-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
BUZZLGHTYR #20267 üzenetére
Szerintem érdemes. Ha nem is leszel programozó, az IT-n belül rengeteg helyen tudsz még elhelyezkedni. Ilyenkor viszont nem árt már a legalább olvasási szintű angol. Ha esetleg van valamilyen értelmezhető diplomád is mellé, akkor szinte garantált a siker.
Arra viszont készülj fel, hogy az IT a közhiedelemmel ellentétben nem könnyű kenyér. Folyamatosan tanulnod kell majd munka közben/mellett is, különben végleg lemaradsz. Ez nem olyan, mint mondjuk egy ács szakma, hogy elpötyögsz a megszerzett szaktudásoddal évtizedekig.
-
coco2
őstag
válasz
A kérdésed nem objektív. Informatívabb lenne azzal kezdeni, miért akarsz programozást tanulni, hogyan és mire használnád a megtanultakat?
Ha neked magadnak kell valamire (kreatív projekt), viszonylag egyszerű dolgod van. Felületes tanulás + olcsó laptop elég.
Ha azért fognál bele, hogy utána cégeknél állást vadássz, és itt kérdezted meg, már neki se indulj. A korod mindegy.
-
cucka
addikt
válasz
Szerintem érdemes. Azt érdemes tudni, hogy ez egy szakma, és nem annyira könnyű.
Illetve lehet, hogy van hozzá affinitásod, és élvezed csinálni, és könnyen megy. És az is lehet, hogy nincs hozzá affinitásod, és akkor soha nem fogod tudni ezt rendesen megtanulni. Ez menet közben derül ki.Ha nulláról indulsz, akkor legalább 2-3 év tanulás lesz, amíg elérsz arra a szintre, hogy juniorként esélyed legyen az első munkahelyhez.
Tanfolyam akkor érdemes, ha szükségét érzed, hogy valamilyen oktatási rendszerben, számonkérhetően kezdd el a tanulást.
De azok az idők lejártak, hogy egy 3-6 hónapos gyorstalpaló után nulla szaktudással állást tudj találni. Pár éve még így volt, manapság már ennél magasabb a belépési küszöb.Angolra azért van szükség, mert minden oktatóanyag, dokumentáció angolul található meg. Német tudás pedig nagy előny akkor, ha német cégnél szeretnél dolgozni, amiből azért van pár.
Nincs szükség erős gépre vagy speckó hardverre ahhoz, hogy elkezdd nulláról a programozás tanulását.
-
nevemfel
senior tag
válasz
Nekem van egy kollégám, akinek sikerült a dolog. Elvégzett egy valamiféle államilag megtámogatott, 6 vagy talán 9 hónapos tanfolyamot. Angol mérsékelten ment neki, olvasni tudott, beszélni nem nagyon, előtte felszolgálóként dolgozott évekig. Mostanra 1,5 év elteltével egész jól bevált. Medior szintű dolgokat már simán rá lehet bízni, közben jár angol tanfolyamra is, egyre jobban megy neki a német kollégákkal is az angol társalgás.
Nagyon jó a felfogóképessége. Nem volt IQ teszten, de biztos, hogy átlag feletti van neki.
Sajnos akinek ez nehezen megy, annak nem látok sok esélyt ezen a pályán, mert ez egy szellemileg megterhelő szakma. Sok dolgot kell tudni gyorsan megtanulni, felfogni, és utána alkalmazni.
Relatíve erős gép nem árt, legalábbis nálunk, ahol lokálisan futtatunk erőforrásigényes IDE-t (PHPStorm), webszervert, adatbázisszervert, de egy mai asztali gép alap 4-6 magos procival, min. 16GB Rammal elégnek szokott bizonyulni az esetek többségében, esetleg ha eszetlen nagy az adatbázis, akkor 32GB memória nem árt. Kezdéshez persze nem kell ilyen erős gép.
-
F-ECT$
titán
válasz
Ha megy a logikus gondolkodás akkor érdemes. Minimál angol nem árt hozzá, de én yt videókkal kezdenék mielőtt pénzt költenék rá. Nem kell hozzá erős gép eleinte.
-
coco2
őstag
válasz
BUZZLGHTYR #19594 üzenetére
Az angollal már rád szóltak, de szerintem nem eléggé. Aki programozással akar foglalkozni, szerintem neki az első nyelv, amit megtanulnia kell, az az angol.
A szakma nem befogadó egy kicsit sem. Küzdelem megy mindenütt. Ha tudsz küzdeni a helyedért, oké leszel, ha nem, akár neki se állj.
Ha belekezdenél, valamelyik csapásirányon kellene elindulni, és ahhoz a fő kérdés, hogy üresfejű fecsegő vagy szöszölős worrywart vagy-e inkább? Melyik? Erről másokat kérdezz meg, ne te döntsd el. A népek legalább 95%-ának zéró közeli az önkritikája.
-
axioma
veterán
válasz
Elobb talald ki, hogy milyen tipusu topiklakonak a velemenyere vagy kivancsi... meg hogy annyira ismered-e mar a teruletet hogy melyik reszevel foglalkoznal szivesen.
Angol nelkul munkaban szerintem sehol nem fogod tudni munkaban hasznalni, mert a legtobb munkahelyen a teljes programszoveg (a valtozok is, par domain-specifikus kivetellel esetleg, meg kommentek is) angolul van megirva. Es toled is azt varjak el. Olvasni meg kell, mert alapkurzus van magyarul, de ha hirtelen meg kell nezned egy specifikus esetet, csak angolul fogod megtalalni. (Translate meg azert eselytelen, mert sok az azonos alaku szo, es nagyon nevetseges szovegek tudnak kijonni. Me'g az LLM-eknel is van tobb gond: 1. hallucinal 2. chatgpt peldaul majd 2 ev lemaradasban van, ami kesobb mar szamit) -
dabadab
titán
válasz
Masodik, angol nyelvtudas nelkul van-e ertelme megtanulni valamit?
Az angoltudás elengedhetetlen.
Másrészt ha ennyi idősen még soha nem programoztál és nem is érdekelt eddig, akkor ez valószínűleg nem a te szakmád.
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
így ni, itt ni :
HTML -> JavaScript -> PHP -> C izékEzt semmiképen ne hagyd ki :
online programozási tanuló-platformokÉs legalább napi 3 órát tanulj programozni ♥
-
K1nG HuNp
őstag
válasz
https://infopy.eet.bme.hu/
-
VikMorroHun
őstag
válasz
Ugyan vannak magyar nyelvű szakkönyvek, de szerintem programozáshoz kell az angol nyelvtudás. Rengeteg olyan dolog van a neten, ami csak angolul érhető el, és előbb-utóbb szükséged lesz rá. (Persze létezik Google Translate meg ChatGPT, meg lehet kérni őket, hogy fordítsák a dolgokat.)
Ha visszaolvasol 10-20 oldalt, összegyűjtöttük a kezdőknek szóló tippeket. Egyébként meg keresel valami tutorialt egy programozási nyelvhez, és nekiállsz.
Nekem, ha lenne időm, akkor pl. itt kezdeném a Visual Studio/C és C++ tanulmányozását. -
hiperFizikus
senior tag
válasz
1. Maga a kódolás egy nagyon unalmas dolog . Az jó érzés, amikor a programod már szépen működik, de addig eljutni kellemetlen .
2. Az angol kell is meg nem is .
3. Az imperatív programnyelvek lényegében csak: ciklusokból, elágazásokból, alprogramokból és rekurziókból tevődik össze .
4. Kezd avval, hogy utánanézel, hogy ha megtanulnád, akkor hová vennének fel .
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Bitcoin miner Bitmain Antminer S9 S9I 13.5 - 14 Th 1250W eladó
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest