2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Arduino – digitális Lego nagyoknak

Kedvcsináló bemutató az Arduino platform-hoz amivel saját perifériákat is készíthetsz számítógépedhez.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Gyerekfejjel mindig is szerettem volna kapni egy Lego Mindstorms készletet. Ennek a setnek az a különlegessége hogy mindenféle aktív építőelemmel gazdagítja a hagyományos Lego elemek amúgy is végeláthatatlan tárházát.
Motorok, szenzorok, kapcsolók, programozható modulok és egyéb elektronikus elemek alkotják a kiegészítőt.

Az új építőelemeket természetesen össze lehet kapcsolni a hagyományos Lego elemekkel és gyakorlatilag csak a képzelet (és a pénztárcánk) szab határt annak, hogy milyen mozgásra, érzékelésre és a környezettel való interakcióra képes objektumokat valósítunk meg segítségükkel.
Ráadásul a kreatív építkezés mellett oktató képessége sem lebecsülendő, hiszen megtanítja a játékost programozni.
A számítógéphez kapcsolható modulra (“Brick”) különböző vezérlő rutinokat írhatunk amelyek aztán az egyes elemek mozgatását és szinkronizálását végzik el.

A készletből többek között az MIT Média laborja is berendelt oktatási célra, a közösség pedig számos módosítást készített hozzá amivel a népszerű C és Java programozási nyelveken is írhatunk a központi modulra szoftvereket.

Sajnos ez a vágyálmom a kiegészítők ára miatt végül beteljesületlen maradt. Arról nem is beszélve, hogy ekkor még csak egy Commodore 64-esem volt, a programozáshoz pedig egy PC-re lett volna szükség.

Plotter Lego Mindstormmal

Alig két éve ismerkedtem meg írásom tárgyával amely sok szempontból hasonlóságot mutat a korábban bemutatott építő készlettel. Az Arduino (leánykori nevén Wiring) egy közösségi nyílt forrású hardware platform ami segítségével hobbisták, elektronikához minimálisan értő designerek de akár profit orientált vállalkozások is készíthetnek hardver prototípusokat és intelligens tárgyakat.

Habár technológiai újdonságnak számító komponenst nem sorakoztat fel, a már elérhető megoldásokat a területtel ismerkedők számára könnyedén értelmezhető formában teszi elérhetővé. Mégpedig kedvező áron.
Mivel nyílt forrású megoldásról beszélünk, a hardware külön licencelés nélkül gyártható bárki által és a kapcsolódó szoftverek is szabadon felhasználhatóak. Nem csoda hogy a platform köré óriási közösség gyülekezett fel.

A legismertebb Arduino Uno fejlesztői lap

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.