- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Tóth Olivér: VGA... Avagy honnan és hová?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2026
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- potyautas: Olyan valóságosnak tűnt
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
Új hozzászólás Aktív témák
-
UDPSendToF
tag
válasz
tomas51
üzenetére
Átkapcsoltam gaming-ről silent-re, annyi változott, hogy a 30%-os RPM valamennyivel lecsökkent, de maga a ventilátor leállítási gond ugyanúgy megvan. Programokat is átnéztem többször, semmi feltűnő. Már csak arra tudok tippelni, hogy a driverben elb@sztak valamit, remélem javítják...

-
-
UDPSendToF
tag
Sziasztok!
Valaki találkozott mostanában olyan problémával 4090-en, hogy a ventilátor egyszerűen nem áll le, bármit is csinálok vele? A hőmérséklet bőven a határ alatt van, drivert letakarítottam és újraraktam már többször, próbáltam Afterburner-ben és Fan Control-ban is 0%-ra kényszeríteni, egyszerűen csak leszarja és folyamatosan megy 30%-os alapjáraton.
Ez nagyjából akkor kezdődött, mikor a monitoromat (Asus PG32UCDM, 4K 240Hz OLED) átállítottam 8-ról 10 bites színmélységre. Néha nagyritkán ha olyan kedve van, leáll egy 5 percre, aztán kezdi újra, folyamatos 30%-os alapjárat, kezd nagyon irritáló lenni a folyamatos búgás a háttérben, teljesen feleslegesen és értelmetlenül. A kártya egy MSI Suprim X. Van erre valami BIOS mod vagy más hack, amivel megoldható a probléma?
Edit: Most, hogy megírtam ezt a kommentet, random leállt megint, de tutibiztos hogy pár perc múlva kezdi a játékot elölről.

-
UDPSendToF
tag
Köszi a válaszokat, talán a következő takarításnál nekiesek és szétszedem...
Annyit még hozzátennék, hogy amit használok (ComfyUI, PyTorch alapú), az nem folyamatosan 500 watt felett megy, hanem például átlag ~300 W, viszont 1-2 másodpercekre benyalja ennek közel a dupláját, ha éppen olyan ponton tart a számítás. Lényegében folyamatosan rángatja a tápellátást pár ms-től másodperceking terjedő tüskékkel, ehhez képest a legvadabb Furmark is gyerekjáték.
Normál, "stabil" terhelésnél mint pl. játékok, 80-85 fok a nagyon max ameddig elmegy a hotspot, ezért is érdekelt, hogy ez így normális-e. -
UDPSendToF
tag
Ránéztem már a HWINFO-ra AI videó generálás közben, érdekes eredményeket hozott...
Szerintetek ez normális, főleg a maximális hotspot hőmérsékletre értve? Általában a különbség 15-25 fok a GPU és hotspot között normál esetben, de az AI néha úgy terheli, hogy még a gyári 520 wattos maximális TDP limitet is simán átlépi egészen 560 W-ig. Szétbontani egyelőre nem szeretném, egyébként nincs semmi gond a hűtésével, csak feltűnt az a 107 fok.

-
UDPSendToF
tag
-
UDPSendToF
tag
Egy kicsit én is megrángattam a Suprim X-et.
VRAM +1500, GPU +260, feszültség és fogyasztás limitek maxra húzva. Érdekes, hogy a pontszám sokkal alacsonyabb.
-
UDPSendToF
tag
Minden maxra húzva, 4K-ban, DLAA on.

Csináltam egyet DLSS balanced-en is:
-
UDPSendToF
tag
Akkor ez ilyen, valószínűleg a BIOS cserélgetés se változtatna rajta.
Köszi a válaszokat!
-
UDPSendToF
tag
Ha már fogyasztás téma, MSI RTX 4090 Suprim X esetén vajon segítene az idle értéken egy másik gyártó BIOS-a, vagy ez hardveresen ilyen a f@szán megépített VRM miatt?

Külföldi fórumokon, Redditen is téma, 38-40W a minimum ameddig lemegy idle, nem a világ vége, de kissé soknak tűnik.
-
UDPSendToF
tag
válasz
KAMELOT
üzenetére
Köszi.
A táp egy Corsair HX1000i, a 2022-es verzió, ami még kábel nélkül jött, ezért vettem hozzá külön. -
UDPSendToF
tag
Köszi a válaszokat mindenkinek, valószínűleg feleslegesen aggódtam rajta.
Régebben ment ez az olvadás téma, azóta inkább ránézek időnként hwinfo-val a biztonság kedvéért.
-
UDPSendToF
tag
Azon kívül semmi, szóval lehet, hogy csak én gondolom túl.
Kíváncsi leszek, hogy megint elkezd-e növekedni a feszültségesés pár hónap után, vagy marad ezen a szinten.Laraxior:
Köszi.
Jelenleg nálam ilyen, ráengedtem az OCCT-t maxra kitolt TDP-vel. Idle fesz 12.07-12.08V körül van.
-
UDPSendToF
tag
válasz
KAMELOT
üzenetére
Azzal veszne a garancia is, nem?
Igazából nincs vele semmi gondom, sosem volt lefagyás / restart (kivéve mikor az undervoltot elb@sztam
), csak ez érdekes, hogy egy kihúzás-visszadugás néha hónapok után javít rajta 0.1-0.15V-ot.Ház oldalát rácsukva így néz ki:
Plusz egy kép, mindig betolom kattanásig:
Tudom, ráférne egy takarítás.
-
UDPSendToF
tag
Sziasztok!
Az mennyire normális, hogy pár hét - hónap után elkezd növekedni a 12VHPWR feszültségesés terhelésnél? Random ránéztem hwinfo-ban, ~350-400W fogyasztás mellett 11.75V körül volt, ami jóval kevesebb mint általában szokott lenni.
Maga a csatlakozó nem volt túlságosan forró, kihúztam, elszíneződés / stb nincs, visszadugtam, és megint "megjavult", 11.89V körül van ugyanolyan terheléssel. Mozgatva nincs a gép, a csatlakozó sincs hajlítva, mégis pár havonta el kell ezt játszani vele.
A kábel egy Corsair Premium individually sleeved 12VHPWR, a táp pedig Corsair HX1000i. -
UDPSendToF
tag
Igen, visszarakom egyelőre alapra, aztán majd kiderül, hogy így is van-e fagyás, vagy ez volt a gond.

Az az érdekes, hogy hónapokig ment ezekkel a beállításokkal, mondjuk nagyon nem kínoztam, általában BeamNG, Valorant, Minecraft path tracing shaderrel, hasonlók mentek. Néha ritkán próbára Cyberpunk, Fortnite, azokkal se volt gond. Lehet, hogy szerencsés voltam eddig, és nem jött elő a hiba.
-
UDPSendToF
tag
Köszi, megnézem CPU OC nélkül, jött a lapra új beta BIOS, felteszem azt is. Talán az Afterburner-t is vissza kéne rakni alapra, egyszer beállítottam hónapokkal ezelőtt, azóta nem nyúltam hozzá, és volt millió driver / Windows / stb frissítés.
Esetleg olyan lehet, hogy túl alacsony az idle fesz? Sokat nem foglalkoztam vele, Power Limit maxra, valamennyi UV és OC ahol még stabil volt, aztán használtam így hónapokig probléma nélkül, 1440p 165Hz-re bőven elég.

Szerk.:
#13845 Ubi82:
Na akkor jól gondoltam, megy vissza alapra.
-
UDPSendToF
tag
Sziasztok!
Az eddig hibátlan 4090 Suprim X kártyám elkezdett furcsán viselkedni az utóbbi kb egy hónapban. Néha ritkán heti 1-2x indítás után eljutott a login képernyőig, aztán 5-10 másodperc után fekete kép, Caps Lock nem reagál, szóval fagyás.
Ma hibátlanul indult, ahogy általában szokott, viszont mielőtt még bármit is megnyithattam volna, megfagyott a kép, tele a tipikus VRAM hiba által okozott kicsi kockákkal, aztán újraindult a driver és minden ment tovább mintha semmi se történt volna.

Gép kikapcs, kábel kihúz, sehol semmi olvadás vagy elszíneződés. Ahányszor belenyúlok, utolsó lépésként mindig benyomom neki a kábelt mielőtt rácsuknám az oldallapot, hogy biztosan ne legyen semmi elmozdulás ha esetleg véletlenül hozzáértem, stb. Indítás után pedig OCCT teszt max terhelésen, eddig sosem volt gond.
Újra kipróbáltam, miután ma széthúztam és visszadugtam, ennyit esik az idle feszhez képest.

A táp egy 2022-es Corsair HX1000i, a kábel pedig ez: [link]
Valamennyire húzva van a kártya egy kevés undervolttal, eddig teljesen stabil volt mindenhol, viszont a CPU OC-t módosítottam az utóbbi időben, és az alaplapon beta BIOS van.
Tapasztalt valaki hasonlót, mi okozhatja?
Volt egy kisebb driver frissítés, azt felraktam.Köszi a segítséget!

-
UDPSendToF
tag
Sziasztok!
Nemrég hozzám is megérkezett a 4090 egy MSI Suprim X személyében, lenne is egy kérdésem.
Egyelőre nincs hozzá 12VHPWR kábel, így a táphoz kapott 3 PCIe kábelt használtam a 4 ágú átalakítóval. 2 csatlakozó közvetlenül szétosztás nélkül megy, a maradék 2 viszont egy kábelről osztozik. Mennyire biztonságos ez így, használható ideiglenes megoldásként, amíg megjön a Corsair kábel?
Tesztelgettem, pár óra Warzone után 2-400W fogyasztással sem melegszik egyáltalán maga a csatlakozó / kábel, a borda jóval forróbb. Betoltam neki rendesen, meghajlítva nincs, inkább nem raktam fel addig a ház oldalát.
Az egyetlen dolog, ami kicsit aggaszt, az a coil whine, elég hangosan csinálja magas FPS mellett. Maga a hang nem érdekel, csak az, hogy ne legyen gond ebből az átalakítós témából. Ezek alapból ilyenek, vagy okozhat coil whine-t az átalakító is?
Köszi a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- MSI RTX 4070 12GB GDDR6X VENTUS 2X OC - 1 év garancia - Eladó!
- ASUS ROG Strix RTX 4090 OC 24GB GDDR6X Videókártya! BeszámítOK!
- Asus rog strix rtx 4080 oc
- ASUS RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X DUAL EVO OC - 1 év garancia - Eladó!
- GAINWARD GHOST RTX 4070 12GB GDDR6X! RGB-s (szín és effekt módosítható)! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre)!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro 128GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4680
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo LOQ 15ARP9 - 15.6"FHD 144Hz - Ryzen 5 7235HS - 16GB - 512GB - Win11 - RTX 3050 - 1,5 év gari
- 27% - Samsung S27FG904XU Odyssey 3D IPS Monitor! 3840x2160 / 165Hz / 1ms / FreeSync
- Samsung Galaxy A34 5GB 128GB/6GB/Számlával!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Általában 75%-on megy, plusz van mellé undervolt is 0.975V-ra ahogy a HWINFO képen látható, csak néha kihúzom maximumra, hogy nyerjek egy kis időt az amúgy 10-15 percig tartó generálásokon.
Normál, "stabil" terhelésnél mint pl. játékok, 80-85 fok a nagyon max ameddig elmegy a hotspot, ezért is érdekelt, hogy ez így normális-e.

Felhúzhatnám 100%-ra a ventilátorokat a kártyán és a házban is, biztosan javítana nem keveset, de úgy már nem realisztikus a teszt. Jó az az undervolt profil, elvan vele szépen 70 fok alatt és a hangja se túl zavaró.

Igazából nincs vele semmi gondom, sosem volt lefagyás / restart (kivéve mikor az undervoltot elb@sztam