- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Pajac: PassMark - Lenovo ThinkCentre M83 i3-4130 HD 4400
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Atos23
senior tag
Nekem ez már fáj. Biztos lett volna valami havernak pákája...
-
Remek ötlet,gratulálok hozzá
-
llax
senior tag
Egy kis fejlesztés még ráférne. Pontosabban egy kis átalakítás a grillsütőre
Szerintem túl nagy arányban kap a nyák sugárzott hőt (matt fekete tokozású IC-k...). Inkább levegővel kellene a hő nagyobb részét szállítani, illetve megoldani a forró levegő keringetését (azt persze nem PC ventivel)...
-
-
didyman
őstag
60 ezres, hjajj
Én nem is nézem az értékét, ennél sokkal lényegesebb, hogy miből van. Pda. mobil is megy a wellerrel, laptopnál, mobilnál mondjuk gyakoribb a hőlégfúvó, de sokféle tqfp tokot is wellerrel szoktam visszarakni/újrarakni (aminek egyszerű s hatékony módszerét a Philips-nél tanultam a karbantartóknál).
-
DeltaPower
addikt
aki ezt a rögzítést kitalálta, egész nap ilyeneket forrasztatnék vissza vele.
a megoldás viszont ötletes, egyedül a csavar nem tetszik annyira. -
Feladásról szó sincs, csak nem merném mégegyszer kockáztatni az adott lap épségét. Forrasztottam én már szinte mindent, de ez az eset egy 60+ ezres inteles ASUS lappal történt meg. Nyilván, egy 5000Ft-os lappal mernék játszani a nagy wellerrel is.
Egyébként a régi melóhelyemen volt egy szabályozható páka, azzal még mobiltelcsit/PDA-t is simán mertem/mernék forrasztani. Csak az érzékeny áramkör, és 50W-os páka párosítástól félek. Lehet, hogy legközelebb nem lenne semmi baj, de sokba kerül a kísérletezéshez. -
Heló!
Köszi a tippeket! A lap, és a páka természetesen földelve volt, de én magam nem. Viszont, elötte megfogtam a földelt radiátort.
Szerintem, az volt a baj, hogy az 50W-os (nem szabályozható) weller páka túl nagy hőfokra melegítette a lapot, pedig nagyon gyors voltam, ónszippantóval kipucoltam mindent, előónoztam, stb.
Rengeteg nyákot forrasztottam már ezzel a pákával, és másik, szabályozható pákával vagy hőlégfúvóval VGA-t, alaplapot, és mobiltelefont is, és sosem volt baj, de ez a párosítás kifogott rajtam. Az tuti, hogy ezzel az 50W-os wellerrel nem mernék mégegyszer érzékeny áramkört forrasztani. -
stol
addikt
válasz
hejesírásó #51 üzenetére
Az lehet.... viszont, nem lehetne szervizben kiszámlázni
-
hejesírásó
senior tag
KREAtíV! gratulálok!
-
Rive
veterán
válasz
#27483136 #48 üzenetére
Amatőr megoldásnak kifejezetten jó
De azért nem ártana még egy kis gyakorlás a pákával meg a hőlégfúvóval - hallott már a csóka a hőlégfúvóról? - ha a sűrű lábas chipek gondot okoznak neki.
Esetleg fel lehetne neki vetni, hogy ha néhány rézlemezt a fűtőszálra szendvicsel, akkor egyenletesebb lesz a sugárzás. Meg, ha esetleg valami szigetelést is beiktat a dologba...
-
törölt tag
Ha már a forrasztásnál tartunk, valamelyik nap találtam egy érdekes dolgot: [link]
-
Bagira01
veterán
Azon gondolkozom, hogy, ha csak a táp ment tönkre, akkor nem lenne-e jó megoldás egy kis pillanatragasztó hűtőpasztával?
-
stol
addikt
Szerintem elég rendesen klasszikus olmos forrasszal visszatenni és megint 5évet bír.
Napiszinten forrasztok vissza ilyeneket.
380-400 fokos pákával menj neki rövíd ideig, akkor átmelegszik a galván is és nem csak a végén lesz egy gumó, hanem végig befut. -
Geffry
aktív tag
Én anno bevittem boltos cimborához és egy csöpp hővezető ragacs odafogta a bordát kb örökre. Mai napig üzemel haveromnál...
De azért ötletes, mégcsak otthonról se keleltt elmenni
-
Bagira01
veterán
Ismerős történet, húgom gépébe pont a múlt héten esett le így a borda, de teljesen. Ráesett a vga-ra és zárlatos lett az egész cucc, úh kampec a cumónak
-
didyman
őstag
Pöcköt forrasztani kéne inkább, jó minőségű forrasz nem fogja elengedni még sokáig.
Ha az első kiesik, máris potenciálisan károsodhat a híd, ilyennel egy percig sem jó várni.
A melegedő FET-ek másodlagos oka a száradó kondenzátor. Ahogy a melegtől egyre vackabb állapotba kerül, úgy fog a csökkenő kapacitás miatt a környékén lévő FET méginkább dolgozni és melegedni. Aztán egy idő után nem bírja.
Forrasztáshoz 50W-os weller tökéletes már.
A tipikus IC-k a rájuk jellemző ideig hőterhelhetőek, ez lehet 260 fok 10 másodpercig, vagy akár 300 fok 8 másodpercig.
Ha a lap kihullik, akkor kuka helyett szívesen látom, ugyanis egyrészt még jó áron eladható, másrészt amíg ésszerűen javítható és használható, miért legyen belőle szemét.
-
JanR
addikt
Na nekem is hasonlo problemam van asszonyeknal az egyik gepem, de most otletet 'loptam' es mar tudom, hogy alljak neki! Koszi, tetszik a 'magyaros', mindent megoldok megoldas
-
Rive
veterán
Én még 200-250 fokos forrasztásról nem igen hallottam, nálunk ólmos forrasztásnál is minimum 315 fokon forrasztanak, ólommentessel meg e fölött.
Ha opákával nyomulsz, akkor kell a nagy hőfok, hogy a teljes forraszanyag átmelegedjen ésszerű időn belül. Fentebb viszont a gyártás került szóba, ahol tényleg jóval alacsonyabb hőfokok vannak, valamivel az olvadáspont fölött - viszont ezt a hőfokot egy speciális kemence produkálja, nem páka. -
Male
nagyúr
Nem rémisztgetni akarlak, de a chipset alatti kondi a képeken (3. és 8. fotó) eléggé púposnak tűnik... mint ami készül eldurranni... (persze lehet csak a fénykép torzít)
-
dzsambo
tag
Hiszek neked, bár a tapasztalataim és a hallottak alapján mondtam az Rohs-t.
Én még 200-250 fokos forrasztásról nem igen hallottam, nálunk ólmos forrasztásnál is minimum 315 fokon forrasztanak, ólommentessel meg e fölött.
Nem tartom magam jó forrasztónak, de már kondiztam át alaplapot és cseréltem vga csatlakozót egy 2000 Ft-s 30W-os pákával, azóta is mennek szépen.
-
Solten
őstag
Ehhe... Ötletes...
-
joi29
őstag
-A csavar nem zavart be a lap vissza szerelése során?
-
llax
senior tag
Kellően nagy teljesítményű forrasztópákával (a többrétegű nyák miatt, gondolom a cikkben említett fülek gnd-re vannak forrasztva) és némi gyakorlattal kivitelezhető egy lépésben is.
Ha a fenti feltételek nem adottak, akkor inkább lassan melegedjen át nagyobb felületen a lap a több különálló lépés miatt, mint a kisteljesítményű páka és a gyakorlat hiánya (pl felület befuttatása) miatt sokáig tartó folyamatos melegítés hatására kisebb felületen keletkezzen túl nagy mechanikai feszültség.
-
Nem mondod hogy ennyit szenvedtél, ahelyett, hogy visszaforrasztottad volna _rendes_ónnal_ azt a lefogatót, ami kiszakadt...
Haleluja ólommentes forrasztásPersze az ötlet jó, és a bemutató is, de egyszerűbben is meg lehetett volna oldani.
Más kérdés, hogy mi lett volna,ha nem elégséges a gyári cucc leszorító ereje, akkor én is valami hasonlón kezdek gondolkozni!
@bacsis : Forraszd le rendesen a füleket, aztán nem szakad ki...
-
Rive
veterán
Érdemes több lépcsőben megoldani a forrasztást. Eltávolítani a "régi" ónt a nyákról - "friss" ónnal véknyan előónozni a nyákon a felületet - véknyan befuttatni ónnal az alkatrészlábat is - majd ezután a helyére forrasztani...
A lepottyant rögzitőfüllel persze azt csinál az ember, amit akar, de az alaplapot inkább egy lépésben, ha lehet. De tapasztalat nélkül többrétegű nyáknak nekiállni nem javasolt. -
Rive
veterán
Nagy valószínűséggel ezért engedte el a pöcköket a forrasztás, az Rohs-nek köszönhetően.
Nem. Szimplán az állandó hőmérsékleti ingadozás, a P4 ASUS lapok elcseszett termikus tervezése és a mechanikai feszültség tett be neki. A forrasztások efféle tönkremenetelével már ólommentes idők előtt is rengetegszer lehetett találkozni más készülékekben. -
Madárpók
aktív tag
Még régebben pont ugyanez történt egy haverom gépével, ugyanolyan lapja volt mint neked, én körömkefével kicsit megreszeltem a fémkampót és pillanatragasztóval visszaragasztottam a helyére, ez olyan fél-egy éve lehetett, de még mindig tartja a bordát ragasztás
Szerk: Pont beelőztek a pillanatragsztóval
-
.bableWes
őstag
én a második gépet a lakásba, egy p3as gépnek az északi hidjának a bordáját pillanat ragasztoval ragasztottam vissza. azota is megy pöpecül
-
llax
senior tag
Nem lehet hogy elektroszatikus töltés, vagy a pákára kapacitív úton átjutott, leosztott hálózati fesz, vagy "egyoldalas" melegítés miatt keletkező mechanikai feszültség okozott problémát???
Ha forrasztani akarsz, földelni kell az alaplapot, a pákát (kisfeszültségű, trafósat is) és magadat is...
Érdemes több lépcsőben megoldani a forrasztást. Eltávolítani a "régi" ónt a nyákról - "friss" ónnal véknyan előónozni a nyákon a felületet - véknyan befuttatni ónnal az alkatrészlábat is - majd ezután a helyére forrasztani... Így egy-egy lépés viszonylag kevés hő közlésével jár, két lépés között a bevitt hő nagyobb felületen eloszlik, így nem keletkeznek nagyobb mechanikai feszültségek sem.Ahhoz, hogy a forrasztás hőjétől elpusztuljon egy alaplapi ic, bőven 200°C fölé kell melegíteni, tartósan... Ezek a chipek elviselnek néhány másodpercre 200-250°C hőmérsékletet, természetesen üzemen kívüli állapotban. SMD alkatrészeket tartalmazó nyák gyártásakor a teljes lapot felmelegítik erre a hőmérsékletre, alkatrészekkel együtt, hogy az alkatrészlábak alatt lévő pasztában (folyasztószer + "por állagú" forrasztóón keveréke) a forrasztóón megolvadjon...
-
dzsambo
tag
Gratula, ügyes megoldás, de a csavar is kilazul előbb utóbb. A helyedben én inkább forrasztanám, ólmossal és nem ólommentessel. Nagy valószínűséggel ezért engedte el a pöcköket a forrasztás, az Rohs-nek köszönhetően. A FET-ekre meg egy kis borda lehet, hogy segítene nekik.
-
JDani93
csendes tag
Nem lett volna egyszerűbb hővezető ragasztóval felragasztani ?
-
bacsis
Közösségépítő
nagyon ügyes megoldás
remélem az ic7-max3-asom bírni fogja még jó sokáig -
Depression
veterán
Egy ismerősömnek majdnem ugyanígy oldottam meg a proci hűtését, amíg nem szerzett egy új lefogatót. Eltartott neki néhány hónapig.
-
Én ilyenkor is azt használok, egy-két csepp a sérült forrasztási pontra, akkor hamar felolvad a régi, nem mellesleg keményebb gyári ón. Ezzel elérem, hogy ne melegedjen szét minden. Persze a gyanta is ugyanolyan jó lehet ilyenkor, de a vizet magam csinálom, és olcsóbban megvan. Max le kell mosni kicsit utána, aztán kész.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Tűpáka helyett próbáld ki erre a célra a régi pisztoly (trp) pákákat, sokkal gyorsabb és könnyebb velük alaplapot forrasztani.
Cikkhez: Volt nekem egy Radeon 9800Pro 256/256-os karim, jó 45k pénz volt anno, ennyit azóta sem költöttem vidkarira, mint akkor. Leesett róla egy kis 1*1*1 cm-es borda, amit nem vettem észre, aztán kicsit később egyszer csak filmezés közben megfagyott a kép, a kártya meg gyakorlatilag izzott, és többet nem indult. Végül gariban adtak helyette egy 6600GT-t.
-
tupacamaru
veterán
Velem is történt ilyen eset és én barbár módon visszaforrasztottam eme alkatrészt, azóta is működik a dolog.
-
Srácok!
Többen javasolták a forrasztást. Én meg pont nem javasolnám, hacsak nem rendelkezik valami nagyon jól szabályozható pákával. Én egyszer álltam neki alaplapot forrasztani, egy 50W-os wellerrel, és a forrasztási hely közelében lévő hangkártya behalt tőle - valszeg kapott egy kis hőt, és elolvadt valami. Pedig elég nagy tapasztalatom van a témában, és alig melegítettem a forrasztási pontokat. Külsőre persze nem látszott semmi, és amit javítottam, az utána működött, és szép is lett. Igaz, ez egy mai lap volt, valszeg sokkal érzékenyebb, mint a régiek.
Szóval, szabályozható páka, és nagy tapasztalat hiányában inkább nem kéne forrasztani alaplapot, videokártyát meg pláne nem - szerintem. Persze, mázliból bármi sikerülhet.Stiky: A címben nem lenne jobb a "hűtőborda" szó az angol "heatsink" helyet?
-
Zotya84
őstag
Azért a te P4P800-ad is kezd az élettartama végére érni: már meg van vörösödve a nyák a ramok és AGP melletti FET-eknél a melegtől. Na, azok szoktak kinyiffanni, néha a videokártyát magukkal rántva...
A P4-es asusoknak (majdnem mindnek) ugyanez szokott lenni a halálozási oka.
-
Stiky
senior tag
Köszönöm a reakciókat!
A forrasztásra, illetve annak hiányára egyszerű a magyarázat, nincs forrasztóm + csak egy db, a mostani kis pöcök van csak meg.
De az sincs kizárva, hogy majd elviszem egy ismerőshöz aki megtudja forrasztani nekem, valami régi lapból meg kiszedjük a 4.-re valót. De remélem tart egy darabig ez a megoldás!Egyébként ha bármilyen gépelési, vagy akármi hibát észleltek az írásban, jöhet a pü!
-
Akybron
aktív tag
Ha forrasztóvizet használt volna azzal rosszat tett volna a forrszemnek. A forrasztóvíz ugyanis savat tartalmaz, elektronikában nem igazán használatos. (Illetve amire még is használható, az pl. a rozsdamentes acélból készült elemérintkezők előónozása. De ezeket is meg kell tisztítani használat előtt.) Sima gyantás ón kell, semmi más.
A drótozás ideiglenesen jó megoldás, de én azért hosszú távon haveri körben keresnék pákával rendelkező embert. -
Lobonc
tag
Szia!
Kb 2 hónapja cseréltem le a jó kis ABIT BD7 II alaplapomat mert ott összesen 2 ilyen pöcök tartotta a bordát és egyszer csak csattanás a gép ujraindult én meg pislogtam hogy mi van, ott feküdt a vgán a borda.. Most beújítottam egy ASUS p4p800 at de ezek szerint itt is lesz mitől félnem remek
Amúgy a megoldás nagyon ötletes. és remélem tartósabb is lesz mint a BD7 esemen történt javítás, ott vissza lett forrasztva a pöcök de kp 1 hétig bírta csak.
Üdv:
Lob -
Taky
senior tag
A gyári pöcköket forrasztással is vissza lehetett volna rakni, én is jártam már így...
Egyébként jó kis írás! -
Jézusom! Mi lett volna, ha egyszerűen fogsz egy kis gyantát/forrasztóvizet, forrasztó ónt meg egy forrasztópákát, aztán visszaállítod az eredeti állapotot? Esetleg a másik kettő forrasztását is felújíthattad volna. Persze így sokkal izgalmasabb lehetett.
-
Dr. Romano
veterán
Nagy szerencséd van hogy nem halt be a híd. Uöcsémék Asus P4P800 SE deszkáján pont az szállt el. Azóta bekapcs után semmi életjel, csak az NB borda melegszik fel kb. 15mp alatt 70-80 fokra...
-
djrobaa
aktív tag
Nemrossz ötlet, bár forrasztással az eredeti kampokat is visszarakhattad volna.
-
juliabrilke
veterán
Igazi sufni tuning!
-
New Life
aktív tag
Gratula!
Ötletességből 5-ös!NL
Új hozzászólás Aktív témák
lo Engedelmetekkel bele is vágnék a közepébe! Történt ugyanis, pár hónapja, hogy egy halk koppanást...
- Geforce GTX950 2GB OC
- Apple Watch SERIES 8 45mm gold GPS + Cellular, STAINLESS STEEL! Akkumlátor 100%!
- Vadonatúj iPhone 13 PRO 128GB alpine green KÁRTYAFÜGGETLEN! 6 hó garancia!
- iPhone 16 128GB ultramarin 1 hónapos! MEDIAMARKT számla, 3 év Apple garancia! Makulátlan! + tok!
- Ducky Shine 5 RGB Brown switch
- Beszámítás! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF/ i5 8-9-10 gen, i7-9700 vagy "félkonfig"/ Win11- Számla, garancia
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- AKCIÓ! Beszámítás! Intel Core i9 13900K 24 mag 32 szál processzor garanciával működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest