- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
jópár hónapja nem vettem már ilyen fajta tunert. Van már belőle annyi, hogy max kíváncsiságból veszek egy-egy újabb fajtát (t/t2/c kombó)
usb dvb-t szavakra keresve 5-10 dolcsi körül rengeteg van. It9135v2, realtek változatok (ahol dab is van vagy kiírják) főleg valószínűleg.
-
azbest
félisten
Ellenőrizd le, hogy tényleg az a driver van-e fenn, mint amit telepítettél, mert jellemzően 5 másodpercen belül a windows mindenféle értesítés nélkül átcseréli a régi windows update-s változatra, ha nincs letiltva a driver update. Volt már szó szerintem ebben a topicban is erről.
Ha nem tud hangolni, az tipikusan annak a jele, hogy a régi driver került rá az új helyett. Win 10 1704-gyel nem próbáltam még, szóval lehet megint megkavar valamit. De jellemzően ugyanaz szokott lenni a baj, mint a korábi 3 változattal is.
Miből gondolod, hogy rev1-es? Jópár éve már rev2-esekkel találkozni.
-
azbest
félisten
kissé zavaros volt nekem, hogy akkor milyen kombinációkban vannak ezek a chipek integrálva a különböző változatokban, de egy régi blog bejegyzés lehet ezt tisztázta:
* AF9032 = demodulator ?
* AF9033 = demodulator
* AF9035 = USB-interface + demodulator
* IT9133 = demodulator + RF-tuner
* IT9135 = USB-interface + demodulator + RF-tuner
* IT9137 = IT9135 + MPEG TS input for connecting slave IT9133A régi AF9035 + külön rf tuner chip = egy önálló tuner. [link]
Ha dualt akartak, akkor AF9035 + AF9033 + 2db rf tuner chip. [link]Az IT9133 = AF9033 + rf tuner egyben.
Aztán lett az egyesített IT9135, ami AF9035 + integrált rf chip.
Ha meg dual tuneres, akkor IT9137 + IT9133 chipek adnak ki 1 usb + 2 demodulátor + 2 rf tuner kombót. [link]A friss kernel pedig a közeli rokonság miatt már egy driverrel kezeli mindegyik demodulátoros chipet és AF903x vagy af9033 néven jelenik meg
-
azbest
félisten
Találtam egy új driver it9135-15.3.17.1.zip, hozzáadtam az íráshoz. Amúgy az evolveo venus tunernél találtam [link]
-
azbest
félisten
válasz
doberman #291 üzenetére
valsz hamarabb indul el a tvheadend, mint a driver betöltődése történik. *Elec alatt pl van opció hogy várjon, míg lesz adapter. A systemd gyors elindulása okozott gondot nekem pár helyen, hogy nem várta meg pl a hálózatot. De a raspbianban a raspi-config-ba betettek olyan opciót, hogy várja be a hálózatot is, mielőtt a szolgáltatásokat elindítja.
-
azbest
félisten
meg kell nézni milyen driver van települve hozzá. Ha az amit a win telepített magától, az túl régi (talán 2009-es), le kell tiltani driverek automatikus win updateről szedését és úgy feltenni a saját gyártói driverét ami linkelve is van az írásban. Akkor nem cseréli vissza automatikusan és működni fog a hangolás.
Egyébként eszközkezelőben kell megnézni hogy milyen eszközazonostítókat ír, abból kiderül hogy ez a fajta -e.
Itt van egy működő driverrel:
-
azbest
félisten
válasz
doberman #266 üzenetére
kicsit elkavarodtál a könytárakkal, hozzáírtam még pár dolgot
cd Distribution
sudo cp oscam*pcsc /usr/local/bin/oscam# Create configuration files
# eg. https://gist.github.com/azbesthu/4551674
# place them to /etc/oscam/# create startup script for starting oscam
# eg. https://gist.github.com/azbesthu/f4f864dafd7e34ec68e5
# save it as /etc/init.d/oscam
# enable it with
# update-rc.d oscam defaultsA Distribution mappába kerül a sima és a debug bináris. A simát átmásoljuk a /usr/local/bin/ mappába oscam néven. A konfig fájlokat az /etc/oscam -ba tesszük. Lehetne máshol is, de azt akkor úgy kell megadni az indító scriptben, aminek a start részén a példában /usr/local/bin/oscam -c /etc/oscam -b szerepel.
-
azbest
félisten
válasz
doberman #262 üzenetére
tvheadend-nek elkezdtek egészen korrekt doksit írni http://docs.tvheadend.org/.
Oscam wiki is hasznos, csak talán elsőre túl sok is az információ rajta
Ha jól emlékszem a 8888 porton figyel alapból (beállítás függő) és ott lehet nézni a logot, hogy mi történik. Ahhoz, hogy a webes felületen menteni is lehessen a beállításokat, azt hiszem a conf fájlok jogosultságát is rendesen be kell állítani.
-
azbest
félisten
válasz
doberman #259 üzenetére
én buildelni szoktam oscam-et, meg a tvheadend-et is
raspbian-on (debian származék) ezeket a lépéseket szoktam [link]
oscam-nek ilyen indító scriptet használok, miután a helyére másoltam a binárist [link]
oscam konfig valami ilyesmi [link] (ez több fájl tartalma felsorolva), lehet újabban a oscam.user fájlban az au-hoz nem 1 hanem az olvasó neve kell inkább mypcscreader. Meg úgy vettem észre, ha nincs benn a kártya, akkor kilép az oscam.
tvheadend felületen meg a csatornák map-elésénél ki kell pipálni hogy a kódoltakat is, meg nem árt azt is, hogy próbálja ki az elérhetőségüket. Így csak azokat a csatornákat teszi ki a listájára, amit nézni is tudsz az előfiozetéseddel.
-
azbest
félisten
Tools - settings, directshow - connection
vagy jobb klibb a tévéműsor látható képén és a helyi menüből connectionNekem ezekkel a codec-ekkel megy, régen nyúltam hozzá. Az evr mód nagyon ajánlott.
A microsoft dtv-dvd decodec sem rossz csak szerintem az ffdshow szebb képet ad, szebb deinterlace-t csinál. -
azbest
félisten
válasz
doberman #247 üzenetére
Ne az eszközt akard lejátszani és ne is a services-t. Map-eld a csatornákat és ha mindenképpen a webes felületen akarod lejátszani, akkor nem a beállításoknál, hanem az epg fülnél lévő műsor listában válaszd ki és nyomd a play-t.
Webes vlc plugin nem tud deinterlace-t, szóval érdemesebb a playlistből játszani, mint már korábban is írtam.
Ezt nyisd meg a vlc hálózati lejátszásban és a playlistjébe betölti a bemapelt csatornákat.
http://192.168.64.246:9981/playlistEsetleg olvasgasd a dokumentációt [link], bár az lehet már a 4-es verzióhoz van.
-
azbest
félisten
válasz
doberman #245 üzenetére
"törött adatcsatorna" az szerintem a broken pipe tökörfordítása lehet.
Milyen programmal néznéd az adást? Mkv-t nem nagyon használtam, jellemzően http streamet nézek, méghozzá pass through módban (android-on tvhguide + vlc). Pécén vlc-vel szoktam használni legtöbbet, egy parancsikonba betettem a címet, hogy rögtön azzal induljon
"C:\Program Files (x86)\VideoLAN\VLC\vlc.exe" http://192.168.1.234:9981/playlist
Xbmc/kodi is lehetne kliens persze, azt raspberry-n próbálgattam régebben.
Nálam a 4.0.4-es verzió fut tvheadendből, amit én buildelek le [link]. Ubuntu 14.04 lts és aktuális raspbian alól használom.
-
azbest
félisten
#EXTM3U
#EXTINF:0,m1 HD
#EXTVLCOPT:dvb-frequency=490000000
#EXTVLCOPT:dvb-adapter=0
#EXTVLCOPT:dvb-srate=27500
#EXTVLCOPT:dvb-bandwidth=8
#EXTVLCOPT:program=100
dvb-t://dvb-frequency értéke a mux frekije [link] frekvencia táblázat fül.
program értéke a [link] oldal szolgáltatási paraméterek részen az azonosítók oszlop. -
azbest
félisten
Itt egy példa playlist fájlt [link] vlc-hez, jobb klikk mentés másként. Az m3u fájlt meg kell szerkeszteni, hogy a frekvenciák stimmeljenek. Lehet, hogy azóta kicsit változott is a kínálat. A mindigtv oldalán van táblázat a vételi adatok részen valahol róla. A vlc-nél külön ablakba is kitehető a playlist.
-
azbest
félisten
válasz
doberman #222 üzenetére
A bonyolultságáról Vargalexet kérdezd, nem próbáltam openwrt-t fordítani
Érdemes lehet az openwrt topicban feltenni a kérdést.Én nem a felhasználók jelszaváról írtam, hanem van egy alapértelmezett felhasználó, amit telepítéskor kért be pécén és legelső alkalommal vele lehet belépni a felületre. Persze régi verzióval valami kapcsolóval is el lehetett indítani úgy, hogy ne kérjen jelszót és alapértelmezett beállításokkal induljon. Pécén rendes telepítéskor külön felhasználót hoz létre a tvheadend a linuxhoz. Szóval lehet hogy te rootként indítod el, aztán meg amikor normál belépést akarsz, olyankor már a saját felhasználójával fut, így a beállításokat is máshonnan tölti be (root user home-ja vs hts user homeja). Persze openwrt alatt lehet teljsen máshogy van... most a játszós routerem kölcsönadtam, így meg sem tudom nézni.
-
azbest
félisten
válasz
doberman #220 üzenetére
nem próbáltam, de pécés tapasztalatok alapján az alapértelmezett jelszó a felülethez valami fájlban is le van tárolva. Pécén
/home/hts/.hts/tvheadend/superuser
fájlban van az alapértelmezett felhasználónév és jelszó.Egyébként a Vargalex firm valószínűleg abban is különbözik a normál openwrt-től, hogy a dvb alrendszer és a stick drivere is le lett fordítva a kernellel együtt. Ez szerintem a normál rendszerből hiányzik, hiszen mi szüksége lenne rá a routernek. Szóval ha a tuner firmware felmásolása ellenére nem látod a tunert, akkor valsz ez a baj.
-
azbest
félisten
válasz
Martin Eden #213 üzenetére
A tünetek alapján akár táp probléma is lehet. Ugye nem egy passzív (saját tápegység nélküli) usb hub-ra dugtad be az 5 tunert? Ennyi tunernek már kell ~2A körüli táp is, amit egy szál usb 500mA-ja nem tud biztosítani. A thinkpadem dokkolójával volt olyan kalandom, hogy rendszeresen eltünedeztek a tunerek, plusz még kernel pánikokat is kaptam időnként. A megoldás az volt, hogy a dokkoló hub-ja helyett egy külső táppal megtámogatott hub-ra kötöttem a tunereimet.
szerk: bocs, hamarabb írtam, mint értelmeztem. Ha külön portokon van, akkor a kernellel is lehet probléma, nekem vissza kellett váltanom korábbi verzióra: 3.13.0.36. Azóta nem próbáltam megint újabbat.
-
azbest
félisten
Ubuntu 14.04 alatt a 3.13.0.45 kernellel úgy tűnik nem működik a tuner. Vagy ehhez másik firmware fájl kellene, ha mégis.
Visszaállítottam az előtte használt 3.13.0.36 -ra és azzal tökéletesen megy.
Úgy látom a 36-os az af03x-as driverrek kezeli, míg a 45 megint az it913x driverrel, ahogy korábban volt, mielőtt összevonták a kettőt. (Az it9135 = af9035 + tuner egy chipben). Nem tudom, hogy az ubuntuék kavarnak, vagy a media tree-ben van a felfordulás, de ez így nem faja. Döntsék már el, hogy melyik driverrel kezelik a tunert és szórakozzanak a cserélgetéssel, mert frissítéskor borulnak a tunerek.
-
-
azbest
félisten
Feldobtam az 5ös verziót.
SSH-n beléptem (külön be kell kapcsolni az openelec beállításon előbb) és úgy látom ott van a /dev/dvb -ben a tuner. Szóval mennie kellene.
Említenek olyasmit, hogy esetleg hamarabb elindulhat a tvheadend, még mielőtt a tuner készen állna [link]. Újraindítás esetleg kellhet a beállítások után.Egy 256MB-os rev1-es pi-vel próbáltam ki, a tuner és egy usb billentyűzet van rákötve. 2,1A tápról megy most és csak annyit trükkje van a rev1-nek, hogy ennek még az usb-je nagyon gyenge volt a polyfuse miatt, az át van kötve rajta. A rev2 alapból ok már, a b+ meg egyenesen remek ha a magas terhelés mód be van kapcsolva.
-
azbest
félisten
Ha gyenge a jel, akkor még a lelógó kábel pozíciója is számít
Nézd meg, higy ugyanazokat a frekvenciákat használtad -e win alól.
Egyébként nekem az openelec repoból származi fw vált be, mert azzal kb olyan a vételem, mint a win7 driverrel. Amit korábban használtam fw fájlt, azzal nem csinált hibajavítást a vett transport streamen és kb használhatatlan volt linux alól. Itt is problémás a vétel nálam, bár itt lehet egy túl erős körzeti adó jele nyomja le nagyon az érzékenységét.
Ha elég erős a tápegység, akkor talán közvetlen pi-re dugva is megy. De attól függ melyik pi változat. A legelső rev1 sorozat valsz csak aktív hubbal kezeli (én átkötöttem az usb polyfuse-jait, hogy ne limitálják [link]). a Rev2-n már átalakították az usb táp részt, az talán elbírja 1-2A táppal. Ha B+, akkor magas terhelhetőségű állapotra is kapcsolható az usb.
-
azbest
félisten
válasz
doberman #192 üzenetére
Ha egyszerre csak egy csatornát akarsz elérni (akár rögzíteni, akár nézni), akkor elég egy stick. A másik véglet, amikor annyi sticket használunk, ahány mux van, az akkor szükséges, ha tetszőleges kombinációban akarjuk nézni és rögzíteni bármelyik csatornát egy időben. Ha azt mondod, hogy egyszerre max egyet nézel és egyet rögzítel, akkor kettő stick is elég. Egyébként ha raspberry-vel szeretnéd, akkor 2-3 sticknél többel nem is nagyon érdemes foglalkozni, mert csak néhány adással boldogul egyszerre szerintem, bár régebben próbáltam.
(#193) Guvasi: azért gondoltam, hogy alapból benne van, mert a repositoryjában ott a firmware. Persze lehet, hogy egy plusz addonként telepíthető, nem tudom biztosan, de lehet tévedtem.
Az it9135 ledje akkor világít folyamatosan, ha jó a vétel. Ha villog, akkor valószínűleg gyenge a jel. A kis botantenna sok helyen kevés, ha messzebb van az adótorony.
-
azbest
félisten
A tunerhez való firmware az tudtommal alapból benne van az openelec-ben.
A tévézéshez tvheadend backendet érdemes telepíteni az addonok közül.
Előfizetői kártya kezeléshez oscam-re lehet szükség, úgy látom ez is benne van addonként [link].A wiki oldalukban azt hiszem még konfigurálási útmutatók is vannak.
Kártyaolvasóból tetszőleges, a linux által is alapból támogatott fajta megteszi. [link]
Az egyik olcsón beszerezhető ez az Alcor micro AU9540 [link]. Az omnikey olvasók is jók szoktak lenni. Amihez zárt driver kell linux alá, azok nem működnek raspin, mert nem x86-os masina, hanem arm-os.Ha régebbi (B+ előtti) raspit használsz, akkor figyelni kell, hogy elég tápot kapjon a tuner és az olvasó, ha instabil lenne, akkor lehet aktív tápost hubot kell közbeiktatni. A B+ esetén lehet kapcsolni magasabb terhelhetőséget a kernel paramétereknél.
-
azbest
félisten
Nem valami videokártya / driver probléma? Ugye szellemkép alatt nem a váltottsorosságot érted?
-
azbest
félisten
Ha minden igaz, akkor a 3.4-es kerneltől kezdve van hozzá támogatás alapból, csak a firmware filet kell a helyére másolni.
Nekem Ubuntu 14.04.1 LTS (GNU/Linux 3.13.0-36-generic x86_64) változat alatt fut belőle 5db. Az openelec-es oldalról szedett firmware-vel ugyanolyan jó, mint windows alatt. Amit előtte használtam, azzal nagyon gyenge volt a vétel, mert valsz nem csinált hibajavítást. Most nincs felrakva a fejlesztői linux dvb pakk nálam, mellesleg kernel frissítéskor át is áll megint az alap változatra.
A TBS 6982 hivatalos oldalán van valami driver pakk linuxra. [link]
Nem ismerem azt a Crazycat csomagot, de gondolom úgy van lefordítva, hogy kihagyta belőle a többi tunert.A tuner bedugása előtt és után nézett dmesg kimenet tanulságos szokott lenni.
-
azbest
félisten
válasz
FireLord #183 üzenetére
A szobaantenna használhatósága nagyban függ a helyi vételi viszonyoktól. Nálam botantenna, klasszikus külsejű hálós szobaantenna és 3 ágú batárnagy is volt próbálva. Mindegyikkel vontak problémáim, de a botantennát volt a legkönnyebb igazgatni. A csatornabővítés után a saját barkács antenna vált be legjobban.
Itt úgy tűnik elég erős a jel, csak valami zavarja.Simán lehet, hogy a helyi körzeti tévé adójának közelsége okozza a problémát, mert annál a jelerősség majd ki üti a ház oldalát. Lehet egy sávszűrővel ki kéne szűrnöm és akkor kevésbé nyomná le a tuner belső erősítőjét. Lte szűrőt most is használok a kábelén, de lehet a csillapítása többet segít, mint a valódi képessége. 11 db veszteséget adó osztó és 3db veszteséget adó lte szűrőn át is van jelem.
Vidéken egy hálós szobaantennáról néztem majd 50 km légvonalból az adást. Mivel kevés ház van a közelben egész jól ment, megfelelő pozícióba téve, ellenben a wifi és a mobil is zavarta valamennyire. Inkább kitettem egy kislepkét a kertbe egy oszlopra. (A régi analóg műholdvevő szett miatt a kábelezés már adott is volt szerencsémre).
Egyik ph-s kolléga sablonválasza a kérdésedre: [link]
-
azbest
félisten
Jaja, elég sokminden változott. Eddig külön drivere volt az it9035-nek meg az it9135-nek, de újabban (3.15 kerneltől) mindkettőt az it9035ös driver kezeli. Az it9135 egy chipbe integrálva az it9035 + tuner.
Most a legfrisebb media ágat használom, külön is telepíthető a fejlesztői változat régebbi kernelre is. Persze érdemesebb a stabil kernelben lévőt használni, csak azért tettem fel, mert azt hittem driver problémám is van.
Igen, a mindigtv muxokhoz használom. Régebben 3 tunerrel használtam, raspberry pi alapon set top boxot próbáltam építeni velük. De ott a raspi usb-je szűk keresztmetszet. Talán, ha rászánom magam, akkor olinuxino vagy hummingboard alapon mégis megcsinálom, de előbb az antennát kell rendberaknom. Bár igaz, inkább mint hobbi érdekel a dolog, mert valójában a linuxos notim teljesen el tudja látni ezt a feladatot, csak nem olyan kompakt. Elég erős a jel, csak sok a zavar / visszaverődés valószínűleg.
Még azt sem lehet mondani, hogy állandóan tévéznék, bár azért előfordul
Leginkább az az előnye az 1 mux - 1 tuner párosításoknak, hogy tetszőleges kombinációban tudok nézni és rögzíteni csatornákat. Nameg a csatornaváltás is sokkal gyorsabb, mert nem kell áthangolni. A kínai dvb-t tunereket meg fillérekért kapni ebayen. Tableten és telefonon is tudom nézni, például ha a konyhában vagyok. Egy ideig be is tettem a konyhába egy raspi alapú, majd inkább android alapú "tévét"
Próbakékppen csináltam egy dupla biquad változatot, csak kissé pontatlan lett a mérete. Az alsó és felső mux vétele nem olyan stabil vele, mint a közbülsőké azt hiszem. De a 8as osztón át is egész stabilan megy már így, az osztó 11db vesztesége ellenére. Egy lte szűrőt is beiktattam, mert a 800MHz-es mobil majd valószínűleg zavarni fogja a felső muxot (786_MHZ itt). De azt hiszem megpróbálok jobb anyagból csinálni egy olyan sima biquadot is, ami dupla méretű.
-
azbest
félisten
Windows alatt az is feltűnt egyébként, hogy az it9135 valószínűleg a nyers adatra vonatkozó minőség értékeket jelzi ki, nem pedig a hibajavítás utánit (smartdvb, ProgFinder), míg a realtek viszont a hibajavítás utáni értéket. Így lehet 50%-os minőség mellet hibátlan a kép it9135-tel.
-
azbest
félisten
Hétvégén kísérleteztem a tunerrel és feltűnt, hogy a windows alatt sokkal stabilabb volt a vétel. Linux alatt mintha nem végzett volna hibajavítást. (Az adás jelentős része hibajavító kód, hogy jobb legyen a minőség.) Kipróbáltam az openelec disztribúcióban lévő firmware-t és úgy látom, azzal ugyanolyan jó a minőség, mint windowson. A raw szövegre kattintva indul a letöltés: firmware
Nem tudom ez melyik verzió, de jól megy. Az más probléma, hogy 5 tunert a gépre dugva nekem dobál el belőlük, de lehet csak valami usb kábel hiba okozza, mert a másik verzióval is megvolt.
-
azbest
félisten
válasz
#68216320 #157 üzenetére
a már nem fejlesztett homesys programmal csak össze kell dugni, esetleg drivert telepítei a tunerhez / kártyaolvasóhoz és megy általában.
A bonyolultabb megoldás windowsos oscam, smartdvb vagy progdvb vagy dvbviewer + acamd plugin.
Ha arra gondolsz, hogy tabletre / telefonra is át lehessen streamelni, akkor is oscam, acamd és hozzá mediaprotal vagy argus tv. A mindigtv vagy dvb topicokban úgy emlékszem példa konfig fájlokat is tettem fel. Win alatt a smartdvb progit használom, mert az ingyenes, míg a hasonló progdvb és dvbviewer pedig pénzes. -
azbest
félisten
válasz
#68216320 #144 üzenetére
Áh, kicsit utánakeresetem a neten. Ha a tied dual tuneres, akkor lehet hogy egy dvb-usb-it9137-01.fw fájl is hiányzik még hozzá, mivel 9135 + 9137 chipek vannak valsz benne.
például innen [link]
Driver_V10.323.1.0412.100412.zip
in path
Driver_V10.323.1.0412.100412/Data/x86/
extract IT9135BDA.sys Dated Mon 22 Mar 2010 10:20dd if=IT9135BDA.sys ibs=1 skip=69632 count=5731 of=dvb-usb-it9137-01.fw
-
azbest
félisten
válasz
#68216320 #136 üzenetére
Ez egyszerű, ha a linux relative új verzió (kernel 3.5 vagy újabb), akkor csak a firmware fájt kell a helyére másolni. Nézd meg hogy a tuner bedugása után a dmesg parancs mit ír ki. Elvileg hiányolja majd és megmondja a fájlnevet, ami valószínűleg a dvb-usb-it9135-02.fw lesz. Ebben benne van [link]. Ha 01 végüt kér az meg a másik fájl a zip-ben csak azt át kell nevezni. A /lib/firmware/ mappába kell bemásolni a fw fájlt (root jog kell ehhez).
(#138) doberman: jaja, az is jó lehet
Nekem, ha jól emlékszem a régebbi 02-es működött a tuneremmel a linkelt címről.
Tényleg, valaki találkozott már a 12.10.04 driverrel valami megbízható helyen kitéve? Nekem még csak kétes oldalakon sikerült ilyesmit találnom.
-
azbest
félisten
A chip ugyanaz benne ahogy nézem. Ezt próbáltad már? it9135_12.07.06.1.zip
Megnéztem az inf fájlt és úgy látom tartalmazza a te tunered hardverazonosítóját is.Persze, ha egyik driverel sincsen jó vétel, akkor lehet hogy tényleg hibás a tuner. Ha a kis botantennával próbáltad, az lehet kevés hozzá. Attól függ, hogy ott milyenek a vételi körülmények.
-
azbest
félisten
A drivert is telepítsd fel, amit cédén mellékeltek hozzá. A topichoz tartozó írásban is van linkelve driver, ha valamiért a cédén lévő nem felel meg. A windows által automatikusan feltelepített driver a régebbi változathoz való, azzal nem talál jelet a tuner (ha jól emlékszem).
-
azbest
félisten
válasz
Gyuszi83 #112 üzenetére
Ez vételi gond lesz. A leírtak alapján csak a B mux jön be nálad jelenleg.
Nézd meg a mindigtv.hu oldalon a lefedettségnél, hogy milyen körülményeket jósolnak oda. Ha belső udvar felé néző, vagy magas épületekkel tarkított helyen van, az is bekavarhat. Ott meg tudod azt is nézni, hogy milyen frekvencián kellene jönnie az ottani adótoronytól. -
azbest
félisten
válasz
tihibaby #110 üzenetére
Telefontól függ. Van olyan tuner, amit android telókhoz is árulnak, viszont nem minden készülékkel működnek. A kernel verziója és esetleg otg mód támogatása is kellhet.
Ha wifi közelben vagy, akkor a mindigtv alkalmazással is látni a közszolgálati adókat, igaz azt nem tudom, hogy a futamokat is közvetítik -e online.
-
azbest
félisten
Gondolom a távirányító eleme mellől kivetted a fóliát, ami tároláskor védi az elemet a lemerüléstől. Ha nyomogatsz gombokat, akkor telefon kameráján át nézve látni kell villogást. Az érzékelő a tuneren lévő logó alakú lyukakon lát ki. Csak a saját programjával megy, de azzal is csak akkor ha nem cserélték össze a cd mellékletet egy másik hasonló, de más jelet küldő távirányítós változatéval. Egyébként sokra nem való a távirányító, régen volt hogy próbáltam használni, de azóta csak dobom a többi közé, ha újabb tunert veszek.
-
azbest
félisten
válasz
Joseppe210 #96 üzenetére
A win magától fel kellene ismerje, de a chip gyártónál is fenn van: [link]
-
azbest
félisten
Épp előbb néztem ilyesmit: Technisat SkyStar USB HD, a neten úgy láttam hogy 13eft körül kapni és úgy olvastam s2-t is tudja, valamint láttam olyan kommentet ami szerint raspberry pi-vel is működhet (a legfrissebb raspbian jól teljesít dvbt téren nálam).
-
azbest
félisten
Az egy újabb fajta, összetettebb tuner. Állítólag RTL2832P+MN88472+R828D kombináció, ahol a realtek a dvb-t és rádió sdr , a MN88472 a dvb-c és dvb-t2 és az rf chip R828D. Még nem biztos, hogy sikerül működésre bírni linux alatt. [link]. Egyébként a kibővített tudású utórja az egyik kínai realtek tunernek [link].
Valaki bele is nézett, szóval pontosak voltak a régebbi infók is [link]
A hivatkozott cikk írója az egyik vezető tuner driver fejlesztő a linux kernelesek közül
-
azbest
félisten
Ha túl sok az erősítés, akkor bizony leronthatja. Nem ismerem a helyi viszonyokat, de wifi, 3g mobil (voda 900 MHz) is képes eléggé zavarni.
Tvheadendben nézve a százalékot: vidéken, ritkábban lakott helyen 1-10% körüli értéknél is relative stabil adást mutatott. Ezzel szemben városban, tucatnyi wifi és mobilok közt 80% sem mindig elég.
-
azbest
félisten
Ez az órákig várás olyan, mint amikor a win telepíti fel a drivert hozzá, ami persze túl régi, hogy az újabb változatot kezelje.
Ha mégis próbálkoznál vele, akkor javaslom:
- nézd meg az eszközkezelőben, hogy milyen driver verzió van települve valójában (hátha nem az, mint ami kellene, néha okosabb akar lenni a windows).
- szintén az eszközkezelőben ki lehet olvasni a device és vendor id-ket. Nálam VID_048D&PID_9135&REV_0200 fajták jártak.
- MT4171 név alatt futó változatnál úgy hírlik, hogy nem az igazi a friss driver, hanem helyette egy kicsit korábbi vált be [link] -
azbest
félisten
splash lite 1.8.2 van fenn nekem, telepítéskor úgy választottam, hogy ne tegyen fel mást, nem fogadtam el az adware licenszet... ha azóta nem változott a telepítő, akkor kis odafigyeléssel kimarad a mellékelt szemét. Aki nem informatikus, annak ez egy könnyen kezelhető program a kétes eredetű blaze helyett.
A régebbi verziókban ezek sem voltak, valóban piszok dolog tőlük, hogy az évek óta ígért kifejezetten tévés változat kiadása helyett, inkább adwareval próbálnak pénzt keresni.
-
azbest
félisten
Nem szokott gondot okozni neki az usb hub sem. Nálam három ilyen tuner osztozik egy usb hubon. Abból lehet probléma, ha nem aktív (saját tápos) az usb hub és túl sok lenne az együttes fogyasztása a rákötött dolgoknak. Az alap usb port csak 500mA áramot ad le szabvány szerint, ebből kell működnie a hubnak és minden rákötött dolognak. Próba szerencse.
-
azbest
félisten
Valószínűleg ilyen tuner az is, de teljes biztonsággal nem állíthatom, mert nincsen feltüntetve. Még az eladók sem biztos, hogy tudják a technikai részleteket.
A távolsággal kapcsolatban: ez már túl sűrű volt és indítás után rövid idővel olyan tüneteket produkált, mintha rossz lenne a vétel. Ahogy látod ekkor egy közös nagy antennára voltak kötve.
Ugyanezzel a megoldással, de harmonikaszerűen szétnyitva, távol tartva egymástól már sokkal jobb lett. Egy spárgát használtam pár csomóval, amire felakasztottam a tunereket, hogy ne simuljanak egymásra.
Mivel 3 mux (frekvencia) van jelenleg így 3 tunerrel lefedhető bármilyen kombinációban nézett/rögzített párhuzamos adás. Ha később bővül mondjuk 6 muxra, akkor optimális esetben pontosan 6 tuner szükséges, de kevesebb is elég, ha egyszerre kevesebb adást nézel / rögzítesz. Használatakor természetesen követni kel az ászf-ben leírtakat.
-
azbest
félisten
válasz
szabonagyur #44 üzenetére
-
azbest
félisten
Akkor lehet, hogy az antenna kevés a magyar adáshoz. A jel erősségét azt hiszem nem tudja mérni a tuner (kamu értéket jeleznek a programok), a minőség mutatja, hogy sikerült e teljes mértékben visszaállítani az eredeti tartalmat a jelből, ott illik 100% közelében lennie. Az a horvát adás hasonló paraméterekkel működik, mint a magyar, elvileg azt is vennie kéne ha elég erős (ott mpeg2 az az adás).
Ha a tuner kezelésével van gondja, akkor két dolgot ellenőrizz:
- megfelelően van-e csatlakoztatva az usb-re, van hogy néha kontaktos az usb és olyankor a win írja bedugáskor hogy "az eszköz magasabb sebességre is képes...". Ez gondot okozthat.
- esetleg másik drivert próbálj vele, hátha a tied más változat. A hozzá kapott ha alá van írva, akkor azzal illik jól mennie. -
azbest
félisten
Ugye a MindigTv / DVB-T adás vételét próbálod vele? A kábeltévés dvb-c vételre nem alkalmas ez a tuner. Úgy látom a frekvenciatáblázatban, hogy a mindigtv sehol sem használ 490MHz-es frekvenciát.
A blaze program elég gyatra minőségű, helyette a Splash Lite vagy akár VLC vagy SmartDVB progikat ajánlom. Vagy akár a windows beépített media centerét (ha van rajta).
-
azbest
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Yettel topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Autós topik
- Konteó topic
- Mérlegeli a csúcstechnológiás chipgyártásból való kilépést is az Intel
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Asztrofotózás
- Bittorrent topik
- További aktív témák...
- BONTATLAN Devialet Phantom II 95 db Iconic White - 2 év gari!
- BONTATLAN DJI Osmo Pocket 3 - 1 év garanciával ELADÓ!
- BONTATLAN Google Pixel Pro 9 XL 512 GB Obsidian
- BONTATLAN MSI GeForce RTX 5070 Ti INSPIRE 3X OC 16GB GDDR7 (gari: 2028/7)
- ROG STRIX X870-F + AMD Ryzen 7 9800X3D + 32GB DDR5 + Sapphire 7900 XTX Pulse 24GB + Win11 PRO