- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- mefistofeles: Érdekes történések a hardveraprón...2.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
Új hozzászólás Aktív témák
-
fatpingvin
addikt
a felhasználási területet elmulasztottad közölni, csak egy műszaki paramétert írtál.
fullhd-ban a 60Hz-et gyakorlatilag nem tudsz olyan gyenge hardvert mondani a mostani kínálatból ami ne tudná teljesíteni, főleg hogy ez a videokártyán múlik amit te tudsz hozni. célszoftver ismerete nélkül erre egy GT210 is overkill, ugyanis kb annyit jelent hogy DVI-n tud szabványos jelet kiadni.
troll félre, mit akarsz azon a gépen futtatni? nehogy azt írd hogy videojátékokat mert agyvérzést kapok, írd le a listát hogy a nálam okosabbak tudjanak segíteni. -
Reflax
tag
Üdv üdv, szeretnék az öcsémnek egy fix 60 FPS-es 60-120Hz Pc-t építeni új illetve használt elemekből. A keret alja 70 ezer Ft. Vidikari nem lényeges, azt tudok adni. Nem kell burtál gép, elég, ha viszi fix 60-on 1920*1080-ban. De nem tudom melyik topik lenne erre, ha valaki tud irányítson át oda nyugodtan.
-
Chaser
legenda
válasz
mefistofeles #143 üzenetére
persze, arra
a komplett gépet meg sem néztem, tudom mit lehet újan összedobni 70-150e közt, sok köszönet nincs benne
részemről ha garanciás biztos többet ér, ha nem garanciás lehet az top vga, én marék aprónál többet nem adok érte
nálam nem döglött meg olyan gar után, nem is fog, még bőven garosan mindent eladok, de max gar lejárta előtt pár hónappal, rizikózzon vele aki akar
1-2 üzleti notebook van amikben valamennyire megbízom, de azt is tudom kakukkolhatnak azok is bármikor, csak kisebb az esélye
ezért jobb a komplett új gép és sok éves gar nélküli/kevés garos közt lavírozni sztem
de ez nem mindenkinek opció, ha vkinek új kell akkor új kell, akármiért is -
Az alma-körte az én értelmezésem szerint az eleve használt illetve új alkatrészekre vonatkozott.
A vitaindítóban összerakott gép, annyira gyenge, elavult és rendkívül behatárolt az optimális felhasználási területe, hogy akár alkatrészenként, akár egyben nem igazán találsz rá vevőt. Nézd meg hány C4930-ast árulnak a hardveraprón!
Oké az alaplap és az SSD az eladható.....
Ha újonnan veszem egy szinte minden szempontból a legalljának számító terméket akkor annak az eladásánál -ami alapból is rendkívül bizonytalan- gyakorlatilag semmit nem fog a latban nyomni az, hogy garanciális. legalább is én így látom.... -
b0bcat
addikt
A gondolatkísérlet lényege az volt, hogy minden alkatrész új legyen. Ki is tértem a cikkben a táp kérdésre.
Érdekesség: most került a kezembe egy 500 wattos(nak mondott) Spire tápegység. Lemértem, 730 g-ot nyom. Kíváncsiságból feltettem az 500 wattos Zalman ZM500-LX II-t is a mérlegre: 1488 g. Tény, hogy több és vastagabb kábel jön ki a Zalman tápból, de nyilván nem csak attól nehezebb, hanem mert lényegesen "több anyag van benne".
-
Chaser
legenda
válasz
mefistofeles #138 üzenetére
garanciális alaktrészt mért nem tudod eladni?
max akkor nem, ha komplett gépként veszed az alkatrészeket
nem mondtam, hogy megvenném ezt az új gépet
azt mondtam használt és új az alma-körte, és az is
ugyanakkor használtból is lehet modern, de mégis boltinál olcsóbb gépet összevadászni, de az ugye nem úgy működik hogy akkor ma estére már itt van, mint egy teljesen új
és nyilván az a legjobb alternatíva, alkatrészenként bolti árnál garancia függvényében 10-40% minusz, és mégis sokáig garos, meg használható
de akkor sem újronroli
pontosan, ez meg az ő meccsük, nem a vásárlóé
bár több aprós tag is úgy hirdeti, hogy nem csak magánszemélyeknek adott már el sok licenszt - aztán vagy igaz vagy nem - -
tyaty1
tag
Én tartanék egy no-name táptól még egy ilyen olcsó gépnél is.
Egy használt OEM FSP tájegység jobb választás lenne. -
Olcsó új gépekről beszélünk... Hiába van csillió év garid, ezzel együtt van egy szinte használhatatlan géped. (oké, az elfüstölt alkatrészektől védve vagy) Ha valamit cserélni akarsz benne akkor a garis alkatrészedet sem tudod eladni senkinek.
És spec úgy szoktam fejleszteni a gépemet, hogy ha a platform megengedi akkor mindig csak egy-egy használt alkatrészt veszek bele ami erősebb/újabb a réginél. Most pl. van egy M4-es AMD platformom egy Rysen 2200g procival. ez egy jó platform és ha akarom, néhány ezer forintos kiadással tudom fejleszteni a rendszert, ami időtállóan használható és modern. persze ami van az tökéletesen elég nekem jelenleg....Sajnos ha a totális minimumtól elemelkedünk akkor most sajnos, rettenetesen elszálltak a VGA de a Rysen procik árai is.
-
Chaser
legenda
-
válasz
mefistofeles #132 üzenetére
Most van 1 gépem amit nemrég szereztem:
i5 4570 proci, 8 GB memória, új 240 GB SSD, HD 8570 1 GB-os videokártya, ez volt kb 50.000 Ft, plusz vettem nemrég egy 22"-os nem FullHD monitort 10 alatt. A 75.000 Ft-os keretbe még férne ez az, persze ez a piaci ár alatt sikerült, de akkor is, megenné reggelire az új gépet. -
Chaser
legenda
eszerint nem az ms találja ki, hogy eu-ban mit lehet, ez 2012-ből van
precedens
és kb innentől kezdtek szállingózni az újraértékesített licenszek apróért'
A Bíróság a mai ítéletében azt mondja ki, hogy a terjesztési jog kimerülésének elve nem csak akkor alkalmazandó, ha a jogosult anyagi adathordozón, így CD‑ROM‑on vagy DVD‑n forgalmazza a programjának példányait, hanem akkor is ha azt az internetes oldaláról történő letöltés útján terjeszti.Ugyanis ha a szerzői jog jogosultja a vevője rendelkezésére bocsátja a számítógépi program egyik – anyagi vagy immateriális – példányát, és egyidejűleg díjfizetés ellenében licencszerződés megkötésével vevője számára határozatlan időtartamra biztosítja az e példány használatára vonatkozó jogot, azzal ez a jogosult eladja ezt a példányt, és kimeríti a terjesztésre vonatkozó kizárólagos jogát. Az ilyen ügylet ugyanis a példány tulajdonjogának átruházásával jár. Ennélfogva a jogosult ezt követően akkor sem tiltakozhat e példány újraeladása ellen, ha a licencszerződés a további átruházást megtiltja.
és mindegy hogy egy kulcsról van szó, vagy egy pc-vel vásárolt kulcsról, a lényegen nem változtat
a sw készítője egyszer eladta a terméket, utána már nem rendelkezik vele, nem tilthatja meg annak újbóli értékesítését sem, és semmilyen jogosultsága nincs ellenértékre a továbbiakbanez pedig a kereskedőre vonatkozik:
A Bíróság mindazonáltal hangsúlyozza, hogy ha az első megszerző személy által megszerzett licenc a szükségleteit meghaladó számú felhasználóra vonatkozik, akkor ez a megszerző a terjesztési jog kimerülésére tekintettel nem jogosult arra, hogy a licencet megossza, és annak csak egy részét adja el újra.
de ezt egy vevő nem tudja ellenőrizni, a kereskedő dolga/felelőssége
aprón is bőven sok vállalkozás tolja a licenszeket - és seftesek is, nyilván tőlük nem érdemes venni semmit - -
ronroli
tag
Én ezt találtam:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/en/ALL/?uri=CELEX:62004TJ0201
324-342 lehet érdekes.
Azok alapján szerintem az MS visszatarthatja az újbóli értékesítést, mivel pl. egy PC működhet más oprendszerrel. Ha van ennél újabb ítélet, akkor sorry.
Én céges környezetben élek, ott egyértelmű a szerződés. Az ítélet szerintem a privát felhasználókra is vonatkozik. -
-
Az alapkérdés, hogy érdemes-e venni új belépőszintet, nem, nagyon nem.
Használt piacon 75.000 Ft-ból jóval erősebb konfigot lehet összerakni, akár 1 év garival (4. generációs i5, 8 GB memória, SSD + monitor) is.
-
ronroli
tag
Kicsit megkésve...
Csak az MS adhat el licenszt, vagy a szerződött partnerei. Mennyiségi licensz és egyéb trükk nem az igazi, mivel az MS (vagy a partner) csak egy valakinek adja el, azt tovább eladni nem lehet. Ha gépre telepített a szoftver, akkor tovább lehet adni a géppel együtt.
Mennyiséginél szerződnek a felek (MS és a felhaszáló cég), hogy mennyi települ. Persze át lehet lépni... legalitása ennek megfelelő -
fatpingvin
addikt
válasz
mefistofeles #127 üzenetére
igen, hamar rájössz hogy igazából tökugyanazt tudja mind. én ezért szeretem az Alpine - Debian párosítást mert így még van érdemi változatosság:
Debian: glibc-coreutils-systemd-bashAlpine: musl-busybox-openrc-almquist
-
válasz
fatpingvin #126 üzenetére
Ez a linux nagy hibája, a bőség zavara.
Mire belaktam egy disztrót, mindig rám kacsintott egy másik (mint a szomszéd nője) Totál ismeretlen pl. a namíb disztrót is kipróbáltam és mindig vonzott a "rossz hírű" linux. Így megfordult a gépemen BlackPanther os és Deepin is, de persze mind kb. ugyanazt tudja.
-
fatpingvin
addikt
válasz
mefistofeles #125 üzenetére
na, és mi volt a angy különbség aközött a 20-25 között?
kötözködést félretéve, én OpenSuSe-n nőttem fel, az első saját karbantartású gépemen Ubi volt, aztán lett Debian, volt egy darabig Arch a laptopomon de hamar elegem lett belőle, volt Gentoo meg LFS de azok inkább csak ilyen kísérleti dolgok... rá kellett jönnöm hogy nem sokat adott az életemhez hogy végigzongorázok X darab disztrón amik igazából belülről elég hasonlók. Megbékéltem a Debian és Alpine párossal. Alpine ha valami nem túl extra dolgot kell stabilan csinálnia (egyszerűbb szerverek, networking, portable systems, etc...) Debian ha valami miatt szét kell berhelni 3rd party cuccokkal és elvárod hogy tűrje a dolgot. (desktop, egyéb szerverek)
-
válasz
fatpingvin #124 üzenetére
Egyedi állatfaj vagyok, a linuxot és a windowst ugyanúgy szeretem (persze csak amatőr felhasználóként). Minimum 20-25 disztró fordult már meg a gépemen és fél évente beleúnok a windowsba és jön egy linuxos korszak, majd kezdődik minden előröl.
-
fatpingvin
addikt
válasz
mefistofeles #123 üzenetére
potenciális kutatójelöltként úgy gondolom ez a minimum. a minden szegmense túlzás de az biztos hogy az érdeklődésem bőven túlmutat a szakmailag releváns részen. még mindig én vagyok az évfolyam linux varázslója, pedig a nagyrésze bőven nem most látott először UNIX shellt.
a gyökér IT-szektás korszakomat már rég kinőttem, ha nem akarsz a saját posványodba beleragadni akkor érdemes nyitottnak maradni az új dolgok iránt.(kivéve a windowst. a windows tényleg nem szimpatikus és nem is érdekel
)
-
válasz
fatpingvin #122 üzenetére
OKé ezt adom!
Informatikával foglalkozol, nyilvánvaló, hogy a téma minden szegmense érdekel.
-
fatpingvin
addikt
válasz
mefistofeles #121 üzenetére
> Fogf fel ezt úgy, hogy az olcsó kulcsért bevállalom ezt az elméleti kockázatot.
na, ez már egy olyan konszenzus amivel magam részéről azonosulni tudok. ha a júzernek el van mondva akkor oké.
> Ha nem is ítéled el igazán és nem is használsz windowst akkor nem teljesen értem, hogy miért foglalkoztat ez ennyire téged...
nem értem, miért ne foglalkoztathatna? személyes érintettségem jól felfogott érdekből hozott döntés következtében nincs, viszont a témával kellemetlen rendszerességgel találkozom a csekély értelmű medvebocs ismerősök jóvoltából, ugyanis sokan még mindig abban a tévhitben élnek hogy a vindózos nyomoruk megoldására is én vagyok az emberük. valamiért nehéz megértetni velük hogy attól még hogy bioinformatikát hallgatok és szervereket üzemeltetek hobbiból még mindig garantáltan kevesebbet értek a vindózhoz mint ők. -
válasz
fatpingvin #120 üzenetére
Én sem "működőképességről" beszéltem. hanem supportal támogatott, teljeskörű felhasználásról. (ezt tapasztalom, nap mint nap)
"HA valamiért mégsem akkor kihez fordulsz?"
Fogf fel ezt úgy, hogy az olcsó kulcsért bevállalom ezt az elméleti kockázatot.A második bekezdésedről maximum elméleti szinten fogalmazhatnék meg véleményt, mivel sosem találkoztam ilyen problémával.
Ha nem is ítéled el igazán és nem is használsz windowst akkor nem teljesen értem, hogy miért foglalkoztat ez ennyire téged......
-
fatpingvin
addikt
válasz
mefistofeles #118 üzenetére
elbeszélünk egymás mellett. tudom hogy a magyar nem így áll hozzá, én viszont nem is a működőképességről beszélek, a tört vindóz is működik gondolom valamilyen szinten, a használt kulcs is, viszont HA valamiért mégsem akkor kihez fordulsz?
tudom, senkihez, veszel újat de nekem valahol visszás az hogy egy használatra feljogosító azonosítókulccsal ha valami gond van akkor annyiban hagyod és veszel másikat. ez nem tej hogy megromoljon és nem is kopó alkatrész hopgy tönkremenjen -
Chaser
legenda
válasz
fatpingvin #117 üzenetére
nem tudja garantálni
ahogy azt sem, hogy nem döglik be bármelyik alkatrész a gépben bármikor
itt 2-3e vs 40e ft-ról beszélünk, és és a 2-3e ft-os megoldás is ugyanúgy legális
maximum fáj az ms-nek és az itthoni/eu-ban jelen levő ms licensz forgalmazóknak
az nem a vevő dolga hogy honnan van a licensz, semmilyen jogi felelőssége nincs, nonszensz is lenne
ha lehúzza az ms az érintett licenszet akkor 2-3e bukta van, na pffffffff
én sem vennék most 40e-ért ha kellene, szerencsére a gépeimhez volt, desktopon még nem is aktiváltam, attól független működik és frissít, hivatalos ms-től szedett msdn -
válasz
fatpingvin #117 üzenetére
Értelek. Gondolom linuxos vagy, én is szeretem.....
Az aggodalmaid azonban alaptalanok ezzel kapcsolatban:
" a júzer kb csak azzall van garantáltan lefedve ha első kezes hivatalos forgalmazótól vásárol."
Sok ezren tapasztalhatják a pár ezre forintos kulcsok, tökéletes és minden hátránytól mentes működését. Ha ez nem így lenne akkor nem is működhetne ez a piac, hisz akkor vagy választanák a totálisan illegális tört, torrentes megoldást vagy pedig a teljes árasat.
Jómagam három PC-n használok "olcsó" kulcsot és soha semmiféle problémám nem volt velük. -
fatpingvin
addikt
válasz
mefistofeles #115 üzenetére
egyrészt vállaltan nem értek a windowshoz, sose használtam és nem is tervezek ezen változtatni.
másrészt hogy reflektáljak ezekre a kérdésekre, tudom hogy az EU-ban lehet használt licenszkulcsokkal is kereskedni legálisan, viszont és nem is ezt az oldalát emeltem ki.
nem azt állítottam hogy nem érvényes, hanem azt hogy annak fényében hogy mekkora shitfest ez az egész mind jogi mind technikai szempontból, a júzer kb csak azzall van garantáltan lefedve ha első kezes hivatalos forgalmazótól vásárol. szerintem is agyrém amúgy ez az egész de nem értékítéletet akartam megfogalmazni ezzel.
nyilván nem a használt licenszek jogi következményei az ami engem érdekel ebben a kérdésben hanem az basszus ahonnan ez az egész történet elindult: a júzer használni szeretné a gépét, mivel tudja garantálni hogy nem koppan egyet váratlan időpillanatban. -
Chaser
legenda
válasz
mefistofeles #115 üzenetére
pontosan, ne a vevő legyen már lassan bűnöző, mert vannak olyan szakmabeli dilettánsok is akik kb burkoltan azt mondják publikba hogy azok - nem tudom a csóka nevét aki cikkben volt, ha a főnöke lennék másnap ment volna utcát söpörni a következő 20 évre -
legálisan pár ezer ft-ért árulnak itthon licenszeket, ha ez nem tetszik az ms-nek és hivatalos ms bandának akkor perelje be az eu-t
ms-nél éppen bebukhat akár később is, de jogilag részedre semmi terhelő nem lehet, ennyi a lényeg, ez nem warez mert apróért adják, hanem egy orbitális kiskapu - az meg továbbra sem a vevő dolga, hogy esetleg a kereskedő a mennyiségi licenszet árulja egyesével, az a kereskedő felelőssége - -
Teljesen egyet értek!
Sajnos fejben sokan összemossák ezeket a pár ezer forintos licenceket a pl. torrentes tört kulcsokkal, pedig legalitás szempontjából ég és föld a kettő. Mint írtam is, a microsoft többször is ellenőrizte már a licencemet és minden alkalommal oké volt a buli! Szóval a lelkiismeretem tiszta. -
Chaser
legenda
válasz
mefistofeles #113 üzenetére
sokan kifelejtik az eu állásfoglalását ebben a mesében, használt licenszeket is lehet újra forgalomba helyezni
ergo eu-ban érvényes, akkor is ha az ms a fején pörög
másik kérdés, hogy az eu azt is kimondta, a kereskedő amennyiben mennyiségi licenszet vett, azt köteles uo. formában értékesjteni, tehát pl neked nem adhat el belőle egy darabot
de erre neked vagy bármelyik vevőnek rálátása nyilván nincs, a kereskedő felelőssége
nemrég volt róla cikk hogy egy nagyon okos kinyilatkozta, hogy az ebayes pár ezer ft-os licenszek nem validak, és nem csínytevésnek minősül
csak "sanos" ha ák-n rékeresek, most is rengeteg w10 pro licensz van pár ezer ft-ért, innentől az már bolti ár, és kutyát nem érdekli az ms hivatalosan mennyiért adja. kereskedőkről beszélünk, számlát adnak, nincs miről beszélni
a legrosszabb ami történhet, ha az ms bevonja pl a te licenszedet akkor buktad a pár ezer ft-ot - de ha korrekt a kereskedő azt sem, ha viszont nem az polgári perre nyilván nem éri meg menni, viszont jogilag te maximálisan le vagy védve -
akkor is ha itt sokan nem tudják feldolgozni, a kereskedőtől vásárolt licensz és az aluljáróban vett pistától papírok nélkül nagyon nem ugyanaz a kategória -
válasz
fatpingvin #112 üzenetére
Van igazság abban amit írsz, de azért van ahol finomkodsz, máshol meg sarkítasz.
"....az árazása még akkor se a magyar pénztárcához van szabva ...."
Magyarul, kurva drága! Ha azt veszed, hogy gyakorlatilag annyiért szerezheted be, mint egy svájci, német stb. polgár akkor szerintem nem is kell ezt tovább színezgetni."ez egy piaci termék. az jogosít fel a használatára ha van egy érvényes licenszed."
Miből gondolod, hogy a 2-3000 ft-os kulcs nem érvényes? Bevallom, nekem is ilyen kulcsom van. Évek óta használom, mindenféle windows-os supportot és szolgáltatást igénybe vehetek. Legutóbb pl. egy teljesen új hardverre tettem fel, (retail kulcs) és a microsoft leellenőrizte a fiókomon keresztül és minden további nélkül aktiválta az új vason is. Akkor mitől is nem érvényes? -
fatpingvin
addikt
válasz
kavalkád #110 üzenetére
örülök hogy ezen nem csak én akadtam fenn.
tudom hogy kis hazánkban divat jogosulatlanul használni szoftvereket, viszont...
egyfelől értem, mert az árazása még akkor se a magyar pénztárcához van szabva ha amúgy egy jól használható, megbízható operációs rendszer lenne.
másfelől viszont, és ezt MINDEN alkalommal elpofázom amikor valaki ezzel kezd a nyakamra járni, ez egy piaci termék. az jogosít fel a használatára ha van egy érvényes licenszed. az immateriális jellegéből adódóan ha biztos akarsz benne lenni hogy jogtiszta és nem emiatt nem fogod tudni használni a rendszert akkor kizárólag a cégtől közvetlenül vagy HIVATALOS viszonteladótól vásárolj. Igen, tudom hogy fáj a pénztárcának de ilyenkor szerintem érdemes nagyon erősen elgondolkodni azon hogy VALÓBAN szükség van-e a vindózra.
Nem szeretnék oprendszer hitvitákba belemenni, nem ez a mondandóm lényege hanem az hogy ha mégis az a konklúzió hogy kellavindóz, akkor érdemes lehet abba is belegondolni hogy a random kulccsal nem jár az ami 2021-ben gyakorlatilag az egyetlen értelmét adja annak hogy fizetsz egy szoftverért: a hivatalos supportot. ha a kalóz vindóz feldobja a talpát akkor magadra vagy hagyva, egy az egyben az a szitu ami miatt más oprendszerekre fújolni szokás. ha viszont van egy hitelt érdemlő igazolásod arról hogy jogszerűen használod a cuccot akkor jogosult vagy a microsoftos supportra.
ha ez se jó akkor meg érdemes azon elmerengeni hogy 2021-ben mégis mi a bánatot akarsz te a számítógéptől. -
kavalkád
senior tag
"Windows 10 (64 bit) kulcsot már 2240 Ft-tól találunk az interneten"
ilyen erővel le is tölthet egy törést hozzá ingyen, ugyanannyira lesz jogtiszta a rendszer. -
b0bcat
addikt
válasz
mefistofeles #105 üzenetére
Látod, pontosan erről beszélünk!
Nincs olcsó AMD proci a piacon.
-
-
aujjobba
addikt
válasz
Aprósólyom #96 üzenetére
Az Intel QuickSync technologia adja a hardveres decode/encode lehetoseget, egy ideje benne van ez az intel procikban.
Nem lattam minosegi problemat, szerintem az inkabb a korabbi generaciokra lehetett jellemzo. -
b0bcat
addikt
válasz
mefistofeles #102 üzenetére
Az enyémben meg egy Athlon II X4 630 (egy RX550-nel). De ez most hogy jön ide?
-
-
turorudi
aktív tag
Csak összevetésképpen: két éve vettem a 12 éves gyereknek egy ilyen konfigot. Akkor még volt 200 GE.
Kábel
SATA Kábel 30cm [Kapcsos]
SATA30KAP
750.- FtBillentyűzet
Genius Scorpion K215 Gaming (HU, USB) - Fekete
3 650.- FtMemória
TeamGroup DDR4 2400 4GB Elite CL16
8 080.- FtSSD
Kingmax SMV32 240GB [2.5"/SATA3]
9 470.- FtSzámítógép ház
AIO Bohemian High Gloss II - Fekete
5 120.- FtGA-A320M-S2H
15 790.- FtAMD Athlon 200GE (AM4)
15 990.- FtÖSSZESEN: 58.850 Ft
Táp volt itthon. Simán elvolt vele egy évig, akkor a spórolt pénzéből vett magának használtan egy 1050Ti-t és még 8GB ramot. A Fortinte és hasonlók így ma is mennek neki FullHD-ban, és Vegas/Premiere programokkal szépen megy a videóvágás is (amihez a 1050 persze sokat hozzátett). Ugyanekkor vettem a nagymamának egy a cikkben szereplővel szinte megegyező konfigot, csak celeron 3900-zal olyan 65k-ért úgy, hogy tápot ahhoz is találtam itthon. Az AMD mindenben köröket vert rá a kipróbáláskor.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Aprósólyom #95 üzenetére
Nézd meg GPU-Zvel, hogy mennyi videómemória foglalt lejátszás közben.
-
Aprósólyom
addikt
Köszi a tippet! Bár nálunk 75Hz-re van beállítva a monitor, de lehet kipróbálom 60-on is, hátha.
Időközben betettem a tartalék VGA-m, egy GT240-t: annak ellenére, hogy még mindig framedroppol a youtube (1440p, 60fps, VP9) statisztikai ablaka szerint, már nem látszódik micro stutter. Már ez is valami, sőt!
Gyanakszom, arra, hogy a rendszer memória lassú/kevés a shared RAM a VGA-nak, az ilyen nagy felbontású videóknál? Majd még tesztelgetem kicsit. -
KROK640
nagyúr
Igen, az a veszélyes ebben a kategóriában,hogy egy 5-6 ezres spórolás is nagyon de nagyon komoly teljesítmény csökkenést hozhat, és/vagy a későbbi eladhatóságra rakja rá a bélyegét.
van egy haverom, tavaly megkeresett, hogy 50-ért venne gépet, mit javasolnék? Miután lefutottuk a "kétszer ekkora keretet" köröket, hazament és elkezdett 25ért linkelgetni gépeket, hogy szerintem melyik legyen? Kérdeztem, hogy nem 50 a keret? Azt mondta h jajj hát látja olcsóbban is meglehet oldani. Lebeszéltem róla, de nem hallgatott rám.
Megvett egy gépet végül 30-ért, ami brand gép, spéci táppal, egy Q-s 4 magos régi Intel (Q6600 asszem), 2GB RAMmal, 160-as HDDvel. Eleddig 10 ezerért szerzett bele 8GB DDR2 RAMot, és 18 ezérért egy 1TB-os HDD-t. Már csak egy normális VGA kéne bele (HD8450 van benne) meg hát prociból sem ártana nagyobb, de a gép brandsága sok mindent akadályoz. Ha kinyiffan a tápja, dobhatja ki az egészet mert Gazdasági Totálkáros lesz a gépe. És végülis csak ráköltötte a gépre amit kellett. De ígyis egy technológiai zsákutcája van csak.
Ha akkor 50ből keres, akkor lett volna egy 2-3rd I3/I5-öse, már DDR3-ban 4-8GB val, 1TB HDD/120GB SSD, és most a VGA-n kívül semmin nem kéne fájjon a feje... Na jó, az ő igényeit nézve. (tisztában vagyok vele h ezek is kevesek, jelenleg épp egy I3 4330-at 16GB RAMmal cserélek 10400F-re) -
Nyilván ilyen is van bár azért nehezen illeszkedik bele a kérdező helyzetébe az akinek pl. egy RTX 3070 ketyeg a gépében. Ha engem kérdeznek akkor mindig megpróbálok ésszerű kompromisszumot kötni, és elmondom a kérdezőnek, hogy kb. mire lehet képes az általa említett összegből épített gép. Valljuk be, elég ritka az olyan eset miben a leendő vásárló azt mondja, oké akkor még várok fél évet és akkor veszek vasat.....Az már más kérdés, hogy logikus pl. összerakni egy APU-val a gépet és a dedikált vga-t későbbre hagyni ha nagyon nem passzolnak az igények a pénztárcával. Sajnos a VGA piac egy vicc most, ezért a "gamer" gép tényleg borzasztóan pazarló valami, manapság.
-
hunluki
senior tag
válasz
mefistofeles #89 üzenetére
Azért az ilyen emberek általában nem fikázásból írják, hanem mert ár/érték arányban sokkal jobb befektetést tud csinálni ha még gyűjtöget hozzá picit. Nem véletlenül kerül elő ilyenkor a használt témakör is, az adott pénzért sokkal jobb teljesítményt kap. Gondolok itt arra hogy 20% több pénzért 50-60% plusz teljesítmény pl.
Illetve ha veszel egy gépet amire komolyabb pénzösszeget szánsz akkor ha nem akarsz fél vagy egy év múlva anyázni hogy eddig tartott a pénzed akkor sokkal jobban jársz ha olyat vettél amit tudsz bővíteni (akár használt alkatrésszel), viszont ehhez kell a megfelelő alap.
Amúgy manapság játékra venni gépet kb indokolatlan pénzszórás, sokkal jobb befektetés akár egy előző (jelenlegi?) generációs konzol. Lehet hogy nem lesz egetverő a framerate/grafika, de aki jobb teljesítményt akar az ne lepődjön meg azon hogy többe fog kerülni.
Aki meg kompetitív játékokkal játszik kb egy alap APU-s gép 8 giga gyorsabb rammal elég manapság ami köré viszon nem nagy kihívás olcsón gépet építeni.
-
Na látod ezzel tökéletesen egyet értek!
Nálam az szokta kiverni a biztosítékot (sajnos rendszeresen előforduló jelenség) mikor egy PC-s fórumon egy kezdő leírja, hogy pl. 100K ja van a célra és szeretne gépet építeni erre a tufábbak, simán képen röhögik, a többiek meg elkezdik, hogy ha még hozzá teszel 20- 50-100 ezret akkor mit ki tudunk hozni belőle. Sokan nem fogják fel, hogy annyi a keret. Fél misiből egy hülye is tud használható gépet építeni.... -
totron
addikt
válasz
mefistofeles #86 üzenetére
Nem kell félreérteni, nem sütöttem rád a pénzszóró plecsnit. Azzal sincs baj, ha valaki virítja, mert épp arra van igénye és lehetősége, nem pálcatörésről van szó. Arról az ügyetlenségről van szó, amivel a páran itt folyamatosan mellé - alá vagy fölé - lő ennek a témának, mert nem érzik az árnyalatokat: mindig fikázva van egy kimaxolt vagy épp görcsösen minimumon tartott beszerzés, de mintha a hülyét játszanák: pont a kettő közt elterülő észérvek, anyagi szűkösség, ár/érték arány nem játszik vagy erősen alulprezentált a kommunikációjukban, pedig a felütés az ezek mentén kiadott pénzről és gépről szólna.
Olyan vásárlókról beszélek, akik 2ezer pluszminuszon is dilemmáznak, nem azért, mert hülyék, hanem mert az nekik tétel és beleszól a keretbe, az esetleges megérésbe. Egy konkrét jóajánlat boríthatja az egész elképzelést. Ez az a szint, amit itt valahogy nem divat érteni és ez engem határozottan zavar. Nem, erre nem az a megoldás, hogy akkor ne akarjon gépet és dögöljön meg és egyébként sem ért hozzá. Az a megoldás, hogy az említett lehetőségeket vagy lehetetlenségeket és az azért kikanyarintható gépet illesztjük a használhatósághoz, az elképzeléshez. Precízebb léptékekkel, nem pedig a gyűjtsél még hozzá vagy haggyadaztmerthülyeség példamondatok bevetésével vagy akár a levélnehezékes hasonlat. Igen, van sok bóvli, mind tudjuk. Gondolatmenetembe a használtpiacot is belevettem.
(#85) b0bcat, nem tetszik a cinizmusod, írtam, lásd fent. Ha nem akarod érteni, nem fogod érteni. Ha meg értesz, akkor király, csak ne beszélgessünk el egymás mellett, ha lehet.
Szerk2.: most látom, hogy te írtad a cikket, így kevésbé valószínű, hogy cinizmus lett volna, elnézést, ha így van.Szerk.: (#87) hunluki , szemléletünk teljesen egy, számból vettél ki minden karaktert.
-
hunluki
senior tag
A finomhangolás művészete a cingár pénztárcánál kezdődik.
Nem feltétlen. Én kimondottan szeretek finomhangolgatni és minimál vassal/fogyasztással megoldani dolgokat, mondjuk ez nálam inkább hobbi meg a maga módján "művészet" hogy a lehető legokosabban sikerüljön kihozni a dolgokat. Az meg egy kellemes adalék hogy cserébe olcsóbban jön így ki a lépés.Egyrészt kevesebb e-waste, másrészt meg ha még működik akkor miért ne fogjam be őket hasznos dolgokra. Nyilván faktor a fogyasztás is, hiába működne egy régi P4 winyókkal megtömve pl NAS-ként ha fogyasztásban 24/7 járással pörgetné a villanyórát feleslegesen.
Nem véletlenül vagyok rákattanva a rpi-kre is, van már plex szeró, nas, torrent szerver, raspotify hangszóró, google photos házi alternatíva, hamarosan épül egy kamerarendszer is, a jövőben pedig tervezem ezt az egészet egy powerbankról meg néhány pici napelemről meghajtani. Ennek az egész ötlete onnan indult amikor megnyúvadt néhány kertben lévő szolárlámpa amikből idővel napelemes töltő lett (innen a kis napelemek is). Most nézelődök valami kis motoros megoldáson ami a pici paneleket rpi-ről vezérelve geoadatok alapján a megfelelő irányba forgatja majd a maximális hatékonyságért.
Nyilván nem ezeknek a fogyasztása ami földhöz fog vágni, de a tanulás és az új dolgok megismerése a fő motiváció. Akárcsak a finomhangolásnál, mélyére mászni a dolgoknak, megérteni a működésüket és utána eljutni egy hatékony (akár saját kódos) megoldásra.
-
Ha figyelmesen olvastál akkor egyáltalán nem a "van zseton" kategóriáról beszéltem. Nyilván felhasználás függvénye is a célhardver de én úgy 70-80 ezresből építettem a fiaimnak játékokra is alkalmas halk, megbízható gépeket. Ha ez neked a pénzszóró krőzus kategória akkor legyen....
"A finomhangolás művészete a cingár pénztárcánál kezdődik. A cikk is erről próbál szólni."
Szerintem pont nem erről szól. Mi a finomhangolás abban, hogy a lehető legolcsóbb dolgokat összedobálod?? -
totron
addikt
válasz
mefistofeles #82 üzenetére
Ha van zseton, semmit nem kell annyira komolyan venni. A finomhangolás művészete a cingár pénztárcánál kezdődik. A cikk is erről próbál szólni. Észszerűségi faktorok és határok persze vannak jó esetben. Sem te, sem a cikk nem él az arany középút lehetőségével.
-
b0bcat
addikt
válasz
mefistofeles #82 üzenetére
"Ennyiből össze lehet rakni egy új "valamit" de igazából csak egy garanciális papírnehezéket kapunk."
Én pontosan ugyanerre a következtetésre jutottam a cikkben.
-
Kísértenek kísérlet ez a cikk, bár sok értelmét nem látom, maximum totálisan elméleti síkon. Aki nem ért hozzá és egy full alap gép kell neki az megveszi egyben, (úgy tuti drágább lesz) mert nem tudja összerakni. Aki össze tudja rakni az meg rá sem néz erre. Mindig költséghatékony gépeket építettem a srácaimnak és magamnak. A cikkben összerakott -teoretikus- gép win 10 mellett még irodai feladatokra is kínkeserves lenne szerintem, én kb. a duplájából (monitor és cullangok nélkül értendő) olyan gépet faragtam s rácoknak, hogy lazán nyomatják a csgo-t a fortnite-ot a fifát meg mittomén mit. Nyilván az esetemben használt alkatrészekről beszélünk.
Szóval nem kell ezt olyan komolyan venni, Ennyiből össze lehet rakni egy új "valamit" de igazából csak egy garanciális papírnehezéket kapunk. -
Precorus
tag
8gb, xfx tripla X
Huh, annál olcsóbban nem is nagyon mentek ha jól rémlik, grat
Eddig a legjobban mondjuk egy 3 évvel ez előtti vásárral jártam 4gb 470, valami hush coint bányásztam, a kártyát eladtam bányászláz tetején +20k-ért, a coinokért meg valami 80 rugón váltottam be -
Egon
nagyúr
Érdekes kísérlet.
Anno 5-6 évvel ezelőtt összeraktam a gyereknek egy minimál játékgépet. Volt talonban egy 120 gigás ssd-m, meg egy ősrégi 19 colos lcd monitorom, ezek adták az alapot. Vettem egy olcsó Asrock alaplapot (pontos típust nem tudom), egy Pentium G3220 procival, 4 GB-os RAM-modullal, egy Thermaltake Münich 430 W-os táppal és leértékelt Bitfenix házzal (még DVD írót is tettem bele). Kapott használtan egy GTX 560 vga-t. Billentyűzet, egér akadt itthon (nem is rossz, régi felső kategóriás Logitech wireless eszközök). Mindez került kb. 55-60K-ba anno.
Aztán persze hamar kevés lett, így elkezdtem sutyiban bővíteni. Előbb kapott még 4 giga RAM-ot, majd a procit kicseréltem egy használt i5-4460-ra. Aztán tönkrement az egér, így kapott egy új Logitech példányt. A gyerek a zsebpénzéből rászánt 50K-t a vga cserére, így vettem neki (szerencsére még pont időben, lassan fél éve ) 53K-ért egy GTX 1650 Super-t az apróról (pár napos, 3 év bolti garis Gigabyte kártyát). A Jézuska hozott neki egy 24 colos, fullhd VA paneles Asus monitort, meg a CK-550-es billencset, így már csak a háttértár volt gáz (anno azt is lecseréltem egy 240 gigás SSD-re még korábban, de már az is kevés volt).
Eladtam a régi vga-t, meg a régi ssd-t, meg volt egy olcsón beszerzett (cégnél selejtezés volt) Intel NUC-om, amit szintén eladtam; ebből sikerült venni egy 1 TB-os ssd-t.
Ez már így persze alulról súrolja a 200K-t (ami rá lett költve az eredeti gépre), de mégis költséghatékonynak mondható bővítésnek bizonyult, és mivel nem a leginkább gépigényes játékokkal tolja, bízom benne, hogy a suli végéig kibírja ez a konfig (max. még egy vga cserét megejtünk esetleg addig). -
b0bcat
addikt
Amúgy az nagyon durva, hogy jelenleg többe kerül használtan egy Ryzen 3 1200 proci, mint amennyibe újonnan került (20-24 ezer itt a HardverAprón)...
-
b0bcat
addikt
Akkor bátran igazítsd ki!
Azt nem sikerült szabatosan megfogalmaznom a jelek szerint, hogy egy olcsó tápegység nem tudja stabilan leadni a legnagyobb névleges teljesítményét, szemben egy jó minőségű tápegységgel. Így - tudomásom szerint - előfordulhat, hogy egy minőségi 300 wattos táp meg tud hajtani egy olyan rendszert stabilan, amit egy olcsó, bár névlegesen 400 wattos nem.
-
apatyas
Korrektor
válasz
Krugszvele #27 üzenetére
Az idézett rész meglehetősen nagy sületlenség. Ha már szakmai oldal vagyunk, én nem hagynám benne. Kiigazítom.
-
aujjobba
addikt
válasz
Aprósólyom #37 üzenetére
-
Armagedown
őstag
Jó alap konfig lenne ez, csak hát a táp hamar tönkre fogja tenni az egészet, nekem is volt gagyi tápom.
A perifériák is hamar a kukában fogják végezni.
A csakazújkell mániások nem járnának jól vele. -
Szakbarbár
aktív tag
Mi Dell gépeket használunk a cégnél, alapjában elégedett vagyok velük, 5 év alatt a 150 gépből 1-ben volt alaplaphiba, 2 tápegység ment tönkre. 6-8 éves gépek voltak (Optiplex 390-3010-es sorozat).
A Brand gépeknél még probléma lehet, hogy a tápegységnek korlátozott számú csatlakozója van, pl nincs 6 tűs PCI-express táp, illetve HDD-ből is csak 2-3 van. Ami még egyéb probléma szokott lenni, hogy finnyásak a memóriára, nem minden fajtát fogadnak.
Ettől függetlenül ha most cserélnék gépet ilyet vennék vagy egy mediabox-ot. A mostani gépemet 2010-ben raktam össze, most már csak Youtube/Netflix-re használjuk, illetve a családi videók tárolására. -
KROK640
nagyúr
válasz
Aprósólyom #55 üzenetére
Haverom hasonló áron vett egy ilyet (irodai workstation volt) :
ASUS P6T
Intel Core I7 975 Extreme (4×3,33GHZ (HT))
8GB DDR3
120GB SSD
1TB HDD
GeForce 750Ti 2GB
DVD író
400W Chieftec tápEz azért hiába 1st gen I7, de extreme, mégis 8GB A RAM nem 4, és van dedikált VGA is, meg 1TB HDD.
A procinál meg ugye a 3200MHZ 2C/2T 2MB cache VS 3330MHZ 4C/8T 8MB cache. Ok, hogy csak DDR3-as de szerintem ígyis jóval gyorsabb.
Ilyen belépő szintet nem éri meg újonnan venni.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Hieronymus #4 üzenetére
Teljesen jogos. A legtöbb brand PC egyébként bonyolult házzal összeintegrált passzív vagy aktív hűtőrendszert is tartalmaz, és erősen lebutított Bios miatt a CPU tuning vagy csere eleve nem is lehetséges.
Sok ilyen lap nem vagy korlátozva támogatja a dedikált VGA-t. De találkoztam olyan géppel is, ami egyszerűen nem ismerte már az 1TB-os HDD-t sem, és eléggé kellemetlen volt mikor a 320-as kicsinek bizonyuló HDD-t, csak egy 500-asra lehetett cserélni, miután megvolt a fölösleges kör és a csalódás az 1TB-ossal.
Sokan látják ebben az olcsó gamer gépet "jajj veszek bele kis ramot, jobb procit meg VGA-t" csak épp az alaplap szól közbe, meg a táp. Mert sokszor a táp sem szabványos, rengeteg L alakú tápot láttam, ami minden csak nem szabványos, és egy rendes tápot esélytelen befaragni a helyére, már ha a működés is cél.
-
b0bcat
addikt
Pontosan ugyanezeket írtam le a cikkben.
Megnéztem, mennyibe kerül(t akkor) minden részegységből a legolcsóbb, de én is arra jutottam, hogy bizonyos tételeken nem szabad spórolni.
(Azt is írtam, hogy csalóka postázás nélkül számolni a különböző helyről származó alkatrészeket.)
-
KROK640
nagyúr
8GB RAM alatt már nem lenne szabad gépet építeni (nyilván más a retro), valamint a 120-as SSD is igencsak kicsi, érdemes mellé 1TB-os HDD-t választani.
Ezek olyan tételek amik kicsit viszik fel az árat, viszont hatalmas gyorsulást/kényelmet hoznak -
KROK640
nagyúr
"A legnagyobb itthoni összehasonlító oldal aktuális árait vettem alapul, és minden részegységből a létező legolcsóbb kapható darabot vettem figyelembe."
Ez az, ami torzítja ám a képet rendesen.
Mert egy gép 6-8 tételből is állhat, előfordulhat, hogy 2-3-4 üzletből kell a legolcsóbb dolgokat megrendelni és a futár meg megnöveli az árat és egy szállítási költség helyett 3-4× kell kifizetni ami egy ilyen költséghatékony projectnél szemmel látható összeg lesz.Egyébként nekem is volt olyan aki azért akarta a 3 tételes (alaplap + proci + RAM) eladó árumat lealkudni, merthogy felkutatott olcsóbbakat. Mondtam neki, hogy adja csak hozzá, hogy mindegyik elem máshonnan jön és így postával már drágább mint amennyiért én adom neki itt egybe, posta ktg nélkül.
-
hunluki
senior tag
Hát azért so-so. C2D-t már elég könnyen meg lehet fektetni, alap böngészésre türelmes userrel belefér, de egy koraid i3/i5 megeszi vacsira és minimális az árbeli difi. Na meg kérdés hogy melyik szériás C2D, ott is volt azért pár generáció és nagyon nem mindegy melyikről beszélgetünk. Kb mint a p4, ott is volt ddr1 memóriás 1,3Ghz-től kezdve ddr2 3,8Ghz-ig bezárólag.
YT még megoldható egy dedikált passzív videókarival is, lényeg hogy ne a procit egye.
-
BluEyes
őstag
válasz
Aprósólyom #55 üzenetére
Hali, csak egy tipp:
Szintén 1155-ös gép, hasonló frame drop nálam is befigyelt, ám az oka roppant egyszerú volt. A W10 a képfrissítést valamiért 60 helyett 59,9 Hz-re állította be automatikusan, így a 60fps videokban időnként el kellett dobnia egy képkockát. Átállítva a frissítést 60-ra szinkronba kerültek, nem dobált többet. Lehet nálad is ilyesmi gond van. -
perempe
veterán
válasz
Fr@nkieWilde #19 üzenetére
+1
Kb. 2010-től a belépő szint is jó már, ha csak 1080p-s YouTube és böngészés a fő prioritás. Processzorban a Core2 Duo volt a nagy ugrás, amik még mindig használhatóak.
Nyáron 2.8GHZ-es P4-et használtam egy ideig, azzal szaggattak a AVC videók.
-
b0bcat
addikt
válasz
Mr.Csizmás #56 üzenetére
Éppen csak kapni nem lehet sehol.
Azért lett Celeron a proci, mert a cikk írásának pillanatában az volt a legolcsóbb kapható processzor.
-
Mr.Csizmás
titán
gondolatkísérlet, amire pénzt égetnek el.
egy 3000G-vel 20k-ért sokkal jobban járt volna mint az e-hulladék cerkával, 2c/4t, és van apu is, ráadásul oc-zható 4 ghz-ig.
-
Aprósólyom
addikt
Ha nulláról építkezünk és 1 említett kb i5-3470 teljesítmény nagyjából cél, akkor a brand használt gépek jó alternatívák. Én mindig építek, de legutóbb a családi, közös gépet is erre cseréltem ki. (számolj bele mindent egy gépbe, a ház, tápegységgel, windows, stb..) mindennel együtt.
Én legutóbb 28K-t fizettem házhoz szállítással egy komplett Dell 7010-ért (i3-3240, 4GB RAM, 500GB HDD, ház, minőségi tápegység, érvényes windows kulcs matrica.) +7k-ért cseréltem i5-re, +7k-ért ment bele 120GB SSD. 42K a vége.
(Ha az utólagos 2 bővítést ugyan attól az eladótól kérem, akitől a gépet vettem, akkor kb. 50k lett volna.)A cikk pedig durván 90K-ról szól, ha a módosításokat vesszük alapul. A kettő minőségi szintje nagyjából hasonló lehet.
42K-nál már alig lehet olcsóbban kihozni egy hasonló gépet. (igaz ez 42K már több mint fél éves, ezért valószínű módosult kicsit)
Ha egyenként vagy félgép mellé vadászol alkatrészeket, akkor még mindig ott van a macera a beszerzéssel (utalás/postázás vagy személyes átadás-átvétel) és legvégül össze kell építeni, majd jöhet a várakozás, hogy minden alkatrész hibátlan-e, amit addig vettél...
Én úgy látom, hogy jóformán túlkínálat van ezekből a brand gépekből a használt piacon, ezért még a kereskedő hasznával is megéri megvenni őket. -
totron
addikt
válasz
Aprósólyom #13 üzenetére
Az érvrendszered jó a végén, csak az nem tiszta, hogy jön a sorba a brand gép. Nem kell természetesen a legalját célozni, de a brand mindig drágább lesz - és jellemzően gyengébb is - te meg még kereskedői számlát-garanciát is hozzáveszel, ez egyértelműen nem az árérzékeny kategória. Már ha szeretnél is némi teljesítményt kapni a pénzedért. Megint citált érvnek érzem a brand gépek mellett. Az egy jobb érv lenne, hogy szép a tudatnak, szép a szemnek egy márkanév, egy előre elkészítettség, egy koncepció. Ez is egy érv, nem kell ezt takargatni mindig vagy nyösztetve átforgatni egy nyakatekert (ön)igazolásba.
-
Aprósólyom
addikt
Azzal legyünk tisztában, hogy önmagában a számla nem legitimizálja a terméket/szolgáltatást. Gondolja pénzmosásra, adócsaló számlagyárosokra....
Felteszem ezért is úgy figyelmeztethet windows, hogy "ön szoftverhamisítás áldozata".
A számla arra elég, hogy a te felelősséged/büntethetőséged nagyjából le legyen védve. (nem loptad, csak átvertek, kihasználták a jóhiszeműséged, stb...)1-2-3 évig jó lehet, míg le nem tiltják. Végül is, ha 2-3-4 kell venni 6-10 év alatt, még mindig olcsóbban jössz ki.
-
PuMbA
titán
válasz
Aprósólyom #49 üzenetére
Persze. Ha bejelentkeztél a Google fiókodba, akkor YouTube-on bemész a Beállításokba és ott bekapcsolod, hogy AV1 használata minden esetben.
-
Aprósólyom
addikt
Nekem minden felbontáson VP9 + nem 60fps. 60fps nagyon nagyot dob a terhelésen. És meglehetősen sok videó 60fps-en készül már, főleg, ami városi bemutató, drón videó, utazós vlog stb...)
AV1-t valami fejlesztői/béta opcióban lehet aktiválni? (Anno a VP9-cel volt így...)
Új opciók kipróbálása alatt nem találok ilyen lehetőséget.Korábban egy i3-3240 proci volt a már tárgyalt gépünkben egy GT240 512MB társaságában. Azzal a felállással sokkal több frame drop volt. Innen jött nekem az a tapasztalatom, hogy erőforrásigényes. Meg, hogy egy h.264 hasonló minőségű videókat nevetve lejátszanak ezek a procik off-line.
Az én gépemben egy i5-10400f-van, ami szintén 16-26%(~20%jellemző) között terhel pusztán CPU-ból, miközben ebben azért van kakaó. (Szintén 1440p, 60fps, VP9). Innen jöttek az én konklúzióim. Lehet elhamarkodott volt Ebből a 3-4 prociból kiindulni. (4-ik proci tapasztalatom egy i3-8350K volt.) -
"Ez most komoly kérdés?"
Ez most komoly kérdés?A mennyiségi licencnek az az egyik tulajdonsága, hogy nagy mennyiségben használják. Ugyan azt a kulcsot.
Pontosabban ma már nem kulcsot, azonosítási rendszert.
Az összes nagy OEM gyártó előtelepített gépén mennyiségi licenc van.
Korábban adtak hozzá ragasztott matricát is, de ma már azt sem kell.
Elegendő egy Windows logó.A korábbi volumen licenc hozzászólásban van logikai bukfenc vagy hiányos az információ.
1 gépre nem igazán lehet mennyiségi licencet vásárolni. Inkább OEM lesz az. -
PuMbA
titán
válasz
Aprósólyom #39 üzenetére
Na, akkor az a régi i5 is simán vinné az 1440p 60fps VP9-et, ha nem lenne valamiféle megjelenítési gondja a VGA-nak. Mondom, hogy semmiféle komoly proci nem kell VP9 alá....
[link] 24fps AV1 4K-ig
-
Aprósólyom
addikt
Újra megnéztem az i5-3470 gépet. 50% körül (kb. 40-60% között) ugrál a proci terhelés 1440p 60fps VP9-nél.
Ennek ellenére, kb 13000 frame-re, kb. 105 frame drop jelentkezett (0,8% Kicsit soknak tűnik...). Annak ellenére is, hogy frissítettem minden drivert is. Azután sincs változás. Itt valami szoftveres vagy hardveres gubanc lesz...."Arra nincs hardver dekód támogatása a G4560-nak és így vitte 60% CPU-val."
Az AV1-t vitte 60%-on??? Milyen felbontású, fps videót? Hol tesztelted? Azt gondolnám, hogy jóval erőforrásigényesebb lenne a next gen AV1. -
hunluki
senior tag
Offba írom és abszolút nem térítési szándékkal, szóval akit nem érdekel az pls skip, ha viszont érdekelnek a részletek szívesen válaszolok privátra is akár.
Röviden: Q4OS. Zseniálisan jó őskori leletek ébresztésére. Van belőle 32/64 bites verzió is, trinity környezet (a kde3 frissen tartott forkja, imádom), de van belőle (debian mércével) friss KDE is. Friss élesztés egy celeron m (32 bites) procis laptop 2 giga rammal, 80 gigás hdd-vel és isten se tudja miféle integrált szutyok intel videólassítóval.
Unokatesómnak lett belőle "jobb mint a semmi" gép, firefox ublock originnel egészen vállalható, yt-ról linkeket másolva VLC 360p-t röccenés nélkül viszi. Házi feladatnak kapott egy freeoffice-t libre mellé, illetve gimpet meg audacity-t, na meg természetesen a mindenre is feltehető openttd-t.
Azóta azon néz filmeket és hallgat zenét meg bújja a wikipédiát és csinálja az office-ra adott háziját.
Régen ilyen de-facto régi gépekre való linux a lubuntu volt, na Q4OS-hez képest a lubuntu egy betépett lajhár és egy úthenger szerelemgyermeke. Ha érdekel az ilyesmi akkor próbáld ki.
Off vége, ha több érdekel akkor privátban segítőkész vagyok
-
Aprósólyom
addikt
Határ esetként, a cikkben szereplő 2C/2T Celeronra értettem, ha se az UHD610, se egy dGPU hardveresen nem végzi el a feladatot.
A cikkben szereplő G4930 CPU terhelése, elméleti alapokon arányosítva a te Pentium Procidhoz képest kb. 85% körül lenne nyers proci erőből. (Ha mellé tennének egy GT710-t, akkor bukjuk a VP9 hardver encodingot. Innen jött a spekulációm.)
Arra pedig szerintem nem érdemes az ilyenek ajánlóknál apellálni, hogy hogy egy részét újonnan a másik részét használtan szerzi be valaki, mert az ilyen típusú vásárlók nem fognak szerelni. Vagy vesznek egy kész gépet vagy összeszereltetik a hozzáértő szomszéddal, aki viszont már nem biztos, hogy szívességből vadászik majd 1-1 hardverre az aprón.Ugyan le kellene tesztelni, de a 85% körüli terheltség, már az a szint, hogy 1-1 pillanatnyi háttérfolyamat megakaszthat egy videót streamet. Ha nem "most", akkor 1-2 frissítés múlva.
Ezért is volt az a konklúzióm, hogy érdemesebb lehet egy régebbi, de erősebb proci vagy olyan iGPU/dGPU-t alkalmazni a leggyengébb proci mellé, ami hardveresen viszi a VP9-t.
-
PuMbA
titán
Jaa, boooocs. Előrébb járok. AV1-re gondoltam végig, ami már ugye a VP9 után fog jönni és kezd terjedi a YouTube-on. Arra nincs hardver dekód támogatása a G4560-nak és így vitte 60% CPU-val.
Aprósólyom: Bocs, benéztem. G4560-ban van VP9 hardver dekód. Én AV1-ről beszéltem végig, mert azt tesztelgettem kicsit mielőtt túladtam volna a procin. Azt vitte tökéletesen hardver dekód nélkül, pedig még gépigényesebb, mint a VP9.
-
PuMbA
titán
válasz
Aprósólyom #32 üzenetére
Értelek, de szerintem nem határeset. 1,5 évig YouTube-oztam Chrome-mal G4560-on fix 1440p videókat nézve és egyik se akadt vagy droppolt akár egyszer sem. Kijelenthetjük, hogy ha egy ilyen olcsó proci tökéletesen viszi, akkor a hardver dekód annyira nem fontos.
-
Aprósólyom
addikt
Ja-ja! Így is annyi hulladékot dob le a nyugat fejlődő országokban, hogy az már szégyen. Bezzeg a fejlett társadalom nem akar foglalkozni az újrahasznosítással, mert drága?! Akkor minek gyártunk még újabbat? Azért gyártunk újabb és újabbat, új hulladéknak, csak hogy nőjön a GDP...
A technika fejlődése magával hozza az ember hülyülését más területen: talán józanságnak lehetne nevezni?Na, itt megy a hülyülés....
-
Aprósólyom
addikt
Nem, nem éri el a 100% cpu használatot, mégis van frame drop. Feltételezem egyéb arhitektúrális okok miatt. Majd lecsekkolom újra. Minden esetre viselhető, mert a stream nagy részében szép, folyamatos. Ha nem fókuszálok rá, akkor nem nagyon lehet észre venni, annyira kevés.
i5-3470 is 10k használtan, ami önmagában nem nagy szám. Inkább azért érdekes, mert ilyen proci köré nagyon olcsón lehet teljes brand PC venni, számlával, windows-sal: kb 40-50k
A G4560 a HT miatt, kb 50%-kal nagyobb teljesítményű lehet a cikkben említett 2C/2T Celeronhoz képest. Ha így arányosítunk, akkor határ eset egy ilyen Celeronra bízni a youtube lejátszását. Kell nagyon a hardver dekód megléte.
-
b0bcat
addikt
válasz
Fr@nkieWilde #30 üzenetére
Érdekes vetülete ennek a kérdéskörnek a környezetvédelem, és teljesen igazad van: minek drágán újat venni, amíg egy jó darabig a régiek is ki tudják szolgálni az igényeket?
-
Fr@nkieWilde
senior tag
Bocsi, én csak a számokig jutottam el az olvasásban.
Évente 1-2 ilyen cikk meg szokott jelenni, azért nem is mentem tovább.
Horror árak vannak manapság, és minden téren, konzolok is brutál drágák, de tényleg minden.
TV paprika 1700 forint... vicc... Najó, abból nem veszek használtat, de ha van 70k-m gépre a nyakam rá, hogy nem veszek új cumót.
Én már idejét sem tudom mikor vettem utoljára új holmit és úgy vélem ezzel nem csupán a pénztárcám óvom, hanem a környezetem is. A mostani 1155 gép egy 775-ös konfigot váltott.
Probléma nélkül üzemelt az is, de brutál jó áron tudtam kiszállni belőle és sajnos már ott bőven érezhető a szoftver-hardver összeférhetetlenség. Már 1155-ön is, de ez azért klasszisokkal jobb. -
b0bcat
addikt
Kapcsolódó cikk.
-
Csupingo
veterán
válasz
Krugszvele #27 üzenetére
Gondolom fordítva értendő. Ha egy gagyira 400W van ráírva, akkor gyakran előfordulhat, hogy már 260-280W környékén vért izzad és kikapcsol. Jobb esetben nem visz magával semmit.
-
Krugszvele
senior tag
Az újabb intel CPU-k már tudják a hardveres VP9-et, pont ezért vásároltam én is Pentium G6400-at a napokban. Csúcsszuper processzor, ugyanazt tudja, mint a 10 éves i5-2500, csak mellette hardveresen VP9 kódol.
"Tudni kell, hogy egy márkásabb 300 wattos táp kb. akkora teljesítményt képes leadni, mint egy olcsó 400-450 wattos tápegység" - ez mi az ördög akart lenni a cikkben?
-
-
PuMbA
titán
válasz
Aprósólyom #21 üzenetére
Egy 2 magos 4 szálas G4560-nal nekem simán ment az 1440p 60fps VP9 60% körüli CPU használattal YouTube-on. Használtan 10k-ért megkapod, szóval manapság már pofon egyszerű ilyen procit szerezni. Architektúrája miatt jóval gyorsabb egy régi i5-3470-hez képest.
-
b0bcat
addikt
válasz
Fr@nkieWilde #19 üzenetére
Teljesen egyetértek!
FSP-nél rosszabb tápot saját gépbe sosem tennék.
És olvashattad a konklúzióban, hogy én sem látom értelmét ennyi pénzért összerakni egy "alap" gépet, amikor sokkal olcsóbban is lehet használtan.
-
Aprósólyom
addikt
Jóformán tömegeknek nem kell erős PC. Kvázi az én véleményem szerint a youtube lejátszás válik a legnagyobb kihívássá egy PC számára. Mondom ezt azért, mert egy standard 1080p megjelenítő esetén is simán megéri 1440p videót lejátszani, mert jelentősen csökken a csúnya blokkosodás és jóval több részlet jelenik meg a videóban.
1440p esetén pedig már minden esetben VP9 kodeket használ a youtube.
1440p esetén pedig ma már tök könnyen belefutunk abba, hogy 60fps. Mindezt VP9-ben kódolva... Kell CPU power rendesen, ha nincsen hardveres GPU dekódolás.
Tapasztalatból mondom, hogy egy i5-3470 CPU-nál már lesz pár darab vagy egy tucat szemmel is látható frame drop kb. 2000 lejátszott képkockánként.
Az i5-3470 meg közel 2X erősebb (reálisan kb. 1,5-1,8x), mint egy ma, boltból elérhető 2c/2t Celeron. -
válasz
Aprósólyom #18 üzenetére
Szerintem az általad felsorolt vga-k ára kiteszi egy minimál konfig árát ,úgyhogy ezeket összevetni egy filléres cuccal kicsit meredek.
Mezei user max fhd ,vagy hd-n néz filmeket ,hidd el nekem az az etalon ,hogy youtube/online filmek akadozás nélkül menjenek.
Aki ilyenre ruház be az sem házimozít sem 4k-s moniort nem fog erre akasztani. -
Fr@nkieWilde
senior tag
Azt a tápod veszed ki gyorsan! Ha csak nem akarod, hogy a sprórolás egy otthon árába kerüljön.
Miért kell új gépet venni???
Egy korrekt gépet lehet ennyi pénzből venni használtan, egy kis idő ráfordítással.Ezt a gépet kevesebb, mint 1 hónap alatt raktam össze:
Fujitsu MT ház
Fujitsu 1155 lap
Fujitsu táp
I3 2120
2x4Gb DDR3
GTX750 Ti OC 2Gb
32Gb SSD
ODD
venti
kártyaolvasóEz nekem 25 ezer forintomba fájt. Van itthon egy másik 1155-ös gép, abban lévő i5 2400-at kicseréltem az i3 2120-ra, plusz volt itthon még egy 2 terrás HDD, + 2x2Gb RAM, azokat is beletettem.
A gép meglévő tévémre van kötve, billentyűzet és egér is volt régebbről.
Ezt persze nem számolom most hozzá, de ha így nézzük kis szerencsével/idővel/garancia nélkül 25k-ból egy korrekt, halk, keveset fogyasztó gépet tettem össze.
Totál felesleges új gépet venni. -
Aprósólyom
addikt
Rákereshetsz. Én is meglepődtem, mert pár éve még ez egy erős szegmense volt az AMD-nek.
Másrészről ha lennének is ezek az AMD procik, a ZEN1 CPU magok elbújhatnak szégyenükben az Intel 9th/10th core magok mellett. Közben kérdés, hogy a Vega 3 iGPU támogatja-e a VP9 hardver dekódot, mert hivatalosan igen, de régebben folyamatosan lehetett olvasni a neten olyanokat, hogy kivették ezt a funkciót a driverből.
És szinte biztosra is veszem, hogy nem teljes ez a funkció, mert most jelenleg RX580 kártyám van, és összehasonlítva a CPU és hardveresen támogatott lejátszás közti CPU terhelés különbségét egy 4k 60fps videó esetében, csupán kb. 20% a különbség.
Hardveres gyorsítással 20-40% (átlag 30% körül) között ugrál a CPU, szimplán CPU erőből, pedig 40-60% (átlag 50% körül) között. Ezt nem nevezném egyértelmű, 100% támogatásnak. Amíg GTX1060 kártyám volt, emlékeim szerint 10% körül volt a CPU terheltség hasonló szituációban, mert ott hiba nélkül támogatva van a VP9 hardveres dekódolás.Véleményem szerint túlságosan sokszor megfeledkeznek erről a kérdésről a tesztelők, miközben a legtöbb youtube videó, és kifejezetten a nézettebb, illetve minden ami legalább 1440p, már VP9 kodeket használ, ami igencsak erőforrás igényes.
És közben már nyakunkon a AV1.
Nem is véletlen, ezt az új kodeket már támogatni fogja a következő Rocket Lake platformba integrált intel UHD.
AMD hivatalosan csak 2200G-től felfelé integrált Vegában, dGPU vonalon pedig csak az rx5*** sorozattól felfelé támogatja a VP9 hardver dekódolást.
AV1 supportja pedig csak az RX6000 sorozattól van. Vajon mikor kerül majd ez a support AMD APU-ba? -
b0bcat
addikt
válasz
Aprósólyom #13 üzenetére
Köszönöm a fontos kiegészítéseket!
Nem titkolom, hogy egyáltalán nem értek az Intel vonalhoz.
Az alapötlet a cikkhez is pont onnan jött, hogy miért nem kapni Ryzen alatt semmit AMD vonalon. (Látom, közben a Celeronok is kezdenek eltűnni...
)
Pedig biztos vagyok benne, hogy lenne piaca az olcsóbb (tizen-huszonezres) prociknak, ahogyan eddig is volt. Egyszerűen nem kell mindenkinek brutális teljesítmény. Egy SSD-vel egy kb. 10 éves kétmagos procis gép is tökéletesen elég az "alap" dolgokra a mai napig, akkor meg miért lenne szüksége mindenkinek erőműre?
-
Intel alapokon szerintem nem érdemes olcsó otthoni új gépet építeni.
Minden valamirevaló 4 magos cpu ,az nem olcsó.
Nem azt mondom irodában elmegy de otthon azért pici gémerkedés/videozás minden megy... ott meg elvérzik win10-alatt a cerka...
Nem azt vitatom melyik a jobb ,de filléres kategóriában az amd jobb a gpu miatt szerintem.
Ha meg feljebb megyünk árban akkor rögtön úgy is alaplap/cpu csere van.... -
dugo_
veterán
válasz
Aprósólyom #13 üzenetére
Viszont meglepő, de ilyen szintű konfigurációra tényleg nincsen válasza az AMD-nek.
200GE, 220GE? Teljesen korrekt választás volt eddig, nem tudom, hogy végleg kifutott-e tavaly decemberben.
-
Aprósólyom
addikt
Nem rossz gondolat kísérletnek szerintem.
Viszont meglepő, hogy mire megjelent az írásod, már jóformán nem kapni olcsó és 1151 foglaltba való procit újonnan, boltból.
Kvázi lehet újraírni a cikket.Egyébként korrekciós javaslatot tennék, ami miatt igencsak megráncoltam a szemöldököm....
350FSP tápnál nem kell nagyobb ilyen típusú, olcsón megúszós géphez: Van rajta 6PIN PCIe tápcsati is. Ami simán elég, akár egy alsó-közép/közép gamer géphez (~65W TDP CPU + ~120W TDP GPU setup), ha nem fogják egyszerre stressz tesztelni a CPU-t és a GPU-t 0-24-ben.
(Ez az FSP 12V ágon maximum 264W-on terhelhető. A max. teljesítmény kb 85%-val számolva nyugodtan használhatod játékra órákon keresztül. Tehát kb. 225W-ig jó vagy és nyugodt lehetsz.)
Aki ennél nagyobb VGA-t akar később, az nem ilyen gépbe fog bővíteni, mert lavinaként lehetne göngyölíteni tovább, hogy mit cseréljen még ki 1-2 szinttel való szintlépéshez. És könnyen eljutna oda, hogy mindent is az utolsó csavarig, szó szerint.A GT710 egyáltalán nem javasolt, ha már egy modern Intel proci iGPU (UHD6**) alternatívájáról beszélünk.
A GT710 csak HDMI-n tud nagyobb felbontás 2560*1600-hoz képest és ennek a maximum is csak 4k@30Hz (!!!). Szemben az intel UHD 6** sorozattal, ami DP porton képes 4k@60Hz-re.
PLUSZ GT710 csak (!!!) h.264 hardveres videó dekódolásra képes, míg az Intel UHD már a VP9-cel is boldogul.
Ha már youtube is, ez igencsak kardinális kérdés, mert a 2 magos celeron nem biztos, hogy megbirkózik önerejéből mondjuk egy 1440p@60fps vagy nagyobb VP9 videóval, ha mellé tennél egy GT710-et. Az UHD 6** pedig kisujjból lejátssza majd neked az összes ilyen videót, mert támogatja a hardveres dekódolását.
3D teljesítmény miatt is felesleges a GT 710: forrás
Az UHD6** után az első, eggyel fentebbi lépcsőfok, boltból az a GT1030.Amiről viszont már nem te tehetsz, de aktualitását veszti az írás a jelenlegi formában, mert már nem listázzák a boltok a G4930-at, de semmilyen 1151 foglalatba való olcsó, iGPU intel procit sem..
Így, egyből kb. 6-10000 forinttal drágábban lehet gépet összetenni a drágább lga1200 alaplapok miatt.
Viszont meglepő, de ilyen szintű konfigurációra tényleg nincsen válasza az AMD-nek. A két magos intel proci elég irodai alkalmazásokhoz és az intel UHD iGPU-ban is elég kraft és feature van, ami alkalmassá teszi a mindennapi használatra.Ui.: ha már ennyire árérzékeny a gépvásárlás valakinek, akkor érdemesebb szerintem refurbished, cégektől leszerelt gépet vásárolni, mert:
A legolcsóbb gépet nem lesz értelme jelentősen bővíteni. Ha komolyabb bővítés opció a későbbiekben, akkor már az alap gépre is jelentősebb többet érdemes költeni. Kvázi, ha most a legolcsóbban akarunk gépet venni, akkor egy későbbi, komoly bővítéshez érdemes lecserélni az egész gépet. Ergo: olcsóbban járunk egy brand géppel. Ezt meg lehet venni kereskedőtől számlával, garival és kompletten, windows kulccsal.
Fele ennyiből kapni i5- gépet, ami elboldogul a 1440p youtube videókkal is akár, önerejéből. És ha van erre ereje, akkor minden mással is el fog boldogulni, ami elvárható ezért a pénzért. -
korcsi
veterán
Mostanában magamnak és a rokonságban raktam össze 3db gépet. intel e5500-at illetve egy amd a4 6300-as apu-s gépet kellet cserélni, általános felhasználásra (böngészde, facebook youtube stb.)
1151 v1,v2 volt a kiszemelt és most olcsón beszerezhető alaplap típus 10-11eFt/db, pentium g4560 minimum mert 2/4 mag/szál, 10eFt/db 2x4GB ram 8-9eFt/szett. SSD mondjuk volt de 6-7 körül már lehet venni 120GB-ost. ház volt tápokat régebben cseréltem már minőségi 300W-osra (FSP/Be quit/seasonic).Apróról így 50ből simán lehet építeni egy ilyen célokra már használható gépet, amit most még észrevettem, hogy az olcsóbb processzorok celeron g39xx pentium g4xxx pillanatok alatt elkelnek. Ez is bányába kell?
-
GreatL
őstag
Vicc kategória a kétezer forintos Windows is... tényleg nem ér sokkal többet, de ennyi erővel valami okosságot is fel lehet tenni, az meg 0 Ft. A kétezer forintos kulcs értéke is 0 kb.
-
Tamás88
őstag
Illetve az operációs rendszerből is lehet faragni, egy Linux rendszerre (pl. Ubuntu, Mint, de bármelyik jó a main stream rendszerből).
-
Csupingo
veterán
A cikkel kapcsolatban annyit jegyeznék meg zárójelben, ha "modernebb" igp-s cpu van a gépben (akár az iromány elején említett uhd 610-zel rendelkező), akkor szerintem felesleges egy gt 710-es dvga, mert emlékeim szerint közel hasonló a teljesítményük, semmivel se lenne előbbre. (Kivétel a gta 5-nél, az nagyon fekszik az nvidia-nak.
)
-
"Nem véletlenül éli reneszánszukat a "felújított" vállalati gépek (HP, Dell), amelyek a mai napig vállalható teljesítményt nyújtanak, és egy SSD-vel illetve extra memóriával még évekig ki tudják szolgálni az igényeket. "
A gyakorlatban mégis csalódás lesz a vége. Egyetlen mondatba sikerült összeötvözni ezen gépek olcsóságát és problémáit.
Az emberek leginkább az olcsóságot és az elfogadható processzor teljesítményt látják. Azt kevésbé, hogy már a vásárlás előtt kell tervezni az első felújítással. Ha már a memória és SSD probléma megoldódott, jön az első meglepetés. Nem elég a tápegység, de legalább nem is lehet egyszerűen cserélni a csatlakozókiosztás miatt. Ha van adapter akkor is maradnak problémák. A VGA általában nem fér be a házba.
Ezen gépek javíthatóságával is lehetnek problémák. Egy alapcsere igénye átírhatja a használt gép vásárlás rentabilitását.Ha valaki nem akar beszállni a jelújítási spirálba, annak érdemes végiggondolnia mire fogja használni a gépet.
Mivel javarészt irodai gépekből áll a kínálat és az izmosabb változatokban sem követelmény a magas hangminőség és legújabb videó formátumok támogatása. A korosodó több generációval elmaradt iGP tudása alulmarad a mai belépőszintű IGP képességeihez mérve.Mindentől függetlenül lehet jó vétel egy leselejtezett irodai gép, csak előre meg kell gondolni mire lesz használva. Illetve el kell gondolkodni azon, hogy valóban szükség van egy desktop pécére vagy kiválható telefonnal, média boksszal vagy akár egy Raspberry Pi 400 (KIT) billentyűzet.
-
TechN7ne
nagyúr
Az a baj ,hogy a táp...
-
TROG AIR
aktív tag
Nem rossz cikk, olcsón nézelődőknek, illetve olyanoknak is ajánlom akiknek: " kéne a gyereknek komplett gép olcsón,annyi hogy a mai játékokat vigye már"
-
b0bcat
addikt
És amikor írtam a cikket, akkor még fogalmam sem volt a VGA-pánikról...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Utánanéztem, hogy mostanság mennyiből lehet összerakni hazánkban a legminimalistább új PC konfigurációt.
- PHP programozás
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Apple MacBook
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Építő/felújító topik
- EAFC 25
- További aktív témák...
- BONTATLAN ÚJ iPad Pro 2022 2024 M2 M4 Chip 11 és 12,9 128-2000 Deák Térnél Azonnal ÁTVEHETŐ
- ÚJ Bontatlan Apple Macbook AIR M2 , M3 , M4 Legújabb magyar billentyűzet 1 év Garancia Deák Térnél.
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Air 13,6 M4 10CPU/10GPU 16GB/512GB SSD TOUCH ID - Magyar Azonnal Deák tér
- BONTATLAN Új Magyar Magic Keyboard és Smart Keyboard iPad Pro 12.9 Azonnal Átvehető DEÁK Térnél Átve
- ÚJ BONTATLAN Apple Watch Se Series SE 2024 40-44mm Azonnal Átvehető DEÁK TÉRNÉL 1 Év apple Garancia.
- Xiaomi Redmi Note 10s 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HDMI 2.1 8K 60Hz - 10 méter hosszú
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- TAVASZI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest