Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Yutani

nagyúr

válasz sakál #14 üzenetére

Nem gonosz vagy, csak nem figyelsz. Legalábbis arra, amit én írtam. Tojást nem kell belerakni, tejet is csak az élesztő felfuttatásához. Természetesen felfut az cukros vízben is, de tejben hamarabb/jobban.

• Yutani

nagyúr

Megosztom veletek a pizzareceptemet, amivel eddig minden nőt lenyűgöztem: ;)

Hozzávalók a tésztához:
    20 dkg rétesliszt
    10 dkg finomliszt
    fél kocka élesztő
    1,5 dl ét vagy olivaolaj
    reszelt gyömbér
    1 dl tej
    2 teáskanál cukor

melegvíz

Először is felfuttatom az élesztőt: a tejet megmelegítem kézmelegre, belekeverem a cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt. Hagyom kb. 10 percig futni, jól láthatóan megemelkedik ezalatt.
    A kétféle lisztet összekeverem, szórók bele reszelt gyömbért, kb. másfél kiskanál sót, majd összekeverem. Amikor az élesztő felfut, az olajat beleöntöm a listkeverékbe, majd az élesztőt is. Valamennyi vizet kell hozzáönteni, hogy lágy tésztát kapjunk. Azt mondják, fánk-szerűre kell összegyúrni keménységre.
    amikor ez megvan, a tálat kilisztezem, amiben eddig gyúrtam a tésztát, hogy ne ragadjon bele a kelő tészta, majd valami melegebb helyre rakom konyharuhával letakarva.
    Ha megkel a tészta (kb. 30-40 perc), kiolajozott tepsiben szétnyújtom, aztán megpakolom a feltéttel.
    Tapasztalat, hogy az elterjedt nagy négyszögletes tepsibe két adagnyi pizzatészta fér el faltól falig.
    Sütni kb. 20 percig kell olyan 210 fok körül, de ezt nem szoktam mérni, mindig a tészta sültségi fokát figyelem. Szép aranybarna legyen, ne legyen megégetve, mert akkor már szárad is.
    Ez a pizza magas tésztájú, ha tojást tennél bele, a pogácsára emlékeztetne.

A pizzamártást meg többféleképpen lehet készíteni, legtöbbször hagyma, fokhagyma, sűrített paradicsom, füzserek segítségével készítem, de mostanában gondolkodtam azon, hogy apró darabokra vágot szalonnát átsütök. A gázról levéve adok hozzá egy adag tejfölt, egy kis zúzott fokhagymát, majd ezt terítem a pizzatésztára. Erre lehetne füstölt árut rakni (bacon, főtt-füstült tarja), aztán hagymakarika, póréhagyma, stb. Erre jó kis mozarella sajtot szórni, aztán zutty a sütőbe. Szerintem tuti jó lenne, ki is fogom próbálni.

Jó étvágyat, remélem aki kipróbálja, nem csalódik benne! ;)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés