Új hozzászólás Aktív témák
-
DeFranco
nagyúr
Nem vegetálunk, mindenünk megvan. Szép lakás, szép ruhák, finom ételek (már ha van rá lehetőség, az ebéd az problémás, mert főzni nem nagyon van idő, az üzemi koszt meg... pfff), egyszer-egyszer étterembe is elmegyünk, bár ez most már elég ritka, de ennek a színvonal is oka, nyáron nyaralunk, télen mondjuk nem telelünk.
Semmi nem hiányzik, mindenünk megvan, hála a jó Istennek. Amit megkívánunk, meg is vesszük, feltéve, hogy tényleg van értelme.
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
@Dany007: bocs, elnéztem, nem keresek kevesebbet nálad (csak hogy ne legyen fals infó). Sorry, rossz számot néztem.
#71 jer1cho: tényleg nem értem a problémádat, de érdekel a véleményed. Ebben nincs semmi érzéketlenség, egyszerűen tudom mire megy el a pénz, és tervezek. Mi a gond? (Hozzátenném, hogy hát persze hogy közgazdász vagyok, és gyerekkoromban is az volt az egyik kedvenc játékom, hogy aprót számoltam, és tettem rolniba, de akkor még nem volt számítógép )
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
válasz TazLeacher #57 üzenetére
Kicsit túlreagálod ezt szerintem. Az teljesen normális és bevett gyakorlat (legalább is az én környezetemben a többség így csinálja), hogy az ember a keresetének egy megfelelő részét "haza" adja, a többivel önállóan gazdálkodik, ahogy akar. Ez szerintem elfogadható akár számodra is.
Nos, mi ugyan így csináljuk, annyi a különbség, hogy én forintra pontosa tudom, hogy mennyit, és mire adok. Ez számomra egyrészt azért fontos, mert ebben van egy erős pszichológiai hatás. Ha pontosan látod, hogy mire mennyit költesz, minden további megerőltetés nélkül kapásból tudsz rajta fogni 10-15 százalékot, ami kvázi-felesleges kiadás. Másrészt az én egyéni perverzióm. Egy mondat a nördségről 17-20. bekezdés. Egyébként semmi különbség nincs a közeli-távoli környezetemhez képest. Mi forintra ugyanannyit keresünk, amíg nincs gyerkőc, és amíg nincs nagy különbség a keresetben, addig így is maradhat, utána újratervezés.
Ez egyáltalán nem egy lelketlen dolog, minden terhet közösen viselünk, vállt vállnak vetünk, szeretjük egymást, ketten alkotunk egy egészet, de attól az elszámolás lehet pontos, a kettő nem zárja ki egymást.
A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy hó elején felírom az óraállásokat, az megy be az excel táblába, és a tábla kiadja a végeredményt, ami a havi rezsi.
a) Ez az összeg megy a feleségemnek, aki a bejövő csekkeket rendezi, majd ideadja nekem, én lefűzöm iktatom. A kosztpénz megy a kis dobozkába, és aki vásárol, kivesz belőle amennyi kell. Ha elfogy, akkor átnézzük mit vettünk eddig, minden indokolt volt-e és kiegészítjük, ha kell (általában nem kell, van amikor marad is, egyenlege nulla).
b) Egy másik excelbe bemegy ez a szám, plusz a változó költségek (telefon, fodrász, stb.), az elbasz az egyenlegező tétel, ami marad, azt sörözzük el Hó végén vagy megtakarítás van, vagy túlköltekezés. Hosszú távon az egyenleg kb. nulla.
-
DeFranco
nagyúr
válasz TazLeacher #37 üzenetére
Miért, mi a különbség? Hogy lehetne jobban? Az mitől lenne jobb?
-
DeFranco
nagyúr
Kijön. Ügyesek vagyunk. Szart semmiből nem veszünk, kajából csak ami egészséges, vagy legalább is nem szemét, másból is lehetőleg a minőséget.
Két titok van: éhesen nem megyünk vásárolni, és nem impulzusvásárolunk. Meg tudjuk, hol-mi olcsó.
@danih: kérdezz padawan (most viszont megyek, mert kijött az új HIMYM, úgy hogy már ütnek...)
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
válasz TazLeacher #23 üzenetére
Nem légből kapott. It's my life dude.
Nem azért írtam, hogy panaszkodjak, vagy dicsekedjek, ez csupán "egy érdekes adat". Nincs mögötte sem politikai, sem világmegváltó szándék.
@Dany007: sok az irigy, tudod... kevesebbet keresek nálad, de haragszanak már rám így is elegen
@Polllen: a feleségemmel ugyanannyit keresünk, a havi fixek fixek, az felesbe megy, tehát ugyanott vagyunk, a fodrász-elbasz-cigi stb. meg az én dó'gom azzal nem közösködöm.
Amúgy igen, jellemzően minden lényegesebb közös költséget szétdobunk kettőbe. Nem a bizalom hiánya miatt, hanem azért, hogy tudjak tervezni én is, ő is. Ettől minden közös, és egymás tenyeréből eszünk, attól még lehet pontos az elszámolás Az ilyen beugrunk a mekibe cuccokat nyilván nem, csak ami lényeges
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
válasz TazLeacher #20 üzenetére
Nézd, a havi fizetésemet azért nem teregetném ki, és akkor egy laza összeadással kiszámítható lenne, ha a törlesztést is beleírnám. (Mondjuk így is kiszámolható az én esetemben, de hagyjuk meg ezt a feladatot a tényleg kiváncsiaknak)
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
válasz TazLeacher #11 üzenetére
Ja, értem a problémát. Szorozd meg kettővel, ez az én költségvetésem, az én részem. Azt hittem egyértelmű. Bocs.
Írhatok összegeket, de tökre nem lesz reális az árváltozás miatt:
Gáz átlag 7200
Villany á 5000
Víz á 5000
UPC 5000
Közös k. 6000Durván... ennek a fele esik rám.
A lakás 50m2
@Mozsa: távfűtés? fillérek? hol élsz te?
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
Nekünk is van annyi. Problem?
re: szerk: nem, mi beosztjuk, ahelyett, hogy telesírnánk a fórumot...
@Mozsa: tégla-beton ház (salakbetonblokk, csúsztatott zsalu, sok néven ismert, 4 emeletes sorház, konvektor-parapetekkel a homlokzaton. mindenki ismeri [link] ilyen)
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
válasz TazLeacher #3 üzenetére
A kosztpénz 15k/fő, ketten vagyunk, ez a 30 k elég kell legyen minden háztartási kaja- és vegyineműre, ami nem ebéd. Elég egyébként (szart nem veszünk, pannónia sajt, karaván, hajdú trappista, sonka, szalámi, parizer ha kedvünk van, mosószer dreft stb.).
Az ebéd az elbasz keretből megy.
A rezsi az ennyi, villanyfogyasztás átlag 107 kwh / hó, víz 9,4 m3 gáz 53 m3, de utóbbit havonta diktáljuk, tehát nem egyenletes.
Ezek milyen számok? Kitaláltak?
Ez a havi költségvetésem. Konkrétan az ehavi, de nem sok változatosság van a hónapokban...
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
We're open!
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest