Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• didyman

őstag

válasz rootkiller #62 üzenetére

Ez nagyon gyakorlatias megközelítés :D
    Egy kábelen két eszköz spórolás: Egy vezérlő, két eszköz adatforgalmát le tudja kezelni, egy kábelen. A pontos eredetének most nem nézek utána, de talán ez játszhatott szerepet. Több eszköz kiszolgálása már nyilván nem volt ilyen egyszerű IDE felületen, a SCSI a másik, ami ebből az elvből táplálkozik, ott jobban bejött, mondjuk így. A limit elsődleges oka nem a sávszélesség, hanem az, hogy egyszerre a kábelen egy eszköz lehet aktív. A master-slave elnevezés nyilván erősen kérdőjelezhető, mivel nincs alárendelt viszony az eszközök között, legfeljebb annyi, hogy a master a kábel végére kell kerüljön jelátviteli, lezárási okokból, ha egyedül van, ezzel helye dedikálttá válik. Az ATA66 óta pedig a szabvány is köti.
    Nekem az elnevezéssel semmi bajom nem volt, én nem masternek meg slave-nek hívtam őket, hanem C:-nek meg D:-nek. Nem értem, miért jelent ez számodra gondot. Lemez telepítésekor nyilván bonyolítja a dolgot a néhány tüskepár megfelelő kalapozása a lemezcímkén lévők szerint..

A kábelezés persze bonyásabb, ha szépet és jót akar az ember, nekem sikerült, és nem egy eszközöm van, hanem 2 HDD 68 eres SCSI kábelen, 1 HDD (rack) vagy egy ODD+1 A: drive 2 külön IDE kábelen, és 3 ODD 50 eres SCSI kábelen. Cserebere nem gond, ha szükség van rá, de tulajdonképpen 3 éve nem piszkáltam, ami a nagy gépben van, azt minek. Szellőzés rendben van, nem hangos, nem búg (persze a két Fujitsu MAS seek hangja elég markáns :D ).

A soros átvitel nyilván erősen érett dolog, sokat lehet spórolni vele (bár ez egyelőre épp nem látszik, mivel a soros buszt meg is kell hajtani, így érthető, hogy ez több energiát igényel, mint a szinte fapad párhuzamosé), egyszerűsödik a felület, satöbbi. De engem ez egyelőre nem inspirál arra, hogy kidobáljam a párhuzamos eszközeimet csak azért, mert olyan jó melengető érzés a kebelen, ha vadiúj és nagyonvékony kábelek lógnak az eszközök és a deszka között. A MAS-okat például eszem ágában sincs lecserélni, egyrészt, mert elég a hely, másrészt, mert a mai sata eszközök mellé is oda lehet rakni őket, minek fektessek hát bele, 2-3W spórolás miatt olyan lemezekbe, melyek megbízhatósága ezekhez képest minimum kérdéses? A SCSI maradni fog egyelőre a küszöbön álló új gépben is, PCI felületen, ebből fakadó minden korlátjával együtt, mert dolgozni jobb érzés rajta. A jövő kérdéses, majd kialakul.

A néma csend meg a netezős vas sajátja, az keveset eszik (25W), 160 gugás notilemezzel (mer' az perpendikuláris, ez is IDE, de kábel nélkül :D ), lehet rá letöltögetni (én nem őrzök 62 DVD-t, amit néha megnézek, számítógépen, annak offline a helye) és belefért egy lapos DVD-játékos dobozába a DSL modemmel :D .

Tehát az egész lényege az, hogy észérvekkel érdemesebb eldönteni, hogy mivel érdemes foglalkozni, nem aszerint, hogy nem tetszik és vacak, mert van jobb.

Új hozzászólás Aktív témák