- Tomasz72: Ventilátor upgrade
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MasterDeeJay: SATA to SAS adapter
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Steven: Sokat utazó kávéfüggők ide!
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Ivqkzy-: 2. gépem
- ldave: New Game Blitz - 2025
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vargalex
félisten
válasz
hpeti2 #16809 üzenetére
Szia!
HP1018 esetén kell egy hotplug script, ami a nyomtató bekapcsolásakor feltölti rá a firmware-t.
(#16809) ther: Igaz, én nem használok OpenElec-et, de ahogy írtad, telepíthető rá transmission, alapból van samba és gondolom a print server is megoldható. Igaz, én Arch linux-ot használok a Pi2-n is, így azt ajánlanám.
-
vargalex
félisten
Szia!
A kolléga rendszerén már systemd van, a tiéden nem. Ezért néz ki teljesen másként.
Egyébként nekem arch linux-on teljesen hasonló a service file, mint a kollégának debian-on, ezért is tippeltem elsőre a network hiányára. Annyi a különbség, hogy nekem a transmission nem raspberry-n fut. -
vargalex
félisten
Szia!
Én továbbra is úgy gondolom, hogy nincs még hálózat, ezért nem indul a webes felület. Esetleg megpróbálhatod a Required-Start-ba betenni a $time-t, mert ugye akkor már biztos, hogy frissítette az időt a netről, tehát van net.
Nekem nem egyértelmű, hogy a $network mit jelent debian alatt (igaz, én arch-ot használok). Ugyanis itt ennyit ír:"low level networking (ethernet card; may imply PCMCIA running)"
Hogy ekkor már van-e IP az interface-on az nem világos számomra.
-
vargalex
félisten
-
vargalex
félisten
válasz
martinkeet #16675 üzenetére
Szia!
Szoftveres lejátszással éppen a CPU -t terheled és a GPU-t tehermentesíted. A megvásárolható licencek éppen arra jók, hogy az mpeg2, vc1 kódolású anyagokat is a GPU dekódolja a CPU helyett.
-
vargalex
félisten
válasz
azbest #16423 üzenetére
Szia!
Ez teljesen nyilvánvaló. Mondjuk én még nem láttam olyan board-ot, amin linux alatt rendesen ment volna a Mali. Vannak próbálkozások, de általában csak közösség által és nem igazán jók.
Az x éves MK808b-mben és a csaladban 3 db 2 éves tab-ban (már használaton kívül vannak, de egyébként működnek) is Mali-400 MP4 van már. Ezért nem értem a gyártókat, amikor még ma is azt mondják, hogy jó erős GPU-t szereltek a board-ra. -
vargalex
félisten
válasz
RoundRobin #16403 üzenetére
Szia!
Sajnos olyan ez, mint a többi versenytárs. A Mali-400 (ráadásul MP2) miatt Linux alatt a grafikus gyorsítás felejtős. Márpedig valljuk be, a Pi-t legtöbben médialejátszásra használják.
Nem is értem, hogy 2015-ben miért kell egy már évek óta elavult (ráadásul Linux támogatás nélküli) GPU mellett dönteni. -
vargalex
félisten
Legegyszerűbb a
chmod -R a+rw /media/HDD/
Ezzel ugye rekurzív írásjogot adunk.
Nem tudom, hogy mi a cél, de célszerű lenne úgy beállítani mindent, hogy a különböző alkalmazások/hozzáférések által létrehozott file-okra a másiknak is legyen joga. (Gondolok itt arra, hogy pl. deluge/transmission letölt, arra a file-ra fenti parancsot újra ki kell adni, ha a samba user-nek írásjogot akarunk adni. Ezt helyes config-olással el lehet kerülni/megoldani.
-
vargalex
félisten
válasz
wassermann #16175 üzenetére
Szia!
Inkább nem 1080p kellene 1080i helyett?
-
vargalex
félisten
válasz
csipuka #16122 üzenetére
Szia!
Nálam az LG TV (2009-es modell) távirányítóján van egy SimpLink gomb is. Azt megnyomva kiválaszthatom a CEC-en irányítandó eszközt. Általában nincs rá szükség, de nekem is előfordult már, hogy a PI-re váltva (vagyis ugye arra a HDMI bemenetre, amire a PI van kötve) a távirányítandó eszköz maradt TV-n. Azaz minden funkció a TV-t vezérelte, HDMI-n nem adott ki semmit. Átváltva HDD felvevőre (így ismeri fel a PI-t) minden normális.
Erre a beállításra gondolok.
-
vargalex
félisten
válasz
Celtis #15906 üzenetére
Szia!
Azért azt tegyük hozzá, hogy a radius alapvetően sokkal többről szól. Az, hogy SoHo szinten általában csak autentikációra használják, csak egy dolog. De a kolléga is írt néhány példát ezen felül. (Napi x óra, vagy napi y MB maximális forgalom, lehetőség van lassítani is a klienst, stb. Ha akarod, minden accounting üzenetet is tárolsz és ugye user szinten szét van bontva a dolog. Azaz mindegy milyen klienssel jön.)
-
vargalex
félisten
válasz
RoundRobin #15752 üzenetére
Szia!
Csak jelezném, hogy a PI-ben is ARM SoC van...
-
vargalex
félisten
Szia!
Én ugyan nem az RPi-hez (azt csak CEC-en vezérlem), de egy Logitech K400r-et használok (természetesen magyar kiosztásút). Kicsi, de viszonylag kényelmes. Újonnan 10k környékén beszerezhető (én anno használtam vettem, ha jól emlékszem 5K-ért).
-
vargalex
félisten
Szia!
Szerintem az a kártya éppen Class 10-es. Openelec esetén a méretre nem tudok mit mondani, mert soha nem használtam. De elnézve az image méretét, és tudva, hogy squashfs-t használ, szerintem akár elég is lehet.
Nálam a Pi2-n Arch Linux fut Kodi-val (néhány plugin van telepítve), mySQL klienssel, 1-wire eszközökkel. Így foglal 1,3 GB-ot. Ebből közel 300 MB a pacman cache (letöltött csomagok). Ext4 filerendszer.
-
vargalex
félisten
válasz
Neil Watts #14100 üzenetére
Szia!
Igen, mindkét oldalon engedélyezni kell. A BPi CEC támogatásáról én sem tudok semmit, RPi tapasztalataim vannak.
-
vargalex
félisten
válasz
Neil Watts #14098 üzenetére
Szia!
Ha a TV tudja a HDMI CEC-t, akkor miért kell még egy távirányító?
-
-
vargalex
félisten
Szia!
Nekem nincs DVB-C tunerrel tapasztalatom, de a topic-ban rákeresve ezeket találtam:
-
vargalex
félisten
válasz
wassermann #13597 üzenetére
Pont ezt írtam én is, csak nem tudtam, hogy a kolléga már leirta.
-
vargalex
félisten
válasz
golya87 #13593 üzenetére
Szia!
Ha nem gond, hogy visszaállítás esetén magukat a partíciókat neked kell létrehozni és formázni, akkor akár tar-al is tömörítheted (persze előtte mount-olni kell a mentendő partíciókat). Így partíciónként lesz 1-1 file-od.
Ha viszont a dd-t használod, akkor előtte célszerű teleírni a partíciók szabad helyét 0-val. Valahogy így:de if=/dev/zero of=/zerofile bs=1M
rm /zerofileÍgy hatásos lesz a mentésre engedett tömörítés is (persze, ha van szabad hely egyáltalán).
Az első módszer előnye, hogy bármekkora kártyára visszatehető, amin elfér a kicsomagolt mentés.
-
vargalex
félisten
válasz
greeny1899 #13116 üzenetére
Szia!
Milyen DLNA szervert használsz? Annak logjában nem látszik valami? Nálam miniDLNA van a home server-en, de soha nem tapasztaltam ilyet. Amint elindultak a szolgáltatások (bekapcsolást követően kb. 10 másodperc, a PI rögtön látja DLNA-n a tartalmat.
-
vargalex
félisten
válasz
greeny1899 #13112 üzenetére
Szia!
És közvetlenül a htpc-n azonnal elérhető a tartalom? Nem futtat induláskor filerendszer ellenőrzést?
-
vargalex
félisten
válasz
greeny1899 #13106 üzenetére
Szia!
Itt az "Update library on startup" nincs bekapcsolva?
-
vargalex
félisten
válasz
greeny1899 #13100 üzenetére
Szia!
Nem scannel minden indításkor újra a htpc-n a dlna szerver? Mert lehet, hogy ennyi idő alatt végez.
-
vargalex
félisten
válasz
Chris Kiki #12805 üzenetére
Szia!
Természetesen megoldható. Felcsatolod a NAS NFS/Samba megosztását és oda állítod a download dir-t. Persze így 2-szer járja meg az adat a Pi 100 Mbps-es interface-ján.
-
vargalex
félisten
válasz
TheProb #12724 üzenetére
Szia!
Amit elfelejtettem írni, az az, hogy nekem a GoFlex-en csak addig volt gyári rendszer, amíg felraktam rá az ArchLinux ARM-et. Így a gyári képességekről nem tudok nyilatkozni. Nekem ezen volt samba, NFS, ftp, minidlna, lighttpd, PHP, MySQL, subversion, transmission.
-
vargalex
félisten
válasz
tvamos #12703 üzenetére
Szia!
Ilyen problémával USB-s nyomtatók kapcsán találkoztam (még routeren OpenWrt-vel). Ha valami alapján azonosítható a két eszköz (nyomtató esetén tipikusan másik gyártó volt - azaz más PID/VID), akkor hotplug scripttel lehet megoldani úgy, hogy a PID/VID-nek megfelelően egy-egy symlink-et kell létrehozni a megfelelő device-ra, majd a config-ba a symlikre hivatkozni a device helyett.
-
vargalex
félisten
válasz
macilaci78 #12569 üzenetére
Szia!
Van ellenpélda is: az UPC nem kéri a dobozt, sőt ha technikus üzemeli be az eszközt, sok esetben ott sem hagyja. Mindenesetre egy fontos különbség van az általad hozott példa és a Pi között: a Pi a saját tulajdonod, míg a szolgáltatói eszköz nem. Ergo utóbbi esetben nem is beszélhetünk garanciáról.
-
vargalex
félisten
válasz
bambano #12513 üzenetére
Szia!
Szerintem csak fordítva megy, vagyis ahogy írtam.
[gavarga@gavarga-n5110 ~]$ ls -la akarmi 2>&1 >test.txt
ls: akarmi nem érhető el: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
[gavarga@gavarga-n5110 ~]$ cat test.txt
[gavarga@gavarga-n5110 ~]$[gavarga@gavarga-n5110 ~]$ ls -la akarmi > test.txt 2>&1
[gavarga@gavarga-n5110 ~]$ cat test.txt
ls: akarmi nem érhető el: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
[gavarga@gavarga-n5110 ~]$ -
vargalex
félisten
válasz
tvamos #12498 üzenetére
Szia!
A
2> strace_fbi.log
mondja azt, hogy az error output-ot irányítod a strace_fbi.log file-ba.
Ha nem tudod, hogy melyik kiementre van szükséged, akkor a legegyszerűbb az, hogy a standard output-ot egy file-ba irányítod, az error outputot pedig a standard outputra. Azaz pl.:
strace fbi -T 1 > strace_fbi.log 2>&1
Vagy mehet akár külön file-ba is:
strace fbi -T 1 > strace_fbi_stdout.log 2>strace_fbi_errout.log
-
vargalex
félisten
válasz
lord.lakli #11206 üzenetére
Szia!
Ezek mind olyan tulajdonságok, amik a settings.json-ban állíthatók.
-
vargalex
félisten
-
vargalex
félisten
válasz
DonThomasino #10923 üzenetére
Szia!
A /etc/locale.gen file-ban vedd ki a #-ot a hu_HU.UTF-8 sor elől. Majd mentsd el és futtasd a
locale-gen
parancsot.
Majd
export LANG=hu_HU.UTF-8
Ha véglegesen szeretnéd, akkor a /etc/locale.conf file-t hozd létre a
LANG=hu_HU.UTF-8
tartalommal.
-
vargalex
félisten
válasz
azbest #10869 üzenetére
Szia!
Én is mindig image-t dd-zek a kártyára. Egy kolléga B+-án láttam egyszer a noobs-t, amikor üzembe helyeztük az SD kártyával érkezett Pi-t. Aztán rögtön dd-ztünk is a kártyára egy arch linux-ot.
A megjegyzésemet egyébként a ctrl+c, ctrl+v-re írtam, mert az nálam valamiért szöveg másolást és beillesztést jelent.
-
vargalex
félisten
válasz
wassermann #10782 üzenetére
Szerintem PI-vel sem bonyolult dolog. Ráadásul nem biztos, hogy speedtest-re kell mérni, post-olni is kellene az eredményeket, valamint előtte le is kell kérni a cél értékeket. Ezek pedig akár egy curl-al is megoldhatók script-ben (a le/feltöltés is 1 szálon).
Arról nem beszélve, hogy tablet esetén az USB kezelése is visszafoghatja a mérést. Persze arról még nem esett szó, hogy mekkora netről van szó.Adott esetben egyébként egy OpenWrt-s routerrel is megoldható a dolog..
-
vargalex
félisten
válasz
lord.lakli #10734 üzenetére
Szia!
Csak az arm_freq-t módosítottam, ugyanis a bcm2836 elvileg 900 MHz-en képes futni. Szerintem így kapom a helyes értékeket:
osmc@osmc:~$ for i in $(seq 0 3); do echo "CPU$i: Min freq: $(($(cat /sys/devices/system/cpu/cpu$i/cpufreq/scaling_min_freq)/1000)) MHz ; Max freq: $(($(cat /sys/devices/system/cpu/cpu$i/cpufreq/scaling_max_freq)/1000)) MHz Cur freq: $(($(cat /sys/devices/system/cpu/cpu$i/cpufreq/scaling_cur_freq)/1000)) MHz"; done
CPU0: Min freq: 600 MHz ; Max freq: 900 MHz Cur freq: 600 MHz
CPU1: Min freq: 600 MHz ; Max freq: 900 MHz Cur freq: 600 MHz
CPU2: Min freq: 600 MHz ; Max freq: 900 MHz Cur freq: 600 MHz
CPU3: Min freq: 600 MHz ; Max freq: 900 MHz Cur freq: 600 MHzAzaz így nincs túlhajtva. Ha jól emlékszem, osmc-ben az arm_freq 850 volt.
-
vargalex
félisten
válasz
vzoltan #10732 üzenetére
Szia!
Nem próbáltam, de lehet, hogy megnézem. Azóta sem volt kimaradás a mérésekben:
MariaDB [temperaturedb]> select sensor_id, count(*) from temperatures where datum > now() - interval 3743 minute group by sensor_id;
+-----------+----------+
| sensor_id | count(*) |
+-----------+----------+
| 1 | 3743 |
| 2 | 3743 |
| 3 | 3743 |
| 4 | 3743 |
| 5 | 3743 |
| 6 | 3743 |
+-----------+----------+
6 rows in set (0.24 sec) -
vargalex
félisten
válasz
vzoltan #10730 üzenetére
Szia!
Nincsenek:
osmc@osmc:~$ ls -la /boot/
total 7427
drwxr-xr-x 2 root root 1024 Feb 6 00:50 .
drwxr-xr-x 23 root root 4096 Jan 1 1970 ..
-rwxr-xr-x 1 root root 1447 Jan 31 12:42 LICENCE.broadcom
-rwxr-xr-x 1 root root 17848 Jan 31 12:42 bootcode.bin
-rwxr-xr-x 1 root root 88 Jan 1 1980 cmdline.txt
-rwxr-xr-x 1 root root 220 Feb 6 00:50 config.txt
-rwxr-xr-x 1 root root 9189 Jan 31 12:42 fixup_x.dat
-rwxr-xr-x 1 root root 2236 Jan 1 1980 install.log
-rwxr-xr-x 1 root root 3968136 Jan 30 22:00 kernel7.img
-rwxr-xr-x 1 root root 92 Jan 1 1980 preseed.cfg
-rwxr-xr-x 1 root root 3598504 Jan 31 12:42 start_x.elfosmc@osmc:~$ uname -a
Linux osmc 3.18.5-v7+ #225 SMP PREEMPT Fri Jan 30 18:53:55 GMT 2015 armv7l GNU/Linuxosmc@osmc:~$ cat /boot/config.txt
dtoverlay=w1-gpio,gpiopin=4
core_freq=375
over_voltage=0
force_turbo=0
over_voltage_sdram=0
initial_turbo=0
start_x=1
disable_overscan=1
arm_freq=900
gpu_mem_256=112
gpu_mem_512=144
hdmi_ignore_cec_init=1
sdram_freq=400Sima alap osmc Alpha 4 telepítés.
-
vargalex
félisten
válasz
azbest #10669 üzenetére
Szia!
A hozzá adott guide vastagságán én is meglepődtem... Az FDH-tól viszont ilyen Element14-es dobozban érkezett.
(#10670) vzoltan: Az element14-es változathoz valóban vastag Qiuck Start Guide van.
-
vargalex
félisten
válasz
vzoltan #10657 üzenetére
Nos, ahogy írtam, tegnap nekem is megérkezett az RPi 2. Csak késő este (éjszaka) volt időm foglalkozni vele, de osmc-n szépen megy a kodi és (eddig legalábbis) az 1-wire szenzorok is. Mindent feltettem, amire szükségem volt (vim, cron, mariadb-client, stb.).
Az 1-wire szenzorok is folyamatosan mennek 10 óra 30 perce. Szépen látszik az adatbázisban is, hogy nem volt kiesés (percenkénti mérés van):
MariaDB [temperaturedb]> select sensor_id, count(*) from temperatures where datum>now()-interval 630 minute group by sensor_id;
+-----------+----------+
| sensor_id | count(*) |
+-----------+----------+
| 1 | 630 |
| 2 | 630 |
| 3 | 630 |
| 4 | 630 |
| 5 | 630 |
| 6 | 630 |
+-----------+----------+
6 rows in set (0.06 sec)Szerk.:
(#10659) ddudas: Nekem nincs billentyűzet a PI-n, így arról én is teljes biztonsággal tudok nyilatkozni, hogy az SSH megy. Mindent azon keresztül telepítettem, config-oltam. -
vargalex
félisten
válasz
azbest #10591 üzenetére
Szia!
Nekem is csak egy visszaigazoló e-mail jött (szinte azonnal). Az FDH honlapon a kosárra kattintva, majd a rendelési számra keresve csak annyi látszik, hogy pillanatnyilag nincs készleten (a rendelés leadásakor is ez volt). A visszaigazoló e-mail 2-án 13:00-kor jött.
Szerk.: mondjuk én az fdh oldalán (fdh.hu) rendeltem...
-
vargalex
félisten
válasz
Kicsirics77 #10341 üzenetére
Szia!
Megy az raspbmc image-val is. Én soha nem használtam a noobs képet, mindig a raspbmc-t dd-zem linux alól a kártyára.
-
vargalex
félisten
válasz
orbitalion #10007 üzenetére
Szia!
A forrást megírhatod PC-n is, majd fordítás előtt átmásolod a BPi-re. Illetve, ami kényelmesebb, az az, hogy ssh-n, vagy ftp-n keresztül közvetlenül szerkeszted a PC-n a BPi-n található file-t. Ilyet tud a gedit, vagy akár windows alatt a Notepad++ is (de szerintem pl. az Eclipse is).
-
vargalex
félisten
válasz
orbitalion #10004 üzenetére
Szia!
A C forrást cross-compile-olhatod is, de akkor a PC-n kell a teljes toolchain. Viszont az eszközön is van gcc, így ott is fordíthatod. A fordítási idő természetesen hosszabb, de egyszerűbb kódnál nem számottevő.
XML helyett pedig lehet, hogy célszerűbb a JSON. Tömörebb formátum, kisebb az overhead-je. -
vargalex
félisten
válasz
Feralheart #9992 üzenetére
Szia!
Nem egy márka. Egy alternatív firmware. TP-Linkre jellemzően OpenWrt tehető, ami szintén tud VPN szervert (ahogy írtam).
-
vargalex
félisten
válasz
Feralheart #9988 üzenetére
Szia!
A Tomato egy router firmware néhány BroadCom SoC-os típusra. De igazából az a lényeg, hogy olyan firmware legyen a routeren, ami tud VPN szervert. Gyárilag nem nagyon tudnak ilyet, viszont az OpenWrt, Tomato, DD-Wrt igen.
De, ha nincs ilyened, akkor az általam írt reverse ssh tunnel is tökéletes erre.Egyébként pont azért kérdeztem a TeamViewer-t, mert ahogy azbest kolléga is írta, az ezen a platformon felejtős.
-
vargalex
félisten
válasz
Feralheart #9977 üzenetére
Szia!
Távoli asztalhoz is kell port forward. Vagy teamviewerhez hasonló megoldásra gondolsz?
Ha igen, akkor egy illetve több) reverse ssh tunnel is jó lehet. -
vargalex
félisten
válasz
Kicsirics77 #9941 üzenetére
Nekem a kezdetek óta (még egy 256 MB-os B-vel kezdtem) egy 1,2A-es Nokia töltőről megy hibátlanul a rendszer. Igaz, NAS-ról játszok le filmeket, csak 1-wire szenzorok vannak rajta. Illetve USB-n néha egy Logitech K400.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Villanyszerelés
- Magisk
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Melyik tápegységet vegyem?
- AliExpress tapasztalatok
- További aktív témák...
- LG 77G4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz 0.1ms - MLA - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- LG 45GR95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Samsung Galaxy S23 Ultra , 8/256 GB , Kártyafüggetlen
- Bomba ár HP Pro X360 11 G1 - Intel N4200 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W10 I Gari
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest