Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bird
addikt
Ha nem jön közbe semmi és lesz elég napsütés júniusban, brutális minőségű lesz az idei szezon!
Kép forrása: Aki ismer tudja Závod oc.
-
kraftxld
félisten
válasz
kraftxld #358 üzenetére
Na, a kritikus hangok megjelentek a feleség részéről
200m2-es ház, most a konyhában van a cefrés hordó, amíg dolgozik az élesztő, mert ott van aránylag stabil hőmérséklet.
"Fáj a fejem, biztos a CO2 miatt ami a hordóból jön, azonnal vidd ki a garázsba!"
Igaz bőven van szellőzés, meg a CO2 a súlya miatt úgyis a talaj körül gyűlik, de a cefre minden gonosz okozója. -
Mike88
senior tag
válasz
kraftxld #354 üzenetére
Azért kell, mert előfordulhat, hogy megtud romlani, plusz segíted vele az erjedést, (de csak főerjedési időszakban, utána már ne nyitogasd, mert akkor már a CO termelődés lelassul), ezt észre fogod venni, a bunda, ami a tetején van már könnyen lenyomható, no meg a kotyogó is mutatja.
-
kraftxld
félisten
Köszi a sok infót
Igen, a 200 literes hordót kihagyom, a helyi pálinkafőzős boltban láttam hatvanpár literes direkt erjesztő műanyag hordót kotyogóval, majd megveszem pénteken és a hétvégén megcsinálom a cefrét. Szépen letisztítom, kimagozom a birsalmát, húsdarálón átküldöm.A fahordó azért lett volna mert nagyon olcsón tudok szerezni a környékbeli borászatokból, majd ha bejön a pálinkabiznisz (ha körbejárom a dolgokat, szerintem embertelen mennyiségű körtét, almát és egyéb gyümölcsöt is tudok szerezni) akkor kipróbálom a chardonnay hordós utóérlelést.
A bundát miért kell lenyomkodni? Kevergetni én se nagyon akarom, hagyom hogy dolgozzon az élesztő
Szerintem lesz valaki, aki majd elvileg lefőzni (és remélhetőleg nem issza meg amire visszajövünk mert megvan nála a hajlam
) járkál felénk 2 hetente. Majd júniusban mielőtt elutazunk odaadom neki a cuccot és ha visszajöttünk augusztusban remélhetőleg kapok vissza néminemű pálinkát, nem az lesz, hogy hoppá, megkóstoltam, nagyon finom volt de elpárolgott.
Ezt a pH mérőt vettem, ott van hozzá a buffer por, az a kalibráló? [link]
-
Mike88
senior tag
Találkoztam már én is 4-5 éves cefrével, olyannal, ami nem indult romlásnak, de tudni kell, hogy ez mindig olyan gyümölcsből volt, aminek savtartalma magas és a cefrézők kivétel nélkül emelték az alkoholtartalmát cukorral, a hordót pedig jól zárták és "telizték". Azaz ideális pH mellett is egy mondjuk úgy "gyümölcsbor" pláne a törkölyén el nem tudom képzelni, hogy eláll évekig ilyen 5-8%-nyi alkoholtartalom mellett, sőt pár hónap állás is az esetek elsöprő többségében csak ront rajta.
kraftxld! Azt a fahordót szerintem felejtsd el. Székelyektől láttam ezt, hogy a mai napig használják, de használják a főzés során is. Légmentesen zárható műanyag hordó, kotyogóval.
Ha a cefre tisztán birsből lesz, arra ajánlják (én magam nem tudom, mert sosem csináltam!), hogy kell némi vizet is önteni (amit nem látok ebben a leírásban), minek után az eredmény kb. olyan állagú lesz mint a megázott mosott homok! A pektinbontó sem tud jól működni ilyen környezetben!
Ha 50kg a gyümölcs, akkor még víz hozzáadása mellett is a 200L-es hordó szerintem egy picit nagy lesz!
Ja és a kevergetés... Ez gyakori hiba a cefrekészítés leírásaiban. Nem kevergetjük a cefrét, soha! A cefre tetején keletkező bundát főerjedési időszakban naponta min. 1x, de inkább többször lenyomkodjuk egy nyomófával, mindezt óvatosan, lassú mozdulatokkal, nem úgy mintha köpülnénk! A célszerszámot természetesen mindig alaposan el kell mosni!
Ha kevergeted a cefrét, azzal oxigént juttatsz a cefrébe, amit a bunda meg f-szán magába zár, ez pedig romláshoz vezet, ecetesedéshez! A hordó üres részében (kicsit mindig kell hagyni felette, hisz különben "kifut") a levegőnél nehezebb gáz keletkezik, ha óvatosan nyomjuk le nyomófával a bundát, akkor nem (igazán) juttatunk oxigént a cefrébe. A legszélsőségesebb eset amit láttam eddig, hogy fúrógépbe fogható keverőszárral kevergette a tulaj naponta, mert hát mondták, hogy kevergetni kell. Mondanom sem kell, hogy ecet lett belőle, de még abból sem az a fajta, amivel egy salátára rálehetne ijeszteni.
Vannak különböző módszerek miként lehet kierjedt cefrét jól tárolni, de én sosem merek ilyet mondani senkinek, hogy a cefrének nem lesz semmi baja több hónapnyi állás után. Nincs egy haver, ismerős sem, akivel megtudnád ezt beszélni, hogy vigye el ahhoz, aki főzi? Esetleg vigye el Ő maga?
Refraktométert egyébként tavaly rendeltem ebay-ről, minek után 20 ezerért árulták nálunk teljesen ugyanazt, ami onnan 3500 Ft volt, értsd nem valami utánzat, hanem tényleg teljesen ugyanaz, ugyanaz a tárolódoboz, ugyanaz a "márka"jelzés, ugyanaz a béna, ócska pipetta, stb. tesztelve, (a 20 ezressel összehasonlítva, mert volt olyan ismerős aki megvette!) jelentem jól működik, biztos létezik olyan, ami tényleg minőségi gyártmány, eltudom képzelni, hogy vannak köztük különbségek, de hogy a nálunk kapható 10-20 ezer forintos árkategóriában ezek a 3500-4000 Ft-os kínai refraktométerek vannak, az biztos és ez egyben szerintem vérlázító!
pH mérőt is rendeltem pár éve, na azzal pont átverteknem küldtek hozzá kalibráló port!
Ha a leírást követed, akkor 1 hónapba akár simán beleférhetsz!
-
kraftxld
félisten
Nálunk épp most érik a birs, és eszetlen mennyiségek rohadnak meg a fákon, elhatároztam, hogy belekezdek némi kísérletezésbe
Ha beválik lehet lepaktálok a helyi almásokkal / körtésekkel / fügésekkel jövőre.Egyik ismerősnek van pálinkafőzője, elég kisipari, de első kísérletnek megteszi.
Ami eddig van / lesz
- jó sok birs (még a darabolási technológián okoskodni kell)
- 200 liter körüli fahordó amiben a cucc erjedni fogKedden majd bemegyek a homebrew boltba és próbálok szerezni:
- ph mérőt
- pektin bontót
- élesztőt
- savat ha a ph-t kell állítani.
Ez a technológiai alap: [link]Amúgy mennyi idő amíg megerjed és lepárolható a cefre? Vagy ez hőmérséklet függő?
Mert kb egy hónapja lesz aztán nem leszek itt 3 hónapig, addig meg rámrohad.
Egyéb tipp a birs pálinkához? -
rolland88
tag
Értem köszi.
Olvastam pár éve hogy lehet az almafákat ilyen ujfajta kissebb lugasban metszeni, így nem lessz olyan hatalmas, hanem olyan lenne mint egy kissebb bokor tele almával. Ez a fajta metszés működik minden fajtánál? Vagy erről máshol érdeklődjek?
Továbbá olvastam hogy almát egy szecskázó géppel szoktál aprítani. Erről valakinek van tapasztalata? -
Mike88
senior tag
válasz
rolland88 #345 üzenetére
Ha alma,akkor Jonathan, Jonagold vagy valamilyen nyári alma (azt leszeded a pár napban is, míg otthon vagy). A legjobb alma pálinkám a Fehér Klárából szokott lenni, intenzív illat, íz. Hiába lehet olvasni sok helyen, hogy a nyári almák ízben, illatban alul teljesítenek, ezt nálam a Fehér Klára cáfolta, azt viszont bizonyította, hogy nyilván nem ad annyit, mint egy őszi alma. Hiába olvastam több helyen, hogy a golden almából ízes, illatos pálinka készül, egy nagy szar ami lett belőle. Téli almával idén szereztem először tapasztalatot, 3 különböző fajtából csináltam, s valóban igaz, hogy a Jonathan az egyedüli, ami aromákban gazdagabb, a másik kettőt (az egyik golden delicious volt, a másik Gála) felesleges volt külön kezelni. A nemtudom (penyigei) szilvából tudtam eddig a legjobb szilvapálinkát készíteni. Amit ugyan nem én ültettem, így csak tulajdonságairól tudtam beazonosítani, hogy az. Árpával, búzával érő körte (meglepően jó pálinkát ad), Bosc Kobak, vajkörte (nem elég, hogy jó pálinka lesz belőle, a feldolgozása is könnyű, szinte kézzel össze lehet nyomni, lédús...), és én ajánlok akár egy korai (májusi) cseresznyét is, egy 30 éves fát is megtud szedni 1 ember 1 nap, ha tényleg az egész napot rászánja. Májusi cseresznyéből tudtam eddig a legjobb cseresznyepálinkát készíteni, próbálkoztam több, később érő cseresznyével, a közelébe sem érnek. Meggyel meg az a tapasztalatom, hogy a "vadon érő" cigánymeggyből jobb pálinka készül, mint a nemesből, csak jóval kevesebb.
-
rolland88
tag
Üdv.
Én szeretnék gyümölcsös kertet telepíteni pálinkafőzés céljából.
Van egy 1500négyzetméteres telkem, ide telepíteném a fákat.
Az lenne a kérdésem hogy milyen gyümölcsöt lenne érdemes telepíteni amivel nincs sok gond?
Külföldön dolgozom, tavasszal és ősszel van 1-1 hónap szünetem a szezon közt, szezonban csak pár napra tudok hazajárni.
Én szilvára vagy almára gondoltam, vagy esetleg valakinek jobb ötlete van? -
Mike88
senior tag
Köszi, de ilyet aztán nem!
Kizárt dolog. Egy ízes, illatos pálinkát nem fogok vele kihígítani. Ennek nem látom értelmét, ugyanaz, mintha cukorral növelném a cefre alkoholtartalmát s így a kihozatalt. Ugyanannyi aroma jut, több alkoholra... A mennyiség nálam huszadrangú dolog. Ha mennyiség számítana, akkor eleve nem állnék neki pl. bodzát cefrézni.
-
Mike88
senior tag
Likőrre gondolsz? Valszeg likőr lesz belőle, bár azért nem vagyok oda, majd vendégeknek (nőknek) jó lesz. Ha van lehetőséged nyári almából cefrézni, próbáld ki, hát ég és föld a különbség! Kollégám egyszer kért belőle 1 litert likőrnek, mondtam neki, hogy adok szívesen, de én nem rontanám el. Erre kiröhögött... majd másnap felhívott, hogy ebből nem lesz likőr.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Robot fűnyírók
- SSD kibeszélő
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Filmvilág
- sziku69: Szólánc.
- Háztartási gépek
- S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! 380GB Intel Optane 905P NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G7 - i5-10GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i3 12100F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 6GB Rampage SHIVA SilverStone 700W
- Samsung Galaxy S24 128GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest