Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- droidic: Időutazás floppyval: A 486-os visszavág PCem-men
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- ldave: New Game Blitz - 2026
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
Új hozzászólás Aktív témák
-
jokeph
nagyúr
Üdv!
Nemcsak neki, nekem is kapóra jött

FX konfigot fogok leváltani (az aláírásomban szerepel), ezen cikk 1-2 részén kívül nagyon sok összeállításos (G4560 vs Core i3 7400 vs Core i 5 7400 vs FX 83xx CPU-k GF1050 Ti 2/4GB, RX460, RX470, RX480, GF1060, GF1070, GX1080 VGA-kal párosítva) tesztet böngésztem át, és szemernyi kétségem sem maradt afelől, hogy az új LGA1151-es platformom központi egysége a G4560 Pentium lesz (gyakorlatilag alacsonyabb órajelű (3,5 GHZ vs 3,9 GHZ) Core i3-nak felel meg - picit gyengébb integrált VGA-val)), illetve más topikban is megerősítettek abban, hogy jó felé tapogatózom.
Megjegyzem, az általános felhasználás (böngészés, multimédia) mellett kifejezetten célgépet állítottam össze, viszonylag költséghatékonyan, valamennyire azért előre nézve a jövőbe is - a kifejezett cél, a StarCraft 2 játékélvezhető, FPS dropp mentes futtatása - ehhez az FX sajna még 4,3 GHZ-n sem felelt meg maradéktalanul, mert az FX CPU sajnos egy szálon nem túl erős, ez a játék meg csak 2 magot használ.

Gyakorlatilag 30-35 %-os a CPU max. kihasználtsága (mind a 8 magra értendő).
Kíváncsiságból összedobtam egy ősrégi konfigot (MSI G41 P25 alaplap, 2*2GB DDR 1333 RAM, Intel XEON E3120 LGA 775 CPU - 2 mag, HT nincs, a VGA-t átemeltem az FX-es konfigból, R9 380 4 GB), és bizony jelentősen megváltozott a helyzet, a CPU 80-90%-on járt, de ami a legfontosabb, hogy nőtt a minimum FPS-em, kisebb lett az FPS ingadozása, és majd teljesen eltűntek az FPS droppok, megszűnt a "diavetítés, képregény" effektus.
A fentiek tekintetében ezek beszerzése mellett döntöttem:
Alaplap: Asrock Z270M-ITX/ac [link]
CPU: Intel Pentium G4560
RAM: G.Skill Ripjaws V 2x8GB DDR4 3000MHz F4-3000C15D-16GVGB
A HDD, SSD, VGA, ODD az FX-s konfigból kerül át.
Bocsánat, kicsit hosszúra sikerült.

-
jokeph
nagyúr
Nem fogalmaztam egyértelműen, igazad van.
IPC: egy órajelciklus alatt elvégzett műveletek száma - én ezt értem alatta.
Base CLK: base clock - itt az adott CPU gyári, alap órajelére gondoltam (G4560 Pentium 17-20e Ft - 3,5 GHZ, Core i3 7350k - 53-55e Ft - 4,2 GHZ)
Egyértelmű, hogy két CPU közül a magasabb órajelű a gyorsabb, ha az IPC képességük egyezik (ez esetben egyezik, 7. gen Intel kaby lake mindkét CPU), azaz a belső felépítésük - ezt nem tudom szakszerűbben megfogalmazni, jól jön bármilyen iránymutatás.

Tudatos vásárló képes eldönteni (ha nem konyít hozzá, nem rest utána nézni és kérdezni), hogy megéri e neki az i3 nem csekélyke +-35e Ft felára kicsit több teljesítményért, igaz a k-s i3-at jó Zx70 chipsetes alaplapban lehet további plussz teljesítményre sarkallni.

Meg azt is el tudja dönteni, hogy mire fogja használni leginkább (kell e a 4+ magos CPU, vagy sem) a leendő konfigját, határt többnyire csak a bűvös "keret" szab.

Ha tévednék a két említett fogalommal, kérlek javíts ki, nem vagyok irigy, osszuk meg a tudást.

-
jokeph
nagyúr
Annak is van értelme, ha olyan szoftvereket használsz, ami kihasználja.

Átlag felhasználásnál szerintem a core i3,5,7 nem játszik.
(nem a benchmark-pistáknak szól, és nem is a legújabb címekkel 4K-s csili-vili hajlogatott monitoron aktuális csúcs VGA SLI/CF kombójával játszóknak
) -
jokeph
nagyúr
Nem értünk egyet.

Szoftverspecifikusan (app, game) van értelme.
Amennyiben az adott szoftver "erőből" dolgozik, és max. 2 magot használ ki (tehát a single-core azaz egyszálas teljesítmény (minél magasabb IPC) a mérvadó, akkor bizony egy G4560, G46xx Pentium és/vagy core i3 6xxx, 7xxx magas órajelen (minél magasabb a base clk, annál inkább), pariban van a 4,6,8 magos monstrumokkal (lényegtelen hogy Intel vagy AMD CPU), illetve jobb náluk, töredék áron.

Játék terén kirívóan jó példa erre az egyik legnépszerűbb esport game, a StarCraft II.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
jokeph
nagyúr
THX!, ismét jól sikerült, szájbarágós és érthető a bevezető elmélet is (a kicsi ismétlés bonusz pontot ér.
)

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Cyberpunk 2077
- Automata kávégépek
- Honor Magic 8 Pro Air a neve, január 19-én mutatják be
- Gitáros topic
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- OnePlus Watch 4 néven újráz az Oppo Watch X3
- További aktív témák...
- Remek áron dobozos új Asus Tuf Gaming FX507VV/i7-13620H 16GB 512 SSD Nvidia RTX 4060 144Hz garancia
- 24"-os Philips 246V Full HD monitor akciÓÓ!
- 14"-os 5.gen core i5 Dell notebook kiárusítás! AkciÓÓ
- Dobozos ÚJ Lenovo Legion 5 2.5K OLED i7-13650HX 32gb ddr5 1 TB RTX 5070 Garancia
- SAMSUNG (LS34C500GAUXEN) 34 " GAMER WIDE MONITOR ! AKCIÓ
- AKCIÓ! 4TB Corsair MP600 Pro XT NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- 27% - Samsung S27D360GAU VA Monitor! 100Hz / 1920x1080 / 4ms
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro 128GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4680
- HP EliteBook 830 G8 13,3" i7 -1185 G7, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- HP Zbook 17 G6,17.3",FHD,i7-9850H,16GB DDR4,512GB SSD,T1000 4GB VGA,WIN11
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)