Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Steven: Miért váltottam Tv-ről projektorra?
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bird
addikt
Amennyiben kajszibarack a fő csapásirány nem kell savazni! Savazni a kemény húsú gyümölcsöket kell elsősorban, a barack ezt egyáltalán nem igényli!
Első lépés a pektinbontás a magozást követően. Ez az egyik leges- legfontosabb művelet, ez határozza meg a leendő cefre íz és aroma világát, a leendő pálinka zamatát... Én a pektinbontással egy időben végzem el az élesztő hozzáadását, valamint a gyümölcs cukrozást (1,5 kg/100kg cefre) is. Erre azért van szükség, mert dob az alkohol százalékon amely által ellenállóbb lesz a cefre a gombákkal és a baktériumokkal szemben. Ergo jó minőségű lesz a végeredmény. Fontos a napi 1x-i keverés is. 2 hét alatt forr le a cefre, ezt követően le kell zárni hermetikusan a hordókat. Erjedés közben lezárni teljesen tilos, de a hordó tetejét 1-2 csavarintással le lehet "zárni" (így a gáz távozni tud, amolyan visszacsapó szelep funkciót betöltve).
Nagyon fontos az állandó 23-24 fok hőmérséklet!!! A többség itt rontja el....
Spet: De maggal együtt a ciános ízvilág miatt.
-
Henry_
újonc
Koszi, igen, ezeket, es mas oldalakon levo leirasokat is mar elolvastam.
Akkor menjunk sorba, mi az ami nem tiszta nekemElso es legfontosabb, a sorrendiseg az elejen, illetve hogy mennyi idonek kell kb eltelnie az egyes lepesek kozott.
Gyumolcs tisztitas, daralas egyertelmu, kesz, ott hever a pepesitett gyumolcs a hordoban. A legtobb helyen a pektinbontast irjak elso lepeskent, utana az elesztot, majd a savazast. A kerdesem, hogy kb. mennyi ido mulva tehetem a pektinbontas utan az elesztot, majd mennyi idot kell varni az elesztos beoltas utan a savazassal?Savazasnal borkosavat szeretnek hasznalni, azzal kapcsolatban van-e tapasztalatod?
Koszi!
-
Henry_
újonc
Sziasztok,
cefrézéssel kapcsolatban lenne két-három kérdésem, mert sok oldalt elolvastam, mégis kicsit katyvasz van a fejemben.
Aprítás zúzás után a legtöbb oldalon a következő sorrendet szokták ajánlani: pektinbontás, élesztővel történő beoltás, majd savazás. Amit viszont nem találtam meg sehol, hogy mennyi időnek kell eltelnie az egyes folyamatok között? Vagy akár egy nap alatt meg lehet / kell csinálni mindhármat?
A másik, hogy a borkősavat jónak tartjátok-e savazásra, illetve, hogy van-e bármilyen tapasztalat, hogy mondjuk 100 l cefréhez mennyit kell adni ahhoz, hogy 1-et csökkenjen a cefre ph értéke.
A harmadik kérdésem pedig az lenne, hogy azt írják az elején még kell oxigén az erjedési folyamathoz, később viszont már légmentesen kell lezárni a hordót. A kérdésem itt is az, hogy meddig van az első és mikortól a második? Vagy az jó megoldás, ha kotyogóval ellátott fedővel lezárom rögtön az elején a hordót és csak a napi egyszeri keveréshez nyitom ki?
Nagyon hálás lennék, ha valaki tudna segíteni ezekben, idén szeretnék először magam cefrézni és szeretném, hogy jól sikerüljön.
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Bár tudom, hogy ez a topik inkább a főzéssel foglalkozik, érdeklődék, hogy a Fogó ágyas gyümölcspálinkák mennyire jók? Tescoban most 4000 Ft / liter.
Köszönöm!
-
Spet
addikt
Nem bezárni akarják, hanem feldarabolni az egészet, ha jól emlékszem. Most már a Corvinus kezében van a terület üzemeltetése.
Én Gödöllőre járok ki létesítménymérnökre (hogy üzemeltetés, vagy tűzvéd szakirányba még kérdéses), de baromi idegesítő, hogy egyedüli biztonságtechnikai mérnökként, mindenki más gépész illetve villamosmérnök vagy azzal kapcsolatos végzettséggel rendelkezik
Hogy On is legyen: Bird, le lett főzve az egyik újraforrt cefre még régebben, 14 litert adott, de természetesen ezt még majd tisztázva lesz a későbbiek folyamán. Majd akkor tudok pontos értéket mondani, hogy mennyivel romlott a hozott mennyiség a fentebb említett ok miatt.
-
kstcsk
tag
Ezzel kapcsolatban ha egy kis laikus "offot" megengedtek..
Pálinkát ajándékoznék egy kedves ismerősömnek, valami különlegeset szeretnék, így pl. egy szilva kizárva, de azért ízre, minőségre is legyen ott. Díszdobozzal, mindennel együtt nagyon max. 8-9 ezret szánnék rá, lehetőleg fél literes kiszerelésben.
Tudom eltérhet hogy kinek mi a finom, de örömmel fogadnék egy két tippet.
-
Bird
addikt
Ki hitte volna....
-
Bird
addikt
Jah tényleg az lenne a legfontosabb.
A barackra visszatérve. Kezdenek összeállni az ízei, a kétfajta barack nagyot dob az összképen. Amikor lefőzettem utána közvetlen még nem jöttek át az ízek teljes spektrumban. A magyar kajszi íze mellé jól harmonizál a ceglédi piroska. Utóbbi ízvilágában egy karakteresebb vonalat képvisel, az a 100kg ami belekerült (1/3) kiérződik a kész pálinkában is.
Ha összegeznem kellene a 4 évet amit a gyümölcsre szántam azt mondanám, hogy kajszi esetében a különböző fajtákból lehet igazán jó, ízekkel teli gyümölcspálinkát készíteni. -
Bird
addikt
Idénre én most kicsit leállok. Jövőre már megvan a betevő.
Az biztos, hogy egy év múlva irsai szőlőből fogunk pálinkát főzetni. No nem törkölyt, hanem valódi szőlő pálinkát. 16-18l-et ad 100 liter cefre, szóval a mennyiséggel nem lesz baj. Egyetlen problémát az ősz jelenti. Olyankor nagyon oda kell figyelni az élesztőre, a hőmérsékletre, a forrásra. Nehezebb biztosítani a 20-23 fokot, ami az ideális forráshoz kell.
-
Spet
addikt
Na es nalatok mi a helyzet Bird? Idenre be van fejezve a fozes?
-
Bird
addikt
Amint megszűnik a gázképződés (széndioxod), a cefrét le kell zárni. Ennek biztos jele, hogy holdfelszín szerű apró kráterek jelennek meg a cefre felszínén. Ezek az apró gázbuborék képződmények jelzik a forrás végét. Ezt követően már nem szabad keverni, hermetikusan le kell zárni, meg kell óvni a felső 6-7 cm vastag gyümölcsbor réteget! Ellenkező esetben az alkohol ecetté alakul...
-
demars
addikt
Picit hűlt a levegő. Ez jó a cefrének.
Ha a forrás jelzőnél már nincs buborék, akkor elvileg teljesen kiforrt a cefre? Vagy érdemes még pl megkeverni és várni tovább?
Amúgy az erjedés során milyen gyakran és milyen intenzitással kell keverni? Rögtön az elejétől, vagy amikor már "levet" engedett?
Szomszéd fúrógépbe egy keverőszárat fogott és azzal keverteti. -
Spet
addikt
Az a baj, hogy o megszulessen kell vagy meg 2 het legalabb (szet kell tornom rendesen a dolgokat benne mert vegyes, es nem daralva lett), de ami meg lassan szulheto arrol teszek fel kepet
Iden meg el kell gondolkodni, hogy almat rakjunk e el folyekony nedunek mert akkor izzitani kell a daralot lassacskan.
-
Bird
addikt
Ajaj.... Szerezz jól zárható hordókat. Sajnos a penészedés a cefre teljes terjedelmében egyszerre indul meg. Ha nem teszel ellene tönkremegy a nedűnek szánt szuszpenzió. A legjobbak a műanyag fedelű csavaros hordók, amit teljesen feltöltesz cefrével. Kiskanál ként a tetejére mindenképp tegyél! 60l-es hordót már 5k környékén lehet kapni. A légmentesség alap követelmény, forrás után a levegő tönkreteszi az alkoholt, mert napok alatt ecetté válik. Ha nem tudsz hordót szerezni, főzesd le amilyen gyorsan csak tudod (értsd. napokon belül).
UPDATE: Megnéztem a hordóidat... Sajnos azok tényleg nem zárnak jól.
demars:És igen. Felülről kaptam meg az ívet. Nevet nem fogok írni, de nem nehéz kitalálni...
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- Micro Four Thirds
- Linux kezdőknek
- Politika
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700 / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 250SSD+500HDD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Huawei Matebook D15 R7 3700U / 8GB DDR4 / RX Vega 10 / 150GB SSD
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- Dell 3420 14" /i5 11gen / 8GB RAM/256GB SSD/ Szép állapotban / 12 hónap jótállással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest