- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Rap, Hip-hop 90'
- Gurulunk, WAZE?!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csorbi
addikt
válasz
powermause #5706 üzenetére
Ne az alaplapi telepítőét használd, biztos van annál újabb is. És természetesen olyat, ami Win7-hez való, WHQL-es.
Kell, hogy legyen ilyen.(Hacsak nem valami ősrégi vezérlő.)
-
Csorbi
addikt
válasz
rayoliviero #5692 üzenetére
Ha kettő darab centimétert a hozzászólásod kezdetétől kezdve volnál szíves feljebb tekinteni, találnál ott egy felhasználói tapasztalatot, abból szerintem le lehet vonni némi konzekvenciát.
-
Csorbi
addikt
-
Csorbi
addikt
válasz
hackman27697 #5682 üzenetére
Másik Win7 telepítő
vagy ellenőrizd le a kábeleket (táp+sata)
-
Csorbi
addikt
válasz
cornail #5680 üzenetére
Szerintem RAID1-nek, mint külön backupnak nem sok értelme van.
Én akkor inkább RAID1-ben használnám nap mint nap az adatokat a gépen, illetve backupnak egy külön szimpla vinyót tartanék fent. Történetesen emellett a rendelkezésre álló idő is jelentősen megnő, mert ha a RAID1-ben lévő egyik vinyó száll el, akkor ott a másik, azonnal használható. Ha szétesik a RAID tömb, annak asszem RAID1-re nincs nagyon hatása, tehát szintén azonnal használhatóak a lemezek magukban is, legfeljebb egy mirror rebuild kell. (Ha mégis megsínyli a RAID szétesést, akkor ott a backup -> lehet visszatölteni, ha image alapú a backup, akkor gyorsan meg is van, és újratelepíteni sem kell), ha a backup vinyó száll el, akkor ott van a RAID1-en minden eredetiben.Átgondolnám én a helyedben ezt
-
Csorbi
addikt
-
Csorbi
addikt
Ez azért fura, mert ha a 3 lemezből egy kiesik, még a maradék kettő lemezzel is lazán fel kéne állnia a rendszernek, legalábbis nálam megteszi 2 lemezzel is ICH9R-en. Ott valami más lehet a palacsintában...na és többek között ezért kell a raidről is biztonsági másolatot készíteni, egy újabb példa mindenkinek!
Egyébként nem értek valamit...most akkor bootol-e vagy nem? A második mondatban nem bootol, a harmadik mondatban pedig már bootol, a biosban kértél tömb rebuild-et, és a Windows elindulása UTÁN áll ennek neki? Mitől indult el a Windows hirtelen?
-
Csorbi
addikt
válasz
Amoroso #5644 üzenetére
A Win hol nem látja?
Csak sajátgépben/intézőben, vagy megnézted a vezérlőpult/felügyeleti eszközök/számítógép-kezelés/tárolás/lemezkezelés alatt is? Ha itt nem látható, akkor szépen adjátok vissza annak akitől vettétek, hogy legyen kedves helyrepofozni, vagy adjon segítséget ezügyben hogy mivel tudjátok használhatóvá tenni..
-
Csorbi
addikt
válasz
emerico2004 #5638 üzenetére
Hát akkor ezt mondd
Nem lehet a partíciót sem törölni? Ha nem, akkor dobd vissza őket annak akitől vetted, oldja meg ő, te 16 db single lemezre voltál vevő, nyugodtan reklamálhatsz.
-
Csorbi
addikt
válasz
emerico2004 #5635 üzenetére
??
Egy kukkot sem értek. Mi köze ennek a RAID-hez?!
-
Csorbi
addikt
válasz
hackman27697 #5625 üzenetére
Hát ez rettenet elképzelés.
-
Csorbi
addikt
Nekem 3x500 GB raid 5 van, meg mellette egy külön vezérlőn egy szem szép nagy vinyó, és napi szintű backup van. Ez a tömbszéteséstől, meg úgy gondolom a hardveres-szoftveres hibák java részétől már legalább véd, és nem jelent igazán nagy költségtöbbletet
Na jó, a lakástűztől meg a betöréstől nem
Épp emiatt a kritikus dolgokat mindig kiírom, és nem is otthon tartom őket.
-
Csorbi
addikt
Szerintem kábelhiba lesz, próbáld meg kicserélni a SATA kábeleket lehetőleg sárga színűre, amin csatok is vannak, a lényeg hogy ne az a gagyi piros legyen. De megnézheted a vinyók állapotát HDSentinellel, és ha sok a RAW read error rate, vagy a hardware ecc recovered, netán az ultra ata crc értéke, akkor akár a lemezzel is lehetnek gondok. Feltételezem a lemezvezérlő driverek a legfrissebbek, és a Windows is szépen karban van tartva.
Tápegységed milyen?
-
Csorbi
addikt
Azt, hogy ha RAID-et akarsz használni, akkor a RAID miatt át kell állítani a merevlemezvezérlőt RAID módba (nem IDE és nem AHCI). Ha a már meglévő rendszered alatt módosítod a lemezvezérlőt, akkor az nem fog tudni elindulni, hacsak egy kis registry szerkesztgetéssel nem segítesz rajta, közvetlenül az átállítás előtt, egy alkalommal. Innentől talán már érted...
(Ha nem: mivel vagy IDE vagy AHCI módra lett telepítve az oprendszer, nincs benne a RAID vezérlő drivere, ha átállítod RAID-re, ergo nem fogja találni "saját magát" és nem fog tudni elindulni)
-
Csorbi
addikt
Nem túl szerencsés szót használtam, eredetire gondoltam
Tehát: Eredeti Norton Ghost, Acronis, Paragon, stb. És NEM ami ilyen tul.képp összekotyvasztott Boot CD-ről fut.
A Win 7 biztonsági mentése már lemezkép alapon is tud menteni.Ha menteni akarsz, használd a hivatalos programokat, ne a Hiren's féle tákolmányt. Azoknak is meg lehet adni bootoláskor a lemezvezérlő drivereket hogy működjenek.
-
Csorbi
addikt
Megnéztem, a mini Win XP az ICH9R-en lévő RAID5 tömböt vidáman látja, a Jmicron JM36X-en lévő egy szál vinyót viszont nem, magyarán meg kell etetni vele a drivereket amikor kéri indulásnál, F6-tal.
Egyébként nem értem mi értelme van egy ilyennel backupozni, a gyári változatok nem elég jók? -
Csorbi
addikt
Szia!
1. Norton Ghost 2003, 12-es, 14-es, 15-ös mind normálisan működik ugyanúgy, mint szimpla lemez esetében.
2. Acronis True Image dettó.
Hogy a Hiren's boot CD nem töltődik be raid miatt, annak csak az lehet az oka, hogy ősrégi Hiren-t használsz... 10.5-ös a legutolsó úgy tudom.
-
Csorbi
addikt
Szia!
Átlagos otthoni körülmények között teljesen biztonságosnak mondható, DE! Mint ahogy bárhol, úgy itt is előfordulhat bármikor RAID tömb szétesés (és ez bizony a sokszázezres vezérlőkkel is megeshet!), ezt csak egy külső kiegészítő mentéssel tudod kiküszöbölni. A RAID NEM AZ ADATOK 100%-os BIZTONSÁGÁBAN TARTÁSÁRA LETT KITALÁLVA, és ezt már bevallom őszintén, nagyon nincs kedvem többször leírni. Nálunk a cégnél természetesen a raid 5-ös tömbök mellett vannak backup szerverek is, több telephelyen VPN-nel összekötve, sosem lehet tudni mikor ég le valami, vagy törnek be valahová (sajnos tűzre volt már példa, és akkor igazolódott be, hogy az értékes információ megfizethetetlen szinte). Tehát: ha van rendes backupod, akkor védett vagy, és lényegében bármilyen raid vezérlő megfelel a célra (az ICH9/10R szvsz egész jóra sikerült, magam is azzal használok itthon raid 5-öt, az újjáépítés is remekelt eddig), ellenben ha nincs backupod, akkor egy százezres vezérlő buktája esetén is szépen odalesz mindened, ha úgy adja a sors. Természetesen ha nincs szünetmentesed, akkor ezen egy szép áramszünet méginkább segíthet.
Egyébként milyen célra használnád? (Ha már itt tartunk)
-
Csorbi
addikt
Én speciel SB850-nel nem találkoztam még, mert annyira új, de feltételezem az alaplap BIOS-ában be kell állítani a RAID módot a vezérlőnek (bár nem tudom hogy ezt a Windows hogy fogja komálni, általában kékhalállal elszállnak ettől induláskor), aztán a POST folyamat után kellene hogy megjelenjen egy RAID BIOS, amibe ha belépsz, ott létre tudod hozni a raid tömböt, kiválasztva a megfelelő lemezeket. Raid 1-nél tudtommal meg kell adni a forrás-illetve a céllemezt, és nagyjából ennyi.
Nem tudom hogy az AMD driverek mennyire segítőkészek mondjuk AHCI-ről RAID-re történő átállásra
Intel-hez van egy szép kis registry ami megoldja, hogy ne kelljen újratenni a Windowst, de AMD-ről én még nem tudok, hogy lenne. -
-
Csorbi
addikt
válasz
Zakalwe #5562 üzenetére
Szia!
Először is, ne az Intel Matrix Storage-t használd, hanem az azóta megjelent, újabb Intel Rapid Storage-t. Abban próbáld meg újra.
A másik lehetőséged pedig, a POST folyamat során megjelenik a RAID BIOS setup a rendes BIOS-ba lépési lehetőség UTÁN, abba be tudsz lépni a felkínált billentyűkombinációval, és abban is be tudod beállítani a RAID tömböket.Ha nem sikerül, keress meg privátban
-
Csorbi
addikt
válasz
HUNNIA1920 #5559 üzenetére
Egymagában 1 db F3-as Samsung is majdnem 130 körül teker (legalábbis az elején), elég gyors vinyók. Amúgy meg nyugodtan visszaolvashatsz a kérdéseidre 30-40 hsz-t, meg fogsz találni mindent.
-
Csorbi
addikt
-
Csorbi
addikt
Nana, a POST folyamatot nem ér beleszámolni a boot idejébe
Leírtad a lényeget, nagy fájlokkal való munkánál van tényleg létjogosultsága a RAID 0-nak!
A vinyóelszállásról nekem mindig más a véleményem mint a nagy többségnek: ha szükséged van 1 TB tárhelyre, akkor jobban jársz ha 2x500-ból tákolsz össze egy raid 0-t, mert ugyanakkora helyed van, a sebességed elviekben majd' 2x-es, és ha beüt a ménkű és elszáll egy vinyód, akkor egy másik még mindig marad
Viccet félretéve és nem lehet eleget hangoztatni: biztonsági mentés egy másik eszközre! (Hogy aztán mit, és milyen gyakran - azt mindenki maga határozza meg...) -
Csorbi
addikt
Hát most mit értesz azalatt, hogy WIN alatt?
Nem volt egyértelmű amit kérdeztél. Általános használatra, netezésre, filmnézegetésre, semmi értelme, akár Windows-t használsz, akár mást. De ha megtennéd hogy visszaolvasol pár hsz-t, már kb. 500-szor kiveséztük, hogy mi alatt van értelme. Hadd ne írjuk már le 501-edszer!
A vezérlőkről meg az a véleményem, hogy "ahhoz hogy a Win kicsit jobban kapkodja a lábát" - nos, ehhez untig elég egy alaplapi vezérlő is, szvsz ha nem használod ki komolyabban, akkor mindkét 3ware csak "pénzkidobás". A lényegbeli különbséget meg gondolom le tudod szűrni a specifikációkból, vagy...mire lennél még kíváncsi? -
Csorbi
addikt
válasz
--HARDCORE-- #5542 üzenetére
Csupa örömhírek, na
Kedves egészségedre!
Azért a legfrissebb Intel Rapid Storage-t dobd fel rá, meg a legutolsó chipset drivert, ha ezek nem lennének meg!
-
Csorbi
addikt
válasz
--HARDCORE-- #5537 üzenetére
De ugye az iastor.sys-t is bemásoltad a helyére?
-
Csorbi
addikt
válasz
--HARDCORE-- #5533 üzenetére
Neked ez lesz a MEGOLDÁS
feltéve, ha intel ICHxR vezérlőről van szó!!!!
-
Csorbi
addikt
-
Csorbi
addikt
Nálam 22 progi indul el (többek között antivírus, tűzfal, everest, hdsentinel, backup, 2 féle távfelügyelet, messenger, levelezés, virtuális meghajtó, szünetmentes monitor, és jópár hardver saját szoftvere) ezek jelentős része 50 MB-nál többet eszik a memóriában (és igen, fut töredezettségmentesítő (PD) is szolgáltatás-szinten), hát csodálkoznék ha ezekkel együtt 2 perc alatt elindult volna nálam a Win 7 az E6320-szal, még ha 3.2-n ment, akkor is
Viszont a Q9450-nel most ezek megvannak 3 perc alatt.
De azért más egy E6320 nálam, meg egy E8400 nálad...
laolajnál meg "csak" E4300 van...na és az a 2x160 GB HDD sem lehet túl tempós, a 160-osak még elég csigabigák voltak.
-
Csorbi
addikt
Én ezzel csak olyan szinten vitatkoznék, hogy nálam gyönyörűen látszik mondjuk egy CPU használat mérő gadgettel (miközben ment egy HDD használat mérő is), hogy a boot folyamat közben melyik volt leterhelve, a két mag 90-100% környékén ment, a HDD-k meg úgy-ahogy (ekkor még raid 0-m volt 2 db 500-as samsungból). És Win 7 x64-et használok 4 GB rammal. A kétmagos rendszeren a boot-idő kb 5 és fél perc volt (nem kell csodálkozni, nagyon sok rezidens indul el). Ahogy a kétmagos proci le lett cserélve 4 magosra, a boot-idő gyakorlatilag 3 percre csökkent (aztán azóta a raid 0-ból raid 5 lett, de ez nem változtatott igazából a betöltési időn).
Nos, akkor jogos a kérdés: számított-e a procicsere vagy sem?
-
Csorbi
addikt
-
Csorbi
addikt
Ja, közben megtaláltam ám
Ennek semmi köze a raidhez, hát mi köze lenne? Mit értesz azalatt hogy újraraktad a Vistát? Rendesen, formázás mindent és full install újból? Esetleg Vista DVD-ről indítva egy rendszerhelyreállítás nem segít?És tanakodj el azon, hogy az ilyen esetek elkerülése végett bizony nagyon jól jöhet a backup.
-
Csorbi
addikt
Mondjuk arra, hogy dolgozol egy 1200 MB-os Photoshop psd-n és sűrűn mentegeted, vagy videofeldolgozáskor sok-sok gigás fájlokkal való munkára, és a szerverszintű kiszolgálást még meg sem említettem. Az op.rendszer betöltés pedig általában nem fog gyorsulni, ha a procid lassabban dolgozza fel az adatokat, mint ahogy kapná őket. Ugyanez játékra is.
-
Csorbi
addikt
Ezt mondtuk, maga az op.rendszer nem lesz gyorsabb! A lemezeken belüli másolás nem mérvadó, ha pedig a raid tömb, és egy másik eszköz között másolgatsz, akkor nyilván a kettejük közül a lassabb eszköz lesz a mérvadó!
Tulajdonképp mit vártál a raidtől? Te nem azon a területen vagy úgy tűnik, ahol neked kamatozna, de ezzel kezdtük, mielőtt nekiálltál volna... -
Csorbi
addikt
Nálad a problémát az okozza, hogy a Windows korábban AHCI vagy IDE kompatibilitás módú SATA vezérlővel volt feltelepítve, ő ezt ismeri, ennek a driverei vannak feltelepítve. Amint átállítod a SATA vezérlőket RAID módba (igen, mind a 6 csatlakozót átállítja, nem csak azt, amire a RAID kötet van rádugva!), a Win már nem fog tudni vele mit kezdeni, keresi az AHCI csatlakozót, de nem találja, csak a RAID-et, amit ő driver hiányában nem ismer, és nem tud betölteni. Ennek aztán általában szépen kékhalál a vége. Igen, hiába van különálló, nem RAID-es vinyón a Win, maga a csatlakozó, amire rá van dugva, az már RAID módban működik. Remélem érted
Erre lehet megoldás: radi8tor1 kolléga hozzászólása
Állítsd vissza biosban a sata módot amin eredetileg volt, tedd fel a legfrissebb intel chipset drivert, és utána hajtsd végre a linkben leírtakat.
Szerk: Hja, és lehetőség szerint az intel raid vezérlőjét használd (sárga színű), ne a gigabyte-ét (ami lila színű).
-
Csorbi
addikt
Szia!
1. Mi az, hogy "kettejük között"? Nem lesz olyan hogy a két lemez között, a két lemezt egyetlen egy, és a két lemez területének összegével megegyező lemeznek (vagyis raid tömbnek) fogja látni az op.rendszer, raid 0 esetén. Nagyjából lehet arra számolni, hogy jó esetben ennek a tömbnek az írási-olvasási sebessége is a duplája lesz annak, mint amit az egyes lemezek külön-külön tudnak (de inkább kb. 90-95%)
2. Nem tudom mit értesz az alatt, hogy a rendszerhez csatlakoztatni, ha a raid tömbhöz akarsz új lemezt hozzáadni területnövelés céljából, olyat tudtommal csak a raid 5-nél lehet, de ebben nem vagyok biztos hogy csak raid 5-nél. Különálló meghajtókat természetesen tudsz a számítógépedhez adni továbbra is, bármikor. Harmadik HDD-n lévő op.rendszer nem befolyásolja a raid teljesítményét.
-
Csorbi
addikt
Hűha.
"A windows nem latja a 3. merevlemezen levo op rendszert"
Kifejtenéd ez mit jelent?Mit állítasz be, és hogyan? Csak nem a HDD vezérlőt állítod át raid-re a biosban? Mert akkor ne csodálkozz, hogy a korábban pl. AHCI módban lévő HDD vezérlővel feltett Windows-od nem fog észhez térni...
-
Csorbi
addikt
válasz
megint én #5476 üzenetére
Szia!
Nem tudom mit értesz az alatt, hogy lassan bootol, lassan tölt a gép, de ezeken egy raid kimondottan NEM fog sokat változtatni. Ha van egy szimpla, de gyors (mondjuk igen, a Samsung F3-as széria elég gyorsnak mondható) merevlemezed, illetve egy egészséges rendszered, akkor a bootolásnak nem szabadna gyanúsan sokáig tartania (kérdés az, hogy tudod-e mik indulnak a háttérben, víruskereső induláskor végez-e gyors ellenőrzést, stb.)
Az alaplapodról csak ennyit: [link], ha veszed a fáradságot és megnézed a Gigabyte oldalán (vagy épp a kézikönyvében) a specifikációt, magad is láthatod hogy: Support for SATA RAID 0, RAID 1, RAID 5, and RAID 10 Ezzel minden elmondtam, magát a szoftveres (Win alóli) Raidet ne is feszegessük, arról egyébként bootolni sem tudnál ha jól tudom. A prociterhelés miatt ne aggódj, gyakorlatilag elenyésző (kb. 0-3%).
Első lépés: lementesz mindent, úgyis újra kell telepíteni a Windows-t.
Második: attól függ, jelenleg a bios-ban hogy van beállítva a HDD vezérlő. Ha nem RAID módban van, akkor arra kell állítani, utána lesz saját külön RAID bios szekció a POST folyamatnál. Abba belépve, ott létre tudod hozni a két F3-as vinyót kiválasztva a raid0 (stripe) kötetet, a csíkszélességet szerintem hagyd a default értéken. Ezután mehet a Win telepítés, a Win egy db "HDD-t" fog látni azon a néven, amit a raid biosban megadtál neki (tul.képp a raid kötet lesz ez - egy lemezként kezeli, 1000 GB-osként ha mindent jól csináltál). Ezt telepítéskor úgy partícionálod, ahogy neked jól esik.Sok sikert!
-
Csorbi
addikt
A tükrözött vinyó az a raid 1, ott 2 db 500-asból csak 1x500-at fogsz látni, a másik biztonsági okokból rejtve lesz előtted, az lesz a tükör.
Ha a csíkozásra gondolsz, az a raid 0, itt a két lemez területe összeadódik felhasználás szempontjából, tehát 1000 GB-od lesz. Ezt 1 fzikai vinyónak fogja látni a gép, úgy partícionálod ahogy jól esik. -
Csorbi
addikt
válasz
csocsoszán #5423 üzenetére
Nézd meg máskor a válasz fejlécét!
Nem neked válaszolta... ((#5418) radi8tor1 válasza WiZARD (#5413) üzenetére)
Hát ezeken a területeken nem is fogsz észrevenni semmit, ezekből nem profitál a raid 0!
-
Csorbi
addikt
válasz
csocsoszán #5416 üzenetére
250-es vinyónál bőven jó a 200 mb/s! Nem tudom miben vársz szemmel látható javulást, a raid 0 hatását leginkább nagyméretű fájlokkal való tevékenységnél érezheted. Azt az Everestet meg lehet, hogy nem ártana frissíteni, 5.50-es verzió a legújabb.
Milyen frissítést szeretnél az alaplapi vezérlőhöz? Ha driverfrissítést, akkor azt feltételezem az intel déli hídhoz, itt találod meg, és ne felejtsd el feltenni az Intel Rapid Storage-t utána.
A raid vezérlőhöz bios frissítést pedig az alaplapodhoz való bios frissítések tartalmazzák.
-
Csorbi
addikt
válasz
becoka28 #5405 üzenetére
Ez nagyban függ attól, hogy mid van most, és mire fogsz váltani. Ezen infók ismerete nélkül elég nehéz bármit is mondani... Mindenesetre addig ne add el a régi lapod, míg ki nem próbáltad a tömböt az új vezérlőn.
Általában az intel ICH-k felismerik egymás lemezeit (az újabb a régiét), de nekem arra is volt példa, hogy egy Silicon Image-s tömböt minden további nélkül elfogadott és felismert egy nForce 4-es vezérlő. -
Csorbi
addikt
Ez a gigabyte vezérlő voltaképp egy jmicron jmb36x vezérlő, próbáld ki az itt lévő legfrissebb drivert, hátha... [link]
Itt mindig újabbat találsz, mint a gigabyte oldalán, ők csak átírják a nevet, és nem frissítik olyan gyakran.
Ha tudod, teszteld le az Everest 5.50-es háttértároló tesztjével is is, a puffert legalább 512kb-osra állítva, lineáris olvasásban.
-
Csorbi
addikt
Szia!
Elvileg minden gond nélkül lehet hozzáadni utólag lemezeket a raid 5-höz, tárhelynövelés céljából, DE előtte egy biztonsági mentést én személy szerint mindenféleképp megejtenék, sosem lehet tudni...
Ellenben arra készülj fel, hogy MBR alapú partícionálást nem fogsz tudni használni a 2 GB-nál nagyobb méret miatt a tömbön, csak GPT-t. Erről viszont bootolni nem fogsz tudni, kivéve ha BIOS helyett EFI van az alaplapodon (pl. Itanium rendszereknél)
Az, hogy milyen lemez megy a vezérlővel, gondolom a 3ware oldalán fent van...
-
Csorbi
addikt
Itt leginkább a következő tényezőket kell figyelembe venni:
1. Érdemes olyan lemezekből összeállítani a raid 0-ás tömböt, amelyek külön-külön is gyorsak (mint pl a Samsung F3-as széria)
2. Raid 0-nál a csíkméretet szerintem érdemes a default 128k-n hagyni HDD-knál.
3. A sebességtesztek elég nagy szórással működnek, csupán egyre nem érdemes alapozni, az is számít, hogy mekkora puffert állítasz be a tesztekben.
4. Driverek nem árt ha a legfrissebbek, beleértve a BIOS-t is, és a op.rendszer frissítését is..
Sima DS3-asban neked hogy van raid? Tudtommal csak az R végződésű lapokban van Giga P35-ösknél...természetesen az intel vezérlőre értve.
-
Csorbi
addikt
válasz
Templomegere #5358 üzenetére
Hát többek között ezért sem illik 3 terát felhalmozni, bármikor jöhet valami gebasz, és akkor foghatod a fejed. Legalábbis ha fontos az adat. Ha meg nem fontos, akkor hagyd a fenébe
Egyébként 3 db 1 TB-os vinyó, és a probléma megoldva
Neked raid 5-ben lenne érdemes gondolkoznod a jövőben. De sajnos a jelenlegi problémádra nincs utólagos, 100%-os megbízhatóságú megoldás. Csak a régi rendszeren történő lementés.
-
Csorbi
addikt
válasz
Templomegere #5356 üzenetére
Hát nem igazán. A régi lapodon mindent le kellett volna menteni egy harmadik vinyóra a csere előtt... Ez csak így működik biztosra, minden más csak szerencsétlenül is elsülhető próbálkozás.
-
Csorbi
addikt
Ez rettentő érdekes. Főleg a 0x80300001-es hibakód, mert erre sehol sem írják, hogy a 2 TB-os limit miatt lenne, ellenben mindenhol azt tanácsolják, hogy F6-tal adagoljuk be a Win7-nek a legfrissebb ICHR drivert, mert az megoldhatja a problémát, és soknak meg is oldotta. Esetleg ezt próbáltad? [link]
-
Csorbi
addikt
válasz
Enclave #5340 üzenetére
A Jmicronhoz hál'istennek elég gyakran vannak driverfrissítések, amiben javítanak ezt-azt. Nekem is voltak vele gondok még jó 2 éve, de szerencsére ezek mind-mind megoldódtak a friss driverektől, olyannyira, hogy a backupra használt 1 TB-os lemezemet ez kezeli, hibátlanul. Raid jellegű tapasztalatom nincs vele...
Én is keresek P45-ös lapot, Gigát, és nekem fontos hogy 6+2 SATA legyen rajta, de tényleg nem nagyon találniEgy EP45-UD3P-nek örülnék a legjobban, de sehol sincs.
-
Csorbi
addikt
válasz
Enclave #5335 üzenetére
A 2 TB necces, de fentebb írtam egy kis idézet-szösszenetet a Microsofttól a 2 TB-os (vagy annál nagyobb) lemezek kezeléséről. Fő kérdés, hogy erről boot-olnál-e.
Én jobban javasolnám az ICHxR-es vezérlőt (ha már alaplapi), mert lapváltáskor nem biztos hogy lesz Jmicron vezérlő az új lapodon! Míg azért egy intel déli híd esélyesebb, valljuk be
Bár, azt is elég lehet kideríteni, hogy egy Jmicron által létrehozott tömböt felismer és kezel-e egy ICHxR, mert nekem egy nForce 4-es raid-et zokszó nélkül benyelt egy ICH9R, és vidáman ment. És akkor emiatt nem kéne lapot cserélned.
Hogy megy a Giga lapban a Q9550-ed? Én ma újítottam be egy Q9450-be, nemsoká viszem haza az EP35C-DS3R-embe, próbálok tájékozódni mire számítsak
-
Csorbi
addikt
Tehát, konzekvenciának:
2 TB-nál nagyobb lemezt CSAK GPT módban tudsz partícionálni, és CSAK adattárolás céljára tudod használni, bootolni nem tudsz róla, KIVÉVE ha Itanium-alapú rendszered van, esetleg BIOS helyett EFI van az alaplapodon.
-
Csorbi
addikt
Microsoft oldaláról:
13. Can Windows XP x64 read, write, and boot from GPT disks?
Windows XP x64 edition can use GPT disks for data only. Only Windows for Itanium-based systems can boot from GPT partitions.14. Can the 32-bit version of Windows XP read, write, and boot from GPT disks?
No. The 32-bit version will see only the Protective MBR. The EE partition will not be mounted or otherwise exposed to application software.15. Can the 32-bit versions of Windows Server 2003 read, write, and boot from GPT disks?
All versions of Windows 2003 since Server Pack 1 can use GPT partitioned disks for data. Booting is only supported for Itanium-based systems.16. Can Windows Vista and Windows Server 2008 read, write, and boot from GPT disks?
Yes, all versions can use GPT partitioned disks for data. Booting is only supported for EFI-based systems.17. Can Windows 2000, Windows NT 4, or Windows 95/98 read, write, and boot from GPT?
No. Again, legacy software will see only the Protective MBR. -
Csorbi
addikt
EFI: [link]
Magyarán a BIOS leváltását célozták meg vele, de még nem terjedt el igazán.Nem tudom, hogy kipróbáltad-e a raid5-tel a következőt: megcsinálod a 4 lemezes tömböt, eddig tiszta sor, ennek 3 TB-nak kellene lennie. Egy cd-ről bootolhatós partíció kezelő progival (mint mondjuk a Paragon Partition Manager) megnézed, hogy látja-e a 3 TB-ot. Ha igen, akkor először MBR partíciótípussal megpróbálni felosztani minimum kétfelé, 1.5-1.5 TB-os részekre (vagy ahogy jólesik, lényeg, hogy egy partíció sem legyen nagyobb 2 TB-nál), majd ezeket bootolhatóvá tenni és megformázni. Ha MBR-rel nem sikerül, akkor megpróbálnék egy GPT-t. Ezek után megpróbálkoznék azzal, hogy a Win7 telepítője látja-e...
Hát elég haloványka ez a raid 1, mit ne mondjak...
Nálam a raid 5 így ment: [link] meg [link]Asszem ezzel elégedett lehetek.
-
Csorbi
addikt
Na ja, 2 TB felett tényleg nem MBR kell hanem GPT, viszont az erről való bootoláshoz meg EFI kell a BIOS helyett az alaplapon?
4 db 640-es vinyóval még belefértél volnaÉpp ezért jó, hogy én a 3x500-asommal vígan elvagyok raid 5-ben, és még egy negyedik lemez is vidáman be fog férni
Na ja, a 2-es pont nagy felelőtlenség volt
Mint fentebb már jópárszor írtuk, a raidben lévő diszkeket nem SMART monitorozzuk, mert NEM lehet (kivéve egy-kettő, húzósabb árú vezérlőt, pl Areca-k), bárminemű hibát tökéletesen jelez az Intel RST. Előre jósolni meg senki nem tud, tehát azt ne várd, hogy majd kiírja hogy: Józsika! Jövő hét kedden lesz 3db hibás szektorod a kettes vinyón, vigyázzá!
. Ha már hibás a szektor, akkor azt jelezni fogja az Intel RST, ennél többet a HDSentinel sem tud.
-
Csorbi
addikt
Na akkor a Matrix Storage-t cseréld le a Rapid Storage-re [link] , ez a legújabb és mostmár ezt használják. Lehetőleg a multilanguage-t töltsd le, mert az teljesen magyarul lesz. Azt nemtom megmondani hogy adj hozzá lemezt a raid 5-ös tömbhöz, mert nincs különálló lemezem amit fel tudna ajánlani, így kipróbálni sem tudom, de biztosan megtalálod
-
Csorbi
addikt
1. és 2. teljesen jó, a 3-as pontot hogyan csinálod? Acronissal ha átklónoznád, szerintem az lenne a nyerő megoldás, és a célpartíciót a raid 5-ön bootolhatóvá tennéd a klónozás beállításaiban. Egyébként bármikor hozzálehet adni a negyedik vinyót a meglévő raid 5 tömbhöz, csak el fog vele pepecselni egy jó darabig. Szóval jó irányba indultál el
Új hozzászólás Aktív témák
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Kezünkben a Honor Magic V5
- Milyen processzort vegyek?
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Star Trek
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- Új Asus 14 Zenbook WQXGA IPS Retina i9-12900H 5.0Ghz 14mag 32GB 1TB SSD Intel Iris XE Win11 Garancia
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával