- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bigyo108: A vén PC-Főnix újjászületése
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Kalandor: Elhunyt I. Ferenc pápa
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zeratul
addikt
válasz
Crystalheart #269 üzenetére
Rézzel azért nem árt vigyázni mert feldúsúl a májban és szép lassan kinyiffantja, amikor meg szétesenek a májsejtek a réz elárasztja a szervezetet és heveny rézmérgezést okoz.
-
Pala
veterán
válasz
Crystalheart #244 üzenetére
Hmm, amikor azt a bizonyos hozzászólást írtam, akkor én kőkeményen vegyszermentes (természetre bízott) növénytermesztést alkalmazó árusokról írtam. Hogy miért lehetek ebben biztos? Azért, mert személyes ismeretséget kötöttem velük. Gyakorlatilag jóbarátaim.
Amiket meg írtál, azokon már meg sem lepődöm.
Az állattenyésztésben még durvább dolgokról is tudok, pl. cementtel etetett marhák, saját ürülékükkel tömött állatok. A rendszeres antibiotikumozás és növekedési hormonok pumpálása már teljesen "természetes". Eredményül a levágott állatból hátramarad néhány cafat zöldes-szürke (!!) színű, húsnak kinéző valami, amit azután nátriumszulfátos-glaubersós oldatba merítenek, hogy "visszanyerje" a pirosas árnyalatát és eltüntesse a rothadó szagot (!!!), és különböző utómunkálatokat végeznek rajta, hogy a henteshez érve a frissesség, egészség benyomását keltse. A jó háziasszony pedig sütéssel, főzéssel, ízesítéssel tovább rombolja ezt a már önmagában is értéktelen, halott vackot, ami majd a vasárnapi ebéd alapját képezi. Jó étvágyat!A bioboltok meg ugyanúgy tele vannak átveréssel. Kedvenceim a cukorral tartósított aszalt gyümölcsök.... Amikor ilyet meglátok,akkor szoktam a kijárat felé venni az irányt.
-
Pala
veterán
válasz
Crystalheart #226 üzenetére
Örülj neki, ha neked nincsen.
Egyébként ez a hajas fejbőrön megtapadó kosz, szennyeződés. Egyik formája a korpa. De ha pl. egy izzadós nap után megvakarod kicsit a fejbőrödet a füled mögötti részen, és érzed, hogy valami összegyűlik a körmöd alatt...na az is fejkoszmó.
A hajmosás ezt nem igazán tudja teljes mélységében eltávolítani, de pl. a fejbőrre dörzsölt hagyma vagy citrom már jelentős javulást hozhat.
Én amióta hagymázom a fejemet (), és csak tiszta vízzel öblítem, azóta a hajam se nem korpás, se nem zsíros, és még fényes is! mod: ja és nem is hullik...csak mert régebben volt egy kisebb mértékű átmeneti hajhullásom.
-
törölt tag
válasz
Crystalheart #72 üzenetére
én meg nem így vagyok, különben a jó kis (túl)érett sajtokat nem élvezhetném. pedig DE!
-
törölt tag
válasz
Crystalheart #198 üzenetére
Mégis növényevő elég rendesen.
lehet hogy csak vegetáriánus?
-
Zeratul
addikt
válasz
Crystalheart #198 üzenetére
Ló a vakbelében lévő baktériumflóra ugyanazt a feladatot látja el mint a marha bendőflórája, ugyanúgy fontos szerepet játsznanak a ló táplálkozásában az cellulózban lévő illó zsírsavak mint a kérődzőkében. Ló vastagbél passzázsa ennek megfelelően elég hosszú.
Cellulózt mindig illó zsírsavakra és gázokra bontják a cellulózbontók ezért ha ez nem tud távozni akkor az állat felfúvódik. Bendőfelfúvódás a kérődzőknél, vakbélfelfúvódás a lónál.
Tehénylepényben is elég sok az emésztetlen rost, pedig a kérődzőknél jobban nem emészti semmilyen állat a cellulózt. A cellulóz emésztésnek elsősorban nem is cellulóz megemésztése feladata, hanem hogy sejfal alatt rejtőző sejthez hozzá lehessen férni.Ember pszeudohúsevő, sőt a kutya is az. Növényből a keményítőket, fehérjéket, zsírokat tudja bontani a enzimatikusan, azt is elő kell készíteni hőkezeléssel, erjesztéssel stb.
-
Zeratul
addikt
válasz
Crystalheart #182 üzenetére
Mint ha pár postal korábban már leírtam volna a sertés vastagbéllel kapcsolatban ugyanezt, de mindegy. Embernek egyszerüen nincs kellő tér az emésztőrendszerében a jelentékeny celulózbontásra. Van 6-7 m vékonybél és kb 1.5 vastagbél, sertésnél ez kb 2:1 arányú és lumen aránya is sokkal nagyobb a vastagbél javára.
-
Pala
veterán
válasz
Crystalheart #191 üzenetére
Írok egy privit ezügyben.....5p.....
-
copin
őstag
válasz
Crystalheart #187 üzenetére
A tengeri kaja a hosszú élet (egyik) titka. Végülis mindegy.
-
Pala
veterán
válasz
Crystalheart #187 üzenetére
Porallergia? Ez neked most is van?
-
copin
őstag
válasz
Crystalheart #72 üzenetére
Ami nekem büdös, az lehet felőlem bármilyen jó ízű is, meg nem enném. Pl. hal
A friss halnak illata van és nem mindegyiknek van "hal íze". Annyiféle van, hogy mé csirke ízűről is hallottam (az apám nem túl nagy szigetországból jött).
-
Pala
veterán
válasz
Crystalheart #182 üzenetére
Hmm.... olvastam szemelvényeket annak a gorillás csajnak a könyvéből...nem ugrik be hirtelen a neve, de gorillák között élt sokáig és végül a vadászok lelőtték, mert védelmezni próbálta őket. Azt írta, hogy a gorillák is időnként egy nagyon kis mennyiségű állati ételt elfogyasztanak, bár arányaiban ez szinte semmi a bevitt növényi táplálékhoz képest.
-
törölt tag
válasz
Crystalheart #160 üzenetére
A szójakészítményeket majdnem olyan ízűre meg lehet csinálni, mint a húsokat
Ja értem már, mi a gond. Életedben nem ettél még ízeset.
Így már világos, ha a fűszerezésnek, az ízeknek nincs hagyományuk nálad, akkor mindegy, mit eszel, ehetsz fűrészport is. Aki meg azt mondja, hogy a szóját majdnem olyan ízűre el lehet készíteni, mint a húst, az vagy nem ugyanazt érti "majdnem" alatt, mint én, vagy viccel, vagy ő sem evett még egy jót életében. Hogy ráadásul szakács is az illető, csak tovább ront a hitelén.
-
Pala
veterán
válasz
Crystalheart #176 üzenetére
Konkrétan melyik majomfajra gondolsz?
Az emberszabású majmok (gorilla, csimpánz, orángután) alapvetően növényevő élőlények, állati táplélékot csak minimális mennmyiségben, kiegészítés gyanánt fogyasztanak. -
Zeratul
addikt
válasz
Crystalheart #176 üzenetére
Nézz meg egy anatómia és szövettani könyvet az ember emésztőtraktusáról. Nincs bélrendszernek olyan szakasza ahol jelentős mennyiségű cellulóz emésztés folyna ez pedig elengedhetetlen az ún mindenevő életformához, mint pl a sertés ami növényi diétán is vígan el van. A vastagbél /vékonybél arány és passzázsidő (amíg táplálék a bélben tartózkodik) se teszi lehetővé növényi rostok emésztését. Keményítőt és keményítőszerű poliszaharidokat viszont tud emészteni, ezért magvak, azok örleményei, illetve húsos gyümölcsök, gyökerek, gumók jöhetnek szóba. Magas cellulóz vagy pektin tartalmú növényi részeket nem tud emészteni. A pszeudo húsevő elnevezést azokra használják ahol bizonyos százalékban növényi és állati eredetű táplálékot is ennie kell.
-
törölt tag
válasz
Crystalheart #165 üzenetére
azért hal, mert csak erröl volt kep keznel. oda akartam kilyukadni, hogy nehezen tudom elkepzelni hogy fuszerekkel egy alapjabanveve iztelen valamiböl - vagy akar izletes zöldsegekböl- ki lehet hozni husokra jellemzö zamatokat, beszeljunk akar lazacrol (ami egyaltalan nem budös, a többi halhoz kepest, amit eddig ettem, egy teljesen mas kategoria mind izeben, mind illataban), akar sult kacsahusrol, disznooldalasrol, mindenfele allatok majarol, veres hurkarol, renszarvashusrol
de igazabol fölöslegesen magyarazom neked, mint ahogy velem is fölöslegesen probaljak megertetni hogy a csiga, meg a tenger gyumölcsei milyen finomakna most hirtelen megeheztem
-
peterszky
őstag
válasz
Crystalheart #167 üzenetére
Voltak rá páran, sajnos most kimaradtam a jóból
-
törölt tag
válasz
Crystalheart #160 üzenetére
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Crystalheart #146 üzenetére
A mesterséges húsok viszont nem tartalmaznak betegségeket.
Húsevőkkel gusztustalan dugni
Ez az állítás nem igaz. (izlések és pofonok, meg orrok kérdése ismerősmnek pl kiveték az orrpolipját és nagyon érzékeny a szagokra.)Kétségkívűl a nagy mennyiségű állati alapanyagból készűlt élelmiszer károsabb mint a sok növényi, és ismerősöm dolgozott egy virsli stb. gyártó üzemben és az mindenféle máshol nem hasznosítható részekből készűl azóta én sem eszek hasonlót.
Én félvegetáriánus vagyok, a vallásom nem tiltja a fogyasztását kivéve persze az ünnepeken.
-
válasz
Crystalheart #105 üzenetére
Előítéletes? Szerintem kb ugyan olyan véleményt tükrözött, mint amit leírtak a nem vegákrók a blog szerint.
Amúgy semmi bajom azzal, ha vegetáriánus valaki (bár sosem fogom megérteni). De elhiszem, hogy van aki nem szereti a húst, mivel vannak családok ahol mindenki eszi, pl kivéve a kisgyerek. Tehát nem átveszi valakitől, hanem egyszerűen ilyen (pl mi rokonságunkban is van).
Ám aki ennyire megveti az általad felsoroltakat már nem igazán tartom normális dolognak (már mint nem téged). Imádom az alkoholt, de nem vagyok alkoholista. Imádom a csokit, de nem vagyok dagadt! Vannak kompromisszumok és kész!Na de aki nem eszik húst?! Az nem egészséges, csomó fontos dolog hiányzik a növényi alapú meg hasonló kajákból, ami a húsban megvan (vagy jóval kevesebb van benne, de ez fordítva is igaz).
Biológia tanárom mesélte még nagyon régen, hogy volt egy nagyon jó vega barátja. Mikor valami miatt el kellett menniük vérképre, előre dicsekedett a vega, hogy milyen jó értékeket fog kapni. Hát nem így lett! Pedig legtöbbször a vegák azt hiszik ettől lesznek egészségesek!
Hús is nagyon fontos a szervezetnek, akármennyire is gusztustalannak tartják egyesek és ez tény! Ha valakit az egészsége nem érdekel... Hát ő tudja!
-
brownus
veterán
válasz
Crystalheart #114 üzenetére
egen, a cukkora mondják, hogy fehér halál, nagy mennyiségben.
mi is az asszonnyal csak gyümölcs cukor és méz-et használunk. nekünk is van méhész barátunk szerencsére, kemény 600 v 800hufért vesszi anyám a mézet! nem rossz ár, ugye
105hsz-re: füvet sem szívsz?
-
fsb1000
nagyúr
válasz
Crystalheart #114 üzenetére
Te még mindig ezen rágodsz?
-
floatr
veterán
válasz
Crystalheart #105 üzenetére
Igazság szerint a cikk alapja veri ki a biztosítékot nálam, mint említettem, de a legtöbb "meggyőződéses" -- nem véletlen -- vega elég hitelesen játssza az ostombát. Ne vedd magadra ha nem akarod, bár ez csoki/pia dolog szíven ütött
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Crystalheart #104 üzenetére
A tofu jó, a tofu finom, a tofu különleges.....
-
tildy
nagyúr
válasz
Crystalheart #76 üzenetére
Teljesen jó.
Ez pl. fokhagymás ecetes szószban tálalt kagyló volt... Isteni! -
Horbal
őstag
válasz
Mijaz, hogy büdös...
Tegnap sült csülköt ettem ebédre, héjában főtt + grillezett krumplival + párolt lila káposzta... most is kajás lettem a gondolattól...
Már az illatától kész voltam, semmi nem lehet jobb ennél...Best of.:
-csülök (minden formában)
-Lábszár pöri (vörösboros) powa
-Vadhúsok, disznó, őz, nyúl, fácán mindegy jöhet ebben a sorrendben
-karaj minden formában
-tarja minden formában
-májacska rántva, resztelve
-pacal
-disznóságok, hurka-kolbász, tepertő stb nyami-nyami
-halak, ejjj egy jó kis halászlé annál nincs is jobb
-csirke, változó, de jöhet
-rák, polip, tengeri izék - nem vagyok fan de megeszem nagy duzzogvaAmi nem annyira:
-csiga - megkostolnám de szvsz nem jönne be
-osztriga - nemtom, takony érzésem van veleSemmiképp nem játszik:
-semmilyen rovar, pók faxom tudja mi
-kígyó
-kutya, macska, tengeri malacHús-hús-hús egyél húst a zöldségektől leszel olyan mélabús...
Hús-hús-hús egyél húst a zöldségektől hamarosan elbutulsz...
(Belga) -
NoLF
veterán
válasz
"Fúj, a kagylónak meg milyen állaga van már
Ezért nem jöhet szóba nálam polip meg csiga sem"
nem tudom ettél-e már ilyesmit, vagy csak szimplán nem szimpatikusak, de bizton állíthatom, hogy semmivel sem visszítaszítóbb, mint például a tofu.
-
shteer
titán
válasz
ez is egy hozzáállás... meg az "ami mozog az ehető" is
a "büdös" szintén szubjektív - pl a vadak húsának van egy jellegzetes szaga (nem mindenkinek büdös) viszont a belőle jól elkészített ételen ez már nem érezhető
szombaton őzpörköltet főzök
-
nervus.v
tag
válasz
Crystalheart #73 üzenetére
Szerintem csak szimplán egészségesebb.
-
tildy
nagyúr
válasz
Crystalheart #73 üzenetére
Fehér húsa van, meg más az íze, de attól még hús.
De ajánlhatoma rákokat és kagylókat is fogyasztásra
És azok már nem is gerincesek...
-
Peet210
őstag
válasz
Crystalheart #63 üzenetére
Nem értem ezt a máshogy húst
. A hús az hús akár röfög akár csipog akár csak a víz alatt tátog.
Egyébként a hal egészséges próbáld ki. Többféle hal létezik és ez ezeknek az elkészítési módja is többféle lehet.
-
FehérHolló
veterán
válasz
Crystalheart #65 üzenetére
Az íze más, mint a szaga. Bár a szaglásnak van köze az ízleléshez, de nem egyenértékűek.
Halat és csirkét nem eszem, az nem hús.
-
tildy
nagyúr
válasz
Crystalheart #50 üzenetére
A hal mióta nem hús?
-
shteer
titán
válasz
Crystalheart #50 üzenetére
volt már vega barátnőm, szerencsére nem gondolkodott így
de volt szerencsém belekóstolni abba az étrendbe is (természetesen ha magamnak főztem, volt hús a tányéromon)
vannak finom vega kaják, de nem tudnám elképzelni az étrendem hús nélkül (gyúrok is)
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Crystalheart #24 üzenetére
Kicsit OFF topic, de szerintem belefér. Azt mondod nem az ''állatok megmentése'' miatt lettél vegetáriánus, akkor megkérdezhetem, hogy miért? Csak mert ismeretségi körömben csak ezt hallottam még.
Más: Mi a különbség a ''vegetarian'' és a ''vegan'' között?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo ''A vegaszexualitás nem egy újfajta fétisőrület takar, csak a húsevő humanoidokkal való szex teljes elutasítását. Egy...
- Nemzetbiztonsági aggályok merültek fel a TP-Link kapcsán
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Nők, nőügyek (18+)
- Ukrajnai háború
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen autót vegyek?
- Linksys WRT54G/GL/GS router
- Androidos tablet topic
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- ÁÁÁ NE NÉZD MEG! A szórakozás, és a multitasking csúcsa, Lenovo Yoga 9i //3 OLED Modell Ajánló//
- UF Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1360P 16/1TB Iris Xe 2,8K OLED 90Hz
- Xbox Series X 1TB - 2 kontroller + 3 játék szabadon választható
- RYZEN 7 5700X / 32GB RAM / 1TB SSD / RX 6700 XT 12GB / 750W Gold Full Modular - AMD GAMER PC
- Intel i3-9100 - 24GB RAM - Samsung 980 500GB - be quite! Pure Base 500 + 1000W Táp - MSi Z390-A PRO
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i3 14100 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
- Csere-Beszámítás! Huawei Matebook D15 R7 3700U / 8GB DDR4 / RX Vega 10 / 150GB SSD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest