- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- bambano: Bambanő háza tája
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Hieronymus: Az egyik reggel nem indult az autóm, küzdelem az ólomszulfát ellen
- eBay-es kütyük kis pénzért
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gusi
csendes tag
Köszönöm a segítségeket!
Az árak szépek, de csak töredékek.
A 10" Sie kijelző pölö 477 000.-
Azért egy Kinco 113 bruttójával meg sem közelíti (és ezen már tuti van 15% haszon is).
Szóval, vagy öszvér lesz, vagy drága.
Még nekifutok egyszer az Unitronicsnak, hátha most jó lesz.off: HMI-hez tartókonzolt honnan szoktatok venni?
Mezei TV-konzol elég snassz lenne -
Gusi
csendes tag
ui.: hw igény: 8-10" HMI színes-szagos + 32-32I/O (digit), hőelem(4-8db) + analóg ki (2-4db)
-
Gusi
csendes tag
Köszönöm a válaszokat!
Valóban kizártam minden mást
Az Omron is jó lenne, csak amikor bejelentik, hogy üzleti partnerként /2 az ára, de ha nincs szerződés akkor x, használják vibrátornak.
Valójában bármi más érdekelne, amiről van 4-5 év megbízhatósági tapasztalat.
Akár HMI-is, abból legutóbb Siemenssel szívtam nagyot fw upgradenál, előtte Kinco esett szét (szó szerint), szóval még talán az Exor volt, amivel nem kellett küzdeni. Ha már végigmegyek a listán UniOp-ot nem ismerem, egyszer megégtem vele, azóta nem megyek a közelébe sem (hwhiba volt tizenéve).Az S1200 hol beszerezhető halandó számára?
-
Gusi
csendes tag
Sziasztok!
Nem szeretnék flamet generálni, csak nincs kitől kérdezzem
Fel kellene újítani pár gépet, kellene bele PLC.
Milyen gyártmányt javasoltok?
Siemens S7-2-300 ismerem, jók, talán még ez lesz a nyerő.
Omron, Hitachi, Rockwell a sw miatt felejtősek.
Újban LG nehezen beszerezhető, Kinco jó lenne, csak a HMI-je el van cseszve, nem tudok a modbuszos 32 adatnál többet átrakni (receptura, de a PLC-ben nem fért, és így a letöltés akadozott).Szóval stabil, beszerezhető és használható kellene.
Thx! -
Gusi
csendes tag
válasz
Miertvansote #5933 üzenetére
Szerintem jó mindkettő. Az utóbbinál megspórolhatsz egy időzítőt, hiszen egyszerre is indíthatod (vagy), és az SR-nél a két bemenetet teszed sorba az idővel.
Tulképp nem az indulás, hanem a folyamatos futás alatti megszakítás a lényeg (bár ez a feladatban nem volt), nem indulhat újra. Tök jól nyomod, gratu! -
Gusi
csendes tag
Annyit tennék hozzá Industry-nak szóló tanácsokhoz, hogy a fogalmazás létfontosságú.
Nem nyelvtanra gondolok legfőképp, az nekem sem jó
Egy gép részének működési módjának megfogalmazására. Pölö:
- ha nem nyomták meg a vészgombot, és nem nyomták meg a ki-gombot, és megnyomták a be-gombot vagy itt már be van kapcsolva a gép, akkor legyen bekapcsolva
Ezt így le tudod létradiagrammba is rajzolni, vagy akárhova.
Ha nem tudsz hasonlóan fogalmazni, és kis csoportokra bontani a gép összetett műveleteit, azok kapcsolódásait, megette a fene. Ezt kell gyakorolni, szemléletet tanulni.
A hidraulika-pneumatika dolgora visszatérve: nagyon sok tanár van alulfizetve, mind örül, ha felkérik néhány órás előadásra. Párezerért simán bevállalja nagy része. Olyanokat fogsz hallani, hogy kettéáll a füledui.: ja ájgen, a metainformáció. Erről hatalmas vitákat lehet indítani, hogy egy bit-változót hogyan nevezel el. Például "folyik a hűtővíz". Nos, ebben akkor benne van a szűrő eltömődés? Nyomáskapcsolóval hozod létre? Ha eldugul a kör, attól még nem lesz hűtése a szerszámnak, de lesz nyomása. Kicsit béna a példa, de ilyen járulékos, vagy származtatott információkat is figyelembe kell venni, és nagyon észnél kell lenni a használatánál. Nagyobb projektekben én folyamatábrázok, akár papíron, hogy ne felejtsek ki semmit. De úgyis kiszoktam
-
Gusi
csendes tag
válasz
Miertvansote #5854 üzenetére
Nemtom, hogy off-e.
Juniorként szerintem 200 alá ne menj, főleg Pesten.
Nekem seniorként (40) van annyi tapasztalatom, hogy Pesten a 350, vidéken a 250 szemrebbenés nélkül elfogadott + pótlékok. Nyelvvizsgával +100 lenne ehhez(!). A bérplafon valahol 550-600 körül van, de ott kemény az elvárás is (képfeldolgozás+FPGA).
ui.: nem vagyok diplomás, nettó összegek (kézbe), beágyazott rendszerek K+F (hw+sw) kerestem pár hónapja -
Gusi
csendes tag
A képváltásnál valószínűleg a tia v13 sp nélküli verziója lesz a ludas, még nem próbáltam ki újjal, nem volt lehetőségem. A problémát kikerültem:
- változó megváltozási eseményébe tettem, hogy tegye screen-értékké
- minden screen-megjelenítési scriptjébe egy másik változóba írok, a saját sorszámát
- a plc-ben figyelem a két változót, hogy egyyforma-e időn belül, ha nem
váltok egy üres lapra (tettem bele), majd újrapróba (addig temp változóban a lap száma)
- így a képernyő gombjain nem lapot váltok, hanem azt a változót írom, és automatice megoldja
Tehát két változó van, az egyiket csak plc-ből, a másikat csak hmi-ből írom.A kapcsolat fennállását a köviképp figyelem:
- clock bit a plc-ből olvasva, majd változó onchange-be egy bit inversion egy másik változóba
(mint fent az írási hozzáférés)
Ennek változását (fel és lefutó detektálás paralell vagy-ban) figyelem timerrel.
Ha "nincs jelen" a plc-ben az összes hmi-gomb memóriát törlöm, nehogy úgymaradjon.Ennyi.
Konkrétan 3 db FB van benne.
Az egyik (nem tudom megnézni most sajna) tartalmaz egy darab közvetlen BLKMOV hívást.
Ennek a fejléce kap forrás és célterület leírót, és másolandó darabszámot.
Ebből létrehozza a két any pointert, és gyí.A másik kettő hivogatja ezt az FB-t.
Az egyikben sztringtábla (tp177a-ban nincs görgethető lista, csináltam) kezelése, a másikban recept mentés-betöltés van. Meg néhány értékhatár ellenőrzés. (igen, van recept kezelés a hmi-ben, de azt utálom
)
Szóval a nagyobbik FB-ben van a hiba.
Ha minden fc-t kitörölsz akkor is tud működni.
Két bitre indul: a load és not loaded, a másik save és not saved-re indul.
Itt, a végén az if-ek, amik érdekesek.Lehet valami olyasmi lesz, hogy a hozzá tartozó db-k nem retentívek, vagy ilyesmi. Ne úgy is kellene mennie, szal passz. Köszönöm, hogy foglalkozol vele!
-
Gusi
csendes tag
A képváltást hagyd, már rég túl vagyok rajta, köszi.
Most a BLKMOV visszatérési értékénél járok.
Egy FB-ben kétszer hívok meg egy másik FB-t, onnan a blkmov-ot, és megzavarodik az IF parancs közben.
Node, hétfőn folytatom...hátha.
Remélem nem egy újabb bugos fejlesztői nyavaja lesz ismét. -
Gusi
csendes tag
Sziasztok, szia Szirty!
A bugzásnak nincs vége
Amit írtál, hogy a BLKMOV utasításnál van hiba, az csak annyi, hogy a "src" szót "dest"-re kell cserélni egy pár változónál az arraycopy.fb-ben. Copyztam a sorokat, lemaradt egyik helyenÉs innentől a csoda.
A hívó FB-ben kezelem a visszatérési értéket is.
A jó folyamat:
- gombnyomás HMI-n
- PLC gombot eltünteti, megjelenik alatta a szöveg "mentés folyamatban..."
- Tx időzítő indul
- Tx lejár, meghívja a mentő FB-t, ami hívja 2x az arraycopy-t
- siker esetén a HMI-n a "mentés sikeres" szövegre vált
- Ty idő indul
- szöveg eltűnik, gomb visszatérA rossz folyamat ugyanez, csak nem jeleníti meg (átlépi) a "sikeres" szöveg kiírását és a Ty időt sem várja meg. Plussz alarmba teszi, hogy melyik művelet volt a rossz.
Ez az egész egy IF-ben van benne, ami ugye két elágazásos.
Nekem három van: nincs kiírva, hogy melyik művelet a rossz, és nem is csinálja meg a mentést.
Öt próbálkozásból egyszer lefut, többször nem.
A következő öt próbálkozásból 4x működik, 1x nem.Valahogy így néz ki:
IF result_a AND result_b THEN
M_SaveOk := TRUE;
ELSE
IF NOT result_a THEN
_signal_a_error
ENDIF
IF NOT result_b THEN
_signal_b_error
ENDIF
ENDIFNo, erre varrjál gombot
Ötlet?
Azon kívül, hogy magamhoz nyúlok lassan... -
Gusi
csendes tag
Szia!
"A Coordination-t, amiben a life bit is van (MW118). Ezt a panel írja a bitek ketyegnek ahogy írtad is."Hehe, de jó neked
Nálam semmi. Screen id sem.
Szóval, a kisebb lépés az lesz, hogy melyik sw-rel toltad bele, melyik opsys verziót, stb.
Holnap tudok ez ügyben pontosabbat írni.
Remélem nem hw hiba lesz.
Addig, megkérlek a verziókat ha meg tudnád írni az szuper lenne, reggel ellenőrzöm én is.Köszi!
-
Gusi
csendes tag
Rendben, már nagyon várom.
Épp itt ülök előtte, betoltam egy üres projektet a rendszerbe.
DB2 és egy OB1 létrehozva, (db feltöltve a változókkal).OP-ben egy lap, azon a db-ben tárolt értékek.
Area pointerek beállítva.
Semmi, tök nulla minden.A clock memoryt kitettem (50% bitek), azok mennek szépen a hmi-n.
De a rendszeradatok, melyik la van kint, vagy bejelentkezett-e a júzer, semmi.
Nullák. A fene lehet vele...Ez a TIA tetszik, pl. a cpu modul címterülete sem akkora, mint írja.
Kipróbáltam 500-ra, nem ment. 60-al még megy.
USB3-ba dugva az mpi kábelt leakad.
Kezd kínai gagyi lenni ez a Siemens. -
Gusi
csendes tag
válasz
pierre003 #5821 üzenetére
Szia!
Az oprendszer frissítésével nem szűnik meg az alapvető probléma: a felhasználó indítgat ismeretlen .exe fájlokat, és visszatelepíti a férgeket, vírusokat
Szokj le róla.
Telepítést cd-bootolással kell indítani, partíció törlés, újra létrehozás, majd gyári weboldalról ellenőrzött driverekkel installálni. -
Gusi
csendes tag
Szia Szirty!
Nem értem a kérdésed, mit üzenne a panel?
Semmit nem üzen.
Én akarok képet váltani, kapcsolat-fennállást érzékelni (a life bittel), és tudni, hogy melyik képre lapozott a júzer. Ehhez kell a 3 areapointert beállítani. Semmi változás.
Teszt:
beállítom mondjuk a screen-t egy db változóba, és kiteszem képernyőre.
A megjelenített érték az lesz, amit ob100-ban beleírtam.
De véletlenül sem a képernyő lap száma (+1 offszet).
Ugyanez a job-al, benne marad a kiadott parancs, nem nullázza.
Tudok küldeni projektet privátba, ha gondolod.
Béla -
Gusi
csendes tag
Sziasztok!
Adott egy Siemens TP177B panel és CPU313C.
Eddig minden jó, míg új projektet nem töltenék bele.
TIA v13-al oprendszer cserét kér, bele is megy, működik is
a nyomógomb, lámpa, számkiírás, riasztások, oké.
De.
Nem működik semmi az "area pointer"-eknél.
Hiába állítom DB-be, MW-be, semmi.
Se job, sem screen, se semmi.Mit tegyek?
Thx!
Béla
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- T14s Gen5 14" FHD+ IPS Ultra 5 135U 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- XFX Speedster 319 SWFT RX 6800 16GB
- Katana GF66 12UC 27% 15.6" FHD IPS i7-12700H RTX 3050 16GB 512GB NVMe gar
- ÚJ Dell Latitude 14 5450 - 14" FullHD IPS - Intel Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2.5+ év gari
- Eladó Vízhűtő cuccok, VGA blokk, radiátor!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Újszerű ASUS ZenBook 14 UM3402 -14" 2.8K OLED 90Hz -Ryzen 5 5625U - 16GB -512GB - 1,5 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Z370 i7 8700 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest