- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
wassermann
Topikgazda
PH cikk: Jön a Vulkan 1.2 a Raspberry Pi 4-hez
-
wassermann
Topikgazda
válasz
JulianSinulf #44565 üzenetére
Korábban TV-okosítónak használtam egy Pi-t. Évekig lógott folyamatosan bekapcsolva a TV mögött. Nem látszott meg a villanyszámlán.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
JulianSinulf #44562 üzenetére
A Pi hiába számítógépszerűség, a fogyasztása egy PC-hez képest elenyésző:
(persze ehhez még hozzá kell adni a rácsatlakoztatott eszközök fogyasztását)
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Sweet Lou 6 #44474 üzenetére
Ugye azt tudjátok, hogy ezek a hőmérsékletek a chipben legbelül vannak mérve és ha jól emlékszem 85 °C-ig teljesen normálisnak tekinthetők :-)
-
wassermann
Topikgazda
-
wassermann
Topikgazda
válasz
excalibur36 #44323 üzenetére
-
-
wassermann
Topikgazda
Mai ujjgyakorlat:
az egész ott kezdődött, hogy vettem egy picike USB 3.1-es iszonyú gyors pendrive-ot: SAMSUNG FIT PLUS (400MB/s). Nem a Pi 3-amhoz vettem, mert annak csak USB 2-je van! Viszont gondoltam, lemérem már USB 2-n egy PC-n, mit tud a PI-ben évek óta szolgáló (akkor csúcs) SANDISK-kártyához képest kis fájlok írása és olvasása közben (RND4K Q32T16):olvasás írás
SANDISK kártya, olvasóba téve 5,65 MB/s 2,16 MB/s
SAMSUNG FIT PLUS pendrive 6,98 MB/s 10,26 MB/sA mérés szerint a SANDISK kártya, még most is elég jó a kis fájlok kezelésében, simán ver sok USB2-es pendrive-ot. Viszont az érdekes az utolsó érték: a pendrive gyorsabban ír kicsi fájlokat, mint olvas :-)
-
wassermann
Topikgazda
Hogyan lehet Pi400-on RAM-ot bővíteni 8GB-ra:
(donornak kell egy 8GB-s CM) [link] -
wassermann
Topikgazda
válasz
SunMount3r #44194 üzenetére
"állítólag" ez egy "siker termék"
Chip hiány van a világon: a COVID óta megugrott a notebook-ok iránti kereslet, emiatt minden más félvezetőt tartalmazó cucc előállítása problémás...
-
wassermann
Topikgazda
válasz
SunMount3r #44158 üzenetére
Ha már rendesen rajta van a hűtőborda, nem piszkálnám
-
wassermann
Topikgazda
Minden új megjelenésekor van egy kis "küszködés" :-) most néztem vissza - majdnem tizenöt éve - a digitális műsorszórás (DVB-T) kísérleti sugárzásának megkezdésekor egy hétköznapi PC nem nagyon tudott megbirkózni a digitális TV-adással :-) [link]
-
wassermann
Topikgazda
válasz
totya79 #44107 üzenetére
Amit hőmérsékletet kiolvasol, az a chip belsejében van.. A Pi-k megvédik magukat, ha melegük van lejjebb veszik a saját órajelüket és a magfeszültséget. A monitor sarkában ilyenkor megjelenik egy "pici piros lázmérő".
Sokan venti nélkül használják. Próbáld ki: ha nem jelenik meg a figyelmeztetés (asszem 85 °C-nál) nyugodtan hagyhatod venti nélkül! -
-
wassermann
Topikgazda
Szerintem egyszerűen a 4K kihajtása még nem kidolgozott ezeken a "mütyűr"-ökön.
Nekem a Pi-n kívül van még TV-okosítónak egy Windows 10-es Intel stick-PC is, ilyen [link] . Hát 4K-n az is néha "megőrül", ha valamelyik app, pl. Youtube 720-ra visszaveszi a felbontást össze-vissza kapcsolgat eredménytelenül (a TV-ilyenkor a sarokban feldobja a felbontásokat amivel próbálkozik) és csak az használ, ha kihúzom...
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Xenophobermn #44078 üzenetére
MikroSD-kártyából is van olcsó és drágább!
Régebben értekeztünk itt a fórumon arról, hogy az élettartam garanciás kártyák (pl. SANDISK) lehet, hogy belül jóval nagyobbak a megadott névleges méretüknél és a belső vezérlőjük új helyre pakolgatja át az adatokat, ha valahol gyengülést tapasztal. Persze kívülről a felhasználó ezt nem érzékeli.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Xenophobermn #44076 üzenetére
Milyen problémák előtt, tudsz valamit? A leges legmélyén valószínűleg a mikroSD kártya is tök ugyanolyan, mint bármelyik SSD.
Nekem hosszú évek óta megy egy gyors Sandisk, már el is felejtettem, pedig a kártyavezérlő is húzva van :-) -
wassermann
Topikgazda
válasz
Micsurin #44039 üzenetére
"Motoron 12V-ról hajtanánk a tervek szerint a gyújtáskapcsolóról kapná az áramot a rendszer, van valami ajánlott megoldás ide vagy egy mezei szivargyújtó csatlakozó és bele az 5V-os aljzat elég lesz?"
Alapvetően igen, de előtte azért megnézném oszcilloszkóppal, milyen az érkező 12V-os feszültség minősége járó motornál ! Ha "tüskés", kell a12V-os ág pozitív ágára egy dióda, utána egy nagyobb értékű elektrolit kondenzátor, hogy elsimítsa. Ezután jöhet a 12V/5V átalakító.
-
wassermann
Topikgazda
Sajnos hiába néz ki erősebbnek a Pi 4 8GB hardvere. Ha 4K videonézés a cél az Amazon Fire TV Stick 4K Max jobb megoldás mint a Pi.
Utánaolvasgattam az Android telepítésnek, ami sajnos nem "sima ügy". Sokan panaszkodnak, beszakadt telepítésekre. Például, hogy elakadnak a Pi-vel ilyeneknél: érvénytelen hardver regisztráció, érvénytelen tanusítvány... később lock-olt Google fiók!
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Bali27 #43796 üzenetére
"... a HBO-val meggyűlt néhányótoknak a gondja. Az lenne a kérdés hogy 2 Gb-os Pi4-el Tv-re ki lehet -e tenni... "
A Pi sajnos nem a legjobb hardver ilyesmire. Sok sok ügyeskedéssel talán megoldható, de ha a Pi csak erre kellene nem vágnék bele. Keress inkább valamilyen box-ot vagy eleve olyan TV-t ami Androidos!
-
wassermann
Topikgazda
válasz
wassermann #43756 üzenetére
De ha a Pi órajelét a config.txt-ben fix-re állítod, hogy ne változtassa, ki lehet ezt küszöbölni!
-
wassermann
Topikgazda
válasz
bwin.party #43728 üzenetére
Talán az eltérő Samba verzió okozhatja. Jobb felül keress ebben a topikban a Samba-ra, volt ilyesmiről szó korábban.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
mesger82 #43717 üzenetére
Én arra gyanakodnék, hogy túl kicsi a GPU-nak kiosztott video memória. Nincs telepített Androidos rendszerem, de Linux-nál asszem ez a parancs "'vcgetcmd get_mem gpu" a memória pillanatnyi méretének a kiiratására. Ha 128MB-nál kisebb értéket ad vissza válaszul a parancs, a config.txt-ben néznék körül, hogyan lehet nagyobbat adni neki induláskor (pl. 256MB).
-
wassermann
Topikgazda
Értem. Azt viszont nem tudom, használja-e a rendszer a boot után bármire. Szerintem csak induláskor állítja be magát a rendszer a megadott paraméterek szerint, utána már nem. Szerkeszteni persze lehet, de a változtatott paraméter csak a következő indítás után lesz érvényesítve
-
wassermann
Topikgazda
válasz
atiska007 #43651 üzenetére
OFF-volt és ott egy vigyor a végén... a lényeg:
a Pi-k egy szellős házban simán elmennek passzív bordával, anélkül hogy throtlingolnának. A néhány watt-hoz nem szükséges feltétlenül több.
A ventis házakat és ventis-hűtőbordákat igazán a kereskedők találták ki, hogy picit több bevételük legyen. A kezdetekkor nem is volt ilyen! A PC-hez szokott felhasználóknak simán el lehet adni, hiszen ahhoz szoktak hozzá, hogy egy számítógépben van ventillátor :-) -
wassermann
Topikgazda
Mégvalami eszembe jutott, a Pi-k képernyőn megjelenő, beépített hibajelzései:
- a sárga kis villám (gyenge tápegység, leesett a feszültség) és a
- piros kis hőmérő (túlmagas maghőmérséklet)
Ezek, ha jól emlékszem, rendszertől függetlenül jelennek meg a képernyő sarkában. Tehát, ha nem jelentkeztek, másfelé kell keresni a hibát! -
wassermann
Topikgazda
válasz
bszilvagyi #43622 üzenetére
Tedd fel ugyanezt a kérdést a zene lejátszós topikban! Nagyobb valószínűséggel kapsz ott választ (sok a Pi ott is): [link]
-
wassermann
Topikgazda
válasz
majer_balint #43508 üzenetére
Valószínűleg menni fog a WAGO-val is, csak nem szokás így.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
majer_balint #43496 üzenetére
A WAGO inkább 220V-ra való, az érzékelőknél jobb lenne a forrasztás. De azért kipróbálhatod, ha átmegy rajta a kommunikáció hagyhatod (mérési hibát nem okoz, vagy átmegy rajta a "távirat" vagy nem)
-
wassermann
Topikgazda
Igen, ilyesmire az új Zero simán jó (quad-core 64-bit ARM Cortex-A53). Nincs ugyan sok memóriája, de hasonló mag van benne, mint a Pi4-ben!
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Xenophobermn #43243 üzenetére
A lap tetején az összefoglalóban van egy RPi-izzasztó teszt progi, ami direktben méri az elérési sebességeket.
Azt is le kéne futtatni, mert ha nagy a sebességben az eltérés, akkor vmi szoftver bug is lehet vagy felmegy a proci maghőmérséklet és azért lassul minden vissza... -
wassermann
Topikgazda
Köszönöm, két ünnep között belenézek.
Mindenesetre most akár a Pi, akár a Windows 10-es noti van rádugva, mindkettő úgy "magához ragadja" a megjelenítést, hogy a távirányítón sem lehet másik bemenetre vagy csatornára váltani, amíg ki nem kapcsolom vagy ki nem húzom a HDMI-jét.Eljött a gépek uralma :-) ? én legalább mindezt értem, aki nem ért hozzá viszi a szervízbe...
-
-
wassermann
Topikgazda
válasz
csabi272 #42945 üzenetére
A boot partició config.txt-jében [link] be lehet "betonozni" a felbontást, le lehet tiltani a megjelenítővel történő egyéb kommunikációt (EDID, CEC) és ha jól emlékszem a hangra vonatkozó dolgok is vannak ott.
Itt kéne kézzel beállítanod mindazt amivel valószínűleg ő most automatikusan nem tud megbírkózni. -
wassermann
Topikgazda
válasz
SunMount3r #42911 üzenetére
Ne vidd őt félre! Ha jó a táp, nem gondolom, hogy a jack hang-kimenettel bármi baj lenne, mert az már a kezdetek óta létezik: az első Pi-m régi fajta TV, SCART-csatlakozójára volt kötve átalakítóval és tökéletesen ment már akkor a KODI
Ha a videó is ott jön, az egyetlen amire figyelni kell: több fajta négy érintkezős mini-jack létezik (más a kiosztás). De ez nála nem merül fel!
Nem lehet, hogy csak akkor aktív, ha "érez" rádugva valamit?
-
wassermann
Topikgazda
válasz
SunMount3r #42829 üzenetére
Szerintem 85 °C-nál veszi vissza a feszt és az órajelet a Pi belső védelme. Ez egyébként belül mért chip hőmérséklet.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
#68216320 #42779 üzenetére
A lakás vagy ház hőmérséklet adatainak gyűjtéséhez vannak már kész megoldások, nagyon pici fogyasztású eszközök: pl. Zigbee vagy Emotion.
A Zigbee itthon is elérhető, kell hozzá egy USB-s csatoló (rádió): [link] és annyi érzékelő amennyit akarsz [link] Az érzékelők automatikus átjátszó állomások is egyben, így több érzékelővel elég messzire el lehet menni.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
SunMount3r #42748 üzenetére
Nagyobb áramú perifériát meg lehet táplálni egy külön 5V-os táppal, Y-kábel-en keresztül! Ez pl egy DELOCK-gyártmányú USB 2-es (a piros csatlakozón csak táp megy át, azt kell a segéd-tápba dugni):
-
wassermann
Topikgazda
válasz
SunMount3r #42529 üzenetére
Most nézem csak részletesen: 64bit-es Windows 10, 1607-től újabb, a többihez a Paragon szoftvere kell.
Biztos, hogy törölték volna a wikipedia leírásából, ha nem igaz ...
-
wassermann
Topikgazda
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Marcsello31 #42337 üzenetére
Ez egy IOT-alkalmazásokhoz (pl fűtés-vezérlés) használható, keskeny-sávú LTE-modem (115kbps), netezésre nem jó!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen notebookot vegyek?
- Nintendo Switch 2
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- LEGO klub
- Milyen SSD-t vegyek?
- Path of Exile (ARPG)
- További aktív témák...
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- Ryzen 7 9800x3d RTX 4070 ti
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) G.Skill Trident Z RGB 6600MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 7400 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 SUPER 6GB Rampage Everest 500W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged