Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
zolikaDB
veterán
Ti vagytok az én embereim!
Köszönöm a tesztet, tényleg hiánypótló! Ui a következő a tervem: CNC marón dolgozok, és van egy PC a gép mögött. Namármost, ha hátul netezek, programot szerkesztek, akkor szeretném látni webcam-en, mit csinál a gép! Ezért akartam tudni, h max hány méterig hatásos a dolog! -
student
őstag
eltér a témátol a kérdésem de kicsit hasonló jellegű
adott egy 20méteres utp kábel
ha átküldök rajta 25 megabitet nem veszít a sebességéből a másik végén? -
mmdms
addikt
Fogalmam sincs, hogy ebből mit lehet leszűrni, de elég tudományosnak néz ki a táblázat...
ÁáÁáá dejót röhögtem ezen
-
vamzi
senior tag
Léteznek bizony
nálunk az összes céges notik azzal vannak szerelve(Dell E6520 és Dell E6220)
(#25) hemaka:
"Mert az előző tokkal elég volt egy USB is. Akkor csak a tokkal van a bibi. "Az egy kábeles meghajtón van visszajelző led? Csak mert találkoztam már olyan meghajtóval, amiről ha lekötöttük az állapotjelző ledet, akkor pont felszabadult annyi áram, hogy beinduljon a ketyere
-
Ringman
félisten
ami hiba nálam előjött: samsung scx-3200 printer - 5m-es kábellel nem ment a nyomtatás, csak 3m-essel, ugyanez az 5m-es kábel másik nyomtatót meg gond nélkül kiszolgál azóta is.
-
rudi
nagyúr
Nem volt meg, hogy a WD a Hitachit venné meg, a Seagate meg már át is vette hivatalosan a Samsung HDD részlegét?
-
.bableWes
őstag
beteg szobatársam a mi erkélyünkröl lopja a wifit kb 30 méter usb-fel össze vissza kötözgetve és tökéletesen müködik neki
-
rudi
nagyúr
Valóban, a lassabbak 5400-asok és a nevek közül a Seagate nem stimmel teljesen, ott a sima Momentusban vannak a sima 7200-asok, az XT az SSD-vel van megtámogatva.
-
Egy percenként 5200-at pörgő "zöld" modell lényegesen kevesebb kakaót igényel, mint egy 7200-as, akár négyszer akkora gyorsítótárral ellátott, de akár azonos paraméterűek között isl ehet gyártónként
Idéztem amire válaszoltam. 2,5-nél maradtunk mint usb rack. De most hogy így mondod tényleg nincs. Akkor vagy elírta, vagy félreértettem. Valamelyik biztos.
-
rudi
nagyúr
Külső házakra azért raknak két csatlakozót, mert nem lehet tudni, milyen HDD fogy belekerülni, ezért legrosszabb esetre méretezik. Egy percenként 5200-at pörgő "zöld" modell lényegesen kevesebb kakaót igényel, mint egy 7200-as, akár négyszer akkora gyorsítótárral ellátott, de akár azonos paraméterűek között isl ehet gyártónként (gyártási szériénként) fogyasztásbali különbség. Ezért szoktam inkább a gyárilag készre szerelteket javasolni, ott legalább a keret és a HDD egymáshoz van tesztelve és rendszerint a mellékelt kábel is korrekt.
-
rudi
nagyúr
Foglalkoztam ezzel a kérdéssel, de teszt még egyelőre nem született belőle. Ahogy elnéztem, rengeteg kérdőjeles pont van, írom is őket sorban:
1. gyengén kivitelezett alaplapi tűsor vagy gyengén forrasztott hátlapi csatlakozó az alaplapon
2. gyenge minőségű kábelezés az előlapi/hátlapi csatlakozói felé (akár komoyl házban is előfordulhat)
3. gyenge minőségű USB hosszabbító kábel, jellemzően a vékonyak rosszabbak a vastagabbaknál, de nem kötelezően
4. a felhasznált adattár érzékenyésge a feszültségekreAlábbi dolgokat láttam:
- ugyanaz az előlapi kivezető kábel ment az egyik alaplappal, a másikkal nem
- ugyanaz az alaplap ment az egyik hátlapi kivezetéssel, a másikkal meg igen
- olyan is volt, hogy az alaplap 6 hátsó USB-jéből egyen nem ment a külső HDD-m a többin meg igen
- arról a vékony, csupán 2 méteres USB kábelről, amiről lazán megy a lézernyomtatóm, a külső 3,5 hüvelykes HDD-met csak felismerni lehet, írás/olvasás akadozik.Szóval komplex téma ez, sok szívós ponttal, egyáltalán nem általánosíthatóan.
-
De nincs bibi vele értsd már meg. Azért mert az egyik cég 1 dugósan adja ki, a másik meg 2-vel, nem feltétlen arra kell gondolni, hogy ez szar, mert kettőt kell használni. Elég sok rack márt járt nálam, 2,5-es és azok közül mind egytől eggyig 2 dugós volt. A mérnökök nem hiába raknak rá kettőt. Biztos nem akarják egy dugót nagyon nagy áramfelvételre késztetni, így 2-re osztották szét.
De tőlem lehet szar is ha ezt mondod. Akkor vegyél egy dugósat és lehet az már külön 220-as táppal lesz mellékelve. -
A 'manapság'-ról: a cégünknél egy nagyon új (Core i5 650-es proci, és alatta egy 'fejből meg nem mondom'
gyártójú alaplap) gépen is van jócskán észrevehető különbség az előlapi és a hátlapi csatlakozók gyorsasága között (nincs rajta USB 3, csak régebbi USB 2). A 'jócskán észrevehető' bőven több órát jelentett egy több száz gigás vinyónál (majdnemhogy gyorsabban írt hátul, mint elől olvasott).
Ennyit a városi legendákról, meg elavultságról. -
ViZion
félisten
-
dchard
veterán
Cat5e fali SFTP kábelből lehet házilag gyártani hosszabb kábeleket is, amik jól működnek.
3 dolog okozhatja azt, hogy egy USB hosszabbító nem működik:
1. A csillapítás. Ha több 5 méteres hosszabbítót dugunk egybe, akkor nem csak a vezeték, de a több csatlakozó jelentékeny mértékű csillapításával is számolnunk kell.
2. A zaj. Az árnyékolatlan, sodratlan, cérna vékonyságú vacak minőségű hosszabbítók antennaként gyűjtik össze a zajt, sokszor saját magát is zavarja az USB az áthallási zaj miatt. Erre csak rátesz egy lapáttal a rossz minőségű csatlakozók csillapítása, és az ott összeszedett zaj.
3. Az eszköz áramfelvétele. Ez lényegében az első pontra mutat vissza. Nyilván a 15méteres kábel végén már nem használhatunk külső vinyót, viszont használhatunk WiFi vagy HSPA modemet, és lényegében ez az ok, amiért az emberek USB-t hosszabbítanak.
Nálam van olyan saját gyártású kábel, ami 18méter hosszú, Cat6 fali SFTP-ből van építve, és hibátlanul működik a végén a HSPA modem és a WiFi.
Tanulság:
Vagy építsünk saját kábelt, vagy válasszunk jó minőségű vezetéket (én ilyet még nem láttam), és soha ne toldozzunk: ha 10méteres kábelre van szükségünk, vegyünk egy darab 10 méteres jó minőségű kábelt.
Dchard
-
proof88
addikt
ez nem nyomiság, hanem lehetőség. Ha a középső csatit bedugva nem működik a vinyó, akkor nem kap elég áramot.
a jobb szélső csak akkor kell, ha a középsőből nem kap elég áramot. az asztali gépeimbe csak a középsőt szoktam dugni, mert megy simán, de volt olyan laptop, ahol a jobb szélsőt is be kellett dugnom, különben nem ment a vinyó. Ha csak a jobb szélsőt dugod be, az nem fog menni. Szóval próbáld meg csak a középsővel. Ha úgy sem megy, akkor nem kap elég áramot a géptől. Amúgy 3.5"-ös vinyóknak kell mindkettő, laptop vinyóknál elvileg csak a középső kell, HA a portról kap elég naftát.
-
hemaka
nagyúr
Ha már USB. Vettem egy külső vinyó tokot(2,5") vagy mit, aztán frankón ilyen nyomi 2usb végű vezetékkel megy csak. Elég béna megoldás, a réginek elég volt egy sima USB is. Ezzel akkor nem lehet kezdeni semmit, csak így lesz hajnlandó működni?
-
spln
tag
Üzemszerűen az áram nem a "külső" és a "belső" fémszálon folyik, hanem két belsőn.
Az összeadódás egyébként igaz.Egyébként ami még a táblázatból látszik, hogy sok múlik a toldás minőségén. Például a 3x5m + 1m-nél 3,6 ohm jönne ki, a mért érték mégis 4,5 ohm.
Viszont ami elég hihetelennek tűnik, hogy az 5 m belső szál ellenállása 2 ohm, ugyanez a 3x5m esetében pedig csak 2,5 ohm
-
apbox4
újonc
Mivel aram zart korben folyik, igy a "kulso" es "belso" femszal ellenallasa osszeadodik. Emellett az USB-re dugott kutyunek is csak lesz valami ellenallasa. Ezekbol jon ki az eppen folyo aram. A vezetek meg minel nagyobb ellenallasu, annal nagyobb feszultseg esik rajta, igy nem biztos, hogy a megmarado elegendo lesz a vegere kotott eszkoznek.
-
thomeef
őstag
Az usb port 5V fesz.-t tud max szolgáltatni, az új 5m-es kábeled esetén (ohm törvénye) 5V/1,6ohm=3,125A, vagyis bőven kap elég áramot az eszköz a működéshez, de a 16m-es mutatványnál már csak 5V/9,3ohm=0,53A áramot kap, ami már igen kevéske, viszont egy usb-s egérnek még bőven elég, ez a lényege a táblázatodnak.
Középiskolás tanulmányaim alapján nekem ez jön leHa marhaságot írtam kérlek javítsatok
-
Az előlapi USB portok használhatóságát nagy mértékben meghatározza a házba beépített kábel minősége és kialakítása.
Ha csak egyszerű szalagkábel és nincsen sodorva, illetve árnyékolva, akkor eléggé megsínyli a használhatósága:
Ha sodrott, az már sokkal jobb, de még nem az igazi:
De a tuti a sodrott és árnyékolt:
Persze vigyázni kell, mert létezik zsugorcsövezett, ami nincsen árnyékolva, csupán sodorva:
A laptopokban, ha nem közvetlen az alaplapi a csati, hanem valami kisebb oldalsó nyákon van, hajlamosak a gyártól az alábbi gyalázatra:
-
menpee
aktív tag
USB-RJ45-USB konverterrel oldottam meg a távoli egér problémát. Összesen 2k-ba fájt, olcsóbban kijöttem, mint 3x5m USB kábellel, és biztosan működik.
-
DaveJr
őstag
Én még megmértem volna a feszültséget is a végeken
Akkor még tudományosabb lenne
-
Jarod1
veterán
Mi az külső és belső fémszál?? és gondolom ohmban vannak az értékek,
-
Polllen
nagyúr
Azért nem sok hiányt pótoltál...
-
Stirlitz
senior tag
Noname házban lakik a konfigom, és nehezen ismerte fel az előlapi portba dugott eszközöket a rendszer. Mígnem az utolsó házportalanításnál egy hirtelen ötlettől vezérelve, az előlapi kivezetések vezetékeit rá nem forrasztottam az alaplapi tüskesorra. Minden gondom megszűnt.
(Barátom gépe egy korrekt és nem éppen olcsó házban van, az usb port és az alaplapi tüskesorra menő csatlakozó is nagyon "feszes" jó érintkezést biztosító kialakítású. ilyen gond ott nincs. Tanulság: érintkezésen sok múlik.)
-
-
Raucher
tag
Az előlapi USB portok további gondja lehet a csatlakozó és a kábel minősége. Az előlapba dugott eszköz nem kapja meg a névleges 500mA-t. Ez a merevlemezek és nagy fogyasztó eszközök esetében kritikus.
A tesztből jól kitűnik a kábelhosszabbításnak két korlátja van.
1. Mint az előlapi USB esetében, de itt a távolság emészti el a tápfeszültséget.
2. Az adatátviteli sávszélesség zsugorodik be. Ez ellen aktív kábelekkel lehet tenni.
Például ilyen repeater kábellel.
Persze egy kicsit drága, és ezekből sem lehet tetszőleges mennyiséget egymás mögé dugni. -
L3zl13
nagyúr
Szóval tulajdonképpen a szabványnak megfelelő értékeket kaptál, mely szerint 5m a megengedett kábelhossz.
Az előlapi vs. hátsó kivezetés meg nem annyira városi legenda, mintsem elavult infó. Régebben mikor az alaplapi chipsetek nem tartalmaztak natívan annyi USB csatlakozót, akkor volt, hogy bizonyos portok, köztük az előlapi "extra" header más vezérlőn volt és így általában lassabb volt. Manapság a ~20 natív USB portot támogató chipsetek korában ez már nem téma. Legalábbis amíg USB2.0-ról beszélünk. USB 3.0-nál megint előjöhetnek különbségek az egyes portok között..
-
Azért van különbség első és hátsó port/ kivezetés között. Havernak van egy laptopja meg egy 2,5-es mobil rack ami usb-s és 2 db csatlakozó van hozzá.
Neki a laptophoz elég 1 dugó, még nekem az előlapi kivezetéshez kettő kell.
Meg pl nekem valahogy előlapin a G25 nem akart menni, míg hátulról egy 3m-es hosszabítóval simán jó volt.A teszt jó, mert sebesség különbség nem nagyon van a kivezetés és hátsó port között.
Új hozzászólás Aktív témák
lo Avagy hogyan alakul az egyre hosszabb USB kábelek használhatósága?
- LAMAX W 10.1 Akciókamera + 256GB SD kártya + kerékpárra szerelhető tartó + úszó szelfibot GARANCIA
- Kopottas állapotban lévő Apple iPhone 14 256GB 84%-os akkuval kábellel, dobozzal, fekete színben
- Csere-Beszámítás! RTX Gamer Számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Samsung Galaxy Watch 6 47mm ESIM
- Fallout Stílusra Szabott Coca-Cola Mini Hűtő
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 Mini / 128GB / 88 % akkumulátor / 12hó Garancia
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezes konzol fejhallgatóval garanciával hibátlan működés
- Fedezd fel a Sharkoon 650W 80+ Gold erejét - elérhető most!0% THM-re is!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest