- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Ugrás 32 GB RAM-ról 64 GB RAM-ra: Corsair Vengeance CMK64GX5M2B6000Z30
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
twollah1976
őstag
Anno vater veletlenul forditva kototte be a Speccy tapjat es a hangszoro elhalalozott.
-
Rive
veterán
Ma jobb minosegu kondenzatorokat lehet venni, mint 83-ban.
Ez teljesen így van, de: akkor az már nem lesz (teljesen) eredeti.
A gép maga úgy nagyjából akár elkók nélkül is működőképes, szóval szimplán az, hogy ma jobbakat is kapni, nem igazi ok a cserére, nem hozzáad, hanem inkább elvesz a gépecske értékéből.
Ha konkrétan elkezdenének szétrohadni az elkók, az más tészta lenne. De így... Szerintem amíg lehet (amit lehet), hagyd meg eredeti állapotában.Ui.: a táp más tészta, ott szimplán indokolt megelőző védekezés a felújítás. De a gépben...
-
Annyira azert nem hianyzik az erze, amikor az utolso, 9. lemez bad sectoros lett egy arj allomanynal. A rekodrom OS/2 Warp floppyrol kb. 3 tucat lemezt kellett neki beadagolni...
Zoz: A 12-os convertert is a stabkocka latja el, szoval inkabb az valoszinu, hogy Dugovics Tituszkent magaval rantotta. Szerencsere mas nem deglett meg.
RexMaximus: Ugyanannyi idonk volt. Ma minden hazhoz jon, konyvet, filmet netrol lehet nezni es sok mas is megrendelheto. Regen ezekert el kellett menni, ami "uresjarat" volt, de kihasznaltuk, mert a buszon olvastunk, vagy cimborakkal egyutt mentunk el alkatreszt venni... A nagy kulonbseg, hogy ma ott a telefon, amit folyamatosan pollolni kell. Gondolkoztam a kapcsolat es leszakadas dolgon, de a legtobb fiatal chatel, vagyis azt csinalja amit mi csinaltunk, csak inkabb eloszoban.
Rive: Ma jobb minosegu kondenzatorokat lehet venni, mint 83-ban. Csak nem szabad sporolni rajtuk. A tap elvileg szetszedheto es nagyon egyszeru szerkezet. Ami ertelmes atalakitas lenne az egy micro USB aljzat es athidalni a stab kockat. Az ULA-ra is akarok ragasztani egy kis hutobordat.
-
Mokó
aktív tag
válasz
RexMaximus #14 üzenetére
Jó öreg floppy lemezek :-) 20db bontatlan van még itthon,elraktam ha rámjön a retro-láz.Mi D2 közben telefonáltunk egymásnak ki hol tart,mit talált stb.Jólesett este 10kor haver hiv haver ritka cuccot talált
szerk;@Syl;
3.11 próbáltam felnyomni asszem 9 vagy 11 floppy volt.Naná hogy a felénél besz@rt
-
Zoz
őstag
Lehet, hogy a gyári tápot csak később találták meg, vagy lusták voltak elővenni... ki tudja mi történt a géppel mielőtt hozzád került.
Ezeknél (Spectrum, Enterprise, stb) a külső a pozitív, míg manapság meg a GND van általában kívül. Szóval ez egy tipikus elhalálozási ok ezeknél a gépeknél, amikor az első kézbeeső táppal próbálják ki.
Ha a polaritás jó, csak több a feszültség, azt a a 7805 bírja (25V-ig), viszont a belső 12V tápáramkör az pukkanhat, ha túl nagy az eltérés. -
RexMaximus
senior tag
Amikor elovettem a C64-et nosztalgiazni, azert volt idom gondolkodni amig toltogetett a game. Peldaul azon, hogy mennyi idonk volt regen
Akkoriban kezdtem el masok gepeit csinalni, emlekszem mennyit szivtam telepitesekkel. Foleg ha egy lemez kiesett a hozott "os biztonsagi mentes" telepito packbol
-
Syl
nagyúr
válasz
RexMaximus #16 üzenetére
Bár abban az időben még a 14-15" CRT monitorok voltak a menők.
-
RexMaximus
senior tag
Ezt en is igy gondolom.
El kellett menni otthonrol, emberekkel talalkozni, gepezni, bandazni stb.
Es 1.44-es lemezekkel mennyit szivtunk. Volt amikor a dupla stoc lemez se segitett ezen. Aztan varhattal par napot, vagy egy hetet hetvegeig, hogy ujra beszerezd a hon ahitott jatekot
Meg meg par emlek a koprszakbol:
Egy haverral pc-n 89 merkozest nyomtunk le egyhuzamba Mortal Kombaton (az elsovel)
Another Wolrd-ot suliban paran jatszottuk egyidoben, masnap meg mindig megtargyaltuk, hogy milyen akadalyon, hogy kell atjutni.
DOTT-ot is igy vittuk vegig
Alone In The Dark-nal meg egymast hivogattuk telefonon ha valami akadalyon atjutottunk
Lehet a hasonlo elmenyek miatt retro gepezek en is mar
-
Rive
veterán
Természetesen egy komplett elektrolitkondenzátor cserét is végre fogok hajtani...
Inkább ne. Ami a gépet magát illeti, időnként nézz rá, hogy nem kezd-e rohadni/foltosodni valamelyik, de addig használd az eredeti darabokkal.
A külső tápban (ha szétszedhető) érdemes lehet kicserélni/ellenőrizni a kondikat, de a gépet inkább hagyd, amíg lehet. -
Mokó
aktív tag
válasz
RexMaximus #10 üzenetére
Mosolyt csalt az arcomra az írásod.Mi a 90'-es évek közepe körül volt hogy táskába 10-20 zsir uj floppy és irány kopizni.Mi munka volt 30MB adatot elhozni/megmozgatni...ezt a mai fiatalok sosem fogják megérteni.
-
RexMaximus
senior tag
En a 34.-iket taposom. Fiatalok alatt inkabb az internet vilagaban szocializaltakra gondolok. Vagy fiatalabbakra, mai alltalanos iskolasokra. Igazabol mi is akkoriban kezdtunk hozzanyulni ezekhez.
Kis telepules ahol laktam volt egy TV-Video szerviz ahol tok jo fej volt a tulaj. Ha valaki nyitott volt arra, hogy tanuljon annak szoritott egy kis helyett es beulhetett gyakorolni, tanulni. Talan hatodikos lehettem akkor. Az a durva, hogy szakkozepben gyakorlaton meg se kozelitettuk azt amit a kis szervizben csinaltunk.
Nomeg jobb eszkozok voltak a szervizben es kozben eltelt vagy 7-8 ev
. Ezt nem rovom fel csak erdekesegnek irom.
Sot, pentek delutanonkent ki volt pakolva par C64 es a kornyekrol jartunk oda copy partyzni. Ekkor szinte be se lehetett ferni oda. Alig vartuk, hogy hazaerjunk a szajreval
.
-
Mokó
aktív tag
Gratula a mentéshez,és a cikk is érdekes!
-
Syl
nagyúr
-
plömplöm
őstag
nincsenek arra szavaim, hogy mennyire szerettem volna annak idején egy pluszt az én simám helyett, pláne ha microdrive-om is lett volna, óóó. az enyém, ami persze még mindig meg van, ha jól emlékszem, akkor rev3, a belsőbordás, fűt rettenetesen. belezsúfoltam a dobozba egy kempston-illesztőt, nameg persze az elengedhetetlen resetgombot
. 1986-ban kaptam meg, 30 éve, belegondolni is rettentő
-
válasz
RexMaximus #1 üzenetére
Elég kevesen. Ha őszinte akarok lenni, akkor én is csak a régi cuccoknak megyek neki. Felületszerelt még csak-csak, de bármi újabbhoz (BGA) nincs felszerelésem.
Syl: ZX81-el kezdtem
Zoz: Szerencsésnek mondhatom magam, mert nem vitt magával mást. A fordított polaritást emberileg nem értem, mert ott volt mellette a gyári táp is.
-
Zoz
őstag
Tünetek alapján egy fordított polaritású táppal próbálhatták ki.
Az nagy szerencse, hogy a 4116-osok túl élték a dolgot, azok gyakran megszoktak pusztulni amikor nem kapják meg az 5V-on kívül a többi tápfeszt.(A fordított polaritás Enterprise esetén is hasonló tünetekkel jár: elszáll a két 7805-ös, és a belső 12V tápáramkörben a TR2 (BC337) tranyó, valamint a belső hangszóró LM386-os erősítő IC-je.)
-
Syl
nagyúr
Nagy lájk az írásnak!
Már csak azért is, mert az első szerelmemmel foglalkozik. -
tomazin
veterán
válasz
RexMaximus #1 üzenetére
Nem tudom mire gondolsz fiatalok alatt, de 30as korosztalynal 3embert ismerek kb 100bol aki kepes egy kondit kicserelni.
Cikkhez: jo volt olvasni, h vannak akik szivesen elfoglalkoznak azzal, h lelket lehellnek oreg vasakba
-
RexMaximus
senior tag
Megint a jopofa kis cikk. Kivancsi lennek amugy, hogy ma mennyire alltalanos fiataloknal, hogy pakahoz nyulnak vagy egy picit elektronikaznak.
Nalunk a gepezes mellett sokszor elokerult a paka is, szerelgettunk is ezt azt a csaladban ( jo sok piaci szemetet
) vagy eppen hobby projekteket.
Új hozzászólás Aktív témák
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Elden Ring Nightreign teszt
- Renault, Dacia topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- Google Chromecast topic
- Milyen routert?
- További aktív témák...
- GIGABYTE AORUS GAMER LAPTOP /// i7 13700H /// 32 GB DDR5 /// RTX 4080 12 GB /// 1TB NVME
- Latitude 7450 14" FHD+ IPS érintő Ultra 5 135U 16GB 256GB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- ASUS Dual GTX 1660 SUPER OC 6GB DDR6 Videokártya!
- ASUS P8H77M i7 3770 3.4GHz 12GB RAM 256GB SSD 500GB HDD GTX750 komplett
- HP Omen RTX 2080 Ti 11GB GDDR6 Videokártya! BeszámítOK
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- AlzaPower CAT6 UTP 40m, szürke kábel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest