Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• tobal
    tag

Egyébként, ha szabad, írnék pár tippet azoknak, akiket érdekelnek a repülőszimulátorok, de nem tudják, hogyan kezdjenek bele. Én is még csak "tanuló" vagyok, de azért eltöltöttem már jó pár órát a virtuális légtérben.
    Először is mindenképp kell hozzá joystick. Nem muszáj egyből HOTAS rendszert venni (bár egy idő után úgyis fogsz :) ), de egy alapabb joystick, amin van gázkar, az kötelező. Pár ezer forintést már lehet venni, nem nagy para.
    Vannak akik egyszerűen csak repülni szeretnének, és vannak, akik harcolni is. Az utóbbiaknak azt tanácsolom, hogy előbb mindenképp tanuljanak meg repülni. Azért mondom, mert én is ezek közé tartozom, és bele lehet esni abba a hibába, hogy a kezdeti kudarcok miatt inkább betöltünk egy arcade harci játékot, és inkább játszunk azzal. Persze, unalmas az alapokkal kezdeni, de aki komolyabban szeretne repkedni, annak kötelező.
    Én a flight unlimited 3-al kezdtem. Ezt ajánlom mindenki figyelmébe, semmi lövöldözés nincs benne, mégis nagyon izgalmas "küldetések" vannak benne, és viszonylag realisztikus szimulátor. A kis civil gépek irányítását nagyon jól meg lehet tanulni vele (beleértve az alap légi manővereken kívül pl a trimmelést, navigációt, stb.).
    Utána én az FS2k4-el majd az FSX-el játszottam rengeteget, na azzal aztán meg lehet tanulni szinte mindent. Szerencsére nagyon jó oktató dokumentációval is el van látva, szóval a kezdőkkel is kíméletes, de azért kell egy kis kitartás :) (igazából szerintem ez az, ami miatt kezdőknek jobban ajánlható, mint az X-Plane vagy a Flight Gear). A helikopterek szimulációja nem olyan jó, mint mondjuk a DCS-ben, de azért kezdő szárnypróbálgatásokhoz ez is kitűnő. A sok kiegészítővel pedig elég sokáig el lehet vele szórakozni, pl az acceleration pack-et mindenképp érdemes feltenni, és kipróbálni a verseny-repülést. Ha ezen jól begyakoroljuk a gyors és pontos fordulókat (nem lesz könnyű), az sokat fog segíteni később dogfight közben.
    Szerintem csak ezek után érdemes valamilyen harci szimulátorba belekezdeni. Persze lehet a fentiek nélkül egyből nekimenni mondjuk a Lock On-nak, de a repülést akkor is meg kell tanulni, és nehezebb lesz, ha közben harcolni is akarunk. Egyébként harci szimulátorok közül ajánlom a FreeFalcon-t és a Lock On-t (bár én a FF-al nem sokat játszottam, nekem valahogy nem jönnek be az amcsi vadászgépek, túl sokmindenben megkönnyítik a pilóta dolgát :)... persze nem mondom, hogy a FF-al könnyebb lenne játszani), persze a DCS-en kívül. Ha valaki a Black Shark-al akar játszani, de kicsit gyakorolna előtte repülőgépen, szerintem tegye ezt a Lock On - Flaming Cliffs 2-vel, a Su25T csapásmérő gép "volánja" mögött. Állítólag majdnem teljesen realisztikus, és egy csapásmérő géppel hasonló feladaink lesznek, mint a Kamovval.
    Ugyanakkor készüljünk fel, hogy helikoptert sokkal nehezebb vezetni, mint repcsit. Jó szórakozást :). Egyébként én is akarok majd egy cikket írni, nem kifejezetten a Black Shark-ról, hanem a repszimekről úgy általában. Ha egyszer elkészül, fenntartom a jogot magamnak, hogy ebből a hozzászólásból átemeljek részeket :D.

Új hozzászólás Aktív témák