Hirdetés

2022. december 5., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) b0bcat


b0bcat
addikt

És amikor írtam a cikket, akkor még fogalmam sem volt a VGA-pánikról... :U

Az év végéig az akár 58% kedvezményen felül +20% engedménnyel vásárolhatsz előfizetést az angolozz.hu-n, és most Apple iPad-et is nyerhetsz az előfizetéssel. Részletek: https://bit.ly/3gPoGMI

(#2) TROG AIR


TROG AIR
aktív tag

Nem rossz cikk, olcsón nézelődőknek, illetve olyanoknak is ajánlom akiknek: " kéne a gyereknek komplett gép olcsón,annyi hogy a mai játékokat vigye már" :) :DDD

430 pozitív , 0 negatív....

(#3) TechN7ne


TechN7ne
veterán

Az a baj ,hogy a táp... :F

(#4) Hieronymus


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

"Nem véletlenül éli reneszánszukat a "felújított" vállalati gépek (HP, Dell), amelyek a mai napig vállalható teljesítményt nyújtanak, és egy SSD-vel illetve extra memóriával még évekig ki tudják szolgálni az igényeket. "

A gyakorlatban mégis csalódás lesz a vége. Egyetlen mondatba sikerült összeötvözni ezen gépek olcsóságát és problémáit.
Az emberek leginkább az olcsóságot és az elfogadható processzor teljesítményt látják. Azt kevésbé, hogy már a vásárlás előtt kell tervezni az első felújítással. Ha már a memória és SSD probléma megoldódott, jön az első meglepetés. Nem elég a tápegység, de legalább nem is lehet egyszerűen cserélni a csatlakozókiosztás miatt. Ha van adapter akkor is maradnak problémák. A VGA általában nem fér be a házba.
Ezen gépek javíthatóságával is lehetnek problémák. Egy alapcsere igénye átírhatja a használt gép vásárlás rentabilitását.

Ha valaki nem akar beszállni a jelújítási spirálba, annak érdemes végiggondolnia mire fogja használni a gépet.
Mivel javarészt irodai gépekből áll a kínálat és az izmosabb változatokban sem követelmény a magas hangminőség és legújabb videó formátumok támogatása. A korosodó több generációval elmaradt iGP tudása alulmarad a mai belépőszintű IGP képességeihez mérve.

Mindentől függetlenül lehet jó vétel egy leselejtezett irodai gép, csak előre meg kell gondolni mire lesz használva. Illetve el kell gondolkodni azon, hogy valóban szükség van egy desktop pécére vagy kiválható telefonnal, média boksszal vagy akár egy Raspberry Pi 400 (KIT) billentyűzet.

ruszkik, haza!

(#5) dugo_ válasza TechN7ne (#3) üzenetére


dugo_
veterán

Persze, de majd' minden alkatrész ipari hulladék kategória, így ez leginkább gondolatkísérletnek jó.

(#6) DjFlanker válasza dugo_ (#5) üzenetére


DjFlanker
aktív tag

Pontosan

Jó pilóta alagútban nem katapultál

(#7) Csupingo


Csupingo
veterán

A cikkel kapcsolatban annyit jegyeznék meg zárójelben, ha "modernebb" igp-s cpu van a gépben (akár az iromány elején említett uhd 610-zel rendelkező), akkor szerintem felesleges egy gt 710-es dvga, mert emlékeim szerint közel hasonló a teljesítményük, semmivel se lenne előbbre. (Kivétel a gta 5-nél, az nagyon fekszik az nvidia-nak. :DDD )

Azt nem értettem a filmben, hogy a vietnámi haláltáborban, a szovjet őrök lengyel egyenruhában, miért románul káromkodnak. (M-N)

(#8) b0bcat válasza dugo_ (#5) üzenetére


b0bcat
addikt

Ez pontosan az szeretne lenni. :K

Az év végéig az akár 58% kedvezményen felül +20% engedménnyel vásárolhatsz előfizetést az angolozz.hu-n, és most Apple iPad-et is nyerhetsz az előfizetéssel. Részletek: https://bit.ly/3gPoGMI

(#9) Tamás88


Tamás88
őstag

Illetve az operációs rendszerből is lehet faragni, egy Linux rendszerre (pl. Ubuntu, Mint, de bármelyik jó a main stream rendszerből).

(#10) GreatL


GreatL
senior tag

Vicc kategória a kétezer forintos Windows is... tényleg nem ér sokkal többet, de ennyi erővel valami okosságot is fel lehet tenni, az meg 0 Ft. A kétezer forintos kulcs értéke is 0 kb.

Intel Core i9-9900K víz | 32 GB | GBT RTX 3080 Ti Gaming OC | 48" LG C1 TV | Samsung Galaxy S22+ 256 | Pocketbook Inkpad 3 Pro

(#11) b0bcat válasza GreatL (#10) üzenetére


b0bcat
addikt

Ha működik (és működik), akkor a nullánál mégis csak többet ér. ;) Így nem írja ki x idő után, hogy aktiváld. :N

Az év végéig az akár 58% kedvezményen felül +20% engedménnyel vásárolhatsz előfizetést az angolozz.hu-n, és most Apple iPad-et is nyerhetsz az előfizetéssel. Részletek: https://bit.ly/3gPoGMI

(#12) korcsi


korcsi
veterán

Mostanában magamnak és a rokonságban raktam össze 3db gépet. intel e5500-at illetve egy amd a4 6300-as apu-s gépet kellet cserélni, általános felhasználásra (böngészde, facebook youtube stb.)
1151 v1,v2 volt a kiszemelt és most olcsón beszerezhető alaplap típus 10-11eFt/db, pentium g4560 minimum mert 2/4 mag/szál, 10eFt/db 2x4GB ram 8-9eFt/szett. SSD mondjuk volt de 6-7 körül már lehet venni 120GB-ost. ház volt tápokat régebben cseréltem már minőségi 300W-osra (FSP/Be quit/seasonic).

Apróról így 50ből simán lehet építeni egy ilyen célokra már használható gépet, amit most még észrevettem, hogy az olcsóbb processzorok celeron g39xx pentium g4xxx pillanatok alatt elkelnek. Ez is bányába kell?

42

(#13) Aprósólyom válasza b0bcat (#8) üzenetére


Aprósólyom
addikt

Nem rossz gondolat kísérletnek szerintem.
Viszont meglepő, hogy mire megjelent az írásod, már jóformán nem kapni olcsó és 1151 foglaltba való procit újonnan, boltból.
Kvázi lehet újraírni a cikket. ;]

Egyébként korrekciós javaslatot tennék, ami miatt igencsak megráncoltam a szemöldököm....

350FSP tápnál nem kell nagyobb ilyen típusú, olcsón megúszós géphez: Van rajta 6PIN PCIe tápcsati is. Ami simán elég, akár egy alsó-közép/közép gamer géphez (~65W TDP CPU + ~120W TDP GPU setup), ha nem fogják egyszerre stressz tesztelni a CPU-t és a GPU-t 0-24-ben.
(Ez az FSP 12V ágon maximum 264W-on terhelhető. A max. teljesítmény kb 85%-val számolva nyugodtan használhatod játékra órákon keresztül. Tehát kb. 225W-ig jó vagy és nyugodt lehetsz.)
Aki ennél nagyobb VGA-t akar később, az nem ilyen gépbe fog bővíteni, mert lavinaként lehetne göngyölíteni tovább, hogy mit cseréljen még ki 1-2 szinttel való szintlépéshez. És könnyen eljutna oda, hogy mindent is az utolsó csavarig, szó szerint.

A GT710 egyáltalán nem javasolt, ha már egy modern Intel proci iGPU (UHD6**) alternatívájáról beszélünk.
A GT710 csak HDMI-n tud nagyobb felbontás 2560*1600-hoz képest és ennek a maximum is csak 4k@30Hz (!!!). Szemben az intel UHD 6** sorozattal, ami DP porton képes 4k@60Hz-re.
PLUSZ GT710 csak (!!!) h.264 hardveres videó dekódolásra képes, míg az Intel UHD már a VP9-cel is boldogul.
Ha már youtube is, ez igencsak kardinális kérdés, mert a 2 magos celeron nem biztos, hogy megbirkózik önerejéből mondjuk egy 1440p@60fps vagy nagyobb VP9 videóval, ha mellé tennél egy GT710-et. Az UHD 6** pedig kisujjból lejátssza majd neked az összes ilyen videót, mert támogatja a hardveres dekódolását.
3D teljesítmény miatt is felesleges a GT 710: forrás
Az UHD6** után az első, eggyel fentebbi lépcsőfok, boltból az a GT1030.

Amiről viszont már nem te tehetsz, de aktualitását veszti az írás a jelenlegi formában, mert már nem listázzák a boltok a G4930-at, de semmilyen 1151 foglalatba való olcsó, iGPU intel procit sem..
Így, egyből kb. 6-10000 forinttal drágábban lehet gépet összetenni a drágább lga1200 alaplapok miatt.
Viszont meglepő, de ilyen szintű konfigurációra tényleg nincsen válasza az AMD-nek. A két magos intel proci elég irodai alkalmazásokhoz és az intel UHD iGPU-ban is elég kraft és feature van, ami alkalmassá teszi a mindennapi használatra.

Ui.: ha már ennyire árérzékeny a gépvásárlás valakinek, akkor érdemesebb szerintem refurbished, cégektől leszerelt gépet vásárolni, mert:
A legolcsóbb gépet nem lesz értelme jelentősen bővíteni. Ha komolyabb bővítés opció a későbbiekben, akkor már az alap gépre is jelentősebb többet érdemes költeni. Kvázi, ha most a legolcsóbban akarunk gépet venni, akkor egy későbbi, komoly bővítéshez érdemes lecserélni az egész gépet. Ergo: olcsóbban járunk egy brand géppel. Ezt meg lehet venni kereskedőtől számlával, garival és kompletten, windows kulccsal.
Fele ennyiből kapni i5- gépet, ami elboldogul a 1440p youtube videókkal is akár, önerejéből. És ha van erre ereje, akkor minden mással is el fog boldogulni, ami elvárható ezért a pénzért.

[ Szerkesztve ]

(#14) Aprósólyom válasza b0bcat (#11) üzenetére


Aprósólyom
addikt

Erre szokták felhívni a figyelmet, hogy ki tudja meddig működik, mert a szürke piacról származnak. Ki tudja, hogy a Microsoft meddig tolerálja...

(#15) dugo_ válasza Aprósólyom (#13) üzenetére


dugo_
veterán

Viszont meglepő, de ilyen szintű konfigurációra tényleg nincsen válasza az AMD-nek.

200GE, 220GE? Teljesen korrekt választás volt eddig, nem tudom, hogy végleg kifutott-e tavaly decemberben.

(#16) ricsi99


ricsi99
addikt
LOGOUT blog

Intel alapokon szerintem nem érdemes olcsó otthoni új gépet építeni.
Minden valamirevaló 4 magos cpu ,az nem olcsó.
Nem azt mondom irodában elmegy de otthon azért pici gémerkedés/videozás minden megy... ott meg elvérzik win10-alatt a cerka...
Nem azt vitatom melyik a jobb ,de filléres kategóriában az amd jobb a gpu miatt szerintem.
Ha meg feljebb megyünk árban akkor rögtön úgy is alaplap/cpu csere van....

Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...

(#17) b0bcat válasza Aprósólyom (#13) üzenetére


b0bcat
addikt

Köszönöm a fontos kiegészítéseket! :R Nem titkolom, hogy egyáltalán nem értek az Intel vonalhoz. :N Az alapötlet a cikkhez is pont onnan jött, hogy miért nem kapni Ryzen alatt semmit AMD vonalon. (Látom, közben a Celeronok is kezdenek eltűnni... :U)

Pedig biztos vagyok benne, hogy lenne piaca az olcsóbb (tizen-huszonezres) prociknak, ahogyan eddig is volt. Egyszerűen nem kell mindenkinek brutális teljesítmény. Egy SSD-vel egy kb. 10 éves kétmagos procis gép is tökéletesen elég az "alap" dolgokra a mai napig, akkor meg miért lenne szüksége mindenkinek erőműre? :F

[ Szerkesztve ]

Az év végéig az akár 58% kedvezményen felül +20% engedménnyel vásárolhatsz előfizetést az angolozz.hu-n, és most Apple iPad-et is nyerhetsz az előfizetéssel. Részletek: https://bit.ly/3gPoGMI

(#18) Aprósólyom válasza dugo_ (#15) üzenetére


Aprósólyom
addikt

Rákereshetsz. Én is meglepődtem, mert pár éve még ez egy erős szegmense volt az AMD-nek.
Másrészről ha lennének is ezek az AMD procik, a ZEN1 CPU magok elbújhatnak szégyenükben az Intel 9th/10th core magok mellett. Közben kérdés, hogy a Vega 3 iGPU támogatja-e a VP9 hardver dekódot, mert hivatalosan igen, de régebben folyamatosan lehetett olvasni a neten olyanokat, hogy kivették ezt a funkciót a driverből.
És szinte biztosra is veszem, hogy nem teljes ez a funkció, mert most jelenleg RX580 kártyám van, és összehasonlítva a CPU és hardveresen támogatott lejátszás közti CPU terhelés különbségét egy 4k 60fps videó esetében, csupán kb. 20% a különbség.
Hardveres gyorsítással 20-40% (átlag 30% körül) között ugrál a CPU, szimplán CPU erőből, pedig 40-60% (átlag 50% körül) között. Ezt nem nevezném egyértelmű, 100% támogatásnak. Amíg GTX1060 kártyám volt, emlékeim szerint 10% körül volt a CPU terheltség hasonló szituációban, mert ott hiba nélkül támogatva van a VP9 hardveres dekódolás.

Véleményem szerint túlságosan sokszor megfeledkeznek erről a kérdésről a tesztelők, miközben a legtöbb youtube videó, és kifejezetten a nézettebb, illetve minden ami legalább 1440p, már VP9 kodeket használ, ami igencsak erőforrás igényes.
És közben már nyakunkon a AV1.
Nem is véletlen, ezt az új kodeket már támogatni fogja a következő Rocket Lake platformba integrált intel UHD.
AMD hivatalosan csak 2200G-től felfelé integrált Vegában, dGPU vonalon pedig csak az rx5*** sorozattól felfelé támogatja a VP9 hardver dekódolást.
AV1 supportja pedig csak az RX6000 sorozattól van. Vajon mikor kerül majd ez a support AMD APU-ba?

(#19) Fr@nkieWilde


Fr@nkieWilde
senior tag

Azt a tápod veszed ki gyorsan! Ha csak nem akarod, hogy a sprórolás egy otthon árába kerüljön.
Miért kell új gépet venni???
Egy korrekt gépet lehet ennyi pénzből venni használtan, egy kis idő ráfordítással.

Ezt a gépet kevesebb, mint 1 hónap alatt raktam össze:
Fujitsu MT ház
Fujitsu 1155 lap
Fujitsu táp
I3 2120
2x4Gb DDR3
GTX750 Ti OC 2Gb
32Gb SSD
ODD
venti
kártyaolvasó

Ez nekem 25 ezer forintomba fájt. Van itthon egy másik 1155-ös gép, abban lévő i5 2400-at kicseréltem az i3 2120-ra, plusz volt itthon még egy 2 terrás HDD, + 2x2Gb RAM, azokat is beletettem.
A gép meglévő tévémre van kötve, billentyűzet és egér is volt régebbről.
Ezt persze nem számolom most hozzá, de ha így nézzük kis szerencsével/idővel/garancia nélkül 25k-ból egy korrekt, halk, keveset fogyasztó gépet tettem össze.
Totál felesleges új gépet venni.

[ Szerkesztve ]

Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!

(#20) ricsi99 válasza Aprósólyom (#18) üzenetére


ricsi99
addikt
LOGOUT blog

Szerintem az általad felsorolt vga-k ára kiteszi egy minimál konfig árát ,úgyhogy ezeket összevetni egy filléres cuccal kicsit meredek.
Mezei user max fhd ,vagy hd-n néz filmeket ,hidd el nekem az az etalon ,hogy youtube/online filmek akadozás nélkül menjenek.
Aki ilyenre ruház be az sem házimozít sem 4k-s moniort nem fog erre akasztani.

Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...

(#21) Aprósólyom válasza b0bcat (#17) üzenetére


Aprósólyom
addikt

Jóformán tömegeknek nem kell erős PC. Kvázi az én véleményem szerint a youtube lejátszás válik a legnagyobb kihívássá egy PC számára. Mondom ezt azért, mert egy standard 1080p megjelenítő esetén is simán megéri 1440p videót lejátszani, mert jelentősen csökken a csúnya blokkosodás és jóval több részlet jelenik meg a videóban.
1440p esetén pedig már minden esetben VP9 kodeket használ a youtube.
1440p esetén pedig ma már tök könnyen belefutunk abba, hogy 60fps. Mindezt VP9-ben kódolva... Kell CPU power rendesen, ha nincsen hardveres GPU dekódolás.
Tapasztalatból mondom, hogy egy i5-3470 CPU-nál már lesz pár darab vagy egy tucat szemmel is látható frame drop kb. 2000 lejátszott képkockánként.
Az i5-3470 meg közel 2X erősebb (reálisan kb. 1,5-1,8x), mint egy ma, boltból elérhető 2c/2t Celeron.

(#22) b0bcat válasza Fr@nkieWilde (#19) üzenetére


b0bcat
addikt

Teljesen egyetértek! :K FSP-nél rosszabb tápot saját gépbe sosem tennék. :N

És olvashattad a konklúzióban, hogy én sem látom értelmét ennyi pénzért összerakni egy "alap" gépet, amikor sokkal olcsóbban is lehet használtan. ;)

Az év végéig az akár 58% kedvezményen felül +20% engedménnyel vásárolhatsz előfizetést az angolozz.hu-n, és most Apple iPad-et is nyerhetsz az előfizetéssel. Részletek: https://bit.ly/3gPoGMI

(#23) Aprósólyom válasza ricsi99 (#20) üzenetére


Aprósólyom
addikt

Lennél szíves elolvasni rendesen a korábbi hsz.-eket?

(#24) PuMbA válasza Aprósólyom (#21) üzenetére


PuMbA
titán

Egy 2 magos 4 szálas G4560-nal nekem simán ment az 1440p 60fps VP9 60% körüli CPU használattal YouTube-on. Használtan 10k-ért megkapod, szóval manapság már pofon egyszerű ilyen procit szerezni. Architektúrája miatt jóval gyorsabb egy régi i5-3470-hez képest.

[ Szerkesztve ]

(#25) ricsi99 válasza PuMbA (#24) üzenetére


ricsi99
addikt
LOGOUT blog

"Architektúrája miatt jóval gyorsabb egy régi i5-3470-hez képest."
Ezt azért kétlem ,a saját tapasztalataim alapján.
Eleve a ht nem pótolhat fizika magot.
viszont a használt lap nem drága hozzá ,de a ddr4 az igen

Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...

(#26) PuMbA válasza ricsi99 (#25) üzenetére


PuMbA
titán

Én Aprósólyom írása alapján írtam ezt, mert azt írta, hogy nála már akadozott ez a fajta videó, ami azt jelenti, hogy elérte nála a 100% CPU használatot, míg nálam ugye csak 60%.

[ Szerkesztve ]

(#27) Krugszvele


Krugszvele
aktív tag

Az újabb intel CPU-k már tudják a hardveres VP9-et, pont ezért vásároltam én is Pentium G6400-at a napokban. Csúcsszuper processzor, ugyanazt tudja, mint a 10 éves i5-2500, csak mellette hardveresen VP9 kódol.

"Tudni kell, hogy egy márkásabb 300 wattos táp kb. akkora teljesítményt képes leadni, mint egy olcsó 400-450 wattos tápegység" - ez mi az ördög akart lenni a cikkben? :D

(#28) Csupingo válasza Krugszvele (#27) üzenetére


Csupingo
veterán

Gondolom fordítva értendő. Ha egy gagyira 400W van ráírva, akkor gyakran előfordulhat, hogy már 260-280W környékén vért izzad és kikapcsol. Jobb esetben nem visz magával semmit.

Azt nem értettem a filmben, hogy a vietnámi haláltáborban, a szovjet őrök lengyel egyenruhában, miért románul káromkodnak. (M-N)

(#29) b0bcat


b0bcat
addikt

Kapcsolódó cikk.

Az év végéig az akár 58% kedvezményen felül +20% engedménnyel vásárolhatsz előfizetést az angolozz.hu-n, és most Apple iPad-et is nyerhetsz az előfizetéssel. Részletek: https://bit.ly/3gPoGMI

(#30) Fr@nkieWilde válasza b0bcat (#22) üzenetére


Fr@nkieWilde
senior tag

Bocsi, én csak a számokig jutottam el az olvasásban. :B
Évente 1-2 ilyen cikk meg szokott jelenni, azért nem is mentem tovább.
Horror árak vannak manapság, és minden téren, konzolok is brutál drágák, de tényleg minden.
TV paprika 1700 forint... vicc... Najó, abból nem veszek használtat, de ha van 70k-m gépre a nyakam rá, hogy nem veszek új cumót.
Én már idejét sem tudom mikor vettem utoljára új holmit és úgy vélem ezzel nem csupán a pénztárcám óvom, hanem a környezetem is. A mostani 1155 gép egy 775-ös konfigot váltott.
Probléma nélkül üzemelt az is, de brutál jó áron tudtam kiszállni belőle és sajnos már ott bőven érezhető a szoftver-hardver összeférhetetlenség. Már 1155-ön is, de ez azért klasszisokkal jobb. :K

Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!

(#31) b0bcat válasza Fr@nkieWilde (#30) üzenetére


b0bcat
addikt

Érdekes vetülete ennek a kérdéskörnek a környezetvédelem, és teljesen igazad van: minek drágán újat venni, amíg egy jó darabig a régiek is ki tudják szolgálni az igényeket? :)

Az év végéig az akár 58% kedvezményen felül +20% engedménnyel vásárolhatsz előfizetést az angolozz.hu-n, és most Apple iPad-et is nyerhetsz az előfizetéssel. Részletek: https://bit.ly/3gPoGMI

(#32) Aprósólyom válasza PuMbA (#26) üzenetére


Aprósólyom
addikt

Nem, nem éri el a 100% cpu használatot, mégis van frame drop. Feltételezem egyéb arhitektúrális okok miatt. Majd lecsekkolom újra. Minden esetre viselhető, mert a stream nagy részében szép, folyamatos. Ha nem fókuszálok rá, akkor nem nagyon lehet észre venni, annyira kevés.

i5-3470 is 10k használtan, ami önmagában nem nagy szám. Inkább azért érdekes, mert ilyen proci köré nagyon olcsón lehet teljes brand PC venni, számlával, windows-sal: kb 40-50k

A G4560 a HT miatt, kb 50%-kal nagyobb teljesítményű lehet a cikkben említett 2C/2T Celeronhoz képest. Ha így arányosítunk, akkor határ eset egy ilyen Celeronra bízni a youtube lejátszását. Kell nagyon a hardver dekód megléte.

(#33) Aprósólyom válasza b0bcat (#31) üzenetére


Aprósólyom
addikt

Ja-ja! Így is annyi hulladékot dob le a nyugat fejlődő országokban, hogy az már szégyen. Bezzeg a fejlett társadalom nem akar foglalkozni az újrahasznosítással, mert drága?! Akkor minek gyártunk még újabbat? Azért gyártunk újabb és újabbat, új hulladéknak, csak hogy nőjön a GDP...
A technika fejlődése magával hozza az ember hülyülését más területen: talán józanságnak lehetne nevezni? :U Na, itt megy a hülyülés....

(#34) PuMbA válasza Aprósólyom (#32) üzenetére


PuMbA
titán

Értelek, de szerintem nem határeset. 1,5 évig YouTube-oztam Chrome-mal G4560-on fix 1440p videókat nézve és egyik se akadt vagy droppolt akár egyszer sem. Kijelenthetjük, hogy ha egy ilyen olcsó proci tökéletesen viszi, akkor a hardver dekód annyira nem fontos.

[ Szerkesztve ]

(#35) Tim82 válasza PuMbA (#34) üzenetére


Tim82
nagyúr

Ha esetleg megnézed a G4560-ba integrált videóvezérlő specifikációit, akkor pont kijelenthető, hogy de, a hardver dekód fontos annyira. (Igen, azért viszi jól a G4560-ban lévő IGP a YouTube 1440p videókat, mert van benne megfelelő VP9 támogatás.)

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#36) PuMbA válasza Tim82 (#35) üzenetére


PuMbA
titán

Jaa, boooocs. Előrébb járok. AV1-re gondoltam végig, ami már ugye a VP9 után fog jönni és kezd terjedi a YouTube-on. Arra nincs hardver dekód támogatása a G4560-nak és így vitte 60% CPU-val.

Aprósólyom: Bocs, benéztem. G4560-ban van VP9 hardver dekód. Én AV1-ről beszéltem végig, mert azt tesztelgettem kicsit mielőtt túladtam volna a procin. Azt vitte tökéletesen hardver dekód nélkül, pedig még gépigényesebb, mint a VP9.

[ Szerkesztve ]

(#37) Aprósólyom válasza PuMbA (#34) üzenetére


Aprósólyom
addikt

Határ esetként, a cikkben szereplő 2C/2T Celeronra értettem, ha se az UHD610, se egy dGPU hardveresen nem végzi el a feladatot.
A cikkben szereplő G4930 CPU terhelése, elméleti alapokon arányosítva a te Pentium Procidhoz képest kb. 85% körül lenne nyers proci erőből. (Ha mellé tennének egy GT710-t, akkor bukjuk a VP9 hardver encodingot. Innen jött a spekulációm.)
Arra pedig szerintem nem érdemes az ilyenek ajánlóknál apellálni, hogy hogy egy részét újonnan a másik részét használtan szerzi be valaki, mert az ilyen típusú vásárlók nem fognak szerelni. Vagy vesznek egy kész gépet vagy összeszereltetik a hozzáértő szomszéddal, aki viszont már nem biztos, hogy szívességből vadászik majd 1-1 hardverre az aprón.

Ugyan le kellene tesztelni, de a 85% körüli terheltség, már az a szint, hogy 1-1 pillanatnyi háttérfolyamat megakaszthat egy videót streamet. Ha nem "most", akkor 1-2 frissítés múlva.

Ezért is volt az a konklúzióm, hogy érdemesebb lehet egy régebbi, de erősebb proci vagy olyan iGPU/dGPU-t alkalmazni a leggyengébb proci mellé, ami hardveresen viszi a VP9-t.

(#38) hunluki válasza Tamás88 (#9) üzenetére


hunluki
senior tag

Offba írom és abszolút nem térítési szándékkal, szóval akit nem érdekel az pls skip, ha viszont érdekelnek a részletek szívesen válaszolok privátra is akár.

Röviden: Q4OS. Zseniálisan jó őskori leletek ébresztésére. Van belőle 32/64 bites verzió is, trinity környezet (a kde3 frissen tartott forkja, imádom), de van belőle (debian mércével) friss KDE is. Friss élesztés egy celeron m (32 bites) procis laptop 2 giga rammal, 80 gigás hdd-vel és isten se tudja miféle integrált szutyok intel videólassítóval.

Unokatesómnak lett belőle "jobb mint a semmi" gép, firefox ublock originnel egészen vállalható, yt-ról linkeket másolva VLC 360p-t röccenés nélkül viszi. Házi feladatnak kapott egy freeoffice-t libre mellé, illetve gimpet meg audacity-t, na meg természetesen a mindenre is feltehető openttd-t.

Azóta azon néz filmeket és hallgat zenét meg bújja a wikipédiát és csinálja az office-ra adott háziját.

Régen ilyen de-facto régi gépekre való linux a lubuntu volt, na Q4OS-hez képest a lubuntu egy betépett lajhár és egy úthenger szerelemgyermeke. Ha érdekel az ilyesmi akkor próbáld ki.

Off vége, ha több érdekel akkor privátban segítőkész vagyok :)

(#39) Aprósólyom


Aprósólyom
addikt

Újra megnéztem az i5-3470 gépet. 50% körül (kb. 40-60% között) ugrál a proci terhelés 1440p 60fps VP9-nél.
Ennek ellenére, kb 13000 frame-re, kb. 105 frame drop jelentkezett (0,8% Kicsit soknak tűnik...). Annak ellenére is, hogy frissítettem minden drivert is. Azután sincs változás. Itt valami szoftveres vagy hardveres gubanc lesz.... :(((

"Arra nincs hardver dekód támogatása a G4560-nak és így vitte 60% CPU-val."
Az AV1-t vitte 60%-on??? Milyen felbontású, fps videót? Hol tesztelted? Azt gondolnám, hogy jóval erőforrásigényesebb lenne a next gen AV1.

[ Szerkesztve ]

(#40) PuMbA válasza Aprósólyom (#39) üzenetére


PuMbA
titán

Na, akkor az a régi i5 is simán vinné az 1440p 60fps VP9-et, ha nem lenne valamiféle megjelenítési gondja a VGA-nak. Mondom, hogy semmiféle komoly proci nem kell VP9 alá....

[link] 24fps AV1 4K-ig

[ Szerkesztve ]

(#41) Tamás88 válasza PuMbA (#40) üzenetére


Tamás88
őstag

Csak nekem szemcsés a videó, vagy alapból ilyen?

(#42) PuMbA válasza Tamás88 (#41) üzenetére


PuMbA
titán

Igen ilyen. Művészet! :D És anamorf is, mert a háttérben az elmosás hosszúkás alakú, valamint minden erős fény kék csíkot eredményez a képen. Ilyen cuccal fókuszálni sem egyszerű, szóval többször látszik h az se tökéletes.

[ Szerkesztve ]

(#43) joey04 válasza GreatL (#10) üzenetére


joey04
titán

A kétezer forintos kulcs értéke is 0 kb.
miért?

"Ha nem vennél a kezedbe gyorsabb telefont, akkor soha nem mondanád meg, hogy mennyivel gyorsabb telefonok vannak jelenleg a piacon."

(#44) GreatL válasza joey04 (#43) üzenetére


GreatL
senior tag

Mert használt volume key. Nekem névreszóló számlával van, beszállítója az MS Magyarország. Nem volt már egyszer aktiválva amerikában vagy bárhol a világon más által.

Intel Core i9-9900K víz | 32 GB | GBT RTX 3080 Ti Gaming OC | 48" LG C1 TV | Samsung Galaxy S22+ 256 | Pocketbook Inkpad 3 Pro

(#45) b0bcat válasza GreatL (#44) üzenetére


b0bcat
addikt

És mi van akkor, ha már volt valahol aktiválva? :U

Az év végéig az akár 58% kedvezményen felül +20% engedménnyel vásárolhatsz előfizetést az angolozz.hu-n, és most Apple iPad-et is nyerhetsz az előfizetéssel. Részletek: https://bit.ly/3gPoGMI

(#46) dugo_ válasza b0bcat (#45) üzenetére


dugo_
veterán

Ez most komoly kérdés?

Egyrészt, hogy eladják pénzért a lopott kulcsot, másrészt, hogy ezeket a secondhand VL kulcsokat az MS kampányszerűen le szokta tiltani.

(#47) Hieronymus válasza dugo_ (#46) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

"Ez most komoly kérdés?"

Ez most komoly kérdés?

A mennyiségi licencnek az az egyik tulajdonsága, hogy nagy mennyiségben használják. Ugyan azt a kulcsot.
Pontosabban ma már nem kulcsot, azonosítási rendszert.
Az összes nagy OEM gyártó előtelepített gépén mennyiségi licenc van.
Korábban adtak hozzá ragasztott matricát is, de ma már azt sem kell.
Elegendő egy Windows logó.

A korábbi volumen licenc hozzászólásban van logikai bukfenc vagy hiányos az információ.
1 gépre nem igazán lehet mennyiségi licencet vásárolni. Inkább OEM lesz az.

ruszkik, haza!

(#48) b0bcat válasza dugo_ (#46) üzenetére


b0bcat
addikt

Nem hiszem, hogy ezek lopott kulcsok lennének. Cégtől veszed, számlát kapsz róla.

Az év végéig az akár 58% kedvezményen felül +20% engedménnyel vásárolhatsz előfizetést az angolozz.hu-n, és most Apple iPad-et is nyerhetsz az előfizetéssel. Részletek: https://bit.ly/3gPoGMI

(#49) Aprósólyom válasza PuMbA (#40) üzenetére


Aprósólyom
addikt

Nekem minden felbontáson VP9 + nem 60fps. 60fps nagyon nagyot dob a terhelésen. És meglehetősen sok videó 60fps-en készül már, főleg, ami városi bemutató, drón videó, utazós vlog stb...)
AV1-t valami fejlesztői/béta opcióban lehet aktiválni? (Anno a VP9-cel volt így...)
Új opciók kipróbálása alatt nem találok ilyen lehetőséget.

Korábban egy i3-3240 proci volt a már tárgyalt gépünkben egy GT240 512MB társaságában. Azzal a felállással sokkal több frame drop volt. Innen jött nekem az a tapasztalatom, hogy erőforrásigényes. Meg, hogy egy h.264 hasonló minőségű videókat nevetve lejátszanak ezek a procik off-line.
Az én gépemben egy i5-10400f-van, ami szintén 16-26%(~20%jellemző) között terhel pusztán CPU-ból, miközben ebben azért van kakaó. (Szintén 1440p, 60fps, VP9). Innen jöttek az én konklúzióim. Lehet elhamarkodott volt Ebből a 3-4 prociból kiindulni. (4-ik proci tapasztalatom egy i3-8350K volt.)

[ Szerkesztve ]

(#50) PuMbA válasza Aprósólyom (#49) üzenetére


PuMbA
titán

Persze. Ha bejelentkeztél a Google fiókodba, akkor YouTube-on bemész a Beállításokba és ott bekapcsolod, hogy AV1 használata minden esetben.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.