Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• stellaz

veterán

válasz coco2 #17234 üzenetére

Hát ha a függőséget leválasztod mondjuk az élettani függőségekről (evés, ivás, anyai gondoskodás, stb), akkor máris a szenvedélybetegségeknél járunk, ami megnevezés elég kifejező.
    Ezzel együtt fentebb írtam, hogy a túl sok képernyő előtt töltött idő elveszi az időt azoktól a tevékenységektől, ami egyébként szükséges a normális fejlődéshez fizikai és pszichés értelemben is. Ennek tünetei az alvás zavartól, elhízástól a tanulmányi eredmények romlásáig sok dolog lehet. Évről évre több az sni-s gyerek, sok a figyelemzavaros, alulfejlett finommotorikai készségekkel, pszichés problémákkal rendelkező gyerek, testi problémák (gerincferdülés, elhízás, miegymás), motiválatlanság is egyre több van tudtommal és a szakemberek azt szokták mondani, hogy ebben nagyon jelentős szerepe van a képernyő előtt töltött időnek.

A gyereknek az ideje véges, a korlátozott időben korlátozottan lehet belezsúfolni a számára hasznos tevékenységeket, úgy mint, pihenés, mozgás, játék, tanulás, olvasás, írás, zenélés, beszélgetés, stb. Ha órákat tölt minden nap egy képernyő elől, akkor ezek közül nagyon sokra nem fog idő és/vagy energia jutni. Nézd meg, hogy nagyon sok viselkedési zavarra mozgásterápia ajánlott és nem véletlenül.

Persze értem, hogy a programozás nem pont ugyanaz, mint egy "agyatlan" játék, ezért nincs is tiltva tőle, de mindent ennek alárendelni butaság, felelős szülő szerintem ilyet nem tehet. Egyébként a tanár ismerőseim és az ismerősi körömben azt látom, hogy a rendszeresen sportoló gyerekek jellemzően az iskolában is jobb eredményeket érnek el, tisztelettudóbbak, kitartóbbak, stb,

Új hozzászólás Aktív témák