van ám választási lehetőség. És árverseny.Elnézést ha legközelebb ilyen hírt látok messze elkerülöm....
[ Szerkesztve ]
Mindenbe beleugatok!!!
-
ronson
őstag
Na hogy legyen egy kis szakma is a kedvedért.
Akkor ahol a digi kiépítette FTTB hálózatot, akkor ott ha a piac úgy kívánja akkor már könnyedén át tud majd állni FTTH-ra?
Na az lesz a szép, ha megjelenik az ajtó előtt T meg a UPC is, lehet majd válogatni.
Bár most leszerződtem 2 évre a digihez. Kábel+30/20-as net+telefon, az első évben havi 3000Ft
[ Szerkesztve ]
-
dchard
veterán
válasz Televan74 #74 üzenetére
Úgy is van: mondjátok csak le a netet, és fizessetek elő másho... Ja hoppá, csak éppen ilyen alacsony megtérülési aránnyal és ekkora beruházási költséggel senki nem megy hozzátok, csak a monopol multi? Hát kéremszépen... Akkor szívnátok csak igazán, ha a szolgáltatók itthon tényleg tisztán piaci alapon működnének, mert akkor nálatok még telefon sem lenne, nemhogy adsl.
Egyébként tényleg ennyire minden műszaki kérdést megválaszol a cikk, hogy csak ilyen kommentekre futja?
Ez itt nem a "panaszkodok mert lassú a netem" topik.
Dchard
-
őstag
Nagyon jó cikk grat, kíváncsi leszek, hogy nálunk mikor fog megvalósulni.
-
Televan74
nagyúr
Én egy kis faluban élek és elég siralmas a net sebessége. 3,6 Mb/s. Már beszélgettem ismerősökkel , hogy ha évek alatt nem változik a helyzet , akkor le fogom mondani a netet és mások is. Pedig eléggé net függő vagyok. Már lassan egy HD videot sem tudok majd megnézni a youtube -on. Ha így le****ják a vidéki netezők fejét az internet szolgáltatók, akkor nemsokára megint csak a nagyobb városokban lesznek előfizetők. Pofátlanul magas áron eladni a ócska netet a parasztnak. Ebből én nem kérek. Fejlesszenek vidéken is.
Mindenbe beleugatok!!!
-
JDani93
csendes tag
Nekem hamarosan ilyen lesz
OPTIC FORCE 140
maximum 140 Mbit/s letöltést és 10 Mbit/s feltöltési sebesség elérését teszi lehetővé -
forestia
tag
válasz Stanley-B. #66 üzenetére
Nekem 06.25-én kötötték be. IPTV+telefon+net.
Június elején jött egy T-hölgy, elmondta mit akar, és kérdezte hogy akarjuk-e mi is. Letaglózott a sok információ, mi-merre-meddig-hogyan stb. Hozzátette hogy mindezt féláron odaadják, 1 év hűséggel( 5680+800 HUF). Nem hittem el hogy ilyen létezik, pláne ennyiért, vidéken.
Tv: 53 csatorna, 2db set top box(a 2. db a plussz 800Ft, csak az egyikkel lehet felvenni,visszatekerni)
net: 25/12,5 Mbit
telefon: édesanyám használjanem a legpontosabb, de azért:
[link]két hét alatt ennyi az annyi:
[link][ Szerkesztve ]
-
vtechun
veterán
Nyíregyháza egyik "peremvárosában" élek, Jelenleg van 2 vonalam, egyiken egy "8" megás DSL van (gyakorlatban olyan 640 K/s-el tudok tölteni) másik vonalon meg egy IPTV Extra csomag lapul Ahogy nézegettem, lehet nem lesz itt egyhamar optika, de bizakodó vagyok a jövőt illetően Ha valaki, akkor én ki tudok használni bármit
-
törölt tag
dchard: egyáltalán nem siránkozás
inkább együttérzek: nem lehet kellemes, de a 8 az még jó is, itt 1-2 mbit...
(nagyobb nem éri meg stb, de nem is olyan fontos, inkább a stabilitás)félreértetted, nem nem ez kéne máris (pl. "menőségből"), csak pont arra megállapítás, hogy
a rosszabb helyzetben lévőknél (mint mi) nem valószínű, hogy lesz
az viszont nem baj, hogy fejleszteni próbálnak[ Szerkesztve ]
-
bteebi
veterán
Ez igen! Remek cikk, köszönet érte!
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
vtechun
veterán
Sziasztok!
Itt Nyíregyházán már több munkatársamnak is bekötötték az Optinetet. Mindenki teljesen elégedett vele, megbízhatóbb mint pl. az adsl
Ez egy 25/12,5 -es csomag:
-
Killing
addikt
Jó cikk.
De mire ilyen lesz itt Szegeden. Tuti nem lesz olcsóért.Meg mért pont most jönne ki a táp gyengesége, mind a két kari annyira nagy teljesítményű, h már bootkor pezsgőt bontanak a DÉMÁSZ-nál?-by finest
-
Stanley-B.
őstag
Hozzám szerdán már jön is a T bekötni az optinetet
-
dchard
veterán
LGLuke: szívesen, örülök, h tetszik. Azért fakadtam így ki az offal kapcsolatban, mert szerintem mindenki utál 2-3-szor annyi hozzászólást áttúrni ha keres valamit. Tiszteljük meg egymást azzal, hogy nem csinálunk másnak plusz munkát a fölösleges kommenteléssel
Alpi: igen, azt el is felejtettem mondani, hogy ahol a Magyar Telekomnak van kábeltelevíziós hálózata, ott természetesen jó darabig nem lesz optinet, helyette a kábelhálózat EDOCSIS 3-ra fejlesztésével kívánják a sávszélességet tovább növelni. Az EDOCSIS 3-mal 4 csatorna összefogásával kb 160-180 Mbit/s-ra nő a szolgáltatható sebesség, 8 csatornával pedig ennek a duplájára.
Sifre: igen, az lenne az
Johnny d: na idefigyelj: én itt ülök a rózsadomb tetején, és se optinet, se docsis3 se semmi, csak a 2,5km-es hurka, amin még adsl2+-szal is épphogy tudják szolgáltatni a 8 megát és fizetek 10 kilót havonta, szóval fejezzük be ezt a fajta siránkozást. Az optinet és docsis fejlesztés egy 5 éves fejlesztési terv, bár jó eséllyel tovább fog tartani, és ebből az 5 évből most kb. a 4. hónapban vagyunk. Ehhez képest a 100.000 háztartás ahol már elérhető, nem is olyan rossz.
Még egyszer: akit érdekel, hogy hol mikor lesz elérhető, az 1412 és www.t-home.hu
Dchard
-
Ebit
addikt
Nagyon jó irás, sikerült közérthetővé tenni a jelen -jövő fejlesztési megoldását, amivel minőségibb adatátvitel következtében,sok újabb szolgáltatás válik elérhetővé.
-
törölt tag
az a probléma hogy ide vhogy nem jön fénysebességgel egy darabig, de még lassan
sem -
Sifre
senior tag
Nekünk már pár hónapja megy az optika a villanyóraszekrényben és rá vannak építve a lakásonkénti leágazások is a szálra. Ez lenne a FTTH?
-
Alpi
tag
Nagyon jó írás lett. Gratulálok én is! Nem bántásképp írom, sőt, csak nagyon zavarja a szemem. A Magyar Telekom "k"-val írandó, nem "c"-vel. Bocsi, csak ott dolgozom és tényleg zavaró. Amúgy elvileg pl. Szegeden még jó darabig, legalábbis 2009-ben, még nem lesz EuroDocsis3.0, pedig ezzel az Invitel, aki nem fejleszt, ki is vérezne. Talán később, úgy 2010-re már várható a hálózatfejlesztés. Remélem mihamarabb eljön az az idő is.
Hippopotomonstrosesquippedaliophobia: félelem a hosszú szavaktól...
-
dchard
veterán
Amennyiben az offolásnak és az ideológiai alapú vitatkozásnak (inkább nevezném vagdalkozásnak, mert alap nélküli az összes fél részéről) nem lesz vége, úgy egy moderátor segítségét fogom kérni az ide nem illő hozzászólások kigyomlálásában.
Nem szeretném ezt még egyszer elmondani.
Másodszor: a cégek neve, akik ilyen technológiával szolgáltatnak, már elhangzott a cikkben, de akkor még egyszer:
Elsősorban a T-home-ról van szó (Magyar Telecom), de a DIGI is hasonlón töri a fejét.
Hol, mikor mennyiért lesz elérhető? Az alábbi oldalon és a 1412-es számon lehet tájékozódni:
http://www.optika.t-home.hu/hol-erheto-el.html
A 1412-n pontos cím alapján azt is megmondják, hogy nagyjából mikorra várható, vagy érdemes-e várni egyáltalán rá.
Nem szeretnék több olyan kérdést, hogy mikorra várható x y helyen, mert nem tudok rá válaszolni.
ran#: sok sikert hozzá, nagy hekker lehetsz, ha sikerül majd értesíts minket is.
villamos: az igazi előny az lenne, ha levágnák a kezét annak, aki lop, és akkor a réz is a helyén maradna. Pedig a "közcélú távbeszélő hálózat szándékos rongálását" a btk minősített súlyos esetként kezeli...
Kantorpe: én magyar vagyok, és a magyar szaknyelvben használatos mindkét terminus:
egymódusú = monomódusú
többmódusú = multimódusúEgyébként az angol sem azt mondja hogy "monomode fibre" hanem azt, hogy "singlemode fibre", vagyis egymódusú.
Dchard
-
Kantorpe
tag
Jolett a cikk, egymodusu helyett azert en monomodusut irtam volna.
Minden élő megöregszik, minden tulajdon elenyészik...
-
villamos
őstag
Érdekes cikk, köszönjük. Bár nem olvastam át egészen, de bele-bele lapoztam, elolvastam pár bekezdést.
Az előnyök között azonban meg kell említeni egy fontos dolgot. Ugyanis az optikai kábel egyik legnagyobb előnye, hogy nem rézből van, ezáltal a mokkák számára teljesen haszontalan, nem is fogják ellopni (esetleg eleinte). Az már csak a slusszpoén, hogy egy hajszálvékony fényvezetőszálon több mint 3000 telefonvonalat lehet átvinni.
Kérdés még hogy pontosan hol, és mikor lesz elérhető ez a szolgáltatás az egyes településeken, területeken.[ Szerkesztve ]
Szép álmokat csillagom! És amíg te csicsikálsz, én hozok neked egy... LÁNGSZÓRÓT TAKAROGGYÁ!
-
Socket370
csendes tag
Szia, gratulálok a cikkhez, korrekt szinten magyarázol.
Nem tudom mennyire vagy a témában bennfentes, én nem kisvárosban élek, területileg szép nagyban, amit úgy hívnak Érd. Kb. 60-70e lakos, túlnyomórészt kertváros, azonban, a belvárosi rész társasházakban bővelkedik, és ugye Bp-től sem esik messze. Szerinted mi a valószínűsége, hogy ide el ér 2 éven belül?Socket
-
ran#
csendes tag
Akkor ha passzív elosztókat használó hálózatban átprogramozom az ONT-met, lehallgathatom 31 ember bejövő forgalmát + ha ezen jön a TV, az is ingyen van.
Kösz a cikket!
-
darkarthur
senior tag
Nagyon jó cikk!
Köszi!
Samsung S23 Ultra 5G
-
Zewa
senior tag
Az igen! Nagyon korrekt és érdekes cikk volt, köszönjük!
Nagyon durván gyorsul a világ. A régi időkben a 48kbit/s-os betárcsázós net óta sok minden változott pedig az se volt túl rég."Táncolni kell, uram, a zene majd csak megjön valahonnan…"
-
LGLuke
őstag
Igazad van, a híd építéséből sok ember profitál, viszont abból, hogy János bácsi optikán tud csatlakozni már ez nem mondható el.
Gazdasági előnyei viszont vannak. Nem feltétlenül kell sebesség növekedésre gondolni, hiszen a szolgáltató adhat 10/10Mbit/s sávszélt. Nem kötelező Gigabitekben gondolkozni.
Ez egy passzív hálózat, melyben kevés aktív eszköz működik, így alacsony a karbantartási költsége. Az optikai hálózatok nagy előnye, mint a cikkben is elhangzott, hogy a réz alapú vezetőkhöz képest szinte elhanyagolható a csillapítása, így jóval nagyobb távolságok áthidalhatóak vele aktív repeaterek nélkül, ráadásul kevesebb központot és személyzetet igényel.
Valamint 1 kábel kapacitása: kb. 1000*160*10Gbps, mert kb. 1000 fényszálat lehet egy kábelben elhelyezni. Fényszálanként 160db hullámhosszon. Valamint hullámhosszonként 2,5 és 10Gbps sebesség garantálható. Itt nyílván az utóbbi éri meg hosszútávon.
Ennek nem az az előnye, hogy hű de gyors netet tudnak biztosítani, hanem az, hogy egy kábelen lehet nagy távolságokon, olcsó üzemeltetéssel megvalósítani a televízió-, a távközlési-, és az internet szolgáltatást. Ebből adódóan jól látszik, hogy megéri a ráfordított költséget. Természetesen előtte célszerű igényfelmérést végezni, hiszen egy tanyára nem éri meg lefektetni, ha utána nem használják, de már kisebb városokban is gyorsan megtérülhet.Csak összevetésképpen, egy CAT5E csavartérpáros kábel az 1Gbit/s sebességet maximum 100méterig garantálja aktív repeater nélkül. Hosszútávon mindenképpen jobb a CAT6, vagy CAT7, de az persze jóval költségesebb is.
Tehát az üvegszálnak nem csak a sebesség az előnye.JanR: tényleg nem politizálásról van szó, hanem az állam szerepét írtam le. Ennek semmi köze a pártokhoz. Ha ez nem lett volna mindenkinek egyértelmű, akkor elnézést kérek!
-
őstag
"Kérem szépen az államnak pont ez a lényege! Összegyűjti a pénzt és így lehet nagy beruházásokat megvalósítani. Pl. ha egy hidat nem tud felépíteni 2 önkormányzat közösen a Tiszán, Dunán... folyókon, akkor ezt állami pénzből meg lehet tenni. Legközelebb másik térségnek segítenek a fejlődésben. Aki ezt nem így látja az szerintem picit önző ember!"
Ez szép és jó, de a "sok/sok internet" nem azonos azzal közhaszon szempontjából mint egy híd felépítése/felújítása, így ne is hasonlítsuk ezeket egymáshoz. Sőt, az optikai netnek semmilyen haszna nincs az állam szempontjából, hacsak az számít annak hogy állampolgárok arányai növekednek a privát torrent oldalakon. De mivel erre az eu nem ad jópontokat, felesleges erre az adófizetők pénzét költeni. Így nem csak az enyémet, hanem a tiédet is.
Az internetelérés minél széleskörűbb bevezetése pedig tényleg segít az elszigetelt térségek fejlődésében, de ez nem egyenlő azzal hogy kezdjen optikát lefektetni az állam. Két célcsoport érdeke csak az optikai hálózat. A szolgáltatóé, mert hosszú távon több hasznot hozz (egyszerűbb fejleszteni, olcsóbb fenntartani, lásd cikket), és az előfizetőé aki jutányosabb áron kap sokkal gyorsabb netet mint xdsl esetén.
JanR:
Nincs semmi politika itt. Nem lett megnevezve se párt, se ideológiai eszme. Annyi politikát olvastál itt max. amit pl. az időjárás jelentésben hallasz.[ Szerkesztve ]
-
JanR
addikt
Szerintem meg ne politizáljunk
-
LGLuke
őstag
A lenyúlás már a kivitelezés része, és valóban igazad van, ma Magyarországon komoly gondok vannak az állami beruházásokkal. Mind az anyagi vonzatával, mind a megtérülésével, a kötött szerződésekkel, és a kivitelezés időtartamával. Egyébként szinte állandóan Budapesten vagyok és semmi bajom nincs az ottani élettel. Tényleg van előnye és hátránya is a nagyvárosnak/falunak, de én magára a gondolkodásmódra értettem, hogy idiótaság. Egyre több embertől hallom ezt a nyilatkozatot, hogy az ő adóforintjaiból ugyan ne ezt, vagy azt csinálják. Kérem szépen az államnak pont ez a lényege! Összegyűjti a pénzt és így lehet nagy beruházásokat megvalósítani. Pl. ha egy hidat nem tud felépíteni 2 önkormányzat közösen a Tiszán, Dunán... folyókon, akkor ezt állami pénzből meg lehet tenni. Legközelebb másik térségnek segítenek a fejlődésben. Aki ezt nem így látja az szerintem picit önző ember!
-
ronson
őstag
Persze.
Majd akkor elhiszem, hogyha valaki nekem papíron igazolja egy beruházás az internet lassúsága miatt hiúsúlt meg vidéken.
A nagyvárosi és vidéki életnek megvannak ez előnyei hátrányai, de ez szerintem így természetes.
Torrentezni meg ne torrentezzen senki az adófizetők pénzén.
-
őstag
Egészen az első bekezdésed végéig nem értem miért a postra reagálsz, mivel egy szó nem hangzik el arról amit írtam. A végéhez meg annyit hogy az állami kiépítés többszörösébe kerül mivel mindenki lehúzza róla a maga "kis hasznát", felvesznek rá kamatos-kamattal kölcsönöket + 10x annyi ideig tart a megépítése, és végül soha nem készül el teljesen, és rakás pénzébe kerül az államnak amit nem te fogsz visszafizetni, hanem az unokáid unokái. De igen, tényleg az én álláspontom a legidiótább, nem az "uccu nekem ide mindent MOST" hozzáállás.
Az pedig hogy pesti vagyok ne homályosítsa el fantasztikus éleslátásod, mivel bp ezen csücskében fél évtized kb. mire lesz optinet, amikor te már mint nyíregyházi lakos lehet régóta vígan 100/100 neten töltöd a pornót torrenten (vagy akkor ami aktuálisan populáris p2p). Persze akkor már téged egy cseppet sem fog zavarni, és majd nézelődsz lefelé a magaslóról ;-] -
LGLuke
őstag
Ez a mentalitás a legidiótább a világon. Szóval, ha te budapesti vagy, akkor az általad befizetett adóforintokból ne lehessen utat építeni vidéken. Rendben van, de akkor a családoddal soha ne hagyd el Budapest területé! Ne ruccanjatok le a Balcsira lubickolni, vagy a hegyekbe pihenni... Fel kellene már nőni! Az egyéni érdekek elé kell helyezni az ország érdekét. Mégiscsak jót tesz az országnak, ha jó minőségű úthálózatunk van, és fellendül a túrizmus, csakhogy egy példát mondjak. Lehet ez a Balaton, Tokaj, vagy bármelyik nevezetességünk is. 4-es metróra hány milliárdot költött az állam? Azt meg a vidékiek kérhetnék számon, hiszen úgysem használják.
Az ilyen óvodás érveket el kellene felejteni. Szerintem jó lenne, ha dinamikusan fejlődne az ország, és minden térségben fellendülne a gazdaság. Az internet meg manapság mozgatórugó! Vagy vidéken a cégeket is szüntessük meg? Meg az okmányirodákat is? Nem kell internetes ügyintézés sem? Sőt, nem kell vidék, elég Budapest!Egyébként, ha az állam megfinanszírozza a vonal kiépítést, akkor utána bérbe adhatja azt a szolgáltatóknak, és megtérülhet. Persze, ehhez egy picit gondolkodni kellett volna a hsz-od előtt.
-
P00By
nagyúr
-
őstag
És az állam miből fogja kifizetni, illetve kinek a kárára? Én pénzemből ne vigyenek a a falvakba és tanyára optikát, még csak feltevés szinten sem. A nagyobb városokban meg már ott van, és összesen ~100.000 háztartásban már elérhető.
(nem, itt sincs optinet, nem is lesz hosszú évekig, mielőtt az jönne elő hogy "persze, neked már van, másnak ne legyen") -
Crytek
nagyúr
Jöhetne már Esztergomba is is Optikai net de sajnos erre még sokat kell várni
Next PC Upgrade: 2022
-
JanR
addikt
Nagyon köszi a cikket, elismerésem
Na most azt, hogy gyakorlatilag mikor lesz elérhető, azt nem nagyon értettem
Pl Veszprémben mikor lesz elérhető ez G-PON féle internet ( nem digi / T vagy UPC )? -
Máté94
addikt
Gondolom MO-n senki se árusít ilyen hálozatot.Várhatóan kik fognak ilyeneket árusítani és mikor?
-
KEndre
HÁZIGAZDA
ha üzletileg nem megy a kisvárosokba/falvakba az üvegszál, akkor az államnak van tennivalója: a Nemzeti Digitális Közmű kiépítése.
A Nemzeti Digitális Közmű optikai összeköttetésen alapuló informatikai infrastruktúra lenne Magyarországon, amely a kisebb településekre is eljuttatná a gyors internetet.
Az íráshoz gratulálok, jól összefogott, érthető anyag.
Légy óvatos, sokan pályáznak a nehezen megszerzett pénzedre! Tudd, hogy csak te vagy képes megvédeni magad!
-
foodlf
csendes tag
Jó cikk lett bakker >.< És pont időszerű ilyenekről írogatni.
-
DarkByte
addikt
Iszonyat igényes írás, megint jó adagot okosodtam. Küldtem is ismerősnek mert Kiskunfélegyházán már azt ajtaja előtt ott a kábel, már csak a szolgáltatás indulására vár. Nem árt ha tudja mi fán terem a dolog.
Szegeden várható FTTH vagy csak DOCSIS 3 lesz?
[ Szerkesztve ]
-
LGLuke
őstag
Ezt nevezik üzletpolitikának. Nyílván nem éri meg a cégnek súlyos 10-100 milliókat költeni hálózat fejlesztésre, akkor, ha nem térül meg belátható időn belül.
Nagyvárosokban a tömbházakba azonos kábelhosszra kb. 10-100 előfizető jut lakóház méretétől függően. Egy kertvárosba pedig 1. Vidéken még rosszabb a helyzet, mert a kertvárosban legalább sok-sok kertes ház van, míg vidéken óriási földterületek vannak, és sokkal ritkábbak a lakások, így az optika méterére jutó előfizetők száma jóval alacsonyabb, ergo a megtérülés is sokkal hosszabb idő. Ez nem kitolásból van, csupán pénzt keresnek ezek a vállalatok.
Sajnos ez a vidékieket, köztük engem is hátrányosan érint, pedig én még nagyvárosban lakom másokkal ellentétben, akik kisebb falvakban, de a kertvárosi jelleg miatt pl. UPC sincs. Csak és kizárólag ADSL.Szerk.: eszgé100: ez is üzletpolitika, hiszen neked nincs más alternatíva. Vagy fizetsz a gyengébb szolgáltatásért magas árat, vagy nem lesz interneted. Megtehetik, mert nincs versenytárs. Monopóliumnak hívják. Illetőleg ADSL-nél lehet több szolgáltató, de egyik sem megy a másik alá több ezer Ft-tal. Inkább mesterségesen magasan tartják az áraikat, akkor mindannyian jól járnak.
[ Szerkesztve ]
-
eszgé100
őstag
Agglomeráció -> de jó akkor 2256-ban már biztosan lesz nálunk is.
ettől tudnék hülyét kapni mikor a digisek írják, hogy 6/3-at garantál harmadannyi lóvéért, mint amennyivel lehúz engem a 4/256kb-es ADSL-ért az invitel.
félreértés ne essék nem a digisekkel van a bajom, hanem az invitel pofátlanságával, mert kb 2000-ért lenne ez az egész reális (vagy még annyiért se)"-Meddig tart a játék? -Amíg mindenkinek ki nem verik a fogát..."
-
Nagyon jó összefoglaló írás!
Csak ne olvasnék minden G-PON mögé egy T-t.
Thinkpad P16 eladó: 16(24) mag(szál), 96 GB RAM! | Make Asia Great Again!
-
Borgi
aktív tag
hi
Elolvasni még nem volt időm/türelmem de átlapoztam és bele bele olvasgattam és 1. ránézésre igen pofás és részletes leírás. Köszi a belefektetett hosszú óráidért jó munka lett.
üdv,
BorgiResistance is Futile!!
-
Surfym@n
senior tag
Ugye, ugye multkor volt szó hogy a memóriamodulokba is dupla mennyiségű rezet tesznek, és vajon miért?
Mert az üvegkábel után senkinek nem kell rézhuzal, s a hatalmas többletet valahova el kell "temetni"
De ez majd ott fog meglátszani, hogy
minden processzor-, VGA-, NB-, mosFEThűtő full réz lesz,
alaplap, VGA, memória NYÁKvezetékei dupla, tripla uncia rezet fognak tartalmazniA MÉH-telepeken több lesz a bontott PC, mint a vezeték
Szinesbőrű barátaink pedig konfig alapján megmondják a PC-d réztartalmát
ASUS ROG-szériás termékeket jobban fogják lopni, mint az Audi-kat (külön maffia fog ráállni a témára)28 év és 2.8-as rekesz felett már nincs mese...
-
leviske
veterán
Kisvárosnak a kisvárosok, vagy a vidéki kisvárosok értendők?
Konkrétabban: Üllő/Vecsés (BP 25km-es körzete) esélyes az FTTH bevezetésére, vagy a szolgáltatók csak az olyan nagy városokban lesznek elérhetők, mint BP, Pécs, Eger, Győr, Sopron, stb? Ez a szolgáltatás csak ott lesz elérhető, ahol a DIGI is, vagy a nagyok már jobban fognak terjeszkedni?
-
Gonosz15
aktív tag
Nálunk külön koaxon jön a TV és külön UTP -n a net. Mondjuk az UTP kábelt viszont bevezetik egy kis dobozba és abból jön ki az én gépembe az UTP kábel + kijön még kis dobozból a telefon kábel is.
"Az igazi érték az nem is a szépség, meg nem az intelligencia, nem a humorérzék, nem az hogy milyen a kocsid, vagy az hogy mi a neved, hanem ha te kerülsz szóba azt mondják egy korrekt gyerek."
-
Gonosz15
aktív tag
Nekem a upicivel és magentáékkal is csak annyi a bajom, hogy hiába adják a nagyobb sávszélességet, ha horibilis összeget kérnek érte havonta. (Nekem ez már olyan 7-8-10k+)
A DIGI nekem addig tökéletesen megfelel amíg garantálja a 6/3 -as netet havi 3,5K -ért. Főleg, hogy 2 hónap alatt egyszer sem volt olyan, hogy ne lett volna meg a lefelé a 30Mbit, felfelé viszont inkább "csak" 15-20 Mbit.
"Az igazi érték az nem is a szépség, meg nem az intelligencia, nem a humorérzék, nem az hogy milyen a kocsid, vagy az hogy mi a neved, hanem ha te kerülsz szóba azt mondják egy korrekt gyerek."
-
a_tesz
Korrektor
végülis érthető, nem két fillér a beruházás, és T-ék se jótékonysági intézmény
az egyéb szolgáltatókat nem értem, másnak talán az invitelen kívül nemigen lesz elég tőkéje hogy optikát húzzon országosan, de gondolom ez kicsit összetettebb kérdés lehet mint az adslnél volt
スバル | De semmi baj Eric, ne feledd, nincsenek hülye kérdések, csak hülye gyerekek! - Mr. Garrison
-
a_tesz
Korrektor
gratulálok, nem semmi cikk, köszönöm a részletes leírást!
azonban lenne két kérdésem:
az egyik, hogy várható-e az egyéb szolgáltatók megjelenése a T hálózatán, ugyanúgy ahogy az adslnél van?
a másik, hogy én is kisvárosban lakom (kb 7ezer lakos), ahol van adsl, jól értem, hogy ide 2013-ra sem várható, hogy eljut az üvegszál? gondolom azért ez is erősen településfüggő, és ha várható a vdslre átállás, ez is le fog zajlani 2013-ig?
köszi a választ előre is
スバル | De semmi baj Eric, ne feledd, nincsenek hülye kérdések, csak hülye gyerekek! - Mr. Garrison
-
Hunter2
addikt
Ennek legalább van értelem, ha egyszer kilessz építve az optikai hálózat és fejleszteni akarnak akkor már csak a kábel végén kell lecserélni az eszközöket.
Nekem FTTB-s diginetem van de ez is bőven jó sebességet hoz. -
ZCoyote
őstag
Nagyon jó cikk, köszönöm. Teljesen érthető (persze még egyszer-kétszer el kell olvasnom)
aram01: na igen, hozzánk is majd kb. 2025-re fogják így kihozni a hálózatot
[ Szerkesztve ]
Romani ite domum.
-
aram01
nagyúr
"dsl-ék" is léphetnének már mert,a f@sz kivan a 2/198-al
Isten jól sikerült alkotása vagyok, elvégre rögtön bőrkötésben adott ki...
-
Typhoon47
senior tag
minden elismerésem a cikkhez, köszönjük
"Education is important but big biceps are importanter"
Új hozzászólás Aktív témák
- Akció! Dell Latitude E6430 laptop (14/i5-G3/8GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- MSI G31TM-P21 LGA775 alaplap + Xeon E5430 Quad Core CPU
- Akció! Dell Latitude E5540 laptop (15,6/i5-G4/8GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Akció! Dell Latitude E6220 laptop (12,5/i5-G2/4GB/128SSD/AkkuX) - 1 év garancia, 27 % számla
- CNC Fémmegmunkálás és AWI, MIG hegesztés