Hirdetés
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Segway-Ninebot Kickscooter Max G30E II elektromos roller
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Öregszem
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qtya123
őstag
válasz Zsombors97 #3790 üzenetére
Én sem gondoltam. Aztán ahogy láttam, hogy szaporodnak a csatlakozók és nőnek a kártyák fogyasztási adatai, na meg a hosszuk, rászántam magam és túlbiztosítottam.
Vettem egy 850 W-os Seasonic tápot, meg egy Phanteks Enthoo Luxe házat. Le akartam tudni sokáig, hogy jaaj befér-e a kártya, befér-e a cpu hűtő, van-e elég tápcsati, stb....Ez volt lassan két éve, de ha ilyen ütemben nőnek a fogyasztók a teljesítménnyel együtt, akkor pár év és 1000 W lesz az ajánlott?
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz B@dsector #4648 üzenetére
Amúgy nem értem ezt az óriási hype-ot. Emlékezetem szerint nem volt ekkora megbolondulás, mikor kijött az RTX 2xxx széria.
Jelenleg szerintem egyáltalán nem áll fenn az a helyzet, hogy tömve lennék olyan játékokkal, amiket ne tudna magas grafikai beállítások mellett jól futtatni egy 2080S, vagy egy 2080Ti, 1440p esetén simán, de akár 4K felbontáson. Oké 4K-n azért izzadnak, de ott is ki lehet hozni a 60 körüli FPS-t. Azt meg nem hiszem, hogy hegyekben áll otthon mindenkinél a 4K 144 Hz monitor, hogy rohanni kellene új kártyát venni.Én halál nyugalomban várok. RDR2, Horizon Zero Dawn, Doom Ehternal, Detroit Become Human végigtolva. Nagyon nincs más, amire most annyira mozdulni kellene. BFV multi meg amúgy is már lejtmenetben van. Konkrétan játszani sem nagyon tudok jelenleg mivel, ami új AAA cím lenne. Majd a Cyberpunk. Ezért rohanjak?
-
Qtya123
őstag
válasz gainwardgs #4775 üzenetére
Az igaz, de ha később valami éhesre cserélném a procit, akkor is fontos, hogy elbírja. Akkor ezek szerint nem lesz gond egy 9900k szintű étvágy mellett sem szerencsére.
-
Qtya123
őstag
válasz Albigator #5311 üzenetére
Szerintem ne fektesd azt a házat. Ahogy előttem is írták az oldallap felé száll a meleg levegő így, miközben a teteje meg pont erre van kialakítva, hogy ott is tudjon távozni a levegő...
Ha félsz a súlytól, akkor támaszd ki a kártyát. Ha egy méretre vágott PVC csőnél igényesebben akarod megoldani, akkor javaslom ezt:
DeepCool GH-01: [link]Én ilyet vettem. Csak RGB-s fajtát kaptam, de szerencsére egy az egyben kiszerelhető volt belőle az egész miskulancia kábelekkel, ledekkel. Nem kell nekem egy világító oszlop.
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
Üdv!
Használ valaki RTX 3xxx kártyát Z490-es lapban 11. gen. Intel mellett? Támogatja végül a Z490 a PCIE 4.0-át? Z490 Tomahawk-ra lennék elsősorban kíváncsi, hogy működik-e vele a 4.0
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
Sziasztok!
Csatlakoztam a klubhoz egy 3080-as Palit GamingPro OC V1 újdonsült tulajdonosaként.
Mivel 200 éve nem volt NVIDIA kártyám, így kérdeznék egyet, mert kicsit ismeretlen még a terep.
Szóval 27GL850B monitorom van (144 Hz, GSync kompatibilis). Nvidia esetében mi a legjobb beállítás a Gsync és a latency tekintetében? Gondolom itt is kicsit 144 alá kell beállítani a maximális képkocka számot, mint a freesync esetén igaz?
Eddig annyit állítottam, hogy bekapcsoltam a resizable BAR-t, az alacsony késleltetés módot és a max képkocka számot 141-re állítottam:
Mást esetleg érdemes állítani a legjobb késleltetés/legoptimálisabb használat tekintetében?
Köszi!
-
Qtya123
őstag
válasz zebra_hun #31592 üzenetére
Azt nem tudom mérni, hogy az input lag hogyan alakul.
Maradok az nv control panelben való FPS limit maximalizálásnál, már csak azért is, mert a Riva tunert nem mindig indítom el. Nem akarom ott limitálni, hogy utána mindig annak is futnia kelljen.
Már csak azt nem tudom, hogy akkor végül is a bekapcsolt vsync a gsync mellett valóban növeli-e az input lagot, vagy sem. Annyira nem értek ehhez és olvastam már mindent. Bár a blurbusters elég jó oldal és az azt írja, hogy legyen ON a vsync.
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz Locutus #31639 üzenetére
Én meg gondoltam hátradőlhetek, hisz 360as LiquidFreezer II van a processzoron. Aztán oké, hogy a processzort nem fűti a vga, de a meghúzott ramokat meg fűti... 50 fokra mennek játék alatt, míg egy erősebb memória teszt esetén is alacsonyabb a hőmérséklet, hiszen akkor nem száll rájuk a meleg a vga-ról órákon át.
Egy vga tetejére állított ventilátor a ramok felé irányítva megoldás lenne, de az meg nem esztétikus, hanem olyan odahányt látvány.[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
Folytatom az RTX3080-al való ismerkedést.
Lefuttattam a Horizon Zero Dawn benchet bekapcsolt és kikapcsolt resizable bar mellett is.Miért van az, hogy kikapcsolva kicsit jobb az eredmény? Pontosabban a gpu score bekapcsolva jobb, a cpu score meg kikapcsolva.
Játékfüggő és valamelyiknél hoz, van amelyiknél meg inkább ront?
-
Qtya123
őstag
Amúgy ja, elég vicces. Nemrég még instant hülyének volt nézve mindenki, aki kb 650-es tápnál nagyobbat vett. Aztán jött az RTX 3xxx széria.
Én korábban vettem egy 850-es Seasonic Prime Platinumot, ezt: [link]
Akkor még nem volt ennyire kokain árban. Úgy voltam vele, hogy a 850 W egész sokáig elég lesz. Aztán, ha ilyen ütemben haladunk mind processzor, mind VGA fogyasztás terén, azon kapom majd magam 2-3 év múlva, hogy kevés. -
Qtya123
őstag
Próbálgatom ezt a kis Palit 3080-ast. Bár vga tuningot nem csináltam még, anno annyi volt, hogy undervolt ment az 5700XT-re, de semmi egyéb.
Most piszkálja a fantáziám, hogy cpu és ram OC mellett "illene" beállítani a sorba a vga-t is.
Ebben szívesen veszek minden tanácsot, hogy mi lenne a jó irány.Néztem ezt a tesztet, amit itt többen megosztottatok, az alábbi eredmények voltak:
Teljesen alapon, resizable bar OFF: [kép]Teljesen alapon, resizable bar ON: [kép]
HWinfo értékek: [kép] ekkor 1900 Mhz fölé boostol és tartja is fixen.Kezdetleges OC:
Adtam neki afterburnerben 109% power limitet, core clock +50, memory clock +850
Ekkor ez az eredmény volt: [kép]
HWinfo értékek: [kép] -
Qtya123
őstag
válasz zebra_hun #31842 üzenetére
Kipróbáltam a Forza 5 benchmarkot. Valóban nem sikerült megugrani a 110 FPS-t.
Amúgy szerintem elengedem a GPU tuningot, nagyon minimálisan lehetett pluszt kisajtolni belőle, egyáltalán nem olyan léptékű a dolog, mint egy cpu, vagy ram esetében.Gondolom ebben az is közrejátszik, hogy nem épp tuningbarát verzió ez a kártya, tápcsatlakozóból is 2 van csak rajta, illetve gyárilag OC, tehát afölé már nem sokkal tudok menni.
Ez a teljesen stock gpu beállítással az eredmény, nem tudom ez milyennek számít egy 6 magos proci mellett:
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz Benhill #31849 üzenetére
Nekem teljesen stock beállítások mellett ezt tudja bench közben: [link]
Amit nem értek, hogy a gyártó weboldala szerint a Boost clock az 1740 Mhz lenne. [link]De HW info és GPU-z szerint 1950, míg afterburnerrel monitorozva a játék/bench alatt 2000 fölött van.
nyul105: Ki fogom próbálni az UV-t, amit írtál, de egyelőre most nem a hőmérséklet csökkentés irányt néztem meg, hanem azt, hogy mennyi plusz teljesítményt lehet elérni.
Nem követtem egy ideje a VGA területet, összefoglalva a rebar-ról akkor azt kell tudni, hogy az nvidia azon a néhány (17 darab) játékon engedélyezte csak, amelyeket kitesztelt és a többi akkor fog jönni, amikor egy-egy teszt elkészül?
Ezzel szemben a SAM meg megy mindegyik játék esetén? -
Qtya123
őstag
válasz laragirl83 #31872 üzenetére
Nekem, mikor rádobtam +100Mhz gpu, +1000 vram-ot, akkor 5600 környékéről 5924-re ment fel a pont. A 6000 nem volt meg, nem ám még a 6200, mint nálad ennél a Relic of Life benchnél.
Timespy az nálam ennyi ilyenkor: [kép]
Superposition meg 11364Na de most már ideje ezt elengednem és elkezdeni azt, amire vettem a kártyát, játszani.
Igazából arra voltam kíváncsi már rég, hogy bejön-e a számításom, hogy játékokhoz 1440p-re elég lesz egy húzott 10600k és optimalizált RAM kit a 3080 mellé és felesleges vennem mondjuk egy 12600k procit. Úgy látom elég lesz és nem lennék előrébb a 12600k-val sem játék terén.
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz atom18 #31917 üzenetére
Ez a videó részletesen bemutatja, hogy miért lóg: [link]
Röviden: azért mert az I/O shield nincs rögzítve rendesen a kártyához és hajlik kicsit. A videóban egyedül az EVGA csavarozta oda a lemez másik végét is és úgy már nem lógott annyira. Megoldást is mutat a végén, hogy tartó nélkül ne lógjon, de kicsit kendácsolni kell.
Van egy másik megoldás is, kis csavar kell a lemez túloldalán a ház fala és a lemez közé: [link]
Szerencsére a Phanteks is felismerte ezt, nekem pl a P600s házban gyárilag van gpu anti sag, az elv ugyanaz, mint a csavaros megoldás, csak igényesebb. Gondolom vannak még gépházak, amelyekben van ilyen.
Teljesen jól működik, én meg is váltam a tartótól, amit korábban használtam. -
Qtya123
őstag
Akkor kártya függő.
Nekem Palit van, az sem hajlik, mert 2 csavarral gyárilag rögzítve van a slot takaró. Meg szerintem nem is túl nehéz kártya.
Ennek ellenére adtak hozzá tartót, de semmi szükség rá.
Viszont hiába van rögzítve, ha nem állítanám be ezzel a gyári anti sag brackettel, akkor lógna kicsit. Szóval van létjogosultsága, csak a vga gyártók trógerek.Hihetlen, hogy egy ilyen egyszerű dolog, mint ennek a nyamvadt lemeznek a rögzítése, nincs kérdés nélkül, típustól függetlenül megoldva.
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
-
Qtya123
őstag
Ahogy előttem is írták nem csak az 1 milliós kategóriában vannak már ezek a kártyák. Persze még mindig drágák.
Továbbá nyilván sokan eladják az előző kártyájukat, tehát ráfizetnek, nem pedig a teljes árat teszik bele épp.
Én sem adtam 500+e Ft-ot egy 3080-as kártyáért. Nekem ennyit nem ér. Megvettem olcsóbban használtan. Fél éves kártya még 2.5 év garival normális boltba szól és nem cégre meg külföldi boltra, meg hasonlókra.
Oké, nem a top 3080-as kártya, de egy 3070Ti-nál lényegesen erősebb és annyi volt, mint egy olyan a boltban újonnan.
Ki lehet azért fogni már a dolgokat emberi(bb) áron.[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz Werkly #32007 üzenetére
A GX sorozattal nincs ilyen gond. Nekem a Prime-al sincs gondom, igaz az már 2021-es gyártású. Úgy emlékszem 2020-tól már teljesen kiküszöbölték a túl éber védelem miatti problémát.
Persze egyes boltok polcain sokáig megfordultak még olyan példányok, amelyek még a korábbi szériából voltak.A Corsair RM850x is jó.
-
Qtya123
őstag
válasz -=RelakS=- #32095 üzenetére
Majd kijön valami nagyon gépigényes és népszerű multi játék, aztán játékosszám korlátot állítanak be rá, mert ha este túl sokan ülünk le egyszerre a kilowattokat fogyasztó gépeink elé, akkor Paks2 sem elég.
Majd kivetnek ránk valamilyen ökológiai lábnyom adót a szuperzöldek.KAMELOT: Nem az a lényeg, hogy botmixer, meg ki mennyit játszik, hanem hogy évek óta elő van adva nagy mellénnyel, hogy micsoda fejlődésnek nézünk elébe. Sokkal nagyobb teljesítmény kisebb fogyasztás mellett.
Aztán meg teljesen az ellenkező irányba megyünk.[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
"4070-es is, ami elvileg 300W körül fog enni. Ha ennyiből lazán elveri a 3090-est, tehát +20-30% mondjuk és 600-650 dollár körül megáll az ára, akkor az már nem lesz rossz."
Erről eszembe jutott, mikor beharangozák, hogy a 3070 elkeni a 2080Ti száját és mennyire olcsó lesz. Aztán a többi már történelem. Reméljük nem ismétli önmagát. -
Qtya123
őstag
válasz Fehercsoki #32255 üzenetére
Csatlakozom az előttem szólókhoz. +/- 20-30e Ft szerintem már oly mindegy ilyen árkategóriában. 400e Ft-ról 300e Ft-os szintre meg nem tartom valószínűnek, hogy rövid időn belül bezuhan. De persze bármi megtörténhet és annak az ellenkezője is.
Jelenleg most ezt a fifti-fifti időszakot éljük nagyon sok területen. Vagy ez lesz, vagy az ellenkezője akár, bármi megtörténhet.
-
Qtya123
őstag
válasz keIdor #32745 üzenetére
Én is majdnem bezsongtam, hogy mire meglesz a 3080, addigra Alder Lake legyen a platform és egy 12600k várja majd a kártyát.
Aztán lehiggadtam és gondoltam mielőtt beleugrok nézzük meg mit tud játékok alatt a 3080 egy AC 5.0 10600k és 4000 CL16-16-16-34 ram társaságában. Főleg, hogy 1440p 144 Hz a monitor.Ahogy látom megérte lenyugodni, nem sok értelme lett volna váltani.
-
Qtya123
őstag
válasz Puma K #35605 üzenetére
Nekem még nem volt frissítve a TR, 458-as verzióból volt elmentve tesztem. Most kíváncsiságból beléptem és frissítettem a játékot a jelenlegi 488-ra és futtattam ismét egy tesztet.
Meglepő módon némileg gyengébb eredményeket kaptam, főleg CPU game MAX-ban, pedig ugyanazokkal a beállításokkal futnak a ramok/proci/vga, mint korábban. (10600K AC 5.0 és 4.7 ring, ramok 4000 cl16-16-16-34)
A windows effektív órajel lassító hülyesége is ki van iktatva mindkét teszt alatt throttle stop-al.
-
Qtya123
őstag
válasz s.bala31 #35639 üzenetére
Egyszer már nekem is neki kellene ülni a VGA optimalizálásnak, mert március óta még mindig teljesen alapon fut. (Palit 3080 GamingPro OC)
A proci és ram tuning nagyon sokat hozott a konyhára. (bezzeg azok már akkor megvoltak, mikor még VGA sem volt a gépben )
Ami miatt még mindig nem szántam rá magam, hogy ezzel is szórakozzak az az, hogy ez már nem fog valószínűleg értelmezhető teljesítmény emelkedést hozni, továbbá úgy tudom, hogy ezekben a kártyákban nem is nagyon van plusz tuningpotenciál.
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz MaddeNNNN #35714 üzenetére
Én is kihagyom a 4xxx generációt és a 13xxx procikat is. 2 év a cél szintén. Fentebb írtam, hogy milyen paraméterekkel fut a 10600k és a ramok a 3080 mellett. Szerintem két évet még kihúz kevés kompromisszummal 1440p felbontáson.
Utána viszont mindegy mennyi lesz az új, platform váltás lesz.
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
Üdv!
Hozzáláttam a Palit 3080 GamingPro OC kártya optimalizálásának. Nagyon nem értek hozzá, most kezdem az alapokat, eddig az alábbiak szerint haladtam:
AB-ben Memory Clock +750, CoreClock -250 és ezután a Curve Editorban 875 mV-nál adtam neki 1925 MHz-et. 850 mV-nál elhasalt a Superposition, 875-nél minden alkalommal gond nélkül lefutott. 3DMark-al megnézem még, illetve még a játékok is vissza vannak.
Máshoz nem nyúltam, venti profil is alapon.Lényegében pontosan ugyanazok a hőmérsékletek tarthatóak, mint az alapbeállításnál, csak jobb kicsit a teljesítmény. Stabilan 1930 Mhz és afölött tartja, míg a gyári 1820 Mhz körül mozgott.
Bármilyen észrevételt szívesen fogadok. Érdemes tovább állítgatni, vagy ez így kb jó eredmény? A power limitet érdemes kitolni kicsit? Ha igen kb mennyivel?
A gyári beállítás 320 W max.Köszi!
-
Qtya123
őstag
válasz Találtgyerek #35738 üzenetére
Megnéztem kitolt power limittel (109).
Érdekes tapasztalatok voltak. Egyrészt nem minden alkalommal futott le a Superposition, emelni kellett 25 mV-al, hogy újra stabil legyen.A kártya így a 320 W helyett 336 W-ig ment el maxban. Az eredmények pedig egy hangyányival sem lettek jobbak, mint a kitolt power limit nélkül, 320 Watton. Pontosan ugyanazokat az FPS értékeket hozta a benchmark.
-
Qtya123
őstag
válasz s.bala31 #35747 üzenetére
Összehoztam egy beállítást, amellyel stabilan lefut a Metro EE benchmark.
Extreme opciót választottam, 1440p és pluszban a Hairworks és az Advanced PhysX bekapcsolva.A stabil beállításom 925/1950 és a memóriára +750. A venti profilt kicsit feljebb nyomtam és így szépen tartja a frekvenciát.
Viszont az az érdekes, hogy a Superposition bench esetén 6-8 FPS növekedést is hoz magával a teljesen alap beállításokkal szemben.
A Metro bench viszont 1 darab plusz FPS-t tud hozni a VGA alap beállításaihoz képest.A Core Voltage-nek Ti szoktatok adni +100-as értéket?
Ebben a videóban fejti ki JayZ: [link] -
Qtya123
őstag
válasz Találtgyerek #36042 üzenetére
Érdekes ez a Metro!
A benchek alatt nagy ritkán volt 1-1 zöld bevillanás. Azt hittem nem oké a beállítás. De teljesen alapon is, ha játszom vele, ott is előjön a bevillanás. Nem sűrűn, mondjuk óránként 1 alkalommal, de van.
-
Qtya123
őstag
válasz Találtgyerek #36322 üzenetére
Nem tudjuk, hogy hány gazdája volt, de sanszos az általad leírt eset.
Mondjuk így, hogy ömlenek a piacra a bányászkártyák nem egyedülálló eset lesz ez.
Ha meg több gazdás, akkor aztán főleg jöhet a nyomozó bácsi, meg a kapitány bácsi is, max röhög egyet az előző tulaj.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs