Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
rednifegnar
senior tag
a stabi egy mozgo lencsetag, elvileg alapallapotban kozepen van, akkor nem okoz gondot (hisz ki is kapcsolhato), de ha mondjuk valami szelso helyen megragadt az nem jo, ott lehet gond.
nyilvan legjobb kiprobalni es megnezni a kepeket sarkokban, egyenletes e a kepminoseg, felbontas.
mi oka van, hogy nem megy a stabi? esetleg odavertek menet kozben? en biztos nem vennem meg ha csak nem adjak fillerekert.
ha megrazod kikapcsolt allapotban az obit akkor altalaban hallani a stabi lotyogeset. bekapcsolva meg a motor zugast ahogy tartja a helyzetet, en ezeket is kiprobalnam. -
rednifegnar
senior tag
válasz
gjoco1
üzenetére
sok fele kozgyuru van, az alap gyuruk nem viszik at a jeleket mert nincs erintkezojuk. raadasul a legtobbnek a kozbulso elemei menetesek nem bajonettesek. persze valamit valamiert ilyenkor nincs rekesz meg af, de manualozos obikhoz jok.
a jobbaknal minden tag bajonettes, sot van meg jelatvitel. lehet erdemesebb lenne inkabb ilyet venni a meglevo obijaihoz.
aztan letezik meg tovabbi megoldas is, az objektiv forditas. az mas tipusu csatlakozast igenyel, mivel az obinak a segge all a tucsok fele. ez annyibol jobb hogy nagyobb a lekepzes jobb a minoseg. cserebe tobb a macera.
a ts obi is jo dolog, mert azzal lehet bizonyos mertekig kompenzalni a kis melysegelesseget. mondanam legjobb lenne kiprobalni mert random arcok tanacsai (mint pl az enyem
) soxor elegge elvisznek az erdobe. -
rednifegnar
senior tag
válasz
gjoco1
üzenetére
az a kerdes mit is akar valojaban, mire akarja hasznalni?
ha csak makrozasra akkor erdemes kozgyuruvel es akarmilyen rekeszelheto obival probalkozni. de ehhez azert nem art kepben lenni az alapdolgokbol (fenymeres, melysegelesseg).
ha olyat ami alapvetoen mindennapi fotozasra valo plusz neha valamifele makro lehetoseg akkor nem erdemes kozgyuruvel meg manualis obikkal szorakozni (raadasul rendesebb mekrohoz nem art jo sok feny, allvany, makrosin).
a felsorolasban 20mm-tol 60mm-ig van mindenfele obi, eleg masra valo mindegyik, hogy a tilt-shift obit ne is mondjam. -
rednifegnar
senior tag
válasz
Celithrandi
üzenetére
azert ez a pixel kep se olyan csudas nagyban, nem rossz telotol de hat van vizfestek boven. 50%-ra lenyomva valami rendes algoritmussal mar egesz jo, a szinek szama eleg keves ezert is olyan mozaikos.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Celithrandi
üzenetére
hat ez a 16 f2.8 stm is addig tunik jonak mig meg nem nezi az ember milyen valojaban.
iszonyatos hordo torzitasa van korrigalatlanul, komolyan mint egy gopro. nyilvan ez az ara a kicsi es konnyu (+relativ olcso) objektivnek, de nem baj majd kijavitjuk szoftverbol.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Celithrandi
üzenetére
ezek az f7.1 meg 6.3 vegu obik nem sok jot igernek foleg canon fronton, ok szeretnek nagyon kifacsarini minden fillert, aztan ranyomnak egy auto iso-t eg mindenfele korrekciot hogy legyen belole ertekelheto kep.
ezek a mobilos kepek jok, de azert le van mertezeve ha jol gondolom. -
rednifegnar
senior tag
válasz
Celithrandi
üzenetére
nekem ebbol a kettobol (a fenyero difin kivul) annyi jon le hogy az elso (canon?) sarkai total homalyok. ezen mondjuk sokat fotosoppolni nem lehet.
a 17-40 az EF? mert az nem egy mai darab. nekem volt ef 16-35 f4 is, az nagyon penge volt. cserebe nagy is, aztan eladtam (erre az obira irjak sok helyen hogy jobb mint sok fix nagylato). most van egy 24-105 f4 is mk2, az jo obi de csodat nem tesz, meg persze az is jo nagy.
teloknal mindenfele varazslas van akkor is ha fix meg nyers. de ettol meg lehet jo a kepuk.
ami nekem nagyon zavaro volt a sony/samu teloimnal hogy gorbe volt a kep, meg a korrigalt is. ha mondjuk epuletrol keszitenel egy "shiftelt" kepet akkor se lesz sehogy se parhuzamos a ket szele pedig ott azert nagy kepernyon van lehetoseg beallitani ponosan. megse tudtam beallitani ugy mint egy optikailag rectilinearis fenykepezogep obival. a torzitasa se linearis, se nem parna se nem hordo, olyan valtozo. es persze ez fugg meg attol is melyik obit hasznalod (az enyemben 3 obi van).
persze az is teny, hogy utolag lehet korrigalgatni, meg a telo nem kerul annyiba mint az eos-on maga az obi. raadasul mindig zsebben van. -
rednifegnar
senior tag
válasz
Weaver
üzenetére
hat sokat biztos nem er, komplett szettet nem lehet eladni ahogy nezem (es az raadasul modernebb). chinon az amugy sose volt egy hudetop marka, gondolom pk bajonettes abbol hamarabb vennek pentaxot. volt par utangyartott 28-as pk-s obim, hat nem tartottam meg sokaig oket

-
rednifegnar
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Gombfejet tovabbra se vennek gimbal helyett telehez. Lazitod es billen. Nem lazitod Akkormelegge akadozva megy.
De ha megis gomb akkor a leheto legnagyobb gombje legyen. Van ami kicsit tojas alaku hogy megfogja a hirtelen lebillenest. Legjobb a teflonos ami nem tapad olyan konnyen, meg persze frikcios es van panorama is. Cserebe jo nehezek es meg a jol meghuzott gomb is hajlamos elmozdulni.
Van az a magyar uniqball, nem tom letezik e meg, azzal pont a lebillenest akadalyozzak meg, de jo draga volt regen. -
rednifegnar
senior tag
válasz
elfelejtette
üzenetére
net tanusaga szerint 3300-al mukodnie kellene. azert en biztos kiprobalnam egy masik vazzal is.
mpb-rol nagyon rosszak a velemenyek, eladoi es vevoi oldalrol is. -
rednifegnar
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
nem tudom, de egy medicor kvarclampa brutal eros, kb mint egy ivhegesztes.
de addig ugyse fox megnyugodni mig szet nem lesz szedve es kipucolva (ha lehet). ha megragta a reteget akkor a mintazata akkor is ott marad hiaba van kiirtva a cucc.
(sztem kisit tulparazod ezt, hasznald ha azert vetted) -
rednifegnar
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
a por azert normalis mert az obik legtobbje lelegzik, foleg a zoomok. meg az if tipusok is. es nem lehet tokeletesen legmentesen zart rendszert alkotni, igy aztan idovel csak beszipacsol valamennyit, koztuk a mindenut jelenlevo sporakat is. legnedvesseget detto.
tul van a karcok porok jelentosege lihegve. gyakorlatban nem nagyon szamit.
viszont venni mindenki tokeleteset akar, ezert vagy nagyon alul kell arazni vagy nem lehet eladni. a ritka es draga cuccok meg egy ilyen kis piacon mint nalunk meg nehezebben mennek el.volt egy ef24-es obim mero egy pokhalo volt az eleje, de mikrokarcosban. teljesen jo volt a kepe semmivel se rosszabb mint egy karctalannak (altalaban mindenbol 2-3 darabom volt/van tarcsi miatt igy ossze tudom nezmi). nagyon jo kis obi volt amugy (non is, de az is is jo).
ha jol ertem akkor megvetted? akkor csak hasznalni kell, nem kell hasonlitgatni plane ha nincs masik ugyan olyanod.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
az teny hogy ha van egy ilyesmi hiba ami a gyakorlatban semmit nem szamit megis irtozatosan le tudja verni az arat.
nekem is volt nyaron egy ebayos vasarlasom aminel az obi tele volt hajszalkarccal, az ember nem hasznalta a gyari kupakot hanem a gyari puha tokba tette es az finoman megkaristolta az obit.
gyakorlatban semmi hibaja nem volt, kepeken semmi nem latszott (volt mar tobb ilyen cuccom van osszehasonlitasi alapom) de vegul visszakertem az arat.egyreszt ha tudom, hogy ilyen akkor nem fizetek erte ennyit hanem joval nyomottabb aron veszem meg masreszt tudom, hogy eladni nagyon nehez lesz. ez addig nem szamit mig csak hasznalod, de amint raunsz es tovabbadnad nagyon nehez lesz szabadulni tole.
ha meg valaki ezekre a ritkabb cuccokra kiad egy zsak penzt akkor szeretne hibatlant es inkabb tobbert vesz egy masikat.
szoval ez nekem mindenkepp buko lett volna, meg alacsony aron is mert ha nem akarsz kamuzni meg sunnyogni (ahogy ez az elado is tette) akkor eladhatatlan mindenki atporgeti.
emberem persze szo nelkul visszatette, ugyan azzal a szoveggel es kepekkel, amiken utolag mar lattam, hogy ugy fotzota, hogy ne latszodjon a hiba.
egy ilyen 2.8-as nagy telet en csak olyan szakinak adnam oda javitani aki rendesen be is tudja allitani, egy kis decenter es maris xarok a kepek lehet visszahordani meg vitazni hogy de nem ilyen volt. rendes szaki meg nem olcso (hazai nikontol nem vagyok elajulva, igaz eleg reg jartam ott de eleg rossz volt a tapasztalatom). -
rednifegnar
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Nehez igy megmondani, retegtol is fugg. Van ami szinte nyom nelkul lejon, van ami nem. Nagyon dorzsolni se szabad.
Nem hinnem, hogy sokat szamit a kepen, inkabb azt erdemes megakadalyozni hogy terjedjen. Bontassal ha belul van akkor megtisztitani, vagy bontas nelkul eros uv-vel adni neki (pl kvarclampa) esetleg tuzo napra kitenni.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Triathlete
üzenetére
erdemes ezeket vegigprobalni amiket irnak, allvany, stabi ki be, nyilvan ha pl sportot akarsz loni es nincs lehetoseg allvanyozni akkor csokkenteni kell a zaridot. de elotte egy fix vagy lassu dolgon le kell tesztelni mivel van a hiba (ha van), meg persze af/mf stabi ki/be stb.
nyilvan a rovid zarhoz tolni kell az iso-t, nyitni kell a bendet es ezek mas hibakat okoznak. plane egy 15 eves croppos vazon limitalt minden.
a blende nyitas vagy fenyeros obi se megoldas mindenre mert akkor jon a vekony melysegelesseg, ami kepileg se biztos hogy jo, plusz agep se tudja lekovetni.
a nagy telezes mindig is a kompromisszumokrol szolt. -
rednifegnar
senior tag
válasz
Triathlete
üzenetére
Az 1/1000 sok lesz oda, 1/4000 v 1/8000 es sorozat, ilyen gyujtotavolsagon siman bemozdul.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
alba-regia
üzenetére
akkor minden obi vasarlashoz harman mentek?
jarmu amugy mas teszta amugy is, a legtobbhoz kell az adasveteli mar egy robogohoz is (es ugye hivatalosan minden gepi erovel hajtott onalloan mozgasra kepes jarmuhoz, mint pl eroller)
-
rednifegnar
senior tag
mondanam ha ennyire parazol akkor vegyel ujat, vagy kereskedotol.
en mar rohadt sok cuccot adtam-vettem hasznaltan nem kis penzekert de az elmult 25 evben egyszer se irtam ilyet ala. igazabol fel se merult. talan egyszer egy mukso aki raadasul elado volt o mondogatta hogy ir es akkor lett.
nyilvan minden hasznalt cuccban van riziko, pont itt a ph-n vot egy ipse akitol vettem egy tabletet, az nagyon mondogatta hogy garis meg minden es bizzak benne ezerszeres pozitiv ertekelesei vannak, telszam barmi ha gond lenne. aztan par hetre ra lett, es ugy eltunt mintha soha nem lett volna, telot se vette fel soha, uzenetekre se valaszolt. szoval van ilyen is de ritka.
ami viszont celszeru hogy kezbe kell venni ki kell probalni, es csak akkor fizetni. megnezni pl nem e decenteres, vagy pl a stabi megy e (hallani lehet), frontfokusz/backfokusz, stb.
a lancfuresz amugy egy kulon allatfajta, nagyon sok a lopott meg hamis, nagyon kapnak ra meg jelentgetik fel egymast, kicsit olyan mint az autodiagnosztikasok azok is egymast nyomjak fel. -
rednifegnar
senior tag
válasz
RocketSWET
üzenetére
nem tudom. nekem van egy fix canon obim, arra a camera kft-ben annyit mondtak hogy nem eri meg (kb 20-25e) es varni kell ra jopar napot/hetet szoval ilyen megvaros nem hiszem hogy normalis helyen van.
amugy meg sztem egy minimalis por miatt nem erdemes megbontani, mindig lesz benne valamennyi, amugy es a zoomok plane az ilyen nagy zoomok mindig is beszivjak magukba a levegot ezzel egyutt a port. -
rednifegnar
senior tag
válasz
gjoco1
üzenetére
elirtam, 135 f3.5 sonnar meg van egy 200 f4 nemtommi m42-ben. ezek olcsok jok a kepuk. hogy makron hogy muzsikal az sok mindentol fugg. makronal a kornyezet es megvilagitas is nagyon sokat dob.
a 135-os kellemes obi normal portrezasnal, az elmosas merteke nem csak a rekesztol hanem a targytav/keptav aranyatol is fugg. a kepkivagas merteke se mindegy (ff,aps,4/3).
ezek az obik nem dragak, kozgyuru/fordito se, kiserletezni kell. -
rednifegnar
senior tag
-
rednifegnar
senior tag
válasz
moon73
üzenetére
1.6 a crop faktor, 11-16 az 17,5-25,5-nek felel meg.
egyebkent meg sztem nem annyira lenyeg ezeknel a nagy fenyero, inkabb legyen jo a rajz a szelek fele es ne legyen decenteres, ez fontos. nekem f3.5-os obim van (ekv 20mm) es nem nagyon van amit ezzel ne tudnek megloni, fontosabb hogy ne legyen nagy es nehez, amihez meg keves azt nem lovom meg
-
rednifegnar
senior tag
válasz
moon73
üzenetére
a regebbi manualis nagylatok mind fullframesek, ezert kelendoek es nem olcsok (raadasul az adapterezes egy kulon szopas teli kompromiszummal), ami meg olcso az xar es/vagy nem is adapterezheto.
ff-en a 18-20mm igencsak nagylato, de kropposon messze nem az. ahogy irtak vegyel egy canon aps zoomot es jobban jarsz. -
rednifegnar
senior tag
válasz
Throme
üzenetére
jo ragaszto lejon nyom nelkul izopropillal/sebbenzinnel. en mondjuk siman leragasztan fekete szalagal azt is inkabb azert, hogy ne legyen feltuno (van terepmintas is gorilla tape is). amugy meg ugy vagyok vele hogy azert veszem hogy hasznaljam, vigyazok ra de nem kimelem mint egy himestojast, nem masnak babusgatom, meg hogy jaj mi lesz ha eladom, nem azert vettem.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
DonRazzino
üzenetére
ragassz az obira gaffer/duct tapet ugy tedd ra ezt a cuccot.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
torma1981
üzenetére
4/3-os, regota halott rendszer, adapterezni nem lehet max m4/3-ra de nem erdemes (nagy + lassu).
ennek mar csak eszmei erteke van, anyagi alig.
hasznalni kell esetleg odadni egy kezdo ifju titan isminek.
ha el akarod adni akkor vegtelen ideig lehet hirdetgetni, talan az 50-es er valamit. -
rednifegnar
senior tag
válasz
MasterHUn
üzenetére
varazsszo a crop faktor. sok iras van rola:
https://pixinfo.com/cikkek/fotoelmelet-optika-2/ -
rednifegnar
senior tag
14 eves tipus, ezt mar nem javitjak sehol, de minimum nem eri meg. venni kell egy ujabb modernebb tipust. ezek a kitolos objektivek mindenre erzekenyek, osszezarodasnal magukba huzzak a koszt, nyilasnal beszivjak a port. marha kicsi muanyag fogaskerekek vannak bennuk, ezek mindenre erzekenyek, ledaralja, atugrik, megszorul (foleg nyitott allapotban nem szabad hogy nyomas erje). a benne levo szalagkabel a sok nyitas csukastol idovel megtorik es akkor vegleg vege.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
laskr99
üzenetére
milyen obi ez? a canon ef 50/1.4 az ilyen, a fokuszgyuru egyenetlenul jar, muanyag csuszik a muanyagon es kellemetlen osszetapados neha szorulos erzest kelt (a regebbi 1 gen.-es obik mint a 24/28/35/50 pont az ellenkezoje, lityi-lotyi a mf gyuru nagyon konnyen jar, hamar kikopik).
-
rednifegnar
senior tag
az 1.8-ast is kell, meg az se mindegy mi a cel mert 1.8-asbol legalabb 3 fele van, pl az elso gen ami afd motoros es van tavolsag skalaja meg normalisabb fokusz gyuruje, vagy pl a legujabb stm ami videozasra sokkal jobb, kezzel viszont eleg xar kezelni. de nem tudjuk helyetted eldonteni, ha kell a nyitott rekeszes fotozas akkor lehet nem a canon a legjobb, ha fontos a meret akkor pl ott a 40 2.8 stm.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
anaqer
üzenetére
egy problemat megoldott(vagy csak feltalalta azt amit mas is?) de melle csinalt jopar masikat vagy a meglevoket megnovelte, amiket majd korrigalhat hasonloan egyszeru lencse feluletekkel...
amugy erdemes megnezni egy iphone lencserendszert, mintha ez is nagyon hasonlo lenne mert sztem ezt reg kiszamoltak cegek, ra kell keresni a Advanced-Optical-Technologies-Optical-design-of-camera-optics-for-mobile-phones.pdf-re.

-
rednifegnar
senior tag
válasz
Bullitz
üzenetére
nekem van tobb lapszurom, asszem 82mm-es es valami 100mm-es atmerokre. en cokint es leet hasznaltam, azok jok (fejbol mar nem tom, talan x vagy z meretet, jo nagyok).
ha szurke nd-t akarsz hasznalni, foleg eroset, akkor valoban nem a lap a jo valasztas, az beenged es becsilloghat. persze siman korbe lehet tekerni valami sotet rongyal es meg van oldva. a szinegyensuly meg a markasoknal is maszik hat meg a kinainal.
vizelmosos hosszu exposhoz en b+w menetes nd-ket hasznaltam, lapot meg leginkabb atmemtes egbesotetitost. ahhoz jo a lap, meg lehet csuszogtatni es stackelni. -
rednifegnar
senior tag
válasz
BITBOYS
üzenetére
ez nem csak egy obira szolt hanem valami 13ezer féle fotós termekre, mindent 100 dolcsiert adtak, tobb ezer dollaros cuccokat, sony ff kiteket, stb. neten van egy csomo kep hogy aznapi(!) meg masnapi szallitassal vasaroltak es kihoztak. na ez nalunk elkepzelhetetlen lenne

-
rednifegnar
senior tag
válasz
JustinBarnes
üzenetére
mindenkepp a fizikai gyujtotavolsagot nezzed, nikonbol van azert boven valasztek, 24mm af(d), 20mm-es, de voigtlanderbol is van 20-as, ezeken mind van rekeszgyuru es manual fokusz (de meg van egy csomo tipus). 24mm afd olyan 60-80e korul van, de korul kell nezni. ha az m42 is jatszik akkor ott a mir 20-as(kb 40-50e) az nagyon jo eles kepet ad, vagy pk/ (pentax) 20/f4 nagyon kicsi obija (kb 90e). sztem az osszes slr-hez valo obi adapterezheto ra.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
JohnyBlue
üzenetére
en ezeknel az obiknal mindig a meretet es a tomeget nezem eloszor. ez a sigma is jo bazi, raadasul mindezt aps-c-n, az eleg sok. ilyenkor van hogy az ember nagy lelkesen megveszi, aztan a harmadik kirandulasra mar nem visz. volt 16-35 IS-em, nagyon jo obi, de nehany het utan eladtam mert sosem vittem magammal. az raadasul "csak" f4-es, de inkabb legyen kevesbe fenyeros mint nehez. persze en csak hobbista amator vagyok nem pro eskuvofotos, ezert legofobb szempontom a hurcolhatosag.

Új hozzászólás Aktív témák
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
- Projektor topic
- Házimozi haladó szinten
- Okos Otthon / Smart Home
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- EAFC 26
- Mini-ITX
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen processzort vegyek?
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- További aktív témák...
- Yurbuds Ironman fülhallgató
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4076
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Keresünk Galaxy S22/S22+/S22 Ultra
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
) soxor elegge elvisznek az erdobe.