- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
Új hozzászólás Aktív témák
-
dugo_
veterán
válasz
T1B3R1U5 #460 üzenetére
Ne kövesd ennek a cikknek az utasításait, mert elavult, 10 éve voltak igazak ezek a parák, akkor is inkább még az új technológia miatt.
Ebből az alábbiak fontosak:
1. működjön a TRIM - modern rendszernél biztosan fog, csak ellenőrizned kell.
2. alignálást érdemes ellenőrizni - ha a telepítővel particionálsz, akkor biztosan rendben lesz az is
3. hibernáció letiltása - ha nem használod, akkor elég sok tárhelyt nyersz vele. bekapcsolva is maradhat, bár ugye egy ssd-vel gyorsabb a hideg reboot, mint egy hibernációs körA többi felesleges. Ha van 16GB ramod, akkor a lapozófájlt vissza lehet nyesni. Ha nincs, akkor akár maradhat alapértéken, mert a mai játékok be szoktak kajálni 8GB feletti virtuális memóriát.
Win10 - másolás, hdd formázás (ha egy mód van rá, akkor új Win telepítésnél ne legyen a gépre kötve a hdd a régi Winnel, megkergülhetnek a boot partíciók) - Linux legyen a sorrend.
Elég 7-10%-nyi szabad helyet hagyni, de ez merevlemez esetén sincs másként.
Torrendszervernek még mindig nem ideálisak, de kímélni sem kell őket.
-
T1B3R1U5
csendes tag
Üdv Mindenkinek!
Én is eljutottam oda, hogy a 3 éves (gamer) laptopomat kicsit "modernizáljam"...
Acer Aspire V3 - 772G
Intel Core i7
8 GB DDR3
Nvidia Geforce GT 750M (4GB)
17,3 FHD LCD
1 TB HDD
+ most kerülne bele egy Samsung 860 EVO - 250 GB SSD.A tervem a következő:
Az SSD lenne az oprendszerek "melegágya" - Windows10 és Linux Mint is telepítésre kerülne (Linux egyelőre kíváncsiság/tesztelés miatt - Windows10 meg a speciális programok és játékok miatt)Szerintetek milyen stratégiát kövessek?
Arra gondoltam, hogy először a Linuxot telepíteném az SSD-re, aztán a legfontosabb SZEMÉLYES mappámat is átmásolnám a HDD-ről, aztán formáznám is a vinyót, az lenne utána a tárhely és végül jöhetne a Windows telepítése szintén SSD-re..Rengeteget olvastam arról itt nálatok is, hogy hogyan kellene bánni az SSD-vel, de egyre több ellentmondásos infót találok a cikkekben. Nem is értem, hogy mi értelme akkor SSD-t használni, ha kímélni kell, nem szabad állandóan fájlokat másolgatni rá - mert hogy az megöli a cuccot. Akkor tulajdonképpen minek találták ki ezt a fajta háttértárat? Másik oldalakon meg azt olvasom, hogy szuper lehet szerverként üzemeltetni, tök jó tárhely lehet, mert gyors az adatmozgás csak arra figyeljünk, hogy 75% fölé ne töltsük adattal... Persze olyat is olvastam, hogy a fejlesztők erre is figyeltek és van erre is "titkos" tárhely, hogy a felhasználó ne tudja "csurig" tölteni. A legtöbb cikk, amit nem kétlem, hogy hasznos infó, már 2010-ben íródott. Azóta nem fejlődött annyit az SSD technológia, hogy ne kelljen ennyire kímélni a drive-ot?
Szóval megvan Gaabbaa 13 parancsolata az SSD beüzemelésével kapcsolatban és nyilván ha azt mondjátok, a minél hosszabb élettartam megőrzése érdekében, meg fogom tenni a lépéseket, de attól függetlenül érdekel a szakértők véleménye, az új rendszer felállításának optimális lépéseiről!
Segítségeteket előre is köszönöm!
-
keneseig
tag
Üdv!
Nekem a hibernálás kikapcsolásnál ez van:
C:\Users\XXX>powercfg -h off
Unable to perform operation. An unexpected error (0x65b) has occurred: Hiba a függvény végrehajtásakor.Ilyenkor már törölve van a fálj vagy mi?
Köszi előre is!
-
Werkly
őstag
Ez a dolog működik Windows 10 alatt is?
-
firstman3333
tag
Még jól jöhet.
-
seederking
őstag
Na ez miért van???
Minden lépést megcsináltam egy telepített rendszeren win7 64.Előtte Élményindex Lemez rész
Utána,szintén itt
és a hab a tortán,hogy az eszközkezelőben eddig nem volt "ismeretlen" felkiáltós rész.
Ötlet?
Csináljak mindent vissza?Lépésről lépésre követtem mindent.
Kingston V300 120Gb + ide tartozik hogy a vga-mat is mikor beléptem 6.9-nek értékelte most meg új ellenőrzés után 7.9.... -
viperabácsi
addikt
Jobb felül látod a téma indító írást (blog) olvasd el és az ott szereplő dolgokat csináld meg.
-
Hogen
tag
üdv holnap jön az ssd-m (120GB Kingston SSD SATA3 2,5" HyperX 3K)
kicserélem felrakok egy winfost és kész ? vagy valamit állítgatni is kell ? -
HartgeH3-2.8
addikt
Azóta mindig így állítom be az SSD-m és természetesen hibátlan minden, respect
-
_DiEGO_
őstag
A legfrisebb BIOS pedig : [link]
-
balbekk12
tag
Tegnap bekerült a gépbe a Samsung 840 Evo.
Viszont a probléma az,hogy Asus T3-P5G31A gépemben nem tudom bekapcsolni az AHCI módot!
http://www.asus.com/hu/supportonly/T3-P5G31A
A BIOS-t is frissítettem (Asus oldaláról leszedtem a legújabbat) és úgy sem! Mi lehet a megoldás? Mod-dolt BIOS kell? -
lkelemen81
újonc
Köszönöm a cikket, beállítottam a rendszeren (Win7 x64) mindent, gyors, működik, azonban van egy kis gondom az alvó állapottal. Miután felébresztem a gépet feljön az asztal, minden ott van a helyén de semmire sem reagál, nem indul el egy program sem. A billentyűzettel és az egérrel sem tudok mit kezdeni csak a reset.
Tudnátok segíteni, főleg Gaabbaa?
Köszönöm.
Üdv. Laci
-
Unteroff
aktív tag
Jó lett a cikk, most szereztem be első SSD-met, már nem félek attól, hogy hazavágom kis időn belül.
Örök hála!
-
ghoszty
tag
-
Franky74
aktív tag
Sziasztok!!
Windows 8.1 készülök telepíteni a gépemre. A rendszert SSD-re telepítem. Kérdésem a következő, ugyanezeket a beállításokat kell megcsinálnom??
Köszi a válaszokat!!
-
_DiEGO_
őstag
Ezt nézd át szerintem : Kingston SSDNow V100 SV100S2/64G
-
_DiEGO_
őstag
válasz
viperabácsi #440 üzenetére
Akkor marad az a lehetőség , hogy :
nem szerti azt az SSD-t , azaz az azzal szerelt vezérlőset !!! vezérlőcsippel nem volna kibékülve ezek szerint
marad a vég: ísz Asrock Supportnak a jelenségről !!! és szerintem kapsz egy friss BIOS-t lapodhoz - szerintem !
-
_DiEGO_
őstag
válasz
viperabácsi #438 üzenetére
Ugye a 0 vagy 1 -es SATA portba van SSD ?
Tuti hogy Beállítás gond van ott .... csinálj egy BIOS Default beállítást és ment + indítsd úgy - mennie kell , max nem olyan fürgén , mint kellene .
-
_DiEGO_
őstag
válasz
viperabácsi #434 üzenetére
Leszeded BIOS -t , a legfelsőt: 1.40 9/11/2013 Instant Flash [link]
Rámásolni egy üres Pendrájvra - gép restart - nyomsz Delete , hogy BIOS bejöjjön , megkeresed a Flash részt - befogja adni USB tartalmát , a fájlt kijelölöd és asszem ENTER és már az engedélyezés után csinálja is ..
Elrontani NEmlehet
- ha rossz biost akarnál rátenni - nem engedi
ha kész , kéri , hogy restartold , vagy restartolja magát ...
Ujra Delete és beállítani mindent ... AHCI mód , engedélyezed amit kell és tiltod ami nem kell . NEM tudod elrontani ... áramszünet anomália meg nincs - ezt elfelejteni örökre ... 2 perc alatt kész vagy vele
-
_DiEGO_
őstag
válasz
viperabácsi #435 üzenetére
A frissítéseket mindig megkell csinálni ... ha kiadják , nem va véletlen műve az
nekem is volt SSD -men FW frissítés
már 2 éve használom ADATA S511 -et .
IGEN , csináld meg ... -
viperabácsi
addikt
-
_DiEGO_
őstag
válasz
viperabácsi #431 üzenetére
BIOS-ban nehogy Extra FastLoad legyen beállítva
elég a FastLoad
BIOS -t belőni - mindig az az első .... és ha kell frissíteni , ha nem a legfrissebb van benne ...
huuuu , de friss BIOS van hozzá :1.40 9/11/2013 Instant Flash 2.94MB
Frissítések:
1. Improve system compatibility.
2. Patch Crucial DDR3-4G-1600 and APACER DDR3-1G-1333 memory.
3. BIOS [Case open] option default set to disabled.
4. Improve Windows compatibility.Lehet épp memóriakezelési probléma is az okozója .... Frissítsd mielőbb
-
Gaabbaa
aktív tag
válasz
viperabácsi #431 üzenetére
bios frissítés esetleg? sata kábel cserebere, ill. a sata portok próbálgatása?
-
viperabácsi
addikt
Üdv
Lenne egy problémám.Vettem egy asrock h81M-HDS alaplapot meg egy intel core i3 4130 procit van a gépben egy dvd iró és egy kingston v100 64gb ssd.Az a problémám , nogy a bootoláskor random eldobja az ssd-t.Nem látja olyankor bioosban sem.Megpróbáltam kihúzni a másik sata eszközt is ,de akkor is ugyan ez a gond áll fent.Tud valaki segíteni?
-
Rundll32
tag
Én még annyit javasolnék a cikkhez, hogy aki Thunderbird-öt vagy Outlookot (esetleg más külső) levelező programot használ, az tegyen úgy mint én rakja a leveleinek tárolási helyét a hagyományos HDD-re. Ezzel is kímélhető az SSD, mivel levél fogadásnál/küldésnél elég szépen van írva/olvasva a meghajtó, főleg sok vagy nagyméretű levélnél.
-
djyuri
őstag
Szívesen
Ne töröld...az valójában nem mappa...hanem hivatkozási link....hisz a chromenak azt kell látnia,hogy a C-n van a mappa...de a fájlok valójában a D-n vannak. szóval hagyd és minden okui.: ha véletlenül kitörölted,akkor újra lére kell hoznod a dos-os paranccsal.
üdv
-
Sanyi46
csendes tag
Köszönöm szépen , sikerült.
Mint, ahogy látod újonc vagyok...A Crome.old mappából átmásoltam a régi fájlokat a D-n létrehozott Cache mappába, ill. megnyitottam a Google Crome-t és ugyan úgy megjelent a C-n lévő Cache "mappába", de a fájlok látszólag vannak ott és ezek szerint ír is oda, bár a tulajdonságok alatt cél-ként a D\Cache mappát mutatja.
Vagyis ezt a régi "mappát" törölhetem, persze, ha engedi, még nem próbáltam. -
djyuri
őstag
Szia
Mint ahogy a hibaüzenet is írja,tele van szintaktikai hibával. Ez annyi jelent,hogy a jó parancs ellenére össze vissza vannak megadva a változók.
Így írd be:
mklink /d "C:\Users\Roland\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Cache\” "D:\Cache"
(nem tudom egy sorba írni,mert a fórum felbontása nem teszi lehetővé nekem,így jelzem,hogy az User Data között nem sortörés,hanem csak egy szóköz van)
Minden szóköz kell...minden írásjel kell...ebben a formában. Kisbetű és nagybetű is számít.
-
_DiEGO_
őstag
válasz
noblem1983 #419 üzenetére
Nem , kevés a 30GB !
60GB már jó , elég ... ennyi kell - mindenképp maradjon 20% szabadhely ! De 50GB alá ne méretezd -
noblem1983
senior tag
Sziasztok! Vettem egy 128-as SSD-t(OCZ Vector) és arra tervezem rakni a Win7-et. Felosztottam lemezkezelővel egy 30 GB-osra(ennyi elég az op rendszernek) a többi meg egy másik partícióra ment. Mindkettő elsődleges partíciós lett. Így megfelelő vagy máshogy particionáljam?(Paragonnal esetleg jobban lehet)
-
Madn!ght
addikt
Közvetlenül az 1Tb-os vinyóra.
Foglalkoztunk a problémával a HDD hiba topikban és az alaplapom topikjában is.
Amit sikerült kitesztelnem, hogy
- nem memóriahiba,
- nem procihiba
- nem SATA vezérlő hiba,
- nem merevlemez hiba,
- nem vírusKülföldi oldalakon informálódva, szerintem valami szoftverhiba fogja okozni. Egyelőre nem sikerült megfejteni, mert az SSD-re letöltött dolgok hibátlanok, míg a HDD-n újraindítást követően hibássá válnak a fájljaim. (tömörített fájlok főleg, illetve zenefájlok)
Emlékszem, mikor telepítettem a rendszert, hogy az általad leírtak szerint jártam el, de valamit talán az 1tb-os vinyómra is alkalmaztam, nem csak az SSD-re.
-
djyuri
őstag
válasz
Gold_fish #415 üzenetére
A legfőbb erénye az SSD-nek az elérési idő. A gagyik is század annyi idő alatt állnak készen adatküldésre,mint egy forgó alkatrészes vinyó.
Az átlag egy normál vinyónál 10-30 milisecundum (de van rosszabb is) , míg egy SSD esetén 0,1-0,4 milisecundum. (tesztprogik szerint). Meg az SSD esetén nem áll fent az a probléma,hogy töredezettek a fájlok vagy az egyik része a korong gyorsabb kerületi sebességű részén van,a másik fele belül a lassú részen. Van normál vinyó,ahol az adat sűrűséget variálták kifelé,hogy állandóbb legyen a sebesség és van,ahol egyszerűen a lassabb részeken nincs adattábla. De ugye ezt mindenki látja,hogy csak a régi technika életben tartására szolgál. -
Gold_fish
tag
Akkor úgy tűnik, hogy ilyen nagy fájl másolás esetén jobb egy hdd. De kis fájlok olvasása, írása közben az ssd nagyon csúnyán elveri a hdd-t a teszt szerint (ha jól értelmezem a 4K értékeket). Viszont a kis fájlok olvasása közbeni sebesség nem éri el az sata2 határait, így lényegében feltételezem, hogy a gép összességben nem igazán lesz lassabb működésű, mintha sata3 alaplapom lenne, ami mondjuk engedné 260 fölé menni a seq tesztértékeket.
-
alvaro
senior tag
válasz
Gold_fish #413 üzenetére
Valószínűleg akkor az is úgy működik, mint az én SandForce-os Mushkinom. Milyen vezérlő van a tiedben?
Merthogy ez a Sandforce tömöríti az írt adatokat. A zero/one fill olyan adathalmazt ad neki, amit abszolút marha jól tud tömöríteni, és alig ír valamit a cellákba, ilyenkor persze megkapod a névleges sebességet, de ha mondjuk videót vagy zipet másolsz rá, akkor sokkal reálisabb a 80-as értéket nézned, mert ezeket éppúgy nem tudja tömöríteni, mint a "random" tesztanyagot. Gyakorlatilag jól láttad, a 80-as adat sokkal reálisabb, mint a 260-as, ami inkább csak marketing.(És persze, hogy semmi nem változik a teszten kívül attól, hogy a tesztprogram más adatot ír az SSD-re a sebességmérés során...)
-
Gold_fish
tag
Nekem default értéken 80, de ha átállítom akár fill 1-re, akár 0-ra, akkor jót mér. az AS ssd benchmark továbbra is csak 80-at mér.
Próbáltam még azt, hogy a crystal szerint 180/180 képességű winchesteremről másoltam egy nagyobb fájlt az ssd-re, 58 másodperc volt, majd az ssd-ről vissza a winchesterre, ami 25 körül volt. Nem tudom, hogy ennek mennyire volt értelme, de ez a 80-as értéket látszik alátámasztani, mert kb 2x annyi idő volt az ssd-re írni, és az írási sebessége kb fele a winchesterének.
-
djyuri
őstag
válasz
Gold_fish #411 üzenetére
Nekem érdekes módon most egyformát mutat
fájl másolást nem tudok tesztelni,mert vinyóim véges sebességűek a revo drive-omhoz képest.
Pár hete még volt egy 60-as 500/510-es SSD-m,aminél nekem is volt hogy néha csak 20-30-ezerrel tudtam rámásolni valamit....nekem akkor az ahci-m volt szar (állítólag)
-
Gold_fish
tag
Nem fut semmi. Viszont stopperrel is mértem, hogy egy 7 gigás fájlt mennyi időt alatt ír meg az ssd, és mennyi alatt a hdd. Az ssd írási sebesség adata fele a hdd-nek, és a másolás kétszer annyi ideig tartott rá ennek megfelelően.
És átállítottam a crystalt, most 257 írást mér, míg a másik benchmark, amit írtam, továbbra is 80-at. Ellenben a stopper változatlan. ÉRdekes..
-
Gold_fish
tag
64 gigás változatban van Kingston v300-asom, és valamiért 260 körüli az olvasási sebesség, és csak 80 az írási. Vajon mi lehet a baja? Teljesen új ssd-ről van szó. Win8. Bios a legfrissebb, intel drivereket telepítettem. Sata2 egyébként. Trim be van kapcsolva, ahci.
-
perge666
veterán
Visszatalálós UP.
-
fricc_
tag
Meg tudná valaki írni hogy a gyakorlatban hogyan kell egy SSD-re több particiót létrehozni, úgy hogy a "lapkiírás "helyes legyen?
Az oprendszer Xp....Gondolom számolgatni kell, ehhez kérnék egy kis segítséget.
De ha működő megoldást jelent akkor letöltök egy Ubuntu live-t és megcsinálom azzal :-)Köszönöm.
-
djyuri
őstag
Üdv
Van egy Revo Drive 3-asom. Tehát trim támogatott.
De csak akkor tudom láttatni a biosban,ha nem AHCI-t,hanem IDE-t használok.
Szoftveres trim nem létezik?köszönöm
-
djyuri
őstag
válasz
anarchic #401 üzenetére
Szia
Kiváló
A linket úgy néz ki nekem is sikerült korábban megcsinálni.... De mivel nem indítottam újra a gépet rögtön utána,így a chrome megnyitásával azonnal visszaállt normál mappára.
De most pont kijött egy frissítés..nem tudom a windows-os égiek küldték,de restartoltam és így már nem írta vissza a chrome.
Így azzal egészíteném ki a leírást,hogy a link létrehozása után kell egy restart.
Köszönöm
Azt már nem is mondom,hogy régi gépeken előszeretettel használtam ezt a funkciót,amikor kevés volt fizikailag a C vinyó és csak egy másik vinyó bevonásával lehetett elérni a további helyet. Ott a program files mappát helyeztem egy az egyben át így a D-re.
De úgy látszik az idő fog rajtam,mert csak most esett le ebben a percben -
anarchic
tag
Szia!
Első lépés:
Teljesen kilépsz a chrome-ból ezt ellenőrizheted feladatkezelőben.Második lépés:
Eredeti cache mappa: C:\Users\<user name>\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Cache\Az itt lévő mappát átnevezed pl: cache.old-ra ha ezt a lépést nem teszed meg azt a hibát kapod vissza, hogy már létezik.
Startmenü keresőben cmd-> Ezt Rendszergazda joggal kell futtatni! (jobb klick futtatás rendszergazdaként)Harmadik lépés:
cmd-> be beirandó parancs: mklink /d “C:\Users\<user name>\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Cache\” “E:\cache”A kettő kiemelt részt modosítani kell.
Negyedik lépés:
Ha nem írt semmilyen hibajelet a cmd akkor siker, a régi cache.old mappából pedig másoljad be ha akarod az új cache mappába a filokat így megmaradnak azok.Remélem érthető.
anarchic
Új hozzászólás Aktív témák
lo Nos, rövid előszóval kezdem és utána a lényeg....Biztos sokan olvastátok már az "Átfogó elemzés az SSD-k...
- Motoros topic
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Bundle topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Adguard Premium (Android, PC és egyéb rendszerekre, valamint böngészőkhöz)
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Posta, csomagküldés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- A készülő legújabb node-ján is kerüli a legmodernebb EUV berendezéseket a TSMC
- Villanyszerelés
- További aktív témák...
- Ryzen 7 5800X / RTX 4060 Ti / A520M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB M.2 + 1TB SSD / 650W
- Vadonatúj iPhone 14 PRO MAX 256GB space black! 6 hónap garancia! Fulldoboz!
- iPhone 16 PRO MAX 512GB black titanium KÁRTYAFÜGGETLEN! Akkumlátor 100%! Apple garancia 2025.11.14
- iPhone 16 PRO 128GB black titanium KÁRTYAFÜGGETLEN! Akku 100%! 2025 október 14-ig Apple garancia!
- Geforce GTX950 2GB OC
- 2db. 2TB HDD eladó.
- GIGABYTE AORUS GeForce RTX 3080 XTREME 10G (A legerősebb 3080)
- Apple Watch Series 7 45mm Silver Stainless Steel
- Samsung 27" LED, PLS, Full HD, 4ms, 60 Hz, HDMI, VGA, Freesync, kis hibás
- AMD ryzen 3800x 2x8 Gb ddr4 3200Mh alaplap b450 -f Gaming samsung odyssey g7 amd radeon rx 6600 xt
- AKCIÓ! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- Billentyűzet magyarosítás magyarítás lézerrel is! 10-15ezer közötti áron! Óriási betűkészeletünk van
- Üzleti Fujitsu Lifebook u7510 15,6" FHD IPS 2021/08. havi gyártás
- Samsung Galaxy Watch 5 40mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest