Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
ojb
tag
Első körben arra kerestem a választ, hogy miért nem jó nekem az ewelink és miért kell nekem Tasmota. Csak a felhő kikerülése a pozitívum?
Az ewelink alapvetően az Itead termékeket kezeli a Xiaomi-t és a wifi-s riasztókat ismereteim szerint (még) nem.
Nem bántani szeretném az ewelink-et, de alapvetően nem vezérlésre, hanem inkább "távirányításra" lett kitalálva -- főként nem kereszt platform vezérlésre -- . Az okos otthon vezérlésnek talán az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a különböző platformokat egy közös rendszerbe integrálja és kezeli. Pl. Domoticz; HA stb. -
fo_di
őstag
nem tudom, mennyire komolyan akarsz felújítani, de ha egy kicsit mélyebben is belemászol, akkor nem árt, ha a villanykapcsolókhoz tudsz behúzatni nullavezetéket, hogy a jövőben tudj okosított kapcsolókat rakni
motoros redőnyhöz korábban már többször elhangzott, hogy akármennyire nyomja a redőnyös, buta motort kérj, amihez olyan vezérlőt kötsz, amit szeretnél (pl. egy shelly 2.5 vagy más, ízlés szerint), különben beszorulsz valami zárt rendszerbe, amit nem fogsz tudni a többivel összekötni -
ojb
tag
Nem feltétlenül RPi kell.
Egy lehetőleg alacsony fogyasztású gép, ami 7/24-ben üzemel és Linux-ot képes futtatni.
Ez lehet "öreg" laptop, miniPC, vagy akár bizonyos NAS-ok vagy TVBox-ok is alkalmasak lehetnek a feladatra.
Kijelző nem kell. A kezelést böngészőn ( vagy spec applikációkon) keresztül a "programozást" legrosszabb esetben CLI-n tudod csinálni. -
Degeczi
nagyúr
Lehet, persze, de hamar ráunhatsz saját zenekönyvtárra.
Ha van Spotify előfizetésed, akkor az tökéletesen integrálható Home Assistant alá, akár valóban, Google Home-on keresztüli lejátszással. Nálam a reggeli ébresztés is abból áll, h a házimozi erősítő bekapcsol, a hálószobai hangszórókat választja ki és adott hangerővel elindít egy véletlenszű Spotify listát (persze erre előre kiválogatott készletből) -
LouiS22
veterán
A tasmota első indításkor mindig azt fogja kiírni, neked kell konfigolnod vagy a konfig menüből kiválasztva az eszközt (ha már bent van a template), vagy neked kisakkozni, hogy melyik GPIO mit csinál.
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
LouiS22
veterán
https://github.com/arendst/Sonoff-Tasmota
Itt meg találsz template-eket: https://blakadder.github.io/templates/switch.html
Szerintem mivel flashelni már sikerült és fent van a Tasmota, a nehezén túl vagy, csak meg kell találnod a nyerő kombinációt. Azt írod, hogy hasonlít a T1-hez, a fenti github.io-n van egy raklap Sonoff template, 3 csatornás kapcsolóhoz is. Esélyes, hogy ugyanaz a GPIO kiosztás maradt. Próbálkozni kell.
[ Szerkesztve ]
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
LouiS22
veterán
Bár mindegyik volt már, ergo egy pici kereséssel megtaláltad volna, de kezdésnek:
1. ez így jó nagy katyvasz.
2. a társításnál szinte biztosan 2.4 ghz vs 5 ghz lesz a probléma, a társítás idejére lődd le az 5 ghz-es rádiót a router(ek)benÉs nekem nem tiszta, hogy a saját routered mit csinál ebben a felállásban. Tippre AP (legalábbis remélem).
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
Azt viszont nem írtad, különbözik-e az SSID?
Hiszen ha esetleg nem, akkor nem tudod előre, melyik routerre fog kapcsolódni egy eszköz, ezért célszerű más nevet adni a két router wifijének, és akkor szépen szabályozható mi hová csatlakozzon.Igen, a fix IP sokat segít hibakeresésben, és azt valóban a DHCP-t szolgáltató routeren tudod beállítani (vagy magán az eszközön, ha olyan a firmware, mint pl. a Shelly-k, vagy Tasmota esetén)
Amúgy 50 eszköz már nem kevés, ott vacak routerrel könnyen előfordulhatnak leszakadások. Célszerű vmi jobbfajtát használni (a megfizethető kategóriában pl. a Mikrotik típusok) vagy legalább megbízható firmware-t (pl. OpenWrt) tenni rá, ha lehet.
-
Degeczi
nagyúr
És milyen fw van rajta?
Mert amikor elkezdtem építgetni az okosotthont, először egy ősöreg Linksys WRT54GL-re tettem az ilyen eszközöket, mondván sávszélesség úgysem kell nekik. Az nem is, de 25-30 wifi kliens körül már sűrűn adódtak ideiglenes leszakadások, 20-30 mp-re elérhetetlenné váló eszközök Home Assistant alatt.Aztán egy filléres TPlink WR841 (de LEDE/OpenWRT fw-el) kihagyások nélkül elvan 40-nél vmivel több eszközzel is
[ Szerkesztve ]
-
aicon
senior tag
tegyél rá openwrt-t, sokat javít, nem annyira eldobandó router az,
meshnek meg csak akkor van szerepe, ha barangolós wi-fi hálózatot akarsz otthon, de openwrt esetén mesh se kell hozzá
gyárival nekem is gondom volt
nálam csak ~40 eszköz van rajta folyamatosan, még nem vettem észre, hogy kiakadt volna és a procija sincs agyonterhelve
sonoffokon azonnal lecserélem a gyárit esphome-ra, ha már HA alatt vannak
IP kamerák mind ki vannak kábelezve, wifis kapcsolat nem jött be[ Szerkesztve ]
======== Sim kártyás routerek olcsón ======== https://hardverapro.hu/tag/aicon#aprohirdetesei
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest