- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Árnyékos sarok
Új hozzászólás Aktív témák
-
domik
csendes tag
Sziasztok!
Milyen töltőt tudtok ajánlani autóhoz?
Köszi
-
Brogyi
őstag
Hát ez nem egészen az időtől függ. Régen azt mondták hogy a +14,4V-ot elérte akkor vedd le.
Ma a procisok mérik az áramot, és annak függvényében kapcsolnak csepptöltésre. Az egyik a töltőáram 50%-ra csökkenés után még 40-60 perc töltést ajánl. A másik a töltőáram 10%-nál kapcsol csepptöltésre. Általában 100-200mA-nál kapcsolnak át. Nem szabad napokig +14.4V-on hagyni. Nem egészséges.
Bár ha belegondolsz a kocsi generátor szabályozója is 14,4V-on fog.
Azért hogy mégiscsak kapj időt is, a Battery Tender időlimitje max.8 óra. Persze ennél sokkal rövidebb ha az áram 100mA alá esik. Na, ezért kell a proci, hogy ő figyeljen mikor kell csepptöltésre kapcsolni. -
L1m1
tag
Sziasztok!
Még egy olyan kérdésem lenne, hogy amikor az akksi eléri és tartja a ~14,4V-ot, mennyi ideig ajánlott min/max töltőn hagyni?
Köszi
-
steve brown
csendes tag
-
OldAkita
aktív tag
válasz
steve brown #92 üzenetére
Én ezt a kézzel kapcsolgatást el szeretném kerülni. Talán érdemes várni még pár évet hogy javuljon a napelemesek minősége. Addig viszont valószínű lesz egy CTEK
Viszont a CTEK-en nincs lcd ablak, úgyhogy nem nagyon lehet ellenőrizni hol tart. Vagy kigyulladnak rajta ledek?
-
Brogyi
őstag
válasz
steve brown #92 üzenetére
Hát igen nagy probléma az említett felügyelet nélküli csepptöltés. Annak értéke kb.13,5V körül van, és nem 14,4V de nem is 15V. Hol a proci? Ahhh. Parasztvakítás ez is.
Szóval kíváncsi vagyok melyik töltő tartja a 14,4V után a 13,4V -13,6V-os sávot.
Gyanítom valami áramgenerátort bekapcsolnak 15V-os korláttal. Rossz megoldás. -
steve brown
csendes tag
Szia!
A napelemes töltő leírásában az szerepel, hogy 300mA-el tölt folyamatosan. Szerintem ez nagyon sok, több mint csepptöltés.
Tapasztalataim alapján, az Ultimate Speed 40mA-es csepptöltése is sok egy nem fogyasztó akkunak ha ki van szerelve az autóból.A beszerelt akkunál más a helyzet, mert újabb autóknál általában valami biztosan szipkázza pár mA-el az akkut, ha más nem akkor a riasztó.
Én kiszerelt 44 és 55Ah-s akkukon próbáltam a következőt: folyamatosan töltőn voltak az akkuk, ami 40mA-es csepptöltést jelent(az LCD-s Ultimate Speed-ben már 80mA-es csepptöltés mérhető). A csepptöltés folyamán elérte az akku a 14.4V-os feszültséget, sőt meg is haladta. Az Ultimate Speed töltők 15V-nál lekapcsolják a töltőt, az akku károsodásának megelőzése érdekében. De! A 40mA-es csepptöltéssel amíg 14.4V-ról felmegy a feszültség 15V-ra(kikapcsolási feszültség), rengeteg idő eltelik, és ugye nem igazán egészséges egy 12V-os zárt akkunál ha 14.4V felett van huzamosabb ideig a feszültség. Emiatt kézzel ki szoktam kapcsolni 14.4V környékén, ne pezsegtesse még napokig amíg el nem éri a 15V-ot. A Ctek-nél nem tudom hogyan működik ez, majd ha rászánom a 20 rugót egyszer, akkor leírom azt is.Visszatérve a napelemes töltőre. Én is gondolkodtam már a beszerzésén, de az előbbiek figyelembevétele miatt csakis töltésvezérlővel tenném fel az akkura.
-
OldAkita
aktív tag
Kösz a válaszokat, egyelőre megpróbálok több infót szerezni a napelemes töltőhöz, aztán eldöntöm hogy az vagy CTEK mxs 5?
-
OldAkita
aktív tag
Napi használatról, heti egy használatra csökkent az autónk igénybevétele. Az is csak olyan út hogy 8 km oda 8km vissza. 1 éves 44Ah-s Banner akkumulátor van benne. Szeretnék venni egy töltőt amit vagy folyamatosan rajta tartanék a szinten tartás végett, vagy ha ezt fölöslegesnek ítélik azok akik nálam jobban értenek ehhez a témához, akkor hetente 1x feltölteném. Szóval, szeretnék jó gazdája lenni az aksinak. Azonban, miután a lakásban már minden égőt energiatakarékosra cseréltem, jó lenne nem növelni az elektromos fogyasztók számát. Fogalmam sincs mennyi áramot fogyaszt egy átlagos autó akkumulátor töltő ha szinten tartással dolgozik, avagy ha éppen gőzerővel tölt?
Láttam egy ilyen napelemes töltőt. Gondolom azért adják hozzá a szivargyújtós csatlakozót hogy azon keresztül is tölt, ami kiváló olyan esetben ha a napelemet a szélvédő mögé teszem. Ez természetesen egy fillérnyi áramot se fogyaszt, de vajon a töltést, szintentartást jól csinálja? Örömmel vennék véleményt erről.
Nézegetem a hagyományos töltőket is.
Nem sajnálnám a pénzt erre a CTEK MXS 5-re, de látom a CTEK is és mások is gyártanak ennél sokkal de sokkal drágább töltőket. De vajon mit tudnak azok és kell -e az a tudás a magamfajtának? Ha pedig a másik végét vizsgálom, vannak töltők 3200Ft-ól is. Mit nem tudnak azok amit a 20000-es CTEK? -
Brogyi
őstag
Ha már választottál akkor ne felejtsd el a soros dióda berakását a kimeneti körbe. Védi az IC-det, és az igazi ok, hogy a +15V-ot lecsökkentheti akár 14,4V-ra, és onnatól csökkenni fog a töltőáram. Megéri az az egy plusz alkatrész.
Még egy pluszt berakhatsz, de az már elhagyható. -
neduddki
nagyúr
válasz
steve brown #78 üzenetére
HI!
koszi erre voltma kivancis akkor emhet akukaba
udv
neduddki
-
Degeczi
nagyúr
-
steve brown
csendes tag
Az Ultimate Speed is piacra dobta az LCD kijelzős töltőjét, vettem is egyet gyorsan tesztelésre.
Ez már lényegesen kisebb mint az elődje(Ultimate Speed LCD nélkül), mondhatni 2/3-a. Sokkal felhasználóbarátabb mint az AutoXS(ha már LCD kijelzős töltőről van szó). Míg az AutoXS ha elérte a 14.4V-ot, akkor megszüntette a feszültségkijelzést, helyette egy CHA felirat volt látható(de a feszültséget tovább emelte), addig ezen a töltőn folyamatosan látható a tényleges feszültség. Továbbá ennél az LCD világításnál nincs készenléti mód, folyamatosan világít a háttérvilágítása. Ez szerintem azért jó, mert nem kell megnyomni a funkció gombot azért, hogy látható legyen a feszültség sötétben mint az AutoXS-nél.
A leglényegesebb különbség pedig az, hogy mint minden Tronic és Ultimate töltő, ez is átvált csepptöltésre a 14.4(hideg és AGM üzemben 14.7)V-nál, így nem pezsegteti 15.3V eléréséig az akkut mint az AutoXS. Ennek ellenére kapott a töltő egy biztonsági lekapcsoló módot is. Mégpedig ha eléri a csepptöltés miatt a 15V-ot, akkor lekapcsolja az összes töltést, átáll standby módba. Véleményem szerint ezt azért vezették be(még egyik töltőben sem volt ilyen), mert ennél a töltőnél megemelték a csepptöltés áramerősségét 40mA-ről 80mA-re. A gépkocsi akkuknál lehet nem tudja a 80ma-s csepptöltés feltornászni a feszültséget 15V-ra, de egy 4Ah-s motorkerékpár akkunál előfordulhat, ahogy elő is fordult nálam. Ennek tekintetében nem javasolnám motorkerékpár akku szintentartásra, mert csepptöltéssel a 15V elérése elég sokáig tart, és ezalatt az idő alatt eléggé megpezsegteti az akkut, emiatt elég sok elektrolit el tud párologni.
Sajnos ennél is és mint minden Ctek utánzatnál, áramszünet esetén nem áll vissza a töltőprogram.Ha minden jól megy, legközelebb már tényleg egy CTEK MXS 5.0 lesz a teszt alanya. Sajnos oszcilloszkóp híján csak a funkciókat, feszültségértékeket és áramerősséget tudok mérni, impulzust nem.
-
Brogyi
őstag
válasz
steve brown #78 üzenetére
Szerintem nem hiba. Csak hát azt kell mondjam AGM-hez nem jó, és bizony így nem ajánlott a kiszerelés nélküli töltésre.
Az a "rotyogtatás" némelyik töltőnek korábban teljesen bevett állapot volt. A hagyományos akksi elviseli, sőt van gyártó aki azt mondja szükséges a 100%-os töltéshez.
Nem is goldoltam volna, hogy Lidl-is a nyerő, vagy univerzálisabb. Aldi-s fehasználásiköre így szükebb. Hiába van csicsás LCD-je. Most erre igaz a parasztvakítás. -
steve brown
csendes tag
Volt alkalmam letesztelni az aldis Auto XS töltőt, és nem szolgálhatok jó hírekkel. Alapjában véve nem lenne rossz töltő, de a töltőfeszültséggel voltak gondjaim. Gondolok itt arra, mikor eléri a 14.4V feszültséget, akkor nem vált át csepptöltésre, hanem tovább emeli a feszültséget(villogó keret). A 2 percenkénti kattogáskor elveszi a töltőfeszt, és ellenőrzi hogy elérte-e már az akkufeszültség a 14.4V-ot. Ha úgy érzékeli hogy még nem, akkor ismét ráadja a töltést, és ekkor jönnek a gondok. Méréseim alapján felmegy a töltőfeszültség 15.3V-ig is(hideg üzemmódban 15.7V-ig), ami egyáltalán nem egészséges egy 12V-os zárt savas akkunak, de még egy nyithatónak sem. Ekkor percekig, vagy fél-egy óráig is rotyogtatja az akkut feleslegesen, és ez nem igazán tesz jót neki, nem beszélve az autó elektromos berendezéseiről ha beszerelt állapotban töltjük az akkut. Ennél a töltőnél fokozottan oda kell figyelni, hogy még véletlenül se adjunk gyujtást töltés közben, mert a motorvezérlő és egyébb vezérlők könnyen a kukában végezhetik, és mint tudjuk ezek több tízezer, vagy újabb tipusoknál százezer forintos kiadást is jelenthet.
Teszteltem már több ehhez hasonló akkutöltőt, de egyiknél sem tapasztaltam ekkora feszültségemelkedést, igaz ez a működéséből adódik(szerintem tervezési hiba). Pl. a LIDl-s Tronic ill. Ultimate Speed töltők a 14.4V elérésekor azonnal átváltanak csepptöltésre, és csak akkor indítják ismét el a rendes töltést, ha lecsökken az akkufeszültség 12.8V alá.
-
Brogyi
őstag
Be fogok nézni az Aldi-ba. Ha még tart a leértékelés akkor veszek egyet, és megmérem. Teljes áron már nem veszek, mert nincs rá szükségem.
Gyanítom jó a készüléked. Ezeknek programjuk van, és ez meglepheti a gyanútlan felhasználót.
Szintén gyanítom az akksid is öreg. Ha egy picit beleolvasol a korábbi hozzászolásokba akkor tudnád, hogy az "5 perc és tele" nem a töltőt minősíti hanem az akksidat. -
sardilev
újonc
Sziasztok,
múlt héten vettem ALDI-s töltőt. Rátettem az akksira, bekapcs, mutatja a fesz értéket. Nyomom a MODE gombot hogy kiválasszam a töltőprogramot, mire magától kikapcsol, majd egyből bekapcsol, és megint csak a fesz értéket mutatja. Hiába próbáltam elindítani a töltést, első gombnyomásra mindig újraindult.Visszavittem, kicserélték. Eddig minden oké.
Amit kaptam újat, hazavittem, rátettem az akksira, elkezdtem tölteni, kb 2 percenként kattog kettőt, leesik a fesz, majd tölt tovább, ez is rendben. Aztán mikor eléri a 14,4V-ot kiírja hogy CHA, vagyis fel van töltve, de csak egy pillanatra, majd újra a fesz értéket mutatja, villog az akkujel kerete, és nem csinál semmit. Ezt abból gondolom hogy fixen 13,1V-ot mutat, majd kb 5 perc múlva már csak 13,0-t, aztán 12,9-et
Másik feltöltött akksira mikor rátettem hasonlót csinált, elindítottam, ott felszaladt 14,4-re, CHA felirat egy pillanatra, majd mutat az akkujelben 3 teli rublikát az 5-ből, kerete villog, és érzésre nem csinál semmit.
Úgy olvastam ha fel van töltve, akkor fixen a CHA feliratot kellene mutassa, és fenntartó töltésre kellene kapcsoljon. Most ezt is vigyem vissza?
-
Petyka3
aktív tag
válasz
steve brown #71 üzenetére
Valószínű hogy a megmaradtakat szórják ki, készlet söprés. Tegnap néztem, levették az árát, uh tényleg lehet, hogy olcsóbban adták, amíg a készlet tart alapon.
-
Gobok
tag
Újra kapható a Az AUTO XS : CPL-2054 Az Aldiban 2.999- ért ha valakit érdekel!!!!!!!!!!
-
sim 01
csendes tag
Sziasztok!
A Lidl-s Tronic T4X SE töltőnél nálam is előfordult, hogy eleinte csak 2. vagy 3. nyomásra volt hajlandó elindulni, aztán egyszer csak nem akartak többet bekapcsolni, hiába nyomkodtama választó gombot.. Szétszedtem, a kapcsolóra rámérve nem kapcsolt. Vettem bele egy új kapcsolót 30 Ft-ért és most úgyan úgy működik, mint újkorában. Néhány kép a Tronic T4X SEről:
-
Petyka3
aktív tag
Az Aldis töltő /AUTO XS CPL-2054/ belvilága, szerintem 4 ezret simán megért
-
Farkaska1
újonc
Sziasztok! Olvastam a hozzászólásokat, s úgy éreztem, kénytelen vagyok írni én is. Kijelentem, hogy laikus vagyok, mégis sok butaságot olvasok itt.
Nos, pár napja vettem egy AUTO XS CPL-2054 típusú akkumulátor töltőt. Tapasztalataim az alábbiak voltak, miután ráraktam egy 9,5 éves havi 20-40 km-t üzemelő személygépkocsi akkumulátorára, mely már a téli minusz estéken magától lemerült. Soha nem volt fullig feltöltve még...
-Bekapcsolásakor a kijelző mutatja a voltmértékét az aksinak és készenléti állapotban van. Mikor a MODE gombbal a személygépkocsi ikonra kapcsolsz, akkor végigszalad a program, s valóban ilyenkor megjelenik a CHA és az 5 tele kitöltött mező. Majd ezt követően kezdi el a töltést.
Megjegyzem, hogy 2 percenként a kijelző kattanásakor mutat egy értéket pl. 13,2 V majd újra a töltést folytatja amikor is 13,8-on volt. Azaz kb. a két érték közt 0,6 V-ot tapasztaltam (az értékek felfelé mennek, egészen a 14,4 V-ig).
Én türelmetlen ember vagyok, nos ment a töltés, majd mintha a 3. mező után már nem akarta volna a 4-re menni. Ezért aksi le, fogyasztót az aksira, 2 mezig le, újra töltő, s ment a 3. mező, majd sok időre a 4. és utána kis időre rá az 5. mező is fekete lett. Jött a CHA jel, de a keret villogott tovább. Aztán egyszer csak a keret se villogott.
Tehát türelem.
Az akkumulátor töltő 3,8 A töltőárammal tölt (volt aki hülyeséget írt). Majd mikor az 5 mező fekete, s a keret sem villog, akkor fenntartó töltésre vált automatikusan (Ilyenkor az akummulátorfeszültségtől függően vagy megszakítja a töltést, vagy csökkentett töltőárammal (0,8/0,07 A) teljes kapacitáson tartja az akkumulátort.
Én a magam részéről meg vagyok elégedve a fenti akkumulátortöltővel, mindenkinek csak ajánlani tudom.
Szép, derűs napot mindenkinek. -
pitta78
csendes tag
Sziasztok. Van 2db Tronic T4X töltőnk és mindkettő halódik. Az egyiket ha gomb nyomva tartása közben ütögetem akkor hajlandó üzemmódot váltani a másik akkor se. Kimértem a rosszabbikon hogy a gomb jó. Van ötlet mi lehet a baja? Vagy esetleg aki budapesten megcsinálná nekem nem túl nagy pénzért? Előre is köszi... Pitta
-
-
Brogyi
őstag
Érdekes.Így tipikusan a lerobbant akksit megtolja nagy árammal, majd a végén közel a nulla áramhoz.
Jó ez.Bent a melóhelyen nem hitték el.Melyik tacskóba volt ez, és van-e még?
Kérdezték tőlem hogy hagyományos, vagy kapcsolóüzemű-e?Szerintem egy 50Hz trafó, és egy krumpli dióda.
Súlyra,hangra meg lehet állapítani.Saccolj. -
Brogyi
őstag
Hááát fiúk egy szavam sincs.
Érdemes megvenni, és bármilyen automata részt beletenni.
Esetleg ha van műszered légy szíves mérd meg üresen mennyi a feszültsége.Gyanítom,hogy csak egy diódahíd van benne. Így amikor méred jó lenne mellé egy kis elkó, mert akkor a csúcsot mérné. -
p0lip
tag
Kicsit buta, nem automata, egy darab ki-be kapcsoló gombot és egy elnagyolt ampermérőt tartalmaz mindössze, de 549Ft írd és mond ötszáznegyvenkilenc
Tescoban, Topdrive néven kapható, ma vettem egyet
12V / 6A
Ja igen, a töltés befejezése után leírás szerint csepptöltést alkalmaz, némi ellentmondás, de aztán azt taglalja nem igazán ajánlott és a töltés befejezése után inkább kapcsoljuk ki
Mindegy, 549-ért... hát sok hibát meglehet bocsátani na -
Brogyi
őstag
Szerintem visszakapcsol,de ezt csak a szezon végén tudom ellenőrizni.Még használom a verdát.
Az akksitöltés szezonja mostanság kezdődik.Látszik a hozzászólásokon.Azért örülök, hogy néhányan felfedezték azt amiről írtam.Ez a megtekintéseken is látszik.Igaz,hogy nem gondoltam volna, hogy ilyen nagy lesz az érdeklődés.Jó,rossz minden volt.Az értelmes felhasználó nem vár többet mint amit tudnak ezek a töltők.Aldi-s az meglepő a kínálatban az LCD kijelzőjével.
Bocsi rsf, de ez nem mind neked szól,de mostanság nem követem a fórumot az egyéb elfoglaltságom miatt.
Új hozzászólás Aktív témák
lo Összefoglaló, topiknyitó, updateEz egy blognak indult kis írás volt ami elég nagy látogatottságnak örved még most...
- Nők, nőügyek (18+)
- Samsung LCD és LED TV-k
- Formula-1
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Okos Otthon / Smart Home
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen monitort vegyek?
- Mozilla Firefox
- További aktív témák...
- Geforce GTX950 2GB OC
- Apple Watch SERIES 8 45mm gold GPS + Cellular, STAINLESS STEEL! Akkumlátor 100%!
- Vadonatúj iPhone 13 PRO 128GB alpine green KÁRTYAFÜGGETLEN! 6 hó garancia!
- iPhone 16 128GB ultramarin 1 hónapos! MEDIAMARKT számla, 3 év Apple garancia! Makulátlan! + tok!
- Ducky Shine 5 RGB Brown switch
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! MSI Ventus 3X RTX 4060Ti 8GB GDDR6X Videokártya
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest