- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Fűtés és hűtés klímával, napelem segítségével
- [K2]: A vagyonvédelmi rendszerszerelővé válás rögös útja
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- sziku69: Szólánc.
- ldave: New Game Blitz - 2025
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
-
LOGOUT
Motorolaj és szűrő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qru
MODERÁTOR
Az API szabvány jó irányzék, ott egyértelmű a dolog (visszafelé kompatibilisek).
Az ACEA-nál a C-s olaj a katalizátor/DPF/GPF kímélő szabvány, érdemes azokat választani (kivéve egyes régebbi típusoknál, ahol ez kimondottan tiltott), mert megnyújtja a katalizátor élettartamát.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Waterminator #4493 üzenetére
Erre az éghajlatra mehet bele a 0W30 is vagy a 0W20 is. Szívó 1.4 nem termel sok hőt, elég bele egy vékony olaj (bár nem ez a lényeg, hanem a gyártói előírás a mérvadó).
Hybridekbe 0W16 vagy max 0W20-t tennék max, forró égövön esetleg 0W30/5W30.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Waterminator #4490 üzenetére
Kell lennie egyéb megkötésnek is, ez így túl tág. API, ACEA, ILSAC szabvány, gyári egyéb szabvány... Semmi nincs a manualban?
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Waterminator #4484 üzenetére
A katalizátort kíméli a C-s olaj de igazából elég olyan ami tudja az ACEA A5 szabványt.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Waterminator #4482 üzenetére
Ha sokat mész rövidtávot (rgo sokat jár hidegen a motor) akkor érdemes 0W30-at venni bele. Ha nem, akkor bőven jó az 5W30 is.
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
BUZZLGHTYR #4465 üzenetére
Mehet bele, tudja a neked kellő BMW szabványt (LL04).
-
Qru
MODERÁTOR
A Mobil-t, hidegen vékonyabb, így előbb felépül a kenés (44,7 vs 56), a viszkozitási indexe sokkal-sokkal jobb (204 vs 158), így sokkal stabilabb olajról van szó és sokkal alacsonyabb a szulfáthamu tartalma is (1,11 vs 0,77). Valamint tudja a ACEA C2 szabványt is (többek között az alacsony szulfáthamu tartalma miatt) ami kimondottan korszerű (katalizátoros/DPF-es) autókhoz való előírás.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Dare2Live #4442 üzenetére
Nem (feltételnül) azt akarok csak nem láttam feltüntetve sehol a dobozán. Látatlanban meg nem öntök bele semmit (és jól tettem mert nem GF4-es mint írták előtted).
Sima mezei MPI-s szívóbenzin, csak semmi faxni. De nyilván sz@rt se akarok bele tenni.GF4 vagy API SM-es 5W30 kell bele a gépkönyv szerint (vagy jobb természetesen).
Hebron71: Köszi, akkor az ECO-N kukázva. Az Eco-Lite akkor szóba jöhet és esetleg az Eco-Clean is?
-
Qru
MODERÁTOR
Nem tudja valaki, hogy a Motul Eco-Nergy 5W30 az ILSAC-GF4-nek megfelelő olaj? A dobozára nincs ráírva.
Amit eddig használtam olajat (Motul X-Clean FE 5W30) azt sajnos kivezették. Van ugyen utódja az EFE de az annyira nem szimpi...
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Hebron71 #4414 üzenetére
Eneos régen jó volt, most már közel sem olyan jók. Lemaradtak a fejlesztésben, reméljük felzárkóznak.
Castrol Edge Professional H 0w20? Tényleg jó a viszkozitási indexe de az csak egy érték a sok fontos közül. Se a HTHS, se TBN számról nem írnak semmit.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
molnarpeter #4412 üzenetére
A gyári olaja nem egy nagy durranás azt nem erőltetném.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
BUZZLGHTYR #4384 üzenetére
Jah erre nem gondoltam.
Mostanában egyre több autónál fentre teszik a szűrőt valóban. De ettől függetlenül én nem cserélnék csak olajat, a szűrőben lévő retek akár el is szabadulhat ha pl a visszacsapószelep kimúlik. És igazából nem egy nagy tétel egy szűrő...
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
BUZZLGHTYR #4381 üzenetére
Csak a szűrőt nem tudod cserélni. Ha letekered a szűrőt ugyanis kifolyik az olaj. De ha maxisóher vki akkor végülis a használt olajat utána vissza lehet tölteni...
-
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
freaghill #4323 üzenetére
Manuális váltóba pl Motlygear75W80
6 gangos manual váltóhoz 1.5 liter kell belőle a cseréhez.Automatába meg pl Multi ATF
4 liter kell belőle cseréhez (teljes töltet 9 liter, ha szétszedéses csere lenne).Szervóba: Dexron 3 vagy Dexron 2D is jó bele. Jó lenne tudni most mi van benne mert én nem vagyok híve a mixelésnek. De ha teljes csere lesz nem csak utántöltés, akkor mindegy mi volt benne (ha maximalista vagy át is moshatod az új cuccal).
1 liter kell belőle a cseréhez. -
Qru
MODERÁTOR
-
-
Qru
MODERÁTOR
Jól fel vannak oldva az adalékok nem ülnek ki csak úgy a modern olajokban. Ha nem hordod túl az olajat (2+ év) akkor nem fog leülepedni semmi. Természetesen a LL (long life) olajokban magsabb a TBN szám mint a normál olajokban.
Sajnos ez a tapasztalat, hogy gyártók szeretik megnehezíten az összehasonlítást azzal, hogy más szabványok szerinti értéket adnak meg...
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
monosgeri21 #4151 üzenetére
Gyakorlatilag semmi hátránya nincs max annyi, hogy feleslegesen fiztesz érte többet egy nem longlife olajhoz képest.
Elméletileg a magsabb TBN szám miatt hajlamosabb üledéket képezni a motorban egy LL olaj.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Dare2Live #4132 üzenetére
És ez még csak ami a kádban megmarad, a motorban a csapágyak között meg egyéb helyeken még egy csomó régi olaj ott van.
Ugye megadnak egy szárazfeltöltési adatot meg egy csere adatot, a kettő közötti különbség az ami benne marad a régi olajból.Nálam pl 5 liter a száraz kapacitás (első feltöltés) és 4,2 liter a cseretöltet. Igaz a szűrő is felvesz 2 dl olajat.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
rostiron #4112 üzenetére
Nézz rá az olajkeresőben, fejből nem tudom melyik VW szabvány kell hozzá...
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
MasterDeeJay #4072 üzenetére
Nézhetsz bele mást is. Szerencsére semmi spéci igénye nincs annak a motornak.
- Motul 8100 Eco-Nergy 5W30 / X-Clean FE vagy EFE 5W30
- Shell Helix Ultra ECT 0W30 vagy 5W30
- Mobil 1 ESP 5W30De a Castrol is bátran ajánlható márka pl.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
MasterDeeJay #4070 üzenetére
Az LM nagyon jó márka, ha bevált és belefér árban én maradnék annál.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
birozoli7800 #4067 üzenetére
Olajból olyan kell ami tudja a PSA B71 2290 szabványt.
- Motul X-Clean FE 5W30
- Mobil 1 ESP 5W30
- Castrol Magnatec Stop-Start 5W30Szűrőből meg :
- Mahle
- Mann/Filtron/Hengst -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Dluinet #4050 üzenetére
Motul Eco-Clean 0W30 vagy Motul Eco-Nergy 0W30 jó lehet pl.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
INMOTEP #4043 üzenetére
Csak olyan olajat vegyél ami tudja a kellő gyártó specifikációt. A Motul Eco-Nergy jó.
Motul-ból jól még a Ford Specific
Mobil Super 3000 FE 5W30 -
Qru
MODERÁTOR
válasz
tibbike01 #4024 üzenetére
Én átálltam most a tavaszi olajcserére, mert télen jelemmezőbb az olaj savasodása (gyakoribb a hidegüzem), így legalább nyáron nem azt az olajat keringetem a motorban.
Bár a másik megközelítás pont a tél előtti csere, hogy ne telített, a savasodást semelgesítő adalékkal vágjunk neki a télnek. -
Qru
MODERÁTOR
Plusz a felbontott flakonban lévő olaj is öregszik (megköti a vele érintkező nedvességet (akár a műanyag falkonon átdiffundáló párát), a benne lévő adalékok is öregszenek még ha jóval lassabban is és kevésbé is, mint ha a kenési körben lenne), sokat szvsz nem nyer vele ha így utántöltögeti. Én tuti nem vacakolnék vele.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Csaby25 #3979 üzenetére
Akkor elég bele a 0w30, gondolom nem nagyon fogja talpalni.
A Shell nagyon tiszta, jó minőségű, mert földgázból állítják elő, nem pedig kőolajból mint a többi cég. Ezzel mérföldekkel megelőzik a többi versenytársukat (egyelőre csak a Shell-nek van meg ez a technológia).
De, ez marhaság. A 10W40 nagyon vastag bele a 0w30 meg sztem kicsit vékony, egy turbós benzines autó sok hőt termel, ezért a 0W30 vékony a 10W40 meg túl vastag, hidegen meg nem ken eléggé. 0W40/5W40 ideálisabb választás lenne hozzá.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
molnarpeter #3961 üzenetére
Lehet az ACEA C szabvanyra gondolt.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Terrán Synus resistor korall alapcserép (2 raklap) 550 Ft/db
- Új Samsung Sony LG LiitoKala 18650 21700 25R 30Q 35E 40T VTC6 M50 M58T 50E Li-Ion akkucellák
- Autós tükörre rögzíthető kamera rendszer - komplett - csere is
- Techsend cyber A 2023 elektromos roller eladó
- Hiseeu vk10v 4hd405 hd nvr komplett szet
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Xiaomi Redmi 14 C 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! R9 3900X / RX 6700XT 12GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD