Hirdetés

Keresés

Aktív témák

• Cathfaern
    nagyúr

''Az egyik a zöld - piros, a másik a kék - sárga...''

nekem egesz jol sikerult sargas keket elkepzelni: igaz zold, lett, de sikerult
    marad a harom alapszin (kek, sarga, piros), s amire te gondolsz, azok inkabb a komplementer szinparok (kek-narancs, sarga-lila, piros-zold), nem?

Nos, biológiai szinten a következőképp működik a dolog. Ugyebár 3 féle csap van a szemben, amik alacsony, közepes, magas hullámhosszon a legérzékenyebbek (ez ''megfelel'' a kék, zöld, piros színeknek). A jelek összehasonlítás pedig a következőképp történik:
    - a piros jelből kivonódik a zöld, ha ez a szám pozitív, akkor pirosnak látjuk, ha negatív, akkor zöldnek.
    - piros + zöld jel összeadódik és ebből vonódik le a kék jel. Ha a szám pozitív sárgát látunk, ha negatív, akkor kéket.

Ugyebár színtévesztőknél is ezért piros - zöld, vagy kék - sárgában tévesztenek színt (utóbbi nagyon ritka).

• Cathfaern
    nagyúr

Itt aztan feltehetem a kerdesem, nem off :DDD
    Szoval, mint tudjuk a 3 alapszin az a sarga, piros es kek, legalabbis pl festeszetben.
    Tehat ezeket nem lehet mas szinekbol kikeverni, ezert is alapszinek.
    Ugyanakkor, mint ezt meg jobban tudjuk, a szamitogep 3 szinbol keveri ki a szineket, rgb, azaz piros, zold es kekbol. Hogy a francba keveri ki a sargat, ha az alapszin es ezaltal kikeverhetetlen!!!!
    Igazi kerdes, h akkor valojaban melyik a 3 alapszin???
    Mert ezt nem ertem, s mar nem 1 emberrel osszevesztem ezen, meggyozni nem tudott senki. Wikipediat vegignyaltam, semmi eredmeny, kerdesre nem kaptam valaszt.
    Az se zavar ha eluldoztok innen, seggbe rugtok, anyaztok, stb stb, csak pls mutassatok meg a topikot ahol megvalaszoljak ezt a kerdesem, koszonom :R (nem szoktam ezt a smileyt hasznalni, eroltetettnek erzem esetek tobbsegeben, de tenyleg leborulok azelott aki felvilagosit :C )

Elnezest h felbeszakitottam hsz-emmel a vitat :B

[Szerkesztve]

Nos, az a helyzet, hogy ezeket azért hívjuk alapszíneknek, mert kellett valami ''szabvány'' :) Valójában viszont additív színkeverésnél (szubtraktívat nem ismerem még annyira) bármilyen szín előállítható 3 másik egymástól független szín keverékeként. Ilyen módon végtelen sok alapszínt lehetne mondani.

Ha az emberi látásból indulunk ki, akkor pedig 4 színt lehet megkülönböztetni, pontosabban két szín párt. Az egyik a zöld - piros, a másik a kék - sárga (hogy miért színpárok: próbálj elképzelni, keresni egy zöldes pirost, vagy sárgás kéket, előre is sok sikert ;] )

• Cathfaern
    nagyúr

Szombathelyen is van 4-5

Bash:
    szerintem gyorsabb lesz tőle a forgalom, főleg Mo.n...ugyebár itt az egységsugarú autós lámpánál 0-ba a kocsit, motort leállít, ülést hátra és délutáni szieszta. Aztán ha zöldre vált a lámpa, akkor meg nagy csodálkozás, fél órás elindulás...így viszont látja az ember, hogy nemsokára menni kéne, és elkezd készülődni.

• Cathfaern
    nagyúr

mobiloknál mér hurrogják le a cstn kijelzőt? olyan gagyi?

tildy: ebben 100%-ban egyetértek, hogy 3 évnyi angol tananyagot megspórolhatna az ember egy egyhónapos utazással (anglia vagy amerika).

a másik meg, hogy brutális nyelvtani alapokon akarják az összes nyelvet tanítani, amvel viszont esély sincs :U

én amúgy pc-s játékokból, meg filmekből, rajzfilmekből tanultam meg angolul, és nem panaszkodok, kitünően beszélek, folyékonyan... (ennyit a nyelvtanról ismételten)

[Szerkesztve]

Nem tudom, de én inkább pont, hogy azt látom mostanában, a nyelvtani alapokat nagyon hanyagolják, legalábbis angolból :(
    Vegyünk ilyen témát, vegyünk olyan témát, közben ja hát igen ez itt egyszerű jelen, az meg ott birtokos szerkezet...aztán a témáról még csak - csak el tudnak vmit beszélni, de ha egy mondatot önállóan össze kéne rakni...de már akkor is siralmas dolgok tudnak előjönni, ha valami nyelvtani kérdés kerül szóba (mikor is van ''s'' az ige után kérdéskor pl.). Tény, hogy nem egy nyelvtanzseni csoportra van rálátásom, de olyan kérdések merülnek fel helyenként, hogy keresgetnem kell az állam (külsősként látok rá a dologra).

Aktív témák