- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sh4d0w: Vigyázz a háttértáradra...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Samsung 980 PRO 1TB M.2 (MZ-V8P1T0BW) vs Samsung 990 PRO 2TB M.2 (MZ-V9P2T0BW)
- sziku69: Szólánc.
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- hmzs: Fujitsu Futro S920 csúcsra járatva
- ldave: New Game Blitz - 2025
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sgr_A: Számítógépeim aktualizálása cseréje
Új hozzászólás Aktív témák
-
DarkByte
addikt
A kernel fordításról csak annyit hogy igazából sosem foglalkoztam mélyebben linux-al, de most szereztem egy kisebb VIA gépet magamnak amire linux-ot fogok telepíteni és internet átjáró lesz belőle. És képzeld, kernel-t fordítottam. Kb. 2-3 óra szórakozással és egy igen jó ebook segítségével. Ja hogy nem lett a legjobb. Kit érdekel, olyan sikerélményem volt hogy csak na.
Neten szerintem mindent meg lehet találni hozzá, csak kellően kitartóan kell keresni.. amit pedig nem, arra vannak segítőkész emberek, például itt a PH!n.
A kernel fordítás konfigurálása is megy képzeld akár grafikus felületen, de még ha csak az én esetemet nézzük (Debian Netinst iso-val szórakozom) konzolos "grafikus" felülete is van. Álmomban nem gondoltam volna hogy ez ennyire "felhasználóbarát". Pedig mondom, eddig a legkomolyabb linux-os dolog amit csináltam az egy ATI driver felpakolása volt, egyébként én is több CDs és DVDs disztrókkal próbálkoztam. (Ja és én is Windows-t használok már 7-8 éve) Arra rájöttem hogy ha a gyökerétől közelítem meg a dolgot az nekem világosabbá teszi a linux-ot.. így mivel most saját minirendszert szeretnék, nekifogtam bootfloppy howto-k alapján próbálkozni felépíteni egyet komponenseiből. Tök poén hogy kezd világosabbá válni a dolog.. nade aki alapból elutasítja az egészet, annak lehet regélni, lehet mondani bármit is.
Hogy a másik irányból is megközelítsem a dolgot: A linux-al a legnagyobb gond az amit már írtak itt páran.. a szoftverellátottság. Amíg egy bolti polcról leemelt szoftvernél vagy hardware-nél a "Designed for Windows" emblémát látod, addig az egyszerű user-nek meg sem fog fordulni a fejében a linux-al szórakozás. Tudom van egy rakás opensource alternatíva.. de ha teszem azt a felhasználónak pont ugyanazon gyártó szoftvere kellene (csak max. linux-hoz igazított változat felelne meg neki) akkor muszály Windows-on dolgozni.
Vegyünk egy példát: mobilnetet próbáltam felerölködni a napokban linux-ra, azóta már sikerült. Ráment 1 napom.. mindugyanez windows alatt a rádugom és megy egyszerűségével működik 1 percen belül. Sajnos a kisebb gyártók nem engedhetik meg maguknak hogy egy 1% alatti OS-re is pénzt ölve driver-eket írjanak (egyébként ez a százalék szám nekem is elég fura, gondoljunk csak bele hogy a webszerverek mekkor arányán fut linux).
Gondolkodni szoktam rajta, mi lehet az a killer cucc, ami előtérbe emelheti a Linux-ot, és szerintem ez a a Mono és a .NET lesz. A Mono már most is tudja azt amit egyéb Windows emulátorok csak próbálnak elérni: újrafordítás nélkül működnek a natív .NET progi linux alatt. És ez nagy szó. A .NET-ben pedig van jövő, főleg ha az MS támogatja, nem hiába keresnek ilyen fejlesztőket mindenütt. A Mono-val pedig gyakorlatilag null erőfeszítésből megoldható hogy lehessen más oprendszer alatt is használni.
Sokan említik itt hogy a játékfejlesztők is egyre elkötelezetebbek a többplatformos jelenlét mellett; az MS Office formátumát is hamarosan megnyitják, az újabb formátumok már most is teljesen nyitottak. Így talán szerintem a legnagyobb akadály, vagyis az átjárhatóság szépen lassan elkezd eltűnni.
Új hozzászólás Aktív témák
- MSI KATANA 17" Notebook! i7-13630H / RTX 4060 / 16GB DDR5 / 1 Tb SSD / 20 hónap GARANCIA
- Manfrotto Manhattan Mover-50 fotós hátizsák
- Peak Design - Everyday hátizsák 15L Zip v2 - éjkék
- National Geographic - Manfrotto fotós hátizsák
- Acer Nitro 5 - AN515 - 15,6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 7 5800H - 24GB - 1,5TB SSD - RTX 3060 6GB - Win11
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z87-G43 GAMING Z87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3306
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3180
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G4 - i5-7GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest