Hirdetés

2022. május 21., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Dluinet


Dluinet
nagyúr

Ezt én is érdekesnek tartom, hogy a pestiek mindig ragaszkodnak a személyes átvételhez.

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#2) d@vee válasza Dluinet (#1) üzenetére


d@vee
senior tag

Valszeg beszariak. Ennyi.
Az olcsón megvett és drágábban eladott termékre meg két szó van. Biznisz, nyerészkedés. Az emberre meg gerinctelen. Személyes véleményem ez.

Ja

(#3) t72killer


t72killer
titán

Miután a német DHL ellopta a GTX 970-emet + utána letagadta a magyar posta által dokumentált súlyveszteséget, én se küldök hardvert postán.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#4) Realradical válasza d@vee (#2) üzenetére


Realradical
őstag

Fölösleges kockázat és macera. Egyszerűbb találkozni, ne adj isten teszt után átadni a cumókat.

Things that try to look like things often do look more like things than things

(#5) Sethdobaloah válasza Dluinet (#1) üzenetére


Sethdobaloah
senior tag

Pedig eléggé egyszerű: amit jó áron hirdetek (értsd: elmegy 1-2 napon belül) azért eljönnek személyesen. Ki sem kell mozdulnom otthonról, nem kell szórakoznom a csomagolással. No meg rohadtul fogalmam sincs, hol vannak posta automaták :D
Persze elhiszem, hogy arról az oldalról ez szívás...
De még egy hirdetésemre sem jelentkezett ember, hogy postázd légyszi inkább fizetek 3k-val többet, hogy megérje neked is.

...csak én vagyok helikopter?

(#6) #77646080


#77646080
törölt tag

Senki sem fog szidni téged ezért a bejegyzésért (nem is értem, hogyan jutott eszedbe).

Lehet a témáról korrekt keretek közt beszélgetni.

Az az opció nem jutott eszedbe, hogy akik nem kívánnak postázni, azoknak nem probléma a személyes találkozó? :N Budapesten sok, közismert frekventált hely található, ami pl. metróval közelíthető meg (pu., aut. vá.), ahova te videkről megérkezel. Így a fővárosi illetőnek nem probléma oda jutni és rászánni 10-20 percet az üzletre, várakozással együtt sem. Vedd hozzá, hogy esetleg egy ilyen frekventált hely a suli vagy munkahely közelében van avagy amúgy is útba esik. Mindjárt másképp fogod látni. :K

Vagy ne hagyd figyelmen kívül azt sem, hogy vannak kedvezőtlen tapasztalatok is a postázással (itt a topikban is olvasható rá példa).

[ Szerkesztve ]

(#7) #77646080 válasza d@vee (#2) üzenetére


#77646080
törölt tag

Nem, ez a kifejezés nem helytálló. Kicsit legyél kevésbé szűk látókörű, másképp fogod látni a világot.

(#8) petipetya


petipetya
nagyúr

Én sem küldeném postán a cuccot. Vagy személyesen, vagy sehogy.

"nincs rá lezsóidő"

(#9) janeszgol válasza d@vee (#2) üzenetére


janeszgol
nagyúr

Nem beszariak, hanem tudatosak. Elég nagyváros Bp, egyszerűen nincs olyan, hogy nem akad vevőjelölt az első héten. Ha postázásnál sérül, lehet ottmarad a rossz termékkel. Persze lehet érték biztosítani, felmatricáztatni törékeny jelzővel, de ezek sem biztosak. A biztos az, ha beteszi egy szatyorba, találkozik a komával és happy end.
Mióta felköltöztem a fővárosba (nem örökre), azóta csak budapesti eladóknál keresgélek. Ritka, amikor nem! Előtte meg posta ezerrel.

(#10) Stonerice


Stonerice
őstag

Sajnos ránézésre nem lehet megmondani egy vga-ról hogy működik-e. Illetve mi lapul a hűtő mögött. Ha már itt tartunk a dobozba meg végképp nem látni bele! Vagyis fizetsz a postán valamiért amiről még nem tudsz semmit. Sőt! Még egy neves áruháztól rendelt alkatrész esetében is megesik, hogy hibás alkatrészt kapsz!

Ez csak kölcsönös bizalommal működhet. Bizalmat pedig elsősorban az értékelés ad!
megjegyzem: Itt nem akarok senkit arra buzdítani hogy kövesse az én hozzáállásom!

Ha ez nincs meg akkor vonzóvá kell tenni ! Ha mersz kockáztatni, akkor lehetőségek tárháza nyílik meg ;] .

Ezek alapján nyilván oka van annak, hogyha nem akarja valaki postázni. Nem akar harmadik félre mutogatni ha baj van! Gyakran személyesen ki is lehet próbálni az értékesíteni akart cuccost, ezáltal mentesül az eladó a reklamálással kapcsolatos kötelezettségei alól!

Pénz beszél, kutya utal! Aktuális főkomponenseim: 5600X / Msi B450 Gaming Plus Max / 16GB 3733 cl16 / Sapphire Nitro Rx480

(#11) bitpork


bitpork
veterán

Az általad említett, a nagy faluval kapcsolatos jellemző jelenség egyébként csak arra vezethető vissza, hogy a világ közepének képzeli sok ott lakó a fővárost. Én már lassan semmit nem veszek ott pont az ilyen mentalitás miatt :)

[ Szerkesztve ]

(#12) akom


akom
senior tag

Nekem épp tegnap jött vissza egy csomagom.
Utánvéttel küldtem, de a vevő meggondolta magát nem vette át.
Pedig nem egy újoncról van szó.
És leginkább nem is az a 1700 Ft + csomagolás + idő ami fáj, hanem az hogy közben volt más is aki meg akarta volna venni..
Sajnos sok embernek még mindig csak pár ezer forintot ér a becsülete. :(

(#13) #77646080 válasza bitpork (#11) üzenetére


#77646080
törölt tag

Véleményem szerint az általánosítás, amivel degradáltad a budapestieket, nem állja meg a helyét. (Éppúgy tévútra visz, mint a vidékiek egy kalap alá történő vétele, avagy bármilyen általánosítás, ahol közösség tagját pl. bőrszin, vallás, nemi identitás miatt elítélsz. Nem mellesleg ez törvénybe is ütközik.)

Indoklásként elég elolvasnod azok posztjait, akik ésszerű válaszban fejtették ki véleményüket.

A mentalitást már csak azért is cáfolom, mert fővárosi születésű vagyok és huzamosabb ideje vidéken élek, de tapasztalatom szerint nem lehet/nem érdemes ez alapján véleményt formálni. Az ugyanis olyan, hamis képhez fog vezetni, mint amit te írtál. :) Nem jó út.

(#14) villamos


villamos
őstag

Én egyszer képes voltam levonatozni Bp- ről Székesfehérvárra két HDD -ért. :DDD

-

(#15) Freiherr


Freiherr
őstag

Nincs ezzel semmi gond, te nem adsz el pesti emberkének, marad még ~4* annyi vevőd országosan.

Back to the future

(#16) UnA válasza Dluinet (#1) üzenetére


UnA
Korrektor

Pl. ha van helyben elég vevő, akkor miért szivassad magad felesleges nyűgökkel?
De ennyire én is lusta vagyok, már Szegeden is meg tudom úszni postázás nélkül legtöbbször.

(#17) Balrog


Balrog
tag

Látom írtatok egy páran, az viszont meglepő a számomra, hogy a többség a személyes átvétel mellett szavazott.
(#3) t72killer
Ez azért elég extrém eset és ilyet inkább csak nemzetközi csomagküldésnél tudok elképzelni. Ha itthon feladsz egy csomagot azt ugyan az a futárcég vagy MPL fogja kiszállítani ahol feladtad. Ha közben súlycsökkenés történik akkor csak ők okolhatóak érte.
Én még csak egyszer adtam fel nemzetközi csomagot, de akkor úgy csináltam, hogy bementem a postára vettem MPL-es dobozt a postás sráccal együtt raktuk bele a terméket amit lefényképeztem, ezután pedig MPL-es/Magyar Postás ragasztószalaggal leragasztotta a dobozt. Ha ezt valahol felnyítják, annak nyoma marad, ráadásul kicsi a valószínűsége, hogy aki felbontja annak van MPL mintás ragasztószalagja. Ilyen esetben nem szabad átvenni a csomagot mert sérült és jegyzőkönyvet kell írni.

(#6) German_TD
A személyes átvétel nem Pestiek számára kifejezetten szívás. Rámegy egy fél nap a dologra, már maga a vonatjegy többe kerül mintha postázták volna, és még az is lehet, hogy pesten belül tömeg közlekedni kell. Ráadásul az sem biztos, hogy az eladó megjelenik a megbeszélt helyen és időben. Megjegyzem én erre már ráfáztam egyszer.

(#10) Stonerice
Azzal nem lehet vitatkozni, hogy a személyes átvétel biztonságosabb mint a postai. Viszont személyes átvételnél is megtörténhet, hogy rossz terméket sóznak rád. Pl. egy videokártyát. A kedves eladó a találkozó előtt bedobja 5 percre a sütőbe a kártyát. Te megnézed, kipróbálod és látod, hogy működik. Mire hazaérsz vele már lehet, hogy nem fog. Ilyenkor pedig nem is nagyon reklamálhatsz hiszen kipróbáltad és nála működött. Nyílván ennek kissebb a valószínűsége mintha egy eleve rossz videokártyát postáztak volna el neked, de ezzel azt próbálom érzékeltetni, hogy ha egy rossz indulatú eladóba futsz bele az megtalálja a módján, hogy átverjen, vagy legalábbis megpróbálja.
(#12) akom
Én kb 8 éve üzletelek itt a Hardveraprón és eddig egyszer futottam bele ilyen helyzetbe. Írtam a vásárlónak, hogy vagy visszautalja a csomagfeladás árát vagy meg a negatív értékelés amiért nem vette át a csomagot. Nálam szerencsésen zárult a dolog. A dupláját utalta vissza és megkért, hogy adjam fel még egyszer. Másodjára már átvette.
De ha nem akarja visszautalni akkor mehet neki a szöveges negatív értékelés. Ez ugyan rajtad már nem segít, de nyoma lesz, hogy nem megbízható vásárló és az ilyeneknek nem szabad postázni. Én is azt mondom, hogy bízni kell a hardveraprós értékelési rendszerben.

[ Szerkesztve ]

Sometimes you want orange, but life gives you lemon-lime.

(#18) bitpork válasza #77646080 (#13) üzenetére


bitpork
veterán

Már boTSánat, de LOL!

Nem csak az említett történetre épül a véleményem, hanem pl az 5.éve szervezett ph autós találkozó tapasztalataira is, ahol csak a BP-i autósoknak sok a Siófoki kirándulás, de Szlovákiából, Németországból vagy Ausztriából már nem az ahogy vidéki nagyvárosokból sem - persze amikor ez kiderült megindult egy külön BPi autós találkozó szerveződés de ott it megjelent a "nemmegyekátaDunánmertkurv@messzevan" mentalitás :D

És még lehetne más ph független dolgot is említeni, de azt gondolom felesleges.

Azt meg hogy a közösség elleni izgatás hogy jött ide ¯\_(ツ)_/¯

(#19) idegen lény válasza Balrog (#17) üzenetére


idegen lény
őstag

Ugyan nem sokat üzleteltem még, de még sosem láttam olyat, akinek csak egy darab negatív értékelése lett volna, vagy talán egyszer, de az is jogtalan volt, nem az értékelt volt a hibás. Szinte minden eladó újonc, ami szerintem nem véletlen. Szerintem, ha valaki negatívot kap, csinál egy másik profilt, esetleg a másik profiljáról küld rá X számú pozitívat, és már kezdheti is elölről a szélhámoskodást. Ennyit arról, hogy "bízni kell a hardveraprós értékelési rendszerben". Ja és én sem bízom a postában. Inkább nem veszem meg a terméket, mint hogy postán küldjék el. Ez nem pesti sajátosság, ez magyar sajátosság. Ha nálunk is olyan megbízhatóak lennének a postai szolgáltatások, mint tőlünk nyugatabbra, ez nem lenne. Így viszont nincs bizalom. Amíg boldog-boldogtalant fölvesznek a postához, mert olyan alacsonyak a fizetések a veszélyes és kimerítő munka mellett, hogy aki csak tud menekül onnan, addig nincs bizalom.

[ Szerkesztve ]

AVerMedia Game Capture HD C281 játékfelvevő olcsón eladó! Xbox360, PS3 és Wii játékokhoz! Pesten házhoz viszem! Zuckerberg vagy Elon Musk vagy a fiuk lesz az Antikrisztus, a következő amerikai elnök, később a Föld teljhatalmú vezetője.

(#20) #77646080 válasza bitpork (#18) üzenetére


#77646080
törölt tag

Pedig az első bekezdésem zárójeles részében egyértelműen kifejtettem, hogy miként kapcsolódik az általánosítás, degradálás és az, hogy bármely csoport tagját hátrányosan megkülönbözteted - csak azért, mert adott csoport tagja. Te éppen ezt tetted. Noha nem ismered az összes, a fővárosban élő embert. :N Mégis degradálod őket, tévesen.

Ám szerintem te pontosan érted, amit írtam. Nagyon sok bejegyzésedet és posztodat olvastam, nem egy tetszik is, ezek alapján egy olyan, intelligens és értelmesen fogalmazó személy képe rajzolódik ki, aki számára ez tiszta, amit írtam. :) (Engem mindenféle általánosítás zavar, azt inkorrektnek tartom, mert olyanokat is minősít, mégpedig tévesen, akikre nem igaz a benne foglalt negatív állítás. Ez piszkálja az igazság-érzetem, bármiről is legyen szó. :) )

(#21) idegen lény válasza idegen lény (#19) üzenetére


idegen lény
őstag

Különben is, honnan tudhatnánk azt előre, hogy az elküldött árunak tényleg feladják az ellenértékét? Előre utalásnál a másik oldalon ugyanez a helyzet vice versa.

AVerMedia Game Capture HD C281 játékfelvevő olcsón eladó! Xbox360, PS3 és Wii játékokhoz! Pesten házhoz viszem! Zuckerberg vagy Elon Musk vagy a fiuk lesz az Antikrisztus, a következő amerikai elnök, később a Föld teljhatalmú vezetője.

(#22) #77646080 válasza idegen lény (#19) üzenetére


#77646080
törölt tag

Magyar sajtosság? :N

Kicsit olvass vissza, pontosan e topikban van másik országról negatív tapasztalat.

Azt pedig te sem gondolhatod, hogy a világ összes többi országában nem fordul elő ilyesmi, csak itt, ui. akkor tényleg magyar sajátosság volna.

De nem az...

(#23) Polllen válasza Balrog (#17) üzenetére


Polllen
nagyúr

A csomagküldéssel szerintem sincs gond. Körültekintéssel kell szolgáltatót választani, meg előre elkérni a csomagküldés díját és le van tudva.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#24) #77646080 válasza idegen lény (#21) üzenetére


#77646080
törölt tag

Ez bizony így van, a másik félnek is van kockázata. :K

(#25) idegen lény válasza #77646080 (#24) üzenetére


idegen lény
őstag

Nem is értem, hogy ezt eddig miért nem említette senki, pedig szerintem ez a legfőbb ok. Föladom a terméket, és reménykedhetek abban, hogy a másik meg majd utalja a pénzt, amikor már megkapta az árut? Ehhez azért elég nagy vakbizalom kell egy számomra teljesen ismeretlen valakiben. És nyilván én sem várhatom el senkitől, hogy előre utaljon nekem becsületszóra.

[ Szerkesztve ]

AVerMedia Game Capture HD C281 játékfelvevő olcsón eladó! Xbox360, PS3 és Wii játékokhoz! Pesten házhoz viszem! Zuckerberg vagy Elon Musk vagy a fiuk lesz az Antikrisztus, a következő amerikai elnök, később a Föld teljhatalmú vezetője.

(#26) bitpork válasza #77646080 (#20) üzenetére


bitpork
veterán

Én lennék a legboldogabb ha lehetne ökölszabályt felállítani. Sajnos azonban az eddigi tapasztalataim a mérleg rossz élményeivel teli edényét súlyozták. Persze én is ismerek olyat aki kivétel - de sokkal kevesebben vannak mint azok akik nem. Kereskedő vagyok és nagyon rossz a szakmai tapasztalatom is a fővárossal kapcsolatban.

Természetesen nem szándékoztam senkit megbántani.

(#27) #77646080 válasza bitpork (#26) üzenetére


#77646080
törölt tag

Értelek, akkor marad az, hogy el kell fogadnom: sajnos úgy alakult, hogy neked meghatározóan rosszak a tapasztalataid. Ez van. :) És köszönöm a választ. :R

(#28) bitpork válasza #77646080 (#27) üzenetére


bitpork
veterán

De van egy viccesen szomorú sztorim ezzel kapcsolatban. Valamikor az 1999 évben a SZÜV szegedi irodájában dolgoztam. Én voltam a Siemens helyi ügyeletese a karácsony és újév között. Piszok nagy hó esett,lezárták az utat Bp-Szeged között emiatt. Persze mikor romlott el egy sms szerver egyik procija ha nem pont akkor az ünnepek közepén?! Felhívtam a pesti Siemens ügyeletet mert nekünk nem adtak ki készletre árut. A következő beszélgetés zajlott le:
bitpork: Az egyik proci hullott ki, és ráadásul le is plombáltátok a házat. Meg sem bonthatom úgy, hogy hivatalosan zárhassam vissza mert szárazbélyegzőt sem adtatok legutóbb!
Siemens: A plomba legyen a legnagyobb baj! A szervert 99%-s rendelkezésre állással vették meg, pont tojom le hogy plombával vagy anélkül megy.
b: De mondom h nincs alkatrészünk, mert nem adott a raktár: az RMA-t kitöltöm meg kiszedem ezt, de attól kicserélni még nem tudom!
S: Gyere fel autóval a kezedbe adom papír nélkül csak legyen meg.
b: Le van zárva az út a hó miatt!
S: Akkor leküldöm én neked!
b: Mert a hóakadály csak Szeged felől átjárhatatlan?!
S: ...

Így esett meg, hogy nem cserélve lett a rossz cpu, hanem be kellett állítanom egy nóném WinNT-t hogy ne haljon le újévkor a Matáv egyik sms kiszolgálója :D

(#29) t72killer válasza bitpork (#28) üzenetére


t72killer
titán

" Mert a hóakadály csak Szeged felől átjárhatatlan?!" - vonatok se jártak akkor?

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#30) IO.sys válasza Stonerice (#10) üzenetére


IO.sys
őstag

Csatlakozom a cikkíróhoz, végre valaki, aki leírta. Ezen agyalok én is régóta. Én is egy vga-val jártam most így, a srác 30 évesen azt se tudta, miben meg hogy kéne feladni. Meghíusult az üzlet, ma megvettem felnőttől 10-zel drágabban. Nem értem, miért atomfizika egyeseknek eljuttatni egy dobozt egy másik magyar címre. Többszörös átfedésben, olcsó szolgáltatások vannak országosan kiépítve. A foxpost a század egyik legjobb találmánya, de a posta se problémás mostanában. Aki nem akar csomagot feladni, hirdessen a helyi lapban.

凸_(ツ)_/¯ // -Valamit kiírt a gép!... -Az a dolga!...

(#31) Balrog válasza idegen lény (#25) üzenetére


Balrog
tag

Ne vedd zokon, de nekem abból amit írtal az jött le, hogy fogalmad sincs róla, hogy mi az utánvétel menete. Te mint eladó a postán, vagy a futárnak átadod a csomagot, kifizeted a szallítási díjat és kapsz egy bizonylatot, hogya futár/posta átvette a csomagot. Ezt követően a vevő csak úgy tudja átvenni a csomagot, hogy ha az ellenértékét kifizette a futárnak vagy a postán. Ameddig nincs kifizetve addig meg sem foghatja a csomagot. Ha kifizette akkor az átvételi lapra (postán blokkra) ráírják a vevő nevét nyomtatottan majd pedig az igazolvány számát utána pedig a vevőnek alá kell írnia. Csak ekkor veheti kézbe a csomagot. A pénz ilyenkor azonban már a futárnál/postánál van és ők fogják a számládra átutalni a vételi összeget. A bankfiókodtól kapott számlakívonaton így is fogod látni. Tehát hogy a pénzt a Posta/futárszolgálat utalta át a számládra és nem pedig a vevő.

Megint csak ne vedd zokon kérlek, de olyan szolgáltatás ellen kardoskodsz aminek a működésével nem vagy tisztában. Sőt, megmerm kockáztatni, hogy azok akik a személyes átvétel melett szavaznak ritkán, vagy egyáltalán nem adnak fel csomagot. Nincs tapasztaltuk ezzel kapcsolatban és olyan képzeteket hoznak létra, hogy a postán csak enyves kező alkalmazottak dolgoznak, akik unalmukban fociznak a csomagokkal. Nekem még egy MPL-es csomagom sem sérült meg vagy tűnt el a 8 év alatt. Nem mondom, hogy nem fordulhat elő, de a cégek odafigyelnek már arra, hogy ne legyen panasz rájuk mert a rossz hírük miatt piaci részesedést veszítenek

Kellő körültekintéssel és ovatossággal itt a hardveraprón is lehet bárkinek csomagot küldeni. Újaktól előre el kell kérni a feladás árát a régiekben pedig meg lehet bízni.

Sometimes you want orange, but life gives you lemon-lime.

(#32) bitpork válasza t72killer (#29) üzenetére


bitpork
veterán

Minden meghalt :K

(#33) idegen lény válasza Balrog (#31) üzenetére


idegen lény
őstag

Jó, ez oké, de mi a biztosíték arra, hogy az illető át is veszi? És látod, még a német DHL is ellopja a GTX 970-et! Nem kis értékekről van azért szó!

[ Szerkesztve ]

AVerMedia Game Capture HD C281 játékfelvevő olcsón eladó! Xbox360, PS3 és Wii játékokhoz! Pesten házhoz viszem! Zuckerberg vagy Elon Musk vagy a fiuk lesz az Antikrisztus, a következő amerikai elnök, később a Föld teljhatalmú vezetője.

(#34) Balrog válasza IO.sys (#30) üzenetére


Balrog
tag

110%-ig egyet értek veled. Én csak azért nem használok Foxpostot vagy MPL csomagautomatát mert egyik sincs a városban. Egyébként mennyivel egyszerűbb és kényelmesebb. Bármikor odamehetsz feladni/átvenni a csomagot és várni sem kell.

Egyébként nekem a postával sincs bajom. Évek óta Vaterafutár + MPL-t használok. Kényelmes mert itthon kitöltöm a feladólapot a postán pedig csak átadom a csomaggal együtt és kész is. Van nyomkövetés, 150e forintig biztosítva van a csomag aminek nincs plusz díja, és egy napos a kézbesítés, házhoz, postapontra, csomagautomatába. Ennél kényelmesebb és biztonságosabb már tényleg csak az lehet amikor az ember otthon ücsörög a fotelban és várja hogy becsöngessen a vevő. Ezt elismerem.

(#33) idegen lény
Erre írtam hogy: "Kellő körültekintéssel és ovatossággal itt a hardveraprón is lehet bárkinek csomagot küldeni. Újaktól előre el kell kérni a feladás árát a régiekben pedig meg lehet bízni." Ha az új felhasználó nem veszi át akkor az ő pénze bánnyja hiszen előre elkértük tőle a feladás árát. A régiekben/ sok pozitívosokban pedig általában meg lehet bizni. Meg kell nézni milyen rangúak, hány pozitív értékelésük van és az alapján ellehet dönteni, hogy megbízható-e vagy sem. Ha nem bízol meg benne tőle is elkéred előre az utalás árát.

Ha előre elkéred az utalás árát akkor igazából csak az időt veszited el ameddig visszakerül hozzád a termék. Ez eltalában 1 hét körül szokott lenni. Pl. a postán alapból 5 napig örzik meg a csomagot utána visszaküldik a feladónak.

[ Szerkesztve ]

Sometimes you want orange, but life gives you lemon-lime.

(#35) t72killer válasza idegen lény (#33) üzenetére


t72killer
titán

Amúgy el tudom képzelni, hogy (magyar/német/akármi)országon belül nem úsznak meg egy ilyen lopást, de ez utólag nem vígasztal. Azt teljesen meg tudom érteni, ha valaki nem akar kockáztatni. Minek? Azért, hogy valaki esetleg 1héttel korábban/2eFt-tal drágábban vinné el? Kár az idegeskedésért.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#36) Balrog válasza idegen lény (#33) üzenetére


Balrog
tag

A DHL és a GTX 970 esete azért elég extrém. Ilyen sem történik túl gyakran máskülönben a kutya sem küldene csomagot a DHL-el. A kártyát csak úgy vehették ki a csomagból ha azt felbontották. Annak pedig nyoma maradt vagyis megsérült a csomagolás. Ilyenkor nem szabad átvenni, hanem jegyzőkönyvet kell írni róla. A csomag ilyenkor visszakerül a feladónak aki utána utána reklamálhat a DHL-nél, hivatkozhat a postától kapott hitelesített feladólevélre amin rajta van a csomag súlya. Ha ez nem segít akkor békéltető testület, majd fogyasztóvédelem és perrel fenyegetőzés vagy perelés.

De én ilyen esetet csak nemzetközi csomagok esetében tudok elképzelni ahol több csomagküldő szolgálaton és csomagdisztribúcós központon is átmegy a csomag. Országon belüli csomagok esetében ez nem túl valószínű mert csak egy cégen keresztül megy át a csomag. Akinél feladtad. Ha baja lesz a ők a felelősek. Nem tudnak másra hárítani.

[ Szerkesztve ]

Sometimes you want orange, but life gives you lemon-lime.

(#37) t72killer válasza Balrog (#36) üzenetére


t72killer
titán

Sajna énhülye mezei ragasztószalaggal zártam le, úgyhogy nemigen volt nyom. És persze az átvevő a vásárló anyukája/nagymamája/stb volt (már nem emlékszem másfél év távlatából), aki aláírta a "dobozt" és kész.

Amúgy a nemzetközi küldeményeket gyakran lopják, tőlünk ajánlott levelet is loptak, amiben a házassági anyakönyvink volt. Olyan vidéken lakunk, ahol vannak 56-os és korábbi magyarok, valszleg régen szokás volt pénzt csúsztatni a csomagokba, amit persze a szarkák is megtudtak.

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#38) bobalazs


bobalazs
veterán

Megbízol egy pesti haverodat hogy vegye át, aztán elpostáztatod vele. :)

(#39) Feketelaszlo


Feketelaszlo
senior tag

Én szoktam mindkét átvételi megoldást használni, mert gyakran járok lent Budapesten, de egyre inkább a postát részesítem előnyben - legfőképp azért, mert olcsó. ~1500 forint egy csomag, az sokaknak alig 1 óra munkabér - s a személyes átvételre is el lehet pocsékolni 40-50 percet. Márpedig ha elfogadjuk az alapvetést, hogy az idő pénz, akkor majdnem ugyanannyiba kerül személyesen átadni, mint ha a postára bíznánk a munkát.
Volt még ilyen ellenérv, hogy az előre utalás kockázatos, de jövő ilyenkorra elég komoly fejlesztések jönnek a banki utalási rendszerbe, amik részben a biztonságot is növelik.

(#40) janeszgol válasza Balrog (#34) üzenetére


janeszgol
nagyúr

Igen, de azon 1 hét alatt kétszer eladja Bp-n személyesen.

(#41) Egon válasza Balrog (#17) üzenetére


Egon
nagyúr

Én sem postázok (csak ha már hetek-hónapok óta nem bírom eladni az adott terméket, és valaki megvenné postázva), részben a fentiek miatt, részben pedig a macera végett:
1. Kerítsek dobozt, amiben biztonságosan megérkezik a termék,
2. Álljak sorban a postán kétszer: először amikor feladom a csomagot, másodszor amikor megjön a pénz. Kösz, de kösz nem.
Átérzem a problémád, de esetleg gondolkodj az eladó fejével is: abszolút nem lehet csodálkozni azon, hogy a kockázatok és kényelmetlenségek miatt, a Bp-i eladók nagy része a személyes bizniszt preferálja.

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#42) Speed® válasza Egon (#41) üzenetére


Speed®
HARDVERAPRÓD

Doboz/csomagolás..hatalmas probléma. Én így tüntetem el a felesleges reklámanyagokat, amiket bedobálnak állandóan ;p Doboz meg minden boltnál akad, örülnek, mikor elviszi az ember kb.
Miért kéne kétszer postára menni..? Számlára jön az utánvét..
Részemről egyetértek azokkal, akik szerint a legtöbb nagyfalusi szimplán lusta.

(#43) szipipeti válasza idegen lény (#33) üzenetére


szipipeti
csendes tag

Nincs rá biztosíték, hogy átveszi... ez a te rizikód, (mindíg az eladóé), Ha kell neki, átveszi....
- max visszajön a csomag, és bukod a postaköltséget...
Mekkora összegről beszélünk? 5 kg-ig pl.: 50.000 Ft-os értékbiztosítással háztól házig, törékenyként feladva 3000 Ft alatt marad a díj... (És ez az egyik legdrágább, a királyi Posta) a karácsonyi szezont kivéve 2-3 munkanap a csomagérkezés, és 6-8 napon belül a postás hozza a kezedbe a pénzt, vagy 4-6 napon belül a számládon van utalva az ára, (ahogy kéred)...
Ha a csomag sérül, elveszik, ellopják, akkor a biztosítás, (cirka 500 Ft) bőven fedezi a 30.000 Ft-os videokártyád árát...

(#44) betalokk


betalokk
tag

Ha keresek valamit és vidéken van (Pl. Bp., Dunántúl) általában nem is foglalkozom vele vagy elmegyek érte.
Ha eladok én sem postázom, mert úgy gondolom, hogy személyesen kell megnézni a terméket (főleg ha használt). Eljön, megnézi és ha még mindig úgy gondolja, hogy meg szeretné vásárolni... Ez így korrekt.

Ami másik dolgot illeti:

Az Aprón mocskosul elszaporodtak az alkalmi és életvitelszerűen kereskedő figurák. Mintha másból nem lehetne megélni. Éppen ezért most már igyekszem olyannak eladni, akinek a lelki szemei előtt nem a dollárjel lebeg.
Persze a tiszta az lenne, ha jelezném a hírdetésben, hogy kereskedők nagy ívben kerüljenek, azonban oltári botrány lenne belőle; nem győzném töröltetni a kommenteket...
Privátban egy fokkal jobb a helyzet, jóval könnyebb kezelni az 1-2 magáról megfeledkező, számára jó üzlettől eleső haszonlesőt.

Caedite eos! Novit enim Dominus qui sunt eius!

(#45) MasterDeeJay

Jópár dolgomat elkeverte már a királyi posta, több hónap utánajárás és benne állt a pénzem. Ezek után nem postázok kommersz postával. Párezer ft-os cuccnál nem éri meg nekem semmilyen küldési szolgáltatás.
Ha valami drágábbat adok el arra meg DHL, esetleg foxpost de sok sok mérlegelés után hogy megéri-e nekem és a vevő megbízható-e stb..
Minden hirdetésemben már csak személyes átvétel van.

The Glorious Xeon Gaming Master Race :) Master of chinese x79/x99

(#46) Egon válasza Speed® (#42) üzenetére


Egon
nagyúr

LOL.
1. Egy időben sokat postáztam. Már az összes (kisebb) doboz elfogyott otthon, az asszony is hisztizett, hogy neki is kellene erre-arra. A boltoknál meg jellemzően nagy dobozok akadnak: amikor pl. egy procihűtőt vagy hasonló méretű dolgot postáznék, nem vagyok velük kisegítve.
2. Amikor utoljára postáztam, nem jött számlára az utánvét, nem is tudtam hogy van ilyen lehetőség. Bedobták a cetlit a postaládába, és azzal lehetett menni a pénzért.
A vélekedésedről pedig az a véleményem, hogy ha nem tetszik, lehet Mucsaröcsögén, helyben bevásárolni... :U Vagy lehet rugalmasan hozzáállni, ahogy én is próbálok, ha valaki mondjuk Miskolcon vagy Fehérváron árul valamit, amit meg szeretnék venni: próbálok keresni valakit az ismeretségi körömben, aki pár napon belül arra jár, esetleg megkérdezem az eladót, hogy ő nem tudja-e valakivel felküldeni stb. Ezen túlmenően, fel lehet jönni Bp-re, mondjuk összekötve a kellemest a hasznossal (pl. városnézés stb.), vagy akár fel is lehet költözni vidékről (ahogy én is tettem huszoniksz éve, a melólehetőségek és családi okok miatt).
Summa summarum: számtalan lehetőség van a kompromisszumos megoldásra. Ha pedig nem tetszik, akkor odébb lehet menni egy sarokkal (mivel kettőn áll a vásár).

[ Szerkesztve ]

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#47) Balika911 válasza Speed® (#42) üzenetére


Balika911
félisten

"Részemről egyetértek azokkal, akik szerint a legtöbb nagyfalusi szimplán lusta."

Lehet, hogy az, de szerintem inkább csak a hócipőjük tele a sorbanállással és az n+1. hivatallal.

De annak se látom semmi értelmét, hogy az ember reklámanyagokat gyűjtsön és dobozkat szerezzen be külön, hogy aztán élhessen egy számára kockázatosabb és hosszabb átfutású adásvételi lehetőséggel.

Eleve a gyári csomagolást is azért dobja ki aki kidobja, hogy ne kelljen tartigálni. Egy lakásban messze nincs annyi hely mint egy kertes házban.

Streacom F12 fekete + FLIRC-SE eladó, új állapot

(#48) Egon válasza Balika911 (#47) üzenetére


Egon
nagyúr

De annak se látom semmi értelmét, hogy az ember reklámanyagokat gyűjtsön és dobozkat szerezzen be külön, hogy aztán élhessen egy számára kockázatosabb és hosszabb átfutású adásvételi lehetőséggel.

Ennyi. Végig sem gondolja, hogy a másik félnek mivel jár(hat) a postázás, inkább szimplán lelustáz, a topicnyitó meg felháborodik rajta, hogy nem akaod szívatni magad... :C

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#49) 8th válasza bitpork (#11) üzenetére


8th
őstag

a világ közepének képzeli sok ott lakó a fővárost.

Mert hazai viszonylatban konkrétan és ténylegesen az is, mondom ezt vidékiként.

Én már lassan semmit nem veszek ott pont az ilyen mentalitás miatt.

Gondolkozz egy picit az eladó fejével. Mondjuk neked van két vevőd helyben Szegeden akik házhoz jönnének. Te azok közül adod oda valamelyiknek a portékát vagy inkább csomagolsz dobozolsz és elmész a postára negyed órát pingvinezni a csomaggal a hónod alatt, hogy feladd azt az ország túlfelére és vagy átveszik azt vagy nem. Ha nem akkor 1. elbuktál két potenciális vevőt, 2. plusz költség, hogy visszakapd a saját cuccodat, 3. simán meg is sérülhet a cuccod miközben elment országjáró körútra. Bosszúság, pénz, idő...
Persze vevői oldalról lehet mondani, hogy ez a vidékiek hátrányos megkülönböztetése és mennyire rugalmatlanok meg "pestiek", de ez butaság. Ha az illető el tudja adni helyben is a dolgait miért pöcsöljön postázással? Én sem teszem. Általában már csak akkor hirdetek meg valamit országosan ha helyben nem megy el az általam megszabott idő alatt. Én is helyben igyekszem megválni a szarjaimtól. Ha nem megy jöhetnek az apróhirdetési felületek.

Előre utalás lehetne még megoldás de attól meg a vevők húzódoznak igazából joggal mert nem ismerjük egymást honnan kéne tudnia, hogy egy normális arc vagyok vagy egy lehúzós k*csög aki csak a pénzére hajt.

Jófogáson van még olyan opció, hogy ingyen visszahozzák ha nem veszik át a csomagot de az is fél megoldás. Pénzt nem vesztesz rajta ellenben időt, akár vevőt is igen. És ott is megvan az esélye, hogy sérül az áru. Személyes átadás átvétel a tiszta biznicc. Senkit nem kell megszólni azért mert ehhez ragaszkodik. Ezt nem lehet a szemére hányni senkinek. Különben is mindenki úgy és annak adja el a szarját ahogy és akinek akarja. Én is voltam már úgy, hogy ha kell előre utaltam volna mégsem ment bele az eladó az adásvételbe. Nem értettem a dolgot de tudomásul vettem. Szíve joga. Ő az eladó. Azt csinál amit akar.

(#50) prolad


prolad
őstag

Egyszerű bizalmi kérdés, sokan nem bíznak se a postában (vagy egyéb alternatív lehetőségekben) sem az átvevőben. Teljesen megértem mindkettőt.

Pest meg ilyen, nagy a piac, ha ott elviszik, minek postázzam másnak? Persze vidékiként ez nem könnyű, de nem tudod kivédeni.

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.