2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Internet fénysebességgel (GPON)

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az optikai internet elérésekről és az OptiNet szolgáltatásról részletesen.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Sokan nem gondolták volna, hogy ilyen "hamar" valósággá válhat. A T-csoport nemrég indította el 5 éves fejlesztési programját, melynek keretei között több mint 780 ezer háztartást terveznek elérni FTTH technológiával 2013-ig. Illetve újabb 380 ezer háztartást a jelenlegi kábeltelevíziós hálózatuk EuroDOCSIS 3-ra való fejlesztésével. Eközben a UPC is befejezte kábelhálózata DOCSIS 3-ra való átalakítását, és a DIGI is - felhagyva korábbi, Ethernet alapra építkező stratégiájával - FTTH hálózatot épít.

De mit is jelent ez az FTTH, hogyan működik és legfőképpen mitől lesz ez jó az előfizetőknek?

Mielőtt ebbe belevágnánk, ismerkedjünk meg egy kicsit a vezetékes internetszolgáltatások működésével. Alapvetően három technológia létezik jelenleg: az ADSL, a kábelnet és a DIGI által eddig kiépített Ethernet alapú hálózat.

Mindhárom technológia használ üvegszálat az adatforgalom bonyolításához, de ezek még nem érik el az előfizetőket. Az ADSL például a helyi telefonközpont és a lakás között használ réz telefonkábeleket az adatok küldéséhez, a helyi központtól (DSLAM) viszont már ma is üvegszálas technológiával mennek az adatok. Ugyanez igaz a kábelnetre és a DIGI-s Ethernet alapú megoldásokra is: gyakorlatilag csak az előfizetőt elérő utolsó néhány száz méteren utaznak az adatok rézkábelek segítségével, a fennmaradó út jelentős részét fényvezetőszálon teszik meg.

Mivel a felhasználói igények eddig is rohamosan nőttek, és megjelentek olyan új szolgáltatások, mint az IPTV, a Video-On-Demand, vagy akár a Youtube és annak HD változata, a fejlesztések iránya eddig is az volt, hogy minél közelebb vigyék az előfizetőhöz az üvegszálas szakasz végét. Ez a kör az FTTH-val gyakorlatilag bezárul.

Mi az FTTH?

Fiber To The Home, vagyis üvegszál az otthonig. Ez annyit jelent, hogy az optikai kábelt az előfizető ajtajáig viszi a szolgáltató.

FTTx

A jelenlegi szolgáltatók közül a DIGI-s Ethernet alapú megoldás leginkább az FTTB-nek (üvegszál az épületig); míg a UPC és T-csoport EuroDOCSIS 3 kábelhálózata az FTTN-nek (üvegszál az elosztóig) felel meg, míg a jelenleg is fejlesztés alatt álló OptiNet az FTTH-nak.

Az FTTH ezek közül egyértelműen a legjobb, mert itt az üvegszál közvetlenül az előfizető otthonáig tart, nem marad réz szakasz a szolgáltató hálózatában. Ez a későbbi bővítések szempontjából kulcskérdés.

Fontos megérteni, hogy az FTTH nem egy konkrét technológiát takar, csak annyit jelent, hogy a teljes szakasz üvegszál alapú.

Kétféle megközelítés van:

A direkt üvegszál (pont-pont) annyit jelent, hogy a központig minden előfizetőnek dedikált összeköttetése van, azon nem osztozik senkivel. Kicsit a hagyományos telefonvonalakra hajaz, hiszen a telefonvonal is egy, a központig dedikált szakasz.

Az osztott üvegszálnál (pont-multipont) viszont bár minden előfizető fényvezető kábellel van bekötve, azok alapvetően valamilyen leosztásban férnek hozzá egyetlen üvegszál kapacitásához, tehát nincs a központig tartó dedikált szakasz.

A szolgáltatók az osztott üvegszál mellett döntöttek többek között gazdasági és telepíthetőség hatékonyabb és gyorsabb volta miatt.

Az osztott üvegszálas rendszerben alapvetően két technológia verseng: az egyik az AON (Aktív Optikai Hálózat) a másik pedig a PON (Passzív Optikai Hálózat).

Alábbi kép jól szemlélteti az alapvető különbséget: az AON egy leginkább az Ethernetre (otthoni vezetékes hálózat) hajazó kapcsolható elérési technológia, mely Switch-ek segítségével szegmentálható, a csomagok irányíthatóak. Ezzel szemben a PON leginkább a kábeltv hálózatokra hasonlít: egyetlen üvegszál (osztott közeg) kapacitását több előfizető használja, akiket passzív optikai elosztókkal kapcsolunk ugyanarra az optikai kábelre. A különböző végpontokhoz tartozó adatokat az optikai végberendezések szűrik meg: a nem nekik címzett csomagokat eldobják.

AON vs. PON

Passzív Optikai Hálózatot olcsóbb építeni és karbantartani is, hiszen a nevéből fakadóan nincsenek aktív (áramot, légkondicionálást igénylő) elemek (kapcsolók, forgalomirányítók stb.) az előfizető és a "helyi központ" között, ennek megfelelően erre esett a választás.

PON technológiából is többféle létezik, ezek közül is elsősorban az EPON és a GPON változatok értek el sikereket világszerte a velük bekötött előfizetők számát tekintve. Ebben a cikkben a GPON technológiáról lesz szó, mivel akár a T-csoport, akár a DIGI megkezdett projektjeit tekintjük, ezzel fogunk találkozni otthonainkban.

Sok új kifejezéssel, technológiával ismerkedtünk meg, az alábbi kép amolyan összefoglalóképpen talán segít jobban átlátni, hogy mivel is foglalkozunk a továbbiakban:

Áttekintés

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.