Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• bteebi

veterán

válasz JulianSinulf #3 üzenetére

"Egy nagyobb adattömeg mozgatása után már nem lesz biztonságos az a HDD. Főleg, ha arra másolunk."

Azért ez igen erős költői túlzás. A HDD nagy része szabadon kiáll majd a dokkolóból, szóval elég jó léghűtése lesz. Sokkal jobb, mint egy gépházban. Most nyáron a NAS-omban véletlenül majdnem megfőztem a HDD-imet (2 WD és 2 Toshiba), hiába ment maxon a hűtésük.

Mivel a szobában volt legalább 35°C, és egy eléggé eldugott helyen van a NAS (egyelőre ott van hely, ez van), és addigra el is porosodtak a szellőzőrácsok, ezért ötvensok °C-ra felmelegedtek a HDD-k. Az egyik talán még 60-ra is, vagy majdnem 60-ra (58-59). Nem mondom, eléggé megijedtem. Aztán kicsit utánaolvastam, és szerencsére annyira nem gáz a dolog, persze nem is ideális. A negyvensok °C egyáltalán nem probléma, de még talán az 50 alja se olyan vérmes.

Mondom ezt úgy, hogy régebben kritikusan figyeltem a HDD-im hűtésére, és 35°C fölé kb. soha nem melegedett egyik se még nyáron se, de leginkább 28-30°C körül volt a hőmérsékletük. Aztán viszont felnőttem, és már lehetőségem se nagyon volt foglalkozni ilyen hülyeségekkel, és nem is igazán érdekelt. :DDD

Jóval régebben (majdnem 20 éve) halt meg, vagy döglődött így-úgy pár vinyóm (Samsung, WD), meg lett pár szektorhibás is, de (azok közül) egyik se hűtési probléma miatt. És jópár éve egyáltalán nem volt problémám HDD-kkel, pedig a NAS is meg az asztali gépünk is majdnem mindig 0-24-ben megy. A hűtés mellett még arra (is) próbálok odafigyelni, hogy 1-1 HDD ne legyen sokat terhelve, ne legyen rajta sok szálon írás/olvasás. Idle-ben meg azért el tudnak lenni. Van egy régi fejparkoltatós WD-m (amin elvben ki se lehet kapcsolni a parkoltatást, bár talán a parkoltatás gyakoriságán lehetett volna újabb firmware-rel állítani), ami elvileg 300 ezer parkoltatást bír (vagyis annyi van a specijében). Azt mondjuk pont ritkán használom, de amikor legutóbb láttam, akkor már bőven félmillió fölött járt.

Jó eséllyel amúgy odatennék a dokkoló mellé egy 25-30 ventis asztali ventit, és azzal csapatnám neki, biztos ami biztos. Ha (egyszerűen) lehet, akkor próbálom kímélni a HDD-ket, de már nem ügyelek rá olyan kínosan, mint még egyetemistaként meg fiatalabb felnőttként.

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés