Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- talmida: My Art II.
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
BeZol
őstag
Márc. végén lett cash, és elsősorban vga erőre volt szükség, mert a régi 4870, 4890 crossfire combo már sokszor csak a low-mid grafikára volt elég, directx 11-et nem tudtak, 450w-ot evett a gép csúcsterhelésnél, és akkor még az ati driverekről ne is beszéljek, amik hol jók voltak adott játékhoz, hol pedig csak a játék megjelenése után 2-3 hónappal ha volt működő crossfire driver...
Ezért eleve nem akartam ati-t venni, de mivel akkoriban már kint voltak a 7870esek és alig fogyasztottak, én azzal szemeztem, aztán pont megjelent a gtx 680as csütörtöki napon, és láttam a tesztekben, hogy ha akkoriban felszorzom a 680as teljesítménytöbbletét a 7870es árára, akkor 135k körüli összeget kaptam, és mivel volt 139ért hírdetés, atit nem akartam, 28nm pedig fele annyit eszik, így mivel várni sem akartam, csak a 680as jöhetett szóba, és nem bántam meg, hétfői napon már a kezemben volt a kártya, az új gépbe pedig tökéletes lesz, lehet majd kap egy tesót sli confighoz.Kiegészítésnek csak annyit, hogy akkoriban 155ért lehetett legolcsóbban 7970eseket kapni!
Mikor meghaltak a ddr2es ramok, épp nem volt annyi zseton, hogy most platformot is váltsak, úgyhogy garanciában visszajött az eredeti ramok ára, és ráfizetéssel ugyan, de lett helyette új.
-
BeZol
őstag
"Hál istennek" Far Cry 3-ban nincsen számottevő cpu limitem, legalábbis 1920x1080-on minden max és bekapcsolva kivéve vsync persze, ahogy mászkáltam a pályán végig 55 fps-en állt a mutató, ennél lejjebb nem igazán akart menni, talán 1-2xer 48ra, de akkor már sokat is mondtam. Viszont én nagy fps játékos voltam, és iszonyatosan tud irritálni, amikor leesik az fps, és mikor rántanám át a célkeresztet, akkor darabos lesz a játék és a lövés is az fps drop miatt, viszont ez itt nem volt.
Eszerint a teszt szerint nagy átlagban 20%-ot tudnék még kisajtolni a vga-ból, amire egyelőre nincsen szükség, hisz szép folyamatos és akadásmentes:
Az már más tészta, hogy 2013 folyamán milyen játékok fognak megjelenni, ahol már tényleg égető lesz a cpu limit, de majd a 4770k gyógyír lesz erre is.
1 éve meghaltak a ddr2-es ramjaim, aztán 1,5-2xer annyiba kerültek újonnan, mint a ddr3asok... Hajtják az embert mindig az új cuccok felé. Elvileg 2013ban jön a ddr4, az azt jelenti, hogy idén kell majd ddr3as gépet venni, hiszen most lesznek a legolcsóbbak a ramok, aztán 2014től egyre drágábbak.
-
BeZol
őstag
Hát igen, és itt jön a képbe az, hogy ha az F1 játék lenne az életem játéka és érdekelne benne a több fps, akkor gépcsere lenne, ami majd lesz is 4770k-ra ha majd megjelenik. ( remélem az már normális belső pasztát kap )
És akkor most lehetne azt is mondani, hogy ugye egyik játékra ati vga, másikra nvidia vga való, aztán eltelik fél év, változnak a driverek, és már lehet teljesen mások az erőviszonyok. Mostanra elvileg a 7970 GHz edition-ök verik a 680asokat is, holott régen nem ez volt a szitu, csak hát a driverek, és a játékfejlesztőknek tolt kenőpénzek...
Az viszont tény és való, hogy amd procinál irtó rossz a min fps eredmény egy intelhez képest, de mint az F1 is megmutatta, régebbi intel gépecske ide vagy oda ( márpedig a Q9550 4GHz-re húzva még a Phenom II x4 965 Black Edition-öket, amik 4GHz-re vannak húzva, is lenyomja, legalábbis régen így volt, és sok-sok tesztben látom még ezeket az amd procikat ), még így is haladtak annyit előre, hogy úgy írják meg a játék motorját, hogy az a régi procira ne feküdjön? Újabb indok, hogy kidobhassa az ember a régi gépét...Ettől függetlenül nem keseredtem el, hiszen bármit futtatok, megy 60+ fps-sel bármilyen részletességgel, így sosem érzékelhető akadás, belassulás, és számomra ez fontos. Ezek szerint CPU limitem van, és szélsőséges esetben emiatt tulajdonképpen az elérhető fps 60%-a áll rendelkezésemre, csak hál istennek ez olyan, mint amikor far cry 2-re tesztelik a gépeket cpu erőre, ami tényleg kimutatja az erősorrendet, de most 80 vagy 120 fps, tökmind1. Megvan a 60+ és kész. Régen Counter-Strike: Source alatt nem volt mind1, hogy 100+ fps van-e vagy sem, de most tudtommal már nincsen ennyire "kiélezett" játék. Ha pedig 1920x1080-ban minden kutyagumit bekapcsolva is 60+-on leszek, akkor már elégedett lehetek, igaz ezt ezek szerint egy gtx 660-nal is beértem volna, igaz az még nem volt kapható márc. végén. Viszont ezek az élsimítások megölik az egérkezelést, olyan iszonyat nagy utánhúzás lesz, hogy játszhatatlanok. Far Cry 3-ban is mikor felraktam mindent maxra, nem tudtam lőni! Annyira rossz, hogy így utólag tisztítják ezek a vackok a kész képet, hogy rendesen késik az egérkezelés, hiszen később jelenik meg a valós kép. Úgyhogy hozhatják itt a 8 meg 16szoros élsimításokat, de hogy first person shooterekben semmi értelme nincsen, az 1000%. És ezek zabálják le a vga erejét.
Örültem a diskurációnak, további sikerekben gazdag Boldog Új Évet

-
BeZol
őstag
ALT + Enter segített, köszönöm.
Mivel a fraps meg a beépített benchmark is max 1 fps mérési hibahatáron belüli különbségeket adott, így csak a benchmark eredményét mondanám 1 futás után, mert most nincs kedvem többhöz:
av_fps="74.914772" min_fps="60.078823"
Mellékelten pedig itt a cpu és vga kihasználtság, ami még mindig nem 100% egyik esetben sem, pedig ez már teljes képernyő, és ez tényleg számított.
Ezt szerintetek mivel magyarázható?
-
BeZol
őstag
Végre volt időm lefuttatni az F1 2012 tesztet:
Intel Core2Quad Q9550 2.83 GHz @4GHz
4GB DDRII @933MHz
Gigabyte EP45-DS3R
Point of View GTX 680 2GBElsőként megjegyezném, hogy ugyanúgy futtattam le, tehát 1920x1080, 4x MSAA, Ultra preset, viszont istenért sem bírtam visszaállítani teljes képernyős módra, így ugyan asztal alját elrejtettem, de végig látszódik, hogy nem full screen hanem tulajdonképpen windowed módban ment 1920x1080on, de ismétlem, nem találtam semmit ahol visszaállíthatnám full screenre, pedig csak feladatkezelőbe léptem ki 1xer...
Másodszor pedig megjegyezném, hogy feladatkezelő szerint 75-80% volt a processzor terhelése végig, míg a videókártya terhelése 75%-ig ment fel.
A full screen hiánya, a se nem maximális prociterhelés, a se nem maximális vga terhelés pedig mind-mind furcsa számomra, de majd okosan kifejtheti vki, hogyan tehetem vissza ezt a vacak játékok full screenre, ill. hogy miért nem volt kihasználva 100%-ra semmi sem.
Az eredmény pedig fraps-szal mérve is megegyezett a benchmark mérésével, szintén 3xor futtatva átlagolva az eredmény pedig:
Min: 51 FPS
Avg: 69,725 FPSAkkor most proci limitem lenne, hiszen GTX 660-nal kb. +20FPS nálad minden, holott nekem GTX 680 van? De hát limit nem lehet, hiszen 100%-os terhelés sem volt. Lehet hogy csak a kéretlen windowed mód műve? Vagy netán a legújabb driverrel ratyi a játék? Nah ezt fejtsétek meg

-
BeZol
őstag
25-én letesztelem, akkor leszek újra a gépem előtt, addig laptopi...
Egyébként aki csak kimondottan 1-2 játékkal játszik, az úgyis azt nézi meg, hogy adott játékra melyik a legjobb vga, és melyik procival nem lesz cpu limit, ha meg netán lenne, akkor a cpu vagy a vga limit okoz nagyobb különbséget. Régen pl hiába volt jó a 7970es ati 1-2 játékban, ha azok tökre nem érdekeltek, míg ami érdekelt (pl. BF3 ), ott meg egyértelmű nvidia győzelem volt. -
BeZol
őstag
Srácok, én még 2009 márciusában vettem egy Core2Quad Q9550 @ 2.83GHz-es 4magos procit, 4 GB DDRII 800 MHz és egy 4870es Atit. Később a vga kevésnek bizonyult, és vettem egy 4890est is mellé, és toltam hibrid crossfire-ben. Így nem volt olyan erős, mint pl 2x4890, de erősebb volt mint 2x4870-es.
Teljes terhelésnél 450 Wattot evett a rendszer
Totál szopás volt állandóan az Ati driverekkel. Egyik játékkal ment a Crossfire, másikkal nem. Ha pedig nem megy, akkor felezi még azt is, amit 1db VGA tolna. Nah de 2012ben mit tud már 1db 4870es? Nem túl sokat, ezért mindenképpen kéne a rendes crossfire támogatás, de az, hogy egyik játék miatt kell az új driver, a másik miatt meg a fél évvel ezelőtti, és ezeket folyton telepítgetni, az viccc. Ezért nem is ajánlom az Atikat senkinek crossfire rendszer esetén, mert TUDOM HOGY SZ*R. A fogyasztást 2 kártya esetén pedig inkább ne is említsük... Szóval hosszabb távon mindenképpen 1 kártya a jobb megoldás, mert a villanyszámla behozza!
Saját tapasztalat, hogy mikor még az Alien vs Predator megjelent, feltoltam egyből full hd full grafikára mindent, és átlag 45 fps a két kártyával úgy, hogy rendesen működött az Ati driver. Felhúztam 2.83GHz-ről 3.4-re, már 60 fps lett. Továbbhúztam 4GHz-re, itt már nem tapasztaltam különbséget, ugyanúgy átlag 60 fps-t mértem. Azóta több tesztet figyeltem, és nagy általánosságban azt mondhatom, hogy 4 magos procival 3.4 GHz felett biztosan elég cpu erő jut egy vga-ra. Csakis többkártyás rendszer esetén kell bika processzor, de oda már akkora nagy költekezés kell, hogy felejtős.Itt egy GTX 680 skálázódását láthatjátok Far Cry 3 alatt. 1920x1200 esetén 43-55 fps között szórnak az eredmények. Na de aki egy gtx 680assal rendelkezik, az nem vesz amd athlon II x4 645öst sz*rért h*gyért. Mellékesen csak az AMD procik teljesítenek 50 fps alatt... Ez is +1 pont intelek javára már 1kártyás rendszer esetén is. Az alábbi linken lehet erősorrendbe rakni a procikat:
És hol is van itt a Q9550? 4043 ponton. És hol van akkor, ha fel van húzva 4 GHz-re? Elárulom, 6183 ponton saját mérésem alapján. Ez pedig már majdnem egy core i5-2500k. A kórájhetes 920as 4991et tud. Persze minden cpu-n lehet húzni, és ilyenkor megnő a fogyasztás, amit hosszú távon nem érdemes alábecsülni! Persze ha szülők fizetik a villanyszámlát, akkor olymind1

Mikor megjelent gtx 680, beruháztam rá március végén. Most 300 Wattot sem eszik a rendszer, az fps szám, és a driverekkel való problémáim pedig egycsapásra megoldódtak.
Battlefield 3 Caspian Border 64 fővel, 1920x1080, minden full és bekapcsolva, átlag 75 fps. Izommeganagy robbanásos mindenes szituáció esetén sem esik 55 nél lejjebb. Hogy ezzel a régi "vacak" Q9550-essel proci limitem lenne? 1280x1024ben talán, de olymind1, hogy 100 vagy 110 fps.
1920x1080on egykártyás rendszer esetén szinte kizárólag vga limittel lehet találkozni.
Hogy biztosan proci limitem van 1920x1080ban is? Nem hinném, ha pedig van is, ott már akkora münyüri lenne a különbség, hogy az az 1-2 fps labdába sem rúghatna.Ha van rá igény, szívesen készítek tesztet, mert engem is érdekelne, hogy most egy 3770k vajon tud-e többet kihozni egy gtx 680asból 1920x1080on vagy sem. 1280x1024-es felbontásos teszt elvből nem érdekel, akkor inkább részletességet csökkentek...
Ha van valaki, aki rendelkezik sima alap gtx 680assal, vegye fel velem a kapcsolatot, és nézzük meg az eredményeket, mert a sok netes teszt mind nagyprocival készül 1920x1200on, ami nálam nem pálya, mert csak 1920x1080 a releváns.
A jövőben megjelenő core i7-re szeretnék majd rendszert váltani / 4770k-ra /, így legalább megtudnám, hogy vajon várható lenne-e játékbeli sebességnövekedés.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- White GAMER PC! Ultra 265 / RTX 5070 Ti / 32GB 6000MHz / 1TB NVMe / B660 / 850w Gold! BeszámítOK
- Apple iPhone 13 mini / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 87%
- ÚJ Lenovo LOQ Intel Core i5-13450HX, 32GB, 1TB, RTX 5060(8GB), FHD IPS 144Hz
- 278 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080
- VADIÚJ HP 17 Ryzen 5 7520U 16GB 512GB 5500Mhz 17" FHD 2026.11.12 gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest