Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• lapa

veterán

válasz DarkByte #20 üzenetére

"Illetve azért a Lego tényleg elsősorban gyerekeknek van kitalálva erős marketinggel"

azért ez kicsit erős. megkockáztatom hogy fogalmad sincs miről szól a legozás és milyen szellemi teljesítmények materializálódnak általa milyen széles közönség által. esetleg nézz szét jutubon miket épít pár "örök gyerek". olyan robotok vannak nxt-vel, amiket otthon átlagemberként máshogy nem is tudsz megépíteni. van, hogy hónapokig vagy akár évekig agyalsz megoldásokon, ötleteken. én például már hónapok óta tervezgetem agyban egy adott terepjáró felfüggesztésének és meghajtásának hű mását, minden egyes részegységet egyenként sokszor megrágva. gyerekként ezt egészen más színvonalon csinálja az ember. márcsak azért is, mert lövése sincs hogyan néz ki egy terepjáró felfüggesztése igazából.

oké, hogy Aurdinon a szenzorok meg chipek megvannak, de a hardver az igazán necces. azért egy legalább alapszinten mozogni tudó robot elkészítése nem triviális, és messziről ismerve az rc modellezés árait egyátalán nem lesz olcsóbb-gyorsabb-jobb-újrahasznosíthatóbb a végeredmény. az nxt az tényleg csak a torta habján a cseresznye, az intelligenciát ki tudod váltani addig is a saját agyaddal meg kezeiddel (ahogy irányítod a motorokat). a hardvert nem lehet kiváltani, azzal együtt kell felnőnöd.

csak képzeld el, hogy egy ilyen primkó cuccot mennyi idő meg pénz megépíteni. legoból meg összekotrod két délután alatt, aztán ha meguntad minden darabját újrahasznosítod akárhol. ár / érték arányban verhetetlen, mert nem csak egy adott dolgot építesz, meg mert robotozás előtt már az egész gyerekkorod végigjátszottad ugyanazokkal a kockákkal. aztán a gyereked megcsinálja ugyanezt, ugyanúgy 30 év múlva mert olyan a tűrése. de bekockáztatom, hogy az unoka is. erről azért nehéz úgy objektív véleményt formálni, hogy nem ebben a világban nőttél fel. az nxt csak egy folyamat legmagasabb lépcsőfoka, feltételez egy nagy halom meglévő kockát, meg komoly építeni tudást.

én nem azt mondom, hogy kötelező valami önjáró herkentyűt vagy plottert építeni, csak ezzel indult a poszt. nekem nem is teljesen világos, hogy mi a cél. működő hardver vagy csak az algoritmus szépsége? ahogy értem inkább az utóbbin van a hangsúly, csak akkor nem értem mi köze az nxt-hez, nemhogy nem egy liga, de mégcsak nem is ugyanaz a sportág (feltaláló-tervező-mérnök vs. programozó). ami teljesen rendben van, csak összehasonlítani nem célszerű őket.

Új hozzászólás Aktív témák