Hirdetés

2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#10158) HollywoodBoy


HollywoodBoy
tag

Sziasztok!

Vettem végül egy TS-133 NAS-t. Teljesen meg vagyok vele elégedve. Csak torrent-re és Plex szervernek használom, backup-ra nem. Mivel nekem a nappaliban van az eszköz, féltem hogy zajos lesz, de amikor nagyon pörög a HDD (4TB 5400rpm) akkor is alig hallom a TV mögött eldugva. A RAM és CPU értékek is egész jók szerintem. CPU-t alig használja bármi, a RAM használat eleinte magas volt (70-80%), de 3 fw frissítés után és miután kikapcsoltam a Qsync-et, hogy ne szinkronizáljon folyamatosan, utána leesett 30-40% körülire.

Vissza olvastam pár hónapot a fórumon és a leszűrtek alapján ezeket állítottam be:
- Gyári felhasználó letiltva (bár alapból le volt miután elkészült a saját felhasználóm)
- 1db 4TB-os statikus kötet (hagyományos konfiguráció) létrehozva (nem akartam "tárállománnyal", valamint vékony/vastag kötettel kínlódni, mert ha jól vettem ki azoknak főleg a pillanatképek készítése, RAID/több lemezes megoldások esetén van igazán jelentősége)
- Fix helyi IP beállítva a NAS-nak
- Gyári tűzfal beállítva ez alapján, valamint engedélyeztem 1 portot a torrentnek
- Qsync telepítve (fotó könyvtár szinkronba tartása végett a PC-vel) - de inaktiváltam és majd időnként futtatom csak, mert képes 2-300MB RAM-ot megenni alapjáraton.
- qBittorrent telepítve és beállítva ez és ez alapján
- Telepítettem Security Conseulor-t a vírusírtó miatt
- Telepítettem a PLEX szervert és beállítottam az alapértelmezett - 32400 - portra

A kérdéseim:
0. Biztonság szemponjából még szükséges valamit beállítanom szerintetek?

1. Az normális, hogy a Security Conseulor-os víruskereső 7-8 órát fut egy alig 1TB-os területre, ahol ráadásul azt is beállítottam neki, hogy "Gyors ellenőrzés"-t csináljon (csak a potenciálisan veszélyes fájlok)? Nem zavar végülis, csak emiatt nem akarom "kínozni" a gépet mindennap, inkább csak hetire állítottam.

2. Gondoltam bejelentkezem a QNAP fiókba, de amint megcsináltam a fiókot és bejelentkeztem, máris olyan érzésem van, hogy ki akarja nyitni a NAS-t a nagyvilág felé a DDNS-el. Ez a myQNAPcloud nem tudom milyen biztonságos. Viszont az értesítések miatt (lásd kövi pont), meg a Plex külső elérése miatt (lásd 5. pont) erre szükségem lehet? Vagy ahogy néztem VPN telepítése ajánlott? Azzal teljesen kiváltom ezt a myQNAPcloud-ot, vagy az emellett fut? Bocsánat de nagyon nem vagyok képbe. :B

3. Ti milyen értesítési módot használtok? Nekem a push és az azonnali üzenetküldés is szimpi, de mindegyikre azt akarja, hogy jelentkezzek be a QNAP fiókomba, viszont ennek kapcsán vannak aggályaim ahogy az előző pontban leírtam.

4. A qBittorrent WEB UI portját átállítottam, de ugye így az ikonja a NAS alól már nem jó helyre irányít. Ezt áttudom valahogy írni?

5. Plex kapcsán - kicsit off, bocsi:
PLEX-en keresztül szeretném bekapcsolni a megosztást, hogy 1 bizonyos személy az interneten keresztül (helyi hálón kívülről) elérje a Plex szervert néha. Ez a megosztás hogy működik? Miként lehetne biztonságos?
Ehhez hozzátenném, hogy saját routerem nincsen egyenlőre, csak a Vodafone gigabit-es routere, szóval nem vagyok eleresztve beállítások terén a router oldaláról.

6. Érdemes átállítani a PLEX szerver alapértelmezett portját valahogy, amiképp a qBittorrent esetében is megcsináltam? Vagy belső hálón mindegy, kívülről érdekes csak ha megcsinálom az 5. pontot?

Köszi ha válaszoltok a kérdéseimre, jó kis társaság gyűlt itt össze ahogy olvasgattam a topic-ot. :C :R

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.