- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- Gurulunk, WAZE?!
- MasterDeeJay: Legújabb beszerzésem: Sata to Sas adapter
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- MasterDeeJay: H110-es lapban 10.gen Comet Lake működhet?
- hdanesz: Elektromos autózás - Hyundai Ioniq 28 kWh - 2018
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
wassermann
Topikgazda
.. egyébként teljesen normális, a TV-d CEC áramköre kikapcsolt TV-nél szól a Pi-nek: Ki vagyok kapcsolva...
Én emiatt tiltottam le a CEC-et teljesen.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
vtechun #39121 üzenetére
" bekapcsolta a feleségem a TV-t, úgy indítva elindult egyből... érdekes."
Túl gyorsan pörög a topik, de kb. egy hónapja mélyedtünk bele ebbe: A korszerű eszközök között a HDMI-n a hang és a videó mellett van egy CEC-nek nevezett protokoll is, amin keresztül az eszközök "beszélgetnek". Ha ezt a config.txt-ben letiltod megoldódik a problémád:
'hdmi_ignore_cec=1"
-
-
wassermann
Topikgazda
válasz
MaCS_70 #38928 üzenetére
Nem lehet, hogy téged is a CEC szivat?
Pl 1. a TV alvásba megy és ezt "közli" a Pi-vel, ami erre kikapcsolja azt a HDMI-kimenetet
Pl 2. Bekapcsol a Pi, megkérdezi a TV-t "mi van veled": erre az, a CEC-en keresztül "ki vagyok kapcsolva" választ adja, erre a PI nem kapcsolja be azt a HDMI kimenetet -
wassermann
Topikgazda
válasz
vtechun #38925 üzenetére
"... Kodi futása esetén kapcsolódik be véletlenszerűen a TV. Valaki tudja mitől lehet?"
A HDMI kábelen nem csak a video és a hang megy át, hanem egy CEC-nek nevezett protokoll is működik a TV és a PI között (beszélgetnek). Ezt a CEC-et kell a Kodiban és/vagy a config.txt-ben letiltani.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
V.Stryker #38913 üzenetére
"...találtam ki be kapcsoló gombra alíg egy-két hónapos leírást..."
Ez így szerintem félrevezető: inkább hívnám magyarul program-leállítónak, -elindítónak, mint bekapcsoló gombnak, ugyanis a PI-k kiegészítő hardver nélkül nem tudják kikapcsolni magukat, mint egy PC (nincs ACPI-hez hasonló áramkörük). Olyan keveset fogyasztanak, hogy állandó üzemre vannak tervezve.
Érdekes: visszakerestem és annak idején a ZX Spectrumnak sem volt kapcsolója :-)
-
-
wassermann
Topikgazda
válasz
vtechun #38725 üzenetére
Azt hogy elbírja-e a táp, az átköltöztetés előtt egyszerűen leellenőrizheted: tegyél rá filmet, zenét amit akarsz. Dugd a Pi-re és kapcsold be a Pi-t. Ha elindul és tudsz rőla filmet, zenét lejátszani anélkül, hogy a sárga pici villám megjelenne a képernyőn elég a tápegységed.
-
wassermann
Topikgazda
Valahol mintha régebben olyasmit olvastam volna: hogy az SD-kártya órajelének emelése nem egy szabványos, de a gyártók által jellemzően támogatott dolog.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
body007 #38715 üzenetére
Ez a Pi 3-am config.txt-je:
arm_freq=1230
core_freq=410
gpu_freq=410
sdram_freq=410
force_turbo=1
dtparam=sd_overclock=103 < a teszt progi szerint a Pi-m 102.5-re állítjaEz pedig a Pi Zero W-mé:
arm_freq=1000
core_freq=500
gpu_freq=500
sdram_freq=500
force_turbo=1
dtparam=sd_overclock=83 < elején többet akartam, de erre állt rá (teszt progi szerint 83,3) -
wassermann
Topikgazda
válasz
body007 #38708 üzenetére
Igazad lehet (most nem vagyok Pi közelben, fejből írtam) Nálam minden állítgatva van, valószínűleg 1/6, mert Pi3-am van
A core freq-t nem írtad, de próbáld meg a 90-et ha Class10-es a kártyád (viszont ha nem bírja nem fog elindulni!
CSAK AKKOR MÓDOSÍTGASSATOK, HA VAN MÁSIK GÉP ÉS KÁRTYAOLVASÓ, MERT TÚLZOTT ÉRTÉKEKKEL NEM BIZTOS, HOGY ELINDUL ÉS KELL EGY MÁSIK GÉP A CONFIG:TXT SORÁNAK VISSZAMÓDOSÍTÁSÁRA !!!
-
wassermann
Topikgazda
válasz
t72killer #38705 üzenetére
"Ezalapján semmi értelme ultragyors karit venni a pi-be"
Ez régen így volt, de a Pi szoftvere is folyamatosan fejlődik. Évekkel ezelőtt tényleg nem volt értelme, de visszakerestem a fórumban és 2017-ben találtam a legkorábbi bejegyzést ami az SD-kártya vezérlőjének állítgatását teszi lehetővé (egy sor amit a config.txt-be kell beírni, nálam egy Class10-es Sandisk kártya ezt bírja):
dtparam=sd_overclock=103 < kártyavezérlő seb, a core_freq egészszámú hányada, itt 1/4)
Alapesetben a PI 50-et állít be (50MHz es kártya órajel), ezt módosítja nálam a config.txt-be beírt bejegyzés több mint a kétszeresére, ami iszonyú sokat számít.
Itt egy teszt program. Parancssorba másolva letölti majd futtatja magát (a későbbi futtatáskor természetesen már nincs letöltés):
curl -L https://raw.githubusercontent.com/aikoncwd/rpi-benchmark/master/rpi-benchmark.sh | sudo bash -
wassermann
Topikgazda
"...egy szervo motort raktam közvetlenül a GPIO-ra;... Sikerült elpusztítanom szerintetek?"
Valószínűleg igen! (még ha jól is kötöd be, mindenképp védő és teljesítmény illesztő áramkörök kellenek az ilyen eszközök és a GPIO közé! A motor tekercseinek induktivitása már magában "visszarúghat" és tönkreteszi a kimenetet vagy tápot : (
-
wassermann
Topikgazda
válasz
body007 #38475 üzenetére
Tegnapi ujjgyakorlat: Mit tud egy olcsó Raspberry PI Zero W
A Zero W tulajdonképp egy gyárilag 1GHz-re húzott RPI1, "rágógumi" méretben, Wifi-vel és BT-vel (lsd. a lap tetején lévő összefoglalóban a típusok összehasonlító táblázatát). Vezérlési feladatokra vagy FullHD TV-hez médialejátszónak megállja a helyét.
Mivel csak egy magos nem melegszik. A Zero W az 1GHz miatt, alappból 1,35V-os core feszültségre van húzva. Ezt 1,4V-ra lehet növelni, így még picit gyorsabban is megy és egy körömnyi hűtő-bordával, a megemelt feszültségek ellenére sem megy 52°C fölé.:
over_voltage=8
over_voltage_sdram=4
force_turbo=1
arm_freq=1104
core_freq=552
gpu_freq=552
sdram_freq=552
dtparam=sd_overclock=92 <- kártyavezérlő seb., a core_freq egészszámú hányada, itt 1/6Figyelem az over_voltage és a force_turbo együttes beállítása, garancia vesztést von maga után! (de szerintem mivel minden PI hővédelemmel van ellátva, ennek már nem igazán van jelentőssége)
Ha kíváncsiak vagytok, ebben a melegben mit visz még stabilan a Pi-tek, játszatok a config.txt értékeivel és itt egy teszt program. Parancssorba másolva letölti majd futtatja magát (a későbbi futtatáskor természetesen már nincs letöltés):
curl -L https://raw.githubusercontent.com/aikoncwd/rpi-benchmark/master/rpi-benchmark.sh | sudo bash
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Marcsello31 #38278 üzenetére
Sokadszor leírom: bár izomból megbirkózik sok feladattal, ha az olcsósága miatt PC helyett szeretnéd, csalódni fogsz, mert ez nem egy X86-os szerkezet, hanem egy mobilokra hasonlító felépítésű, hobby célokra tervezett kártya-gép!
-
-
wassermann
Topikgazda
válasz
cog777 #38069 üzenetére
Ha keresgélsz a neten (running Pi from RAM-disk), egy srác már csinált rá megoldást: elkészíted a rendszered, majd a kártyáról csinálsz egy image-t, ebből az ő progija megcsinálja neked az egész cuccot amit visszamásolsz a kártyára.
Még nem próbáltam, de állítólag a boot kicsit hosszabb, mert a RAM-diskbe kicsomagolja a teljes rendszert. Viszont utána gyors, mint a villám -
wassermann
Topikgazda
válasz
UberMutant #38066 üzenetére
Csak meglévő, öreg Pi esetén gyötörném magam ilyesmivel: mivel az új Pi4 8GB memóriával jön, simán futhat minden RAM-diskben. Így az egész USB-SSD haccacáré értelmét veszti!
-
wassermann
Topikgazda
válasz
atesss #38056 üzenetére
Az SD kártyának elvileg +-10% tudnia kell a ráírt sebességet, ami azt jelenti az U1-es SD kártya ha 100 MHz-el nem is, de 90-el biztos megy, ami asszem háromszorosa a lassú kártyák miatt, kompatibilitási okokból visszavett SD-vezérlő sebességnek!
Nekem az U1-es Sandisk-em 103MHz-et bír évek óta, stabilan:dtparam=sd_overclock=103
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Fecogame #37851 üzenetére
A TV-nek nincs több HDMI-bemenete? Lehet hogy a FHD-t csak az egyik tudja (járt már itt úgy valaki). Ha máshol ment a TV-vel lesznek a gondok (próbáld meg kikapcsolni az EDID-et a CEC-t! Ezek mind mind háttérben zajló kommunikációk a TV és a Pi között.
(Nekem OSMC van fent (RPi 3) az egy bővebb Linux-ot tesz a Kodi alá, mint az LE) -
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Fecogame #37827 üzenetére
Azért nem megy, mert a TV PC-nek érzékeli a Pi-t és valami idétlen PC felbontást ajánl a Pi-nek (az én TV-m is ilyen) a megoldás: a PI config.txt-jében kell a szabványos europai FHD-t ( mode: 1 group:20 ) bállítani video módnak Ez a legszabványosabb HDMI felbontás, az összes TV átskálázza szépen.
-
wassermann
Topikgazda
Vegyél egy BT-s egér-billentyűzet kombót
-
wassermann
Topikgazda
Azt nem írtam, azért kérdeztem mert négy érintkezősből létezik másmilyen kiosztású is.
Ha hagyományos 3 érintkezős minijackkel nem megy, akkor én is próbálnék esetleg egy másik kártyára egy szűz Raspbian installt, úgy hogy semmit nem piszkálsz benne. Ha azzal sem megy hardver hiba!
-
wassermann
Topikgazda
válasz
dnobri88 #37631 üzenetére
Sajnos simán előfordulhat, hogy a tápegység gyengült el annyira, hogy a külső HDD-nek már kevés tápfesz jut. Ezen az újratelepítés nem fog semmit javítani. Nekem is van egy kb. 2éves stabil rendszerem és most indításnál néha megjelenik a "sárga villámocska", ami eddig nem volt :-(
-
wassermann
Topikgazda
Csodák nincsenek! - főleg, ha már jelzett is.... Ez nem PC: doboznyi, nagy tápegységgel! Használj a HDD-hez külső tápos házat vagy külső tápos USB-hub -on keresztül kösd a PI-re, hogy ne terhelje azt. Ha nincs egyik sem, marad a pendrájv lehetősége. Az kevesebbet fogyaszt...
-
wassermann
Topikgazda
Egyáltalán nem kell aggódni, van bennük hővédelem (persze, ha folyamatosan ki akarod hajtani, már egy körömnyi, picike hűtő borda is segít)
-
-
wassermann
Topikgazda
-
wassermann
Topikgazda
válasz
hunluki #36914 üzenetére
Alapvető probléma, hogy a Pi-k számítási kapacitása eleve a közelében nincs a grafikus kártyákéhoz.
Emiatt inkább valamilyen cluster-ben gondolkodnék pl. 128db Pi4 együtt. Ha valahogy fel sikerülne arra patkolni a Korona-vírus kutatását támogató programot, na az már talán beállhatna a grafikus kártyák mellé :-) -
wassermann
Topikgazda
válasz
Szőrös #36839 üzenetére
"...(Pi3) van valami normális browser?..."
A Pi 3 eléggé határeset (a még korábbiak pedig felejtősek). ZRAM-ot rátéve (tömörített memóriakezelés) jobban eldöcög, főleg ha még gyors kártyához tuningolt is a memóriavezérlője. De a Windows-hoz szokott felhasználóknak így is lassú.
Talán egy 4GB-s Pi4 jobb lenne Chromium alá!
-
wassermann
Topikgazda
válasz
body007 #36791 üzenetére
Ha az idő sürget és már valamilyen jó felbontású kamera megvan. Próbálkoznék optikai megoldásokkal mert lehet hogy sitty-sutty megoldódik:
Szerezz próbának egy +0,5-ös szemüveget tedd a kamera elé kb.1cm-re, ha jó a megoldás vegyél a DM-ben olyan szemüveget és tedd elé. Ha nem szerezz egy -0,5-öst és ugyanúgy próbálkozz... -
wassermann
Topikgazda
válasz
azbest #36674 üzenetére
Az évek során, nem csak a hardver, hanem a szoftverek is sokat fejlődtek. Emlékszem az első Pi-m örökké bekapcsolva lógott a régi CRT-s TV-m mögött, mert úgy volt megbízható.
A mostani szegény PI-t meg simán leállítás nélkül áramtalanítjuk, ha lekapcsoljuk a TV elosztóját. Már több hónapja megy ez így és az OSMC is és a Raspbian is sértetlen (Noob-os dual boot)
-
wassermann
Topikgazda
válasz
AcCEsS #36471 üzenetére
Valamelyik külföldi fórumon régebben olvastam, hogy ezek a USB-toldók egy Bluetooth- vagy Wifi-stick esetén valamennyire antennaként is működnek.
Azóta vettem egy 2m-est és tényleg, annak a végébe bedugva a BT-stick-et, a BT fejhallgatóm az egész lakásban működik, nem csak 3m-ig : - )
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Újszerű Gamer Asztali PC Számítógép 2026-ig Garis ASUS H510M-K R2.0 i5 11400F RTX 4060 8GB Dobozába
- Lenovo M900 Mini PC - Core i5 6500T - 8Gb ram - 256GB SSD -több db - ÁFA-s számla is
- vadi új DELL 5090 Micro - Mini PC - Core i5 10500T- 16GB 256GB NVMe SSD -gyári WIFI - több db
- Komplett PC I7-12700KF RTX 4070 TI SUPER! FULL SETUP ASZTAL MINDEN!!
- i5-13600KF, RX 9070, DDR5 32GB, 1 TB M.2, Fractal North TG és sok garancia
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! I3 10100F / RTX 2060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Bomba ár! Dell Latitude E7270 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged