Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- janacsi: Kasztrendszer?
- hcl: Villanyórás okosóra számlap
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Victoryus: Thomson 43UC6306 tv
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
Új hozzászólás Aktív témák
-
siti
őstag
Miért tervezzenek 30 évre cuccokat bele, amikor 5 év után eladjuk?
Vannak kivételek, de nem ebből élnek a gyártók, hanem hogy vesszük tőlük az újat.
Az újra (mert szebb, jobb, szagosabb) meg generálnak (vagy mi generáljuk?) az igényt.A gyárak nem azokból élnek, akik 30 éves autóval rohangálnak, hanem azokból, akik új autót vesznek.
(teslát meg nem azért vesz, mert számít neki a környezet, meg a jövő, hanem mert megengedheti magának) -
Tikakukac
titán
válasz
Hieronymus #95 üzenetére
Jó alaposan nézd meg ezt az 5-7 év garanciát mire is vonatkozik. Csak mellékesen: Nissan nem cserél neked gariban műszeregységet 2 év után, mert -insert apróbetűs bullshit here-.
-
" most köztudott, hogy 5-6évekre gyártanak autót... "
Nem köztudott, hanem elterjedt tévhit!
A ma eladott új autók, 5-7 év garanciával kerülnek a vásárlókhoz. Csak három évet már kevés gyártó vállal be.Európában magas szintű előírások vannak a a járművekkel szemben. Az átrozsdásra garancia van, ami 12 és 30 év között változik. Az utóbbit a Mercedes vállalja be. Nagyjavítást (motorbontást) igényló javítást nem igényelhetnek a járművek 10 éves korukig. Ebbe már néhány gyártónak bele tört a foga és távoztak Európából.
A tervezett elavulás nyalókáját nem kellene be.....ni. Jól hangzik de nem igaz. A tartós és jó minőségű termékekhez magas szintű technológia és szaktudás szükséges. Az élettartam tervezéshez még több tudás kell. A S.Z.A.R.T gyártani a világ legegyszerűbb dolga. Nem kell mögé többet gondolni a valóságnál.
-
huskydog17
addikt
"mostanában javíttatott innen bárki bármit szervizben?"
Egy 13-14 éves TN paneles LG monitort. Ki kellett cserélni benne az egész elektronikát, de megcsináltattam, mert egyrészt kellett LAN party-ra másrészt így legalább van egy tartalék monitorom ha neadjisten az elsődleges megadná magát.
-
mephi666
nagyúr
válasz
Wolverine #92 üzenetére
Régen hosszú távra gyártottak és jól ment a szervizhálózatnak is... most meg inkább megéri rövid időre gyártani, vegye csak a paraszt 5 év múlva az újat mindenből... pörögjön a gazdaság ezerrel
Ui: 25éve buszon vittem a junoszt 402-t a városi szervizbe... mostanában javíttatott innen bárki bármit szervizben? (Ott tartunk, hogy nem éri meg szervizelni a műszaki cikkeket, mert tesz hozzá az ember egy "kicsit" és inkább vesz újat, modernebbet)
-
Wolverine
félisten
A gyár addig marad életben, amíg el tudja adni a termékét. 20-30 éve volt piac, ahová lehetett bővülni (sok embernek nem volt még saját tévéje, autója, mosógépe stb.); manapság Európában, Észak-Amerikában nem nagyon van. Ezért ha 30 évre gyártanak terméket, akkor egy idő után nem lesz kinek eladni az új fejlesztést és csődbe mennek.
-
kenwood
veterán
Nekem az tunt fel, hogy meg egy 4. generacios i5-on is kozel egy masodperc mig ablakbol teljes kepernyore, vagy vissza valtasz.
Sokat hasznalom a youtubeot,engem baromira zavart, csak ezert valtottam 6. generacios procira. Itt mar nincs ilyen gondom. -
mephi666
nagyúr
Na, de pl a mi f astrank ki van lakatolva, műszakilag teljesen rendben, nem rohad és jövőre 30 éves lesz... akkor még autókat gyártottak és ugyanígy vannak jó állapotban levő ladák is
most köztudott, hogy 5-6évekre gyártanak autót... a tesla-nál is kiderült, hogy a tepsiméretű lcd-t ennyi évre tervezték bele... ez számomra totál paradoxon: valaki vesz egy full elektromos kocsit, mert számít neki a föld jövője, erre olyan komponensek vannak benne, amik pár év múlva hulladékká válnak... wtf?
-
siti
őstag
válasz
twollah1976 #69 üzenetére
már neharagudj, de nem a gyíkemberek találták ki a tervezett avultatást, hanem a marketingesek meg a laposföldhívők. (bár ez utóbbiban nem vagyok biztos).
Amikor kitalálsz valami jó kis terméket, annak van egy élet ciklusa: tervezés (viszi a pénzt), bevezetés a piacra (viszi a pénzt), értékesítés (hozza a pénzt), kifut, vége. Miközben bevezeted a terméked a piacra, közben tervezed az újat. Miért? Mert kell az embereknek az új. És itt menjünk vissza kicsit az időbe, csak 88mph-re se kell gyorsítani:
A SONY kitalálja a walkmant. Rájöttek, hogy az emberek szeretnek futni, közben zenét hallgatni, meg úgy általában nem csak futás közben. És itt a gyíkemberek rögtön felteszik a kérdést: Ez az egész walkman igény, az emberek generálták (verték a mérnököket, fejlesztőket hogy nekik ilyen kell) vagy a SONY generált egy igényt, hogy kell ez nektek? Ma már azt mondaná mindenki, hogy is-is, régen a SONY volt az egyértelmű válasz. Aztán jött a kazetta után az mp3. Senki nem tervezett vele a SONY-nál.
Pálinka gőzös estéken mindig elő szokott jönni, hogy régen minden jobb volt. pölö nem volt latency meg input lag a c64-en se. Igaz, ha fél órát játszhattunk, akkor jó hogy volt turbo load, mert különben az effektivé csak 10 perc lett, szüleimet meg marhára nem érdekelte ez. Vagy hogy a lada milyen jó autó volt. Na ja, volt mellette trabi, kispók, dácia, nem egy erős mezőny. Ma meg mégse akaródzik mindenkinek ezerkecske ladával járni. Akkor most az oroszok tervezték úgy a ladát, hogy 30 év múlva elavuljon, vagy a kor igényeivel nem tudtak csak lépést tartani? Igények. A szépre. A jóra. Ezért avulnak el a régi cuccaink. Miattunk. (meg a gyíkemberek).Teszek ide egy szmájlit, mert ez nem annyira komoly érvelés.
-
Sok-sok évvel ezelőtt az alábbi konfig is többször fagyott a youtube-tól (2 YT ablak, egyik paus-olva hogy csak töltse a videót, a másikat néztem) - Igaz akkor még flashplayer alapú volt...
Phenom II X4 840 + 8GB ram + Radeon 6770/1GB. Ekkor döntöttem, úgy, hogy nem költök PC-re, mivel egy dual celeron 4 GB rammal is tudja ugyanezt a szintet integrált VGA-val.... -
PuMbA
titán
"Ez szvsz nem összeesküvés elmélet, hanem létező dolog: megveszel pl egy telefont és néhány nagyobb frissítés után kezd egyre zombibb lenni... "
Én ezt még nem vettem észre se a régebbi Xiaomi Redmi 4X-emen, se a mostani Redmi 7A-mon, pedig Android főverzió és MIUI frissítés is átment rajtuk. Ugyanígy szüleimnél a Redmi 5 és Redmi 6-nál sincs semmi gond az összes frissítés után. Szerintem érdemes telefon márkát cserélned, ha ilyenbe futottál bele, mert ez nem szép húzás tőlük
-
mephi666
nagyúr
válasz
twollah1976 #80 üzenetére
Ez szvsz nem összeesküvés elmélet, hanem létező dolog: megveszel pl egy telefont és néhány nagyobb frissítés után kezd egyre zombibb lenni... annyi, hogy felsőkategóriánál később jön el az a pont, ahol egyre jobban zavar a lomhaság, mint középkategóriánál
egyébként mi ösztönözne, hogy lecseréld?
Minek köszönhető az ételmérgezés? Én pár éve hermelinnel kísérleteztem (hagymás-borsos-olajos cuccban érlelt camembert), majd kóstoltam, megettem fél üveggel és költözhettem a budiba
volt egy érdekes zamata és a sajt is szokatlanul folyós lett: azt hittem ilyennek kell lennie, de megrohadt
Ui: ja, boldogot a mesternek!
-
válasz
twollah1976 #81 üzenetére
ÉS még mindig meg tudsz lepni!
Köszönöm -
twollah1976
őstag
BTW
Boldog szulinapot!
-
twollah1976
őstag
Most ennyire futotta a lassan egy hete tarto etelmergezetol legyengulve.
Napok ota bananon es edesitoszeres haztartasi kekszen elek (ket banan es 10 darab keksz az ebed vacsora), mast nem merek enni, hogy ne hanyjam ki.Ha szeretned par perc rakeszulessel joval elborultabb osszeeskuves elmeletet is osszehozok amihez kepest a QAnon fele brigad artatlan elsoaldozo gyerekek izgatott csevegese, hogy vajon ma kit fog behivni a papbacsi a gyontato fulkebe csikizos jatekot jatszani.
-
válasz
#42431471 #77 üzenetére
Apollyon-nak +1...
Attól függ hogy milyen.. de elmondom neked, hogy vannak olyan extrém esetek is, hogy akár 60k körül is elmegy egy core2-es laptop
Okkkéééé.. Core 2 Quad Q9100, (vagy esetleg Core 2 Extreme Q9300) 16GB DDR3 RAM, quadro FX3700 17 colos IPS kijelző, mindez egy Dell PRecision M6400-ba... egy ilyen elmegy akár 60ba is -
Silverboy
aktív tag
Ahhhh, igen... ez most is így van, Jól megépited Quad azért hobbi játszadozásra, filléres alapanyag, (főleg, hogy 6600ból egy pici electro téppel már is lesz valami más
)
Szét mókolt és haxolt Sempron 2600 + Ati 9550 256MB, 1024/low, és ment a COD4 30FPS-el bár néha kifagyot -
válasz
Silverboy #73 üzenetére
Jujj igen, hányszor, de hányszor volt ilyen... Kéne gép 30-ért, de a legújabb Call Of Duty menjen ám rajta
Az első ilyen sztorim cirka 10 évvel ezelőtt volt... Amikor a Core2 tényleg még a csúcsot képviselte, csak hogy kicsit témába is vágjon a kommentem
Anyuka apuka jön, kéne komplett asztali gép, 15ezer Ft-ért... JÁTÉKRA! Hát mondom úgy is az a mottóm, nincs lassú hardver, csak nem rá való szoftver... simán megoldjuk
Össze raktam egy 1200MHz-es Tualatin alapú P3 Celeronos gépet. 512MB SD RAM, (de lehet csak 256MB volt) Ééés volt benne egy Inno3D Geforce3 TI200... Monitorból jó kis 17 colos IBM katódsugárcsöves... azok az IBM-ek szép képet tudtdak nyújtani, szal igaziból jó kis gép volt az...
Need For Speed carbon, Fifa07, Far Cry, COD1 szépen elment rajta...
...Majd jönnek reklamálva, hogy megvették a COD4-et, és nem indul el... Mondom hogy hát nagyon nem kéne ilyenekkel erőlködni, és még ők voltak felháborodva, hogy mi az hogy nem megy, milyen szar gépet raktam össze, pedig 15ezer Ft voltMindenki!
Csak hogy tudjátok!
Agyturbina! Egy kis szemét!!!!!!
Csak hogy örüljél -
Silverboy
aktív tag
Jó kapcsolatra mondtam, nem védekezésként
.
Semminél minden jobb, szokták mondani.#67 NaviHUN
Természetessen, a barátom ismerősének ismerősének is kiválóan működik. De feljebb Bacsis kolega is mondta, itt az a fő baj hogy, ha kiszál, akkor úgy is hozzád hozzák vissza 95%-ban. Te meg, a hétvégéden nem diagnosztizálni akarasz, hanem mondjuk, 2 sőr mellet, a haverokkal Tarkov-ozni.
---
Én, sok apukától, és gyerkőctől (10 év ~) megkapom, hogy ezzel lehet játszani is legalább?
Amúgy, ha nem a saját szememmel látom elsem hiszem, hogy egy Q66 + 650Ti Valorant/Fortnite/WorldofTanks/GTA5-öt - 40-50 framel elvisz. És megál a gép maximum 40.000-ből, és még játék is van.
(2. körös bővítésnél nem rossz, hogy nem kell vadásznod brandtápot, nem kell faragnod gépházat, és nem kell mm-ket nézegetned).De hogy témához is hozzászoljak:
Mint ex. webfejlesztő azt mondom, hogy a Youtube/Facebook kombó egyszerűen a legrendszerigényesebb webes felületek, jelenleg (7700HQ-m is néha kifektetti a messenger).#69 twollah1976
HAARP, Chamtrail? Ezis a globális illumináti szabadkőműves gyíkokhoz köthető! TUDTAM! -
válasz
Nagyon bírom a kommentjeidet... Igaziból éveknek kellettek eltelnie, hogy rájöjjek, hogy olyan burkolt trollkodást amit te csinálsz, arra kb senki sem képes...
Erre most ide jössz egy ilyennel?Tőled valami sokkal burkoltabbat vártam volna
proci985
95-ben megvettél horror összegért egy 486-ost, mire hazavitted, elavult volt2 évvel később már az aktuális programok/játékok sem mentek rajta, szal jahh
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
hat igen, bezzeg a hoskorban a 90es evekben mar 3-4 ev alatt hasznalhatatlansagig avult egy PC, most meg 4 evesen egy PC meg lehet high-end!!!44!!negy!
-
twollah1976
őstag
"A kérdésemre a válasz talán az is, hogy mesterséges elavultatás..."
Pontosan ratapintottal a LENYEGRE!
A tuggyukki szabadkomuves kicsi szurke gyikemberek talaltak ki a tervezett elavulast, hogy ezzel is iranyitsak a vilagot.
-
Máté94
addikt
Megoldás:https://chrome.google.com/webstore/detail/h264ify/aleakchihdccplidncghkekgioiakgal?hl=enBocsánat, már javasolták előttem. Nem szóltam.
-
-
Ahogy bejött az online oktatás első hulláma, akkor rohamosan kerestek meg emberek, hogy segítsek olcsó laptop beszerzésében... A környéken alkalmanként volt 1-2 hetes iskola bezárás, Olyankor ismét fel-fel lángolt a téma... tényleg sok esetben párosával viszik a gépeket.. Szóval igen, relatív sok ilyen van hogy egyszerre visznek 2-3 olcsó!!! laptopot... Az meg hogy olcsó laptop kell, totál megszokott, hogy a a keret plafon max 60k
-
llax
senior tag
Tavaly márciusban az online oktatás miatt majdnem... Pl. volt 1, kellett hirtelen még 2. Mindez előre nem tervezhető kiadásként.
A célra alkalmas legolcsóbb laptopok akkor valahol 30-40 körül kezdődtek, de a desktop se volt sokkal olcsóbb, mivel monitor is kellett.Most képzeld el ezt a szitut az én falumban, ahol a gyerekes családok közel 1/3-nál a feltöltőkártyás villanyóra van...
Amúgy arra a feladatra akár egy magasabb órajelű C2D is elég, ha van benne 4GB RAM és majdnem bármilyen, néhány évvel későbbről származó low-end vga (ilyen GT520 és tsai). Sok, készen kapható konfigból ezek hiányoztak.
Amit meg tudok erősíteni: C2D E8400 (+G41) + 4GB + GT720 összeállításon a YouTube simán megy 1080p30-ban és 720p60-ban, a 1080p60-at már nem nagyon szereti. Discord/Teams/Messenger hang és videohívások sima ügy, (akár előbbi közben) böngészés sima ügy. Szóval online oktatásra elmenne.
Más téma, hogy a fillérekért kapható kész konfigokban csak IGP van és 2*1 GB RAM, ami foglalja a 2 darab foglalatot + az igazán olcsó gépek mindenféle SFF / low profile mATX kasztnis masinák és a későbbi, erősödő IGP-k miatt fiatalabb low end vga-kkal se lehet Dunát rekeszteni...
Ugyanezt a kraftot laptopban már valahol a 2.gen2 Core i, vagy azoknál sokkal fiatalabb Atom (eredetű Pentiun/Celeron) laptopokban kapod csak meg.
-
Top cat
addikt
Nem mondod, hogy neked nincs egy ilyened?
-
törölt tag
Látom senki nem értette még a kérdést.
Azért a nő a gép igénye, mert a gépet főleg férfiak tervezték, ezért nagyon kevés férfi igénye van a gépnek. A gépek leszbikusok férfi bőrbe bújva.
Ezért a nő a gép igénye, és csatornázási művek ezt neked be tudják bizonyítani, hiszen a te csöved.
Nincs itt semmi látni való kérem, topik zárható.
-
Silverboy
aktív tag
#54 Soderes
Nem, használom ki azt aki rászoruló, így híre megy az embernek.(Többsége HDD-s, szenvedés bármit is csinálni HDD-n manapság, én papíros SSD-ket tettem bele, ott a blokk, tegyék el) 15-18ért, egy ellenörzött, feltelepített, áttesztelt, gép amiben az SSD 8.000Ft, szerintem egyáltalán nem sok.
Brand gépek, marianna árok tudd lenni sokszor
, hányszor tapasztaltam melóhelyen... Inkább építsünk... és túrom a netet..., de nem ajánlom őket, mezei usernek, én szívnék utána.
-
-
Ezt most ne keverjük ide, nem ez a téma
De azért ha már szóba került, Tikakukac mondatát had idézzem neked is:
Sokszor használod a "ha ügyes vagy" kifejezést. Te ügyes vagy én ügyes vagyok az emberek 99.999%-a meg nem az.
Remélem érted a célzást
A másik meg, tegyük fel, te a 0,001% vagy aki fillérre pontosan kikalkulálod hogy a 3 gyerek felneveléséhez mennyi pénz kell, és lám van is annyi a kaszsába, tehát te ez alapján vágtál bele... szvsz nincs az az ember akinek a következő 20 éve a tervezettek szerint alakul... Hopp jön egy munkahely váltás/elvesztés, rosszul alakul a házasság, vagy csak szimplán jön a Covid.. és lám ott van a 0,001% hogy matekozhat a lóvéval és a 3 gyereknek máris nem kórnyóctriós gépet fog venni, hanem marad a jó öreg core2-nél
Soderes! És megint ott a hangsúly: Brand gép!
Múlt héten hoztak hozzám ezt a brand gépet Vették közel 200-ba... Gari lejárt... és akkor ott voltunk hogy hát lövésem sem volt merre induljak el, mert spéci a lap spéci a táp... Megoldás az lett, hogy eladtuk a gép használható részeit az árából egy teljesen új platform lett összerakva... (igaz nem core2, hanem FM2+ alapokon) Szal a brand gépek ezért olcsók a piacon -
Silverboy
aktív tag
Köbánya (Óhegy, Ligettér)..., Nem megye, nem falu, főváros.
LGA775 / AM2 (E2200-E6XXX szint) volt cégemnél mondták dobjam ki... én meg hazahosztam inkább + innen onnan megmaradt alkatrészekből épített gépeket adogattam oda, "Szeptember-Októberben"... Talán, ha VGA ért bennük 2000Ft-ot (8400 kb.)... (1-2 tápot vettem, hozzájuk környékbeli kollégáktól, 250-300W, illetve a legolcsóbb türhető SSD-t 64/128GB), 12-20.000 mint a cukrot úgy kapkották el.
Csináltam egy scriptet, felvágtam ami kell (2GB-os mellé Linuxot, 4GB mellé azért egy Windows-t tettem)
K: Tudnál, nekünk segíteni? Gyereknek kéne valami amivel tudd online tanulni
É: Telefon, Tablet?
K: Az nem olyan...
É: "sóhajt", rendben van.Szójál melyik méh telepen találok core2-es gépet mert megyek, ismerős ponyvásával
.
(Alkatrészt nincs szívem kidobni, ahogy könyvet sem, ha nem ment tönkre
)
-
Hát azért egy jó kis Thinkpad T410-T420, HP Pbobook 6460b, HP Elitebook 8440P 8460p Dell atitude E6410, E6420 piszok masszív volt és van belőlük a piacon is. Csak hát ezekből egy masszívabb példány máris 60 rongy... egy 3 gyerekes családnak, a kölköknek az onlány iskolához máris 180ezernél járunk
ÉS akkor jön a matek, hogy baxxa meg, ez túl sok, faragjunk az árból.. jó lesz még ide egy uccsó gen core2-es laptop 4G DDR3-al és megáll a móka egy 100-asból... és lám van piaca a core2-es laptopoknak
-
Soderes
senior tag
Igen, de nem nagyon fogsz találni följebb laptopokat. Tehát most a AMD A6, A8, Core I3, i5 esetleg valamelyik újabb Pentium, Celeron-ra gondolok. Amik lazán lelépik a Core 2 mindenben. Egyszerűen nincsenek, mert mire oda jut már kuka.
Zéró anyaghasználat, zero hűtés. Törik, szakad, reped, BGA-s.
Azért léteznek a Core2 laptopok és mennek még, mert volt még bennük anyag.
-
Na ,ost ugye megint ott vagyunk, hogy említem a többséget... A többség aki nem egyenlő a PH-s regisztrált kollegákkal, ott van, hogy laptop laptop darab darab... Azt sem tudja mit hol/hogy kell venni... De tegyük fel, oké, össze kukázott valami garázsvásáron egytuti gépet egy 5-ösért... Na és mit csinál vele? Nézegetheti meg dobálhatja a kutyát vele, mert megfelelő szoftver körítés nélkül mit sem ér az egész... ÉS ahogy te sem, úgy a számítógép szervíz sem dolgozik ingyen, tehát egy felkonfigurálás után megint fizethet akár súlyos 10ezreket... megint ott van hogy lesz a vége 20-30 rongy...
-
Penguin95
senior tag
A Linuxszal egy nagy baj van átlagemberként: Nem Windows. Te ismered és tudod használni, én kicsit ismerem és utána tudok olvasni ha kell valami, de akinek még azt is el kell magyarázni, hogy az internet nem egyenlő a Facebook csodás világával, annak esélytelen megtanítani bármit is ebben a témában. És sajnos sokan vannak így.
-
Soderes
senior tag
válasz
Tikakukac #43 üzenetére
Nem laptopról volt szó fentebb. De azt is 5 eft laptop simán letudsz akasztani garázsvásáron meg stb. helyeken, ha ügyes vagy. Én is így szereztem magamnak egyet. Jó, nem Core2, hanem Pentium T4400-4500. Ugyanaz semmivel se több, se kevesebb.
Asztalit meg inkább utánad dobják, csak vidd el. Az ügyes vagy elcseréled valami elfekvő hardveredre.
Core2 T7200 mobil procit 4-5 dollárért utánad dobnak a kínai elvtársak. Az mi? Mintha a szél összefújta volna a falevelet.
Core 2 már rég el kell felejteni. Lassú, sokat eszik, melegszik és elavult.
Egykor jó volt, de annak már ezer éve. -
Igen, ez tényleg így van...
asztaliban nem képvisel értéket, csak a tényleg felső kategóriás lapok... prociból még az sem... (a Quadok egy kicsit értékesebbek) De laptop fronton, egy értelmesebb core2-es laptop, ilyen pl hogy Thinkpad T400, vagy Dell E4300, vagy HP 6930p, ezek bizony 30-35 rongy körül mennekigen, lehet ki lehet fogni olcsóbban is, de ami tényleg nem leharcolt, értelmes felszereltségű és jó akkus, simán ennyi...
-
Tikakukac
titán
válasz
aprokaroka87 #40 üzenetére
Itthon igen, de nem tudnak vele mit kezdeni, meg mivel a piac globális, most hol érdekli a Google szintű cégeket, hogy itthon csóriság van
-
Tikakukac
titán
válasz
Lalikiraly #3 üzenetére
Először is ki használ már Core2 meg hasonlókat?
A fél ország kb. sőt, elmondanám, hogy beütött a covid buli és a core2 gépek árai is kilőttek, mert erre is lett igény. Bármi, csak menjen a jelige. -
Na hát pont ezt csinálom... Tákolom a környékbeli emberek 10-15 éves gépét... Szerencsére a 60-80-120-as SSD filléres, meg az 1-2gigás DDR2 és a Pentium M laptop proci is... Így egy 20-asból elég jól fel lehet upgradelni az alsó kategos core2-es laptopokat egy jó közép-felső szintre...
Csak hát lassan még egy max két év, és ez már nem lesz alternatíva... -
proci985
MODERÁTOR
válasz
#89309696 #29 üzenetére
azert ez se feltetlenul igaz. egy q6600 konkretan harom evvel ezelottig ismerosi korben WoW raidre volt hasznalatban (igaz 8GB rammal, SSDvel es egy 280Xel megfejelve). anyamnal az i5-760 / 8 GB / 6950 / SSD kombo konkretan egy hete szallt el rovidzarral es lehet, hogy az FSP 500 GLN adta meg magat annyi ev utan.
ezek egyebkent netezni gyorsak voltak.
egy jelenleg 9 eves I7-3820 / 32GB / 280X / SSD egyebkent mai napig be van fogva csaladban jatekban, utolso WoW kieget teljesen jol vitte, kb a jelenlegi 1800Xem egyszalasat tudja, csak fele annyi maggal. kerdeztem csaladtagot nem-e akarja a megmaradt 290X OCm (ami nem annyival gyorsabb, de mar jobban fekszik neki a DX12 es annyival nem eszik tobbet), mondta felesleges.
jo persze ezek a maguk idejeben azert boven nem beleposzintuek voltak, de pl a 280Xet 50 euroert turtam barati korbol talan 4 eve, hogy ez most atmenetileg a 7770hez kepest jo lesz, aztan ha kell tobb az mar zsebbenyulosabb.
-
seolwon
tag
Amikor kijön egy új CPU generáció, akkor meg mindenki panaszkodik, hogy csak 20%-kal gyorsabb és a 2600k kiszolgálja még 5 évig...
-
Nagyon nehezen érti meg általában az idősebb korosztály, hogy az informatika folyamatosan fejlődik, változik. Gondoljunk a közlekedésre, mi van ha sokan azt mondanák, hogy jó még a 30 éves autója, ne tessék már a műszakin meghúzni. Vagy lovasszekérrel szeretne autópályán menni stb. Az internetnél nem látszik ilyen látványosan a változás de a háttérben ez történik, egy laptop hiába működik nem lesz 20 évig mindenre jó amire szeretné az ember még ha kis igényei is vannak, minél komolyabb igények vannak annál gyorsabban avul el. Igen tudom, sokszor nincs pénz az illetőnek 5-10 évente cserélni de meg kell próbálni akkor használt cuccok között keresni. Nincs más választás.
-
cinemazealot
addikt
Én a "10 éves laptopokkal és asztali PC-kel germózás" problémáját némiképp árnyalnám Fehér Farkas előző hozzászólásával. Szerintem is az a mai társadalom óriási (ha nem legnagyobb) ellentmondása, hogy míg a technológiai fejlődés eredményei tagadhatatlanok és elismerésre méltóak, továbbra sem vagyunk képesek arra fókuszálni (és ha kell költeni), hogy a levedlett eszközeinket (legyen az kütyü vagy csak egy szimpla csomagolás) megőrizzük vagy úgy hasznosítsuk újra, hogy azok ne egy fejlődő ország kistelepülésének tengerpartját / talajvíz készletét / levegőjét szennyezze. Dübörög a fejlesztés meg a termelés ezerrel, a hulladék gazdálkodás (már ha szabad itt hulladékként asszociálni a régebbi vasakra) meg romokban.
-
válasz
cinemazealot #28 üzenetére
Ott a lényeg... Ubuntu
Windows alatt némileg xarabb a helyzet... -
Soderes
senior tag
Én értem abszolult. Én is ilyen szaki fazon vagyok a saját falumban.
Értem. És tudom mit jelent egy Átlagember, meg a nem tehetős.Ma már régi Windows-ok ezekkel az új alkalmazásokkal, siteokkal nem fognak működni.
Nem szabad félni a Linux-tól. Oda se kell már minimális tudás se. Ott is már színes körre kétszer rákattint meg Youtube/Facebook Firefox-ban.
Anyám laptopján egy Xubuntu fut. Van rajta Skype, Firefox, Libre Office stb. Tehát alapok. Nos, édesanyám szerint aki 63 éves nincs sok különbség a kettő között. De azt mondta, hogy ez gyorsabb. Több, mint másfél éve így van és egyszer sem szólt. Pedig ő aztán antitalentum.
Rá kell az embereket szoktatni. Soha nem tudod meg, ha nem próbálod ki náluk.P4 taptopokra simám mehet Lubuntu, Antix és működni fog rajta minden.
Core2 cuccokra Xubuntu, Zorin OS stb. Rengeteg distro van.Azért van abban gazdaságilag valami szomorú és dühítő, hogy több, mint 10 éves laptopokkal és asztali PC-kel germózunk.
De hát már tudjuk Magyarország jobban teljesít. -
törölt tag
válasz
#42431471 #23 üzenetére
Bár nem ismerem bacsis anyagi helyzetét, de szerintem ő azért használ régi gépet, mert ezeket kedveli, erről szól az összes kontent is. És mikor egy kedvelt géptől meg kell válni az pont ugyanannyira akadály, mintha pénz nincs rá. És részben jogosan panaszkodik is, hogy a kedvelt gépét ami amúgy még működik és fél éve még vitte a videókat, most dobhatja a polcra.
Persze az ipar fejlődik, 10+ éves gépek gyakorlatilag kőtáblának számítanak és az ipart nem érdekli ki mit kedvel a régi gépén. Bele lehetne menni abba is, hogy a YT tartalom nagy része digitális hulladék és környezetszennyezés eltárolni, ha ki lenne szelektálva (ha intelligens lenne az emberiség) és nem hulladékokat töltene fel akkor nem lenne szükség az erősebb kódolásra ami kifekteti a gépét. Ez viszont a nagyon bonyolult megközelítése a dolognak, a racionális megoldás az, hogy kell használtan egy fiatalabb gép vagy tablet vagy tv okosító. -
cinemazealot
addikt
Nem tudom, van-e különbség T7200 és T7200 között, de az én MSI Mega Book S262-mön (a T2050 utólag upgrade-elve T7200-ra és 1 helyett 2 GB RAM-ra) a 720p VP9-es YouTube videó élvezhető fps-sel ment (eredetileg 30 fps-es stream, megfelelő cache-elés után csupán néhány eldobott képkockával) Ubuntu 14.04 LTS-en Chromium böngészőben.
Azt viszont aláírom, hogy még ha a gép eredeti akksija totál kiöregedett (pár percet bír csak), maga a gép egy 6 éve beszerelt SATA3-as SSD-vel kifejezetten pörgősnek és pattogósnak tekinthető (amíg be nem telik a max. 2 GB RAM). Végszükség esetén viszont még mindig nem ciki elővenni. Szóval adom azt, hogy igenis lehet igény 2021-ben Core2 Duo alapú konfigurációkra.
-
Apollyon
Korrektor
Akkor én is mondok egy példát, Budapest, 1 hónappal ezelőtt...
Szóltak, hogy a gyereküknek a gépe nem viszi jól az egyik játékot, eddig jó volt, mosmá' nem, mert akad, csináljam már meg.
Valami nagyon rosszra számítottam, de végül csak félig kaptam szívrohamot.
Driver probléma, meg 3 vírusirtó a gépen, ilyenek, könnyen orvosolható, és win10. Sikerült megcsinálni, minden oké volt végül.
Ez egy HP monitor-egybegép volt, i7-es (mobil) háromezres széria (2013), 8 giga ram, 120 giga ssd, a videokártya ugye nem csoda, hogy csak IGP.
A feketeleves: tavaly ősz végén, azaz akkor bő 2 hónapja vették a gépet a gyereknek játékra 120 ezerért. Na itt lett volna ugye pénz, de sajnos itt is csak azt nézték, hogy keressünk egy gépet ami belefér az adott keretbe...A gyerek amúgy egy böngészős 3D-s játékkal játszik. Az ott megadott sys req szerint már ma is csak épp hogy karcolja a minimumot a gép. A dolog még maholnap működni fog, de hogy ez 2 év múlva nagyon kevés lesz, szinte garantált... És akkor meg majd nem fogják érteni, hogy a nem olyan rég vásárolt gép miért lett lassú ilyen rövid idő alatt.
-
Csak félig mondom, hogy igen, menj a fenébe
Mert alapjáraton véve igazad van
Csak hogy azért nem olyan egyszerű ez a mutatvány...
Itt a PH-n mindenki nagyon okos... De az ugye meg van, hogy az ÁTLAG EMBER!!! Még mindig ott tart, hogy valamilyen windóz, a színes körre kétszer rákattint. Youtube/Facebook, ez pedig maga az egész internet.. azaz zéró szaktudás... Nem kell bántani őket, én pl egy tojásrántottát nem tudok elkészíteni... És gondolom te sem tudnál egy vakbélműtétet levezényelni, amit jobb helyen már a portás is csípőből lenyom
Na most az ilyen ember mit csinál? van egy gépe, vette 10 éve valahonnan... hajtja amíg ki nem leheli a lelkét... mert pl úgy van vele, hogy számítógép-számítógép egy kutya... és nem érti hogy a Windows XP miért nem jó már... hiszen Windows-Windows, mindegyikben klikkelni kell. egy kutya... Na most az ilyen embernek hiába van zsé a szebében, ha azt sem tudja merre induljon el...
ÉS a másik oldal pedig tényleg az, hogy nem mindenki csilliárdos... Mondok egy nagyon egyszerű példát! 2 szülő, gyárban dolgoznak, és van mellette 4 gyerkőc... minden gyereknek kéne gép... na most megkerestek, hogy segítsek már valami géppel... na most ha 20ezer Ft-ot számolunk az máris 80ezer Ft a 4 gyereknek...
20ezer Ft-ért pedig nem nagyon látom a piacon a "kórnyóctriós" gépeket
A Falumban és a környéken én vagyok "A!!! számítógépes" ezt látom, hogy eszement sok helyen ez megy... a tartsuk életbe míg lehet inkább upgradeljünk oldjuk meg max egy 10-esből míg lehet... Hozzák hozzám az XP-s P4-es laptopokat, hogy eddig ment a Messenger mostmár nem... Persze mert Firefoxból a legfrissebb sem támogatja már a Messengert... És most hiába magyarázom egy 65 éves egyszeri úriembbernek, hogy akkor új gép 150ezerért, vagy valami értelmes 80-ért... Azt mondja hogy hát hülye vagy? 10 éve vette, akkor még jó volt.. bezzeg az a fal amit ő felhúz, az még 100 év múlva is fal/ház/tető lesz... eszement mennyiségű sztorit tudnék neked mondani hidd el...
üdv: Fejér megyéből
ui: Azért említettem, hogy Fejér megye, mert ne legyen félreértés, ez nem Borsod meg környéke -
zsolt501
nagyúr
válasz
#42431471 #23 üzenetére
Hidd el sokan vagyunk így, én pl. 11 éve kaptam csípő protézist, és a másik lábamat is operálták már 2019-ben és 2020-ban 2x volt hasi operációm, ezek óta még nem sikerült sem egészségileg sem anyagilag talpra állnom, ráadásul a tavalyi és az idei év még jobban beledöngöl anyagilag a földbe.
-
Wolverine
félisten
válasz
#42431471 #23 üzenetére
A laptop árak csúnyán felmentek. Az a gép, ami 2019 decemberében 100k alatt volt, az ma 140k lenne... ha lehetne kapni - de nem lehet, nincs készleten. Gyakorlatilag 10. generációs Intel és Ryzen 3xxx alatti laptopok nincsenek már a piacon - ami azt is jelenti, hogy 150k az a határ, amit ki kell pengetni egy új laptopért.
A használtpiac persze más tészta.
-
törölt tag
Tudom menjek a fenébe, de ahol nincs 10 évente pénz egy használt pár éves laptopra 1/2-1 havi minimálbér körüli áron, ott komolyabb gondok vannak, mint hogy a youtube kodeket vált néha.
Akár javasolhatod a TV okosítót is ha már a core2-es laposon nem megy a youtube. Olcsóbb, és menni fog egy jó darabig. -
llax
senior tag
válasz
Lalikiraly #3 üzenetére
"Először is ki használ már Core2 meg hasonlókat?"
Sokkal többen, mint gondolnád.
Sőt, többen, mint tavaly ilyenkor! Nemhogy kikopnának, hanem tavaly, az online oktatás kezdetén szinte "korlátlan" mennyiségben lehetett eladni ilyen 20kHUF körüli (külföldről behozott) komplett konfigokat... -
Penguin95
senior tag
Próbáld ki a h264ify-t, vagy az enhanced-h264ify-t, nekem sokat segít mikor Core 2-es gépeket kell életre keltenem. De tapasztalataim szerint az is segít a dolgon, ha VLC-n keresztül nézed a videókat, 2019-ben én például így használtam napi szinten a T41-es ThinkPadem míg nem volt más.
-
"válasz talán az is, hogy mesterséges elavultatás..."
Ez a feltevés mára általánosan használható jolly joker lett.
A T-Ford egy nagyon kiváló konstrukcióra sikeredett annak idején. Egy Galamb József nevű magyar ember alkotta meg az autót. Köröket vert a konkurenciára. Ez volt az első több országban gyártott jármű.
Azért a kormányon kívül szinte semmiben sem hasonlított a mai járművekre. A gázt kézzel kellett adni. A pedálok sebességet váltottak. Indításnál vigyázni kellet a hüvelykujjra, hogy ne törje el a kurbli. ...
Ma a legolcsóbb autó is köröket ver a T-Modellre.A számítógépek világában is hasonló fejlődés zajlott le, de sokkal - sokkal gyorsabban. Sokan még a "Ford T-Modell" bűvöletében élnek. A sokéves, ma már nem kapható Atom X5- processzorok is magasabb felhasználói élményt képesek nyújtani.
[link]Azt gondolom a videómegosztó portálok egyrészt a mai igényeket szeretnék kiszolgálni, másrészt takarékoskodnak a tárolóhellyel és sávszélességgel.
A géped szép kiállítási darab lesz, pont olyan szép mint egy T-Modell. -
Soderes
senior tag
válasz
aprokaroka87 #14 üzenetére
Nyers erőben, Dhrystone-ban? Talán, de nem sokkal.
Meg alapból VP9 hardveres gyorsítás van benne. -
Soderes
senior tag
Erőforrás igényesebb lett.
Ez nem azért van, mert vegyél jobb gépet. (Illetve van egy kis köze hozzá, de erre majd kitérek) A technológia fejlődése miatt.Változtattak kódolás technólógiát VP9-re, hangban Opus-ra. A jobb, rugalmasabb streaming miatt. Ezek a codecek majdnem erre készültek. Sokkal kisebb helyen, kisebb sávszéllel jobb minőséget nyújtanak, mint a régebben használtak. Negatívuma hogy VP9 és az Opus szereti a processzor időt.
HTML 5-re váltottak. Ők is leharapnak egy darabot a cpu-ból, mem-ból.
Plusz itt vannak a csicsás design elemek, új youtube skin, a töménytelen reklám, személyre szabott algoritmusok. Amik indokolatlanul zabálják a CPU, Mem-et.
Egyébként ki vannak optimalizálva rendesen. Mert akkor nem lennének képesek futni ARM processzoros telefonokon. Amik azért lófingok (nyers CPU erőben P4 szint).
De a fő 2 probléma nálad van egyként.
1, elavult op.rendszert használsz. Ami már alapban zabálja a CPU-t.és a Mem-t, nem támogat utasításkészleteket, bizonyos hardveres gyorsításokat.
2, elavult processzort használsz. A Core 2 az már fika. Nem az ereje miatt. Az még mindig elfogadható lenne. Hanem nincsenek meg a modern utasítás készletei, hardveres gyorsításai nincsenek hisz nincs IGP.
A gagyi GMA M4500HD megfelejtsük el, mert kb. hátráltat, mint segítene.Így sajnos egy Atom x5 átugorja.
De főképp az 1. probléma.
Ha érdekel elmondom miért.
-
Először is szeretném megköszönni mindenkinek a válaszát, egyszerű érthető, lényegre törő ahogy leírtátok, tényleg köszi!
Lalikiraly! Rengetegen! Az a nagy helyzet, hogy sok, nagyon sok hasonló kaliberű laptop fut, amit nem szeretnének lecserélni, és egy laptopnál nem oldod meg egy egyszerű alaplap+proci cserével... Nagyon sokan kérnek meg, hogy olcsóból oldjuk már meg, hogy menjen a régi laptopjukon a Youtube... Elég sok laptopot upgradelek ilyen T2000-ről, T7200-ra... Ez még így nagyjából okés, de ki tudja meddig... -
aprokaroka87
nagyúr
Simán lehet hogy régebbi Procira nem is lehet jól skálázni a mai modernebb pl vp9 kódeket.
Android telefonok esetében meg már szinte standard szabvány a vp9 hardveres support, lassan egy alsó közép, középkategóriás telefon is viszi a 4k@30fps youtube videót.
Igaz itt szinte már alap a minimum 8 magos cpu.
-
Gdi
senior tag
Videó kodekek és utasításkészletek (és/vagy),
hasonló a helyzet, mint anno az MMX-szel volt. -
Amúgy bocsánat a parasztos válaszért (nem szokásom).
De ez olyan, hogy Core 2 vel Youtube videót nézni, mintha 286-ossal DVDt akarnál nézni.
És igen tudom még C64 en is megoldották, hogy mozgóképet tudjanak kihozni belőle. -
huskydog17
addikt
Nagyon egyszerű: kodekváltás és bitráta növelés
Kezdetben a YT nem H.264-et használt, hanem sokkal elavultabb, kevesebb számítást igénylő kodeket (H.263 vagy még régebbit). Később bevezették a H.264-et (AVC), amely nyilván magasabb gépigénnyel rendelkezett, de jóval szebb minőséget is hozott. Az után érkezett jó néhány éve a VP9, ami megint csak több számítást igényel, mint az AVC, de lényegesen szebb is a képminősége, főleg alacsony bitrátánál.
Ma pedig folyamatban van az AV1 bevezetése, ami megint magasabb gépigényt hozott, cserébe hatékonyabb a VP9-nál is, az AVC-nél pedig sokkal.
Az elmúlt 15 évben a bitráta is emelkedett, így nyilván a CPU-nak azonos kodek és felbontás mellett több munkája lett. Összegezve: fejlődés, a YT képminőségben nagyot fejlődött az elmúlt 15 évben, te pedig ugyanazzal a 15 éves hardverrel akarod nézni. Min csodálkozol?
Amúgy nem értem miért ilyen muzeális CPU-kon próbálsz YT-ot nézni, azokon elégedj meg a 240p-el. 2006 óta az összes VGA hardveresen gyorsítja az AVC-t, ma már a leghitványabb (modernebb) CPU és okostelefon is elboldogul az AVC-vel még 1080p-ben is.
Vagy tegyél az ős CPU mellé egy olyan VGA-t ami gyorsítja legalább az AVC-t és problem solved.Mire megírtam ezt a hsz-t, már többen is megelőztek. Ahogy írták is mások is: egyszerűen fejlődnek a kodekek, egyre komplexebbek, egyre hatékonyabbak, de ez több számítással is jár.
Engem nagyon meglep, hogy ezen értetlenkedsz, azt hittem, hogy ez számodra is evidens.
Fogj egy első generációs PCI-E lapot, rakj bele egy GT 1030-at és 4K60fps-ig nem lesz semmi gondod.
-
Domonkos
addikt
válasz
Lalikiraly #3 üzenetére
>Először is ki használ már Core2 meg hasonlókat?
Ha nem szeretnel ME-t futtatni, akkor nincs sok valasztasod. -
Azért ez egy összetett kérdés.
Először is ki használ már Core2 meg hasonlókat?
Sokan szidják, hogy jujj a Celeron N4000 és hasonló procik hogy még a Core 2 teljesítményszintjét sem érik el. Az lehet, de 5 millió kódolást támogatnak, köztük a Youtube hoz valót is... Ami nem a nyersz számítási kapacitást viszi el. Pl ugye a H,264 meg HEVC és szerintem holnap reggelig sorolhatjuk a hasonló dolgokat, ami miatt gyorsabbak a mai procik, még a gyengék is. És töredék teljesítményfelvétel mellett.
De igen valóban igazad van, az utóbbi időben a komolyabb procikon is észrevehető a youtube teljesítményigénye. De elmondom, hogy ebben az is szerepet játszik, hogy egyre több a reklám, ergo a böngésző is több cachet használ és hasonlók. Nekem ez a véleményem, cáfoljatok meg. -
PuMbA
titán
"miért kell egy közepes kategóriás core 2-es proci ugyanahhoz a fostos videó lejátszásához amit pár éve egy tetves P4 is kiköhögött?"
Mert ma sokkal jobb minőségben és kevesebb adatmennyiséggel megy ugyanez, azaz a kódolás komplexitása jóval nagyobb, tehát gyorsabb proci kell hozzá. Ami régen 1 DVD-nyi volt, azaz 4,7GB, azt ma 350MB-ba megkapod ugyanolyan kép és hangminőségben. Amúgy irdalmatlan gépigény most se kell neki. Egy használtan 10k-s Pentium G4560 procis gépemet adtam el nemrég és az simán lejátssza. Akinek nincs tízezer forintja egy processzorra az meg nem néz YouTube-ot, de nem hiszem, hogy ez az ár bárkit is megborítana manapság.
-
Krugszvele
senior tag
VP9 kódolású lett a youtube videók túlnyomó többsége.
Ez nagyon kis helyen (=kis sávszélességigény) tudja a nagyfelbontású videókat tárolni.
Viszont vagy hardveresen támogatja a vga a lejátszást, vagy szoftverből kell izzadni, márpedig a pár éves processzorok már izomból csinálják. Emiatt egy 1080p videó már szétterhel egy régebbi i3 processzort.Hogy miért csinálják? Pénz
Percenként 8 órányi videó kerül fel a youtubera. Ha naponta csak pár tíz terabájtot megspórolnak egy új tömörítéssel, azzal évente dollárszázezrek maradnak a zsebben és mindössze egy új kódolást kellett bevezetni.Ja, meg ezek a cégeknek bizony fizetniük kell a szolgáltatóknak az átvitt adatmennyiségért, tehát érdekük, hogy kevesebb adatot vigyenek át. Ebből is csurran-cseppen.
Új hozzászólás Aktív témák
- Corsair CX430 80+ minősítésű tápegység
- Facebook csoport eladó! Hardver, laptop, TV adás-vétel lendítsd fel a vállalkozásod!
- Facebook csoport eladó! Hardver, laptop, TV adás-vétel lendítsd fel a vállalkozásod!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- AKCIÓ! Gigabyte B450M R7 2700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 CM MasterBox 5 Lite 600W
- T Phone Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 256GB Black 24Hónap Jótállással Teljesen Új Bontatlan
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest