Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• floatr

veterán

válasz Penge_4 #90 üzenetére

Na ezt a RIA témát ne erőltesd, ezért mondtam, hogy vegyük úgy, mintha meg sem említetted volna, mert úgy hülyeség, amiről beszéltél, ahogy van.

"mindkettő évek óta elmúlt és azóta már tudja" -- a 10.x-óta nem használom, mert böngészésre úgy általában nem megfelelő, vagy mondjuk inkább úgy: van jobb. So nem játszik az érvrendszer, pláne hogy mennyire sokkaljobbabb lett, amióta igaz bugos a böngi

"A Notepad/Wordpad is az az MS Word-höz képest..." -- Nem mondtam h ennyivel szarabb :) de nincsen értelme, egy szimpla tbird mellett sem. De szerintem hagyjuk ezt is, meg a többi non plus ultra feature-t is. Olyan minimál alkalmazások futnak alapértelmezetten egy átlagos desktopon -- még linuxon is -- amiket az opera nem fog tudni leváltani. Legyen szó akár levelező, chat, torrent, bárakármi kliensről, lejátszóról, reader-ről, jegyzettömbről, widgetekről. Észre kéne venni, hogy érdektelen, mert telített piac. Még ha tudna valami űberütős extrát

"Az egész vita abból indult ki, hogy elkezdted isteníteni a Chromiumot" -- tudom h kényelmes az aktuális topic utolsó 2-3 hozzászólásából kiindulni, de néha megkíméli magát az ember a felesleges szócsépléstől, ha korábbra is visszaolvas. Bár gondolom neked elég volt, hogy egy bárakármilyen kontextusban negatívum érte az operát :)

"ahol tényleg problémás és ennek a 80%-át egy szimpla maszkolás is megoldja" -- egy átlagos júzernek el kéne ezt tudni magyarázni, de nem fog menni, mint ahogy az ie8 kompatibilitási nézetét sem fogják tudni használni.

• floatr

veterán

válasz #24737024 #86 üzenetére

A gmail-ről már többen írták, hogy jócskán mások előtt járt a megfelelő időben. A docs is, bár azon a téren a warez még rulez. A kereső szintén tudásával adta el magát. A böngészőre eddig a legrosszabbat azt lehetett mondani, hogy "nem tetszik". Az androidot az iphone oprenceréhez képest megfelelő alternatívaként kezelik a gyártók, bár ez kicsit elkésett. A maps/earth/street view egyedülálló és forradalmi volt sokáig, a youtube felvásárlásával meg egy a kritikák ellenére is nagyon jó videómegosztóhoz jutott.

A buzz nem egy nagy valami, kicsit balfaszkodtak vele, de a wave már lehetne az. Páran sokáig gondolkodtunk valami hasonlón, de sosem volt rá igazán időnk, erre ők lépnek egy ilyen eszközzel. Készülnek hasonló megoldások is lokális szerverek formájában, idővel rájönnek a vállalatok, hogy lehet elég jól használni.

Ha most ezekkel a gyakran ingyenes szolgáltatásokkal keresztbe reklámozzák egymást, miért kéne őket jobban elítélni, mint mondjuk egy oracle-t (régebben a sun-t), ms-t, apple-t, adobe-ot, vagy bárki mást? Az apple esetében épp örültél a "hülye" marketing húzásoknak...

• floatr

veterán

válasz Penge_4 #84 üzenetére

"Beszélj már kicsit róla, mert érdekelne" -- nézz utána, érdemes, mielőtt elkezdenél talicskával szöget beverni. De látom belegázolt a lelkivilágodba a "van már ilyen" kijelentés, hogy ebből egyből "foshulladék"ot vetítesz

"Gyakran mondogatom ezt én is" vs. "FF után megkönnyebbülés volt a Chromium, főleg ha nem volt 30-40 addon, amit napi szinten használtál" -- egyfolytában 20-30-40 addonra "van szükség" szerinted ("jóval többet fog zabálni egy Chrome vagy egy Firefox ha megküldi 50 addonnal." -- bocs 50)

"Mi akadályozza meg őket benne?" -- semmi. És kb ugyanennyire semmi ezeknek a plusz feautre-öknek a járulékos értéke az opera mint böngésző számára.

" Ha te mondod..." -- még te magad is sajnálkoztál az imént, hogy nem lehet alapból kiiktatni egy torrent linkre kattintáskor felbukkanó dialógban. Akkor ki mondja...? Amúgy nemcsak hogy mérhetően rosszabb egy deluge-val szemben, de első blikkre is látható, hogy sokkal nehézkesebben kommunikál. Ráadásul a 9-es szériában már a röhögés kapott el, amikor elkezdte "mérni" a sebességet, a hátralévő időt, és "rádöbbentett", hogy a max sávszélességem sokszorosával is képes tölteni hetekig, és ez az idő haladtával "lineárisan növekszik" :U Már ha nem halálozott el a hálózatkezelése... Így gyakorlatilag kaptál egy minden-az-egyben csomag formájában egy alig használható torrent klienst.

"de még ki sem próbáltad." -- verziók közt nem tudott normálisan importálni, html-t nem kezelt, az imap támogatása szürrealisztikus volt, egyéb apróságok már nem is fájtak. 2 évig használtam 2 félreeső postafiók miatt, aztán hagytam a fenébe, mert "foshulladék" még egy tbird-höz képest is, nemhogy az evolution-nel szemben. Erre nem mondanám h email kliens, csak valami vicc. Amúgy elég necces dolog ez az egybegyúrás egyébként is. Megy száz oldal, kétezer letöltés, ötmillió unite RIA alkalmazás, 30 torrent, a teljes céges levelezésed, naptárral, kontaktokkal, emlékeztetőkkel, jegyzetelsz mint állat, aztán egy ostomba kis weboldalon elhasal az egész szisztéma. De legalább az akvárium widget ott marad külön. wow. Ettől nem lesz jobb még egy explodertől sem

"hol marad a hibatűrés?" -- mondtál egy oldalt a csilliárdból, ami épp működik az operán, de chromiumban csak fallback üzemmódban (de legalább nem kressel -- erről beszélek). Ez elég konkrét alap egy statisztikához

"Hol írtam ilyet? Te adtál a fapados szónak pejoratív értelmet" -- az egész "vita" a chrom(e)ium fikázásból indult ki...

"itt már nagyon kis százalékban lesz valami attól népszerű, mert ténylegesen jó" -- trend szó ismerős? Nem árt odafigyelni pl arra hogy az exploder felhasználás kicsit hullámzóan de folyamatosan csökken, a firefox felhasználás nem tud eléggé növekedni, az opera is lassan hanyatlik a 10.x szériával, a chrom(e)ium felhasználás meg leginkább a firefox rovására nő. Miközben az explodert szénné reklámozzák, a firefox mozgalmi alapokon népszerű, a szarafi kúl, az opera meg erkölcsi hullámcsúcson siklik a köztudatban, site-ok meg random reklámozzák őket, a chrom(e)ium jobbára a firefox rovására növekszik. Szélesebb körben vett ismerőseim, akik firefoxot használtak, mind éppen a könnyedsége miatt váltottak, pedig rohadtul tartott mindenki a naaaagy gonosz G-től -- épp hogy ellenreklám volt. Hameg annyira csak a marketing dominálna, akkor megteheti az opera is, hogy valami hatékony kampányba kezd, nomeg egy kicsit gyúrhatnának a böngin is...

Node visszakanyarodva az eredeti ívre, egy észérv nem hangzott el, hogy miért volna olyan rettenetesen vállalhatatlanul szar az összes gugli termék.

• floatr

veterán

válasz Penge_4 #67 üzenetére

Akko tisztázzunk először is valamit: ez nem "megmagyarázom hogy az opera a legjobbabb" topic, nyugodtan nyithatsz egy ilyesmit, egyelőre a chromium fikázásával kapcsolatban gondoltam h oszlatom a téveszmét.

Amúgy meg:
    RIA fejlesztés opera widget és unite alapon -- muhhaha. Olyan "innovatív" ötlet, mint az állat. Ezt vegyük úgy, hogy meg sem említetted ;]

Firefox, chromium, IE vagy bárakármi tekintetében az a kiábrándító helyzet, hogy a zemberek gyakorlatilag nem használnak add(plug)on(in)-okat -- firefox esetében ~2 az átlagos. Nem használnak guesture-öket, sőt a legtöbben beérik a gyári alapokkal. Sőt a legtöbb ember szereti azokat az alapalkalmazásokat használni, amiket az opera (oprencer-az-oprencerben) szeretne leváltani. Még a legalapabb műveletekre is fapad a beépített torrent kliens -- ezt még az apám is észrevette nyugdíjas létére. Felejtős a mail kliens, mert bármelyik másik jobban kezelhető, és többet tud (még a pine is :P ) Unite-szerűségre is van bőven más megoldás, márha egyáltalán van olyan ember, aki tudja valamire használni, pimp my desktop widget-ekkel Mississippi-t lehetne rekeszteni, marad tehát a böngésző, merhát valljuk be, azt töltene le a gyanútlan win júzer a ms kérdőív nyomán.

És akkor itt jön a képbe az, amit olyan boldogan lobogtatsz, hogy van egy oldal, ami még operával működik, chromiummal meg nem. Egyrészt nem állítottam, hogy ilyen nincsen -- meg kéne nézni az ellenpéldákat, sajnos egy összehasonlításban az opera elvérezne -- másrészt kíváncsiságból megnéztem az oldal által felhasznált menü demóoldalát, és ott vicces módon működött chromium alatt. Nyilván el van kúrva valami a bme oldalán, hát az élet ilyen kegyetlen; és az operával szemben még kegyetlenebb, lásd az említett problémás link, amihez hasonló oldalakon az opera bitjeire esik.

Na és akkor mitől is kéne annyira hasraesni az opera tudása és technológiai felsőbbrendűsége előtt? Kétségtelen sokat fejlődött, de még mindig van hová, és a fentiek fényében azon pörögni, hogy azért szar a chromium, mert az opera királyság, kicsit röhejes. Annyit bárki elfogad, ha azt mondod, hogy neked ez vagy az nem jön be, és neked az opera tetszik a legjobban, de tudni kéne kiolvasni a trendeket

• floatr

veterán

válasz #24737024 #60 üzenetére

Hogyne számítana a marketing. Anélkül az Apple már rég tönkrement volna, és a szakma körberöhögte volna minden "innovációját". De kár is okokat keresni, mert lényegtelen, sokan használják, de lehet élni az egyes "komponensek" nélkül, mindegyik helyettesíthető külön-külön is

• floatr

veterán

válasz FTeR #56 üzenetére

Verzióbeli eltérések vannak tudtommal csak az integrált webkit motorok közt

szerk: mondjuk ez gyakorlatban csak html5-ös stuffra jellemző dolgokban jelentkezik, meg az állandóan mozgásban lévő webkit-xxx css3 attribútumokban

• floatr

veterán

válasz Penge_4 #49 üzenetére

"Operás Widgeteket" -- yet another widget. Bots nekem van widget motor, több is, sőt a legtöbb gépen van (több is), és csak egy böngészőre volt még szükségem

"Unite app" -- na amikor majd a világ éhezőinek a problémája már csak az lesz, hogy végre ők is használhassák a unite alkalmazásokat... Nincsen erre sem szükségem.

"Ráadásul olyan profi alkalmazások ezek"... -- akárcsak a widgetjeid, és a unite app-ok. Egy gyorsindítót használok. A fordítás időközben része lett, mint ahogy a jelölés alapú keresés, és url nyitás. Devtools szintén bele van gyúrva. Ennél sokkal többet máshol sem használtam

"reklámblokkoló dettó" -- mivel a böngi sebessége nem szűk keresztmetszet, sőt a hálózatom sebessége sem, úgyhogy bevallom nem különösebben hajtok erre sem, és gyanítom h ez is rétegfelhasználás. Sőt néha kifejezetten örülök, amikor ötleteket ad a népes család ajándékozásaiban

"Az utóbbi verziókban még a http:// is eltűnt az URL-ek mögül" -- ohh, úúúúristen eltűnt :O Amúgy works4me, build 5.0.384.0 (45276)

"ezer éves urban legend" -- vs "a 10.5x széria egyenlőre sokkal bugosabb"
    Az a múltkori url-en csücsülő prosztó százbyte-os oldal még most is megfekteti az operát? :)

Amúgy ha nem jött volna le, nem érdekel az opera már egyáltalán -- az alatt a cirka 6 év alatt, amíg használtam nagyjából mondjuk úgy elvesztettem az érdeklődésemet --, de még a sületlenségeid sem különösebben. A legviccesebb az, amikor "imádott"-ozol, miközben ott lógsz minden topicban, ahol az operát "bármi áron" "igazolni" kell.

De a naaaagy érveidet teljesen feleslegesen pufogtatod, mert nem erről beszéltem/tünk, ne is törődj vele

• floatr

veterán

válasz #24737024 #47 üzenetére

Bár nem sikerült levenni, arra szerettem volna utalni, hogy a chromiumról nem kering több nyitott törési lehetőség publikusan, nem tartogatták a tarsolyban a hekkerek a hétpróba előtt, vagy ha volt is megfelelő lehetőség, akkor időben foltozták. De ez csak a bulváros része a dolognak. Arra szerettem volna rávilágítani, hogy kissé fals álláspont alapján ekézed a chromiumot -- feleslegesen.

A hülye hasonlataiddal meg nem tudom, hogy mit akarsz igazolni, de ha egy böngészőt arra optimalizálnak, hogy valid xhtml-t kezeljen, akkor durvanagy tévedésben vannak a vezető fejlesztők. A webes tartalom töredéke az, ami valóban valid, még a magyaropera blog sem az -- bár vszeg nem a szerkesztők tehetnek róla. Ez van, aki nem képes felismerni a valóságot, az mehet a süllyesztőbe a csilliárd muszáj feautre-rel együtt. A mozilla ezt képes volt felismerni, a gugli is, az apple is, sőt még a ms is belátta, hogy túl sokrétű a web. Amúgy miért kéne még opera alatt is letesztelni, amikor megírják exploderre, meg a szabványra, ami nagy százalékban ugyanúgy néz ki ff, szarafi, és chromium alatt? ;] Elmondom neked, hogy azért nem tesztelik opera alatt, mert nem éri meg. IE és FF alatt menjen, meg esetleg megnézik szarafi esetében az iFanok kedvéért, lévén h sok dizájner azt használ. Chromium alatt meg egyszerűen csak megy, az esetek nagy százalékában, opera alatt meg alapvető layout hibák jönnek elő.

Évekig operát használtam, de feladtam, mert egy naaaagy hiábavaló küzdelem volt az egész. Még bugreportokat is küldtem pl az origónak tartalmi hibák miatt, amikre kb féléves késéssel reagáltak valamit (pedig orbitális hibák voltak, pl. vég nélkül töltött képeket míg ki nem fagyott a picsába). Aztán egy darabig rókáztam, és határtalan megkönnyebbülés volt a chromium -- minden böngészőnek ilyen gördülékenynek kellene lennie.

Nem különösebben érdekel, ha neked valami tetszik, de hogy megpróbálsz objektívnek látszó de nulla értékű érvekkel lehúzni valamit, annak semmi értelme nincsen

• floatr

veterán

válasz #24737024 #44 üzenetére

FYI a chromium nem csak a marketingnek köszönhetően a leggyorsabb, és nem a tizedmásodperces betöltési előnyére gondolok. A renderelő és script motorjainak köszönhetően gyakorlatilag natív desktop alkalmazásokkal egy lapon említhető RIA fejlesztésekre van lehetőség, mindenféle bizbasz plugin nélkül. Nem véletlenül olyan natúr, és ha a júzer kedve úgy diktálja szétpimpelheti a legelvetemültebb bloatware-ré, és még akkor sem lesz sokkal problémásabb, mint az alapváltozat. Az lehet valakinek a baja vele, hogy "mert gugli", de azt kirakhatja dísznek nézegetni a "mert apple" és tsai mellé.

Safarihoz képest nem volt rommátörve, firefoxhoz képest villámgyors de még a felülete is, az operát meg -- oprencer-az-oprencerben stuffware -- bár nagyot ugrottak előre, sztem hagyjuk (+ minden igyekezetük ellenére süllyednek mutatói még az EU-ban is), egyszerűen képtelenek egy hibatűrő böngészőt csinálni. Lehet látni, hogy a firefox-ból kiábrándult júzerek kezdik inkább használni a chrome/chromiumot

• floatr

veterán

válasz #24737024 #40 üzenetére

Nem nyereséges, de ha elbukta volna egy konkurenssel szemben, az nagyobb veszteség lett volna nekik. Erősen gyúrják a kiadói szövetségeket, hogy jó üzlet legyen belőle mindenkinek, hiszen a kiadók egyelőre csak a jogi ágazatba öltek nagy pénzeket ;] így meg az infrastruktúra nem lenne gond nekik.

Amúgy ha a youtube "gagyi", akkor szerinted mi lenne az etalon, vagy legalább "nemszar"?

• floatr

veterán

válasz dajkopali #15 üzenetére

Elfelejtetted a cikkben pár bekezdésben megemlíteni azt, hogy "Apple", "Steve Jobs" meg "iPhone (OS) 4" ;] Nem fognak fizetni...

Amúgy ha az Apple-nek bejön egy berúgós-otthagyós-ellopós-nyilvánosságrahozós-perlekedős kampány, akkor ez meg a gugli megítélésének használhat. Aki egy kicsit elgondolkozik a dolgon, az beláthatja, hogy szó sincs árukapcsolásos kényszerekről, a hirdetési/találati rendszerbe meg sosem fog senki belelátni épp módon.

Új hozzászólás Aktív témák