Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Andie

őstag

válasz lesaux #56 üzenetére

Nekem nemrég aszonták, hogy a bruttó + 33% még a cég költsége.
    Tehát induljunk ki 400e bruttóból, mer az kerek.
    Ebből ugye a szerencsétlen dolgozó megkap kb 55%-ot : 220e ftot (most ne fillérezzünk) A maradékot (180e) odaadja a Kedves Magyar Államnak. (KMÁ)
    400e bruttó után a cég még befizet 132e ft-ot a KMÁ-nak. Összesen tehát a cégnek 532ezer ft-jába kerül a szerencsétlen dolgozó.

Na számoljunk.
    Szerenscétlen dolgozó bevétele (vért izzadt érte): 220e
    KMÁ bevétele (semmit nem csinált érte): 180+132= 312e
    Cég valós költsége: 532e

Ki jár itt jól? Ugye nem kell válaszolnom.

Namost. Ha a cég ezt megunja (és a munkavállaló is), akkor átmegy vállakozósdiba.
    Ugyanigy kiszámláz 532+áfát, hisz a cégnek ez 532e ft költséget fog jelenteni, hisz az áfát visszaigényli, leirja, stb.
    Mennyit kap a dolgozó? -> 532 - adók, tb, stb, ami EVÁnál kb 100e mindösszesen, könyvelőstől, stb, tehát marad nagyon dúrván számolva 400e ft-ja (régi bruttója!!!!)
    Mennyit kap a KMÁ? Az ÁFÁt, 106e ft-ot, és amit az Evás befizetett neki, kb 60-70e-t. Tehát 176e-t
    Mennyibe kerül a cégnek mindez? Ugyanannyiba, mint régen. De bármikor elküldheti az alkalmazottat, nem fáj a feje, nem lesz terhes, katona, stb (ill lesz, csak nem gond), nincs 13. havi gond, nincs szakszervezet, sztrájk, stb. De ha mindez nemelég, sztem a vállallkozó is örömmel elenged 50-100e ft-ot, még mindig mindenki jóljár.

Thats all folks. Ez most nem államellenes lázitás akar lenni, mindenki vonja le a következtetést...

• sbazsi

veterán

válasz lesaux #56 üzenetére

az OEM DVD író is olcsóbb mint a dobozos.
    ugyanúgy az OEM munkavállaló is. ;] :P :D

viccet félre sztm ha egy munkavállaló azt mondja, hogy ő márpedig bejelentve kéri a pénzt, szerintem azt fogják mondani neki, hogy semmi akadálya.
    de a keret nem fog nőni, több lesz a bejelentett (vagy számlázás helyett bejelentik), emberünk pedig kevesebbet visz haza...
    /persze nem mindnehol/

Új hozzászólás Aktív témák