Hirdetés
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Milyen mosógépet vegyek?
- Évente csak egyszer látod! 11 11 11 11 11
- Android másképp: Lineage OS és társai
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Henk
veterán
válasz odorgg #20299 üzenetére
Igen 25W-ot mértem a fogyimérővel de mint már említették a powerplay a gpu fesz.-t is visszaveszi szerintem sima órajel csökkentéssel nem ekkora a csökkenés.
rumkola: most nem vagyok otthon de ha hazaérek azt is kipróbálom, hogy csak az órajeleket húzom le.
[ Szerkesztve ]
-
rup1u5
nagyúr
válasz odorgg #20301 üzenetére
Látom még mindíg nem érted.
Henknél volt 25w különbség IDLE feszültség és LOAD között. IDLE-ben egy GTX 1.05 vagy 1.06 v-ot kap. LOAD-ban általában 1.12-t, tuning példányok 1.18-at is. De pl az én EVGA-m LOAD alatt csak 1.06v-ot kap. Nála ebből a feszültségkülönbségből következik a 25w nyereség. És ő az egész rendszer fogyasztását mérte ami egy négymagos vagy húzott kétmagosnál elég erősen közbeszól.
Ebből azt levonni következtetésképpen, hogy akkor nálad 30w a nyereség egy hibás elgondolás. Méghozzá azért mert nálad eleve IDLE állapotról van szó mindkét esetben és a különbség csupán annyi, hogy 300/600/100 helyett 150/300/100 az órajel. A feszültség változatlan!Ha valóban spórolni akarsz akkor süsd be a kártya biosába idle orajelekhez ezt a csökkentett értékedet és adj neki 2D üzemmódra 0.8-0.9v-ot. Úgy már lenne értelme.
Why don't you knock it off with them negative waves!
-
-
rup1u5
nagyúr
válasz gordonfreemN #20306 üzenetére
Ezt mondja Henk is meg én is többek között.
Minden esetre ha Henk csinál egy mérést akkor az eredményre én is kíváncsi leszek.Why don't you knock it off with them negative waves!
-
odorgg
addikt
válasz rup1u5 #20305 üzenetére
4890 1.34V ot kapott és köztudott hogy több a fogyasztása is mint a GTX260-nak.
Irtam hogy Eversetel mértem az Ampert, és ez az eredmény jött ki! Matek az egész nem bonyolult. Everest megbizhatóságát nem firtatnám, de ha 25W volt ottis csak az eredmény, szerintem azis böven szép eredményAmugy meg énis irtam, meg Gyula84 is irta hogy nálunk a powerplay NEM MÜKÖDIK megfelelöen, ezért játszunk szoftveressen az órajelekkel!
Látom tesem érted! Renben van hogy 0.9 v ra teszed a feszt, de ettölfüggetlenül, mellette az órajelek csökkentésére is szükség van, hogy csökkenjen a fogyasztás. Mert ha csökkented az órajeleket, akkor az árameröség felvétel is csökken!( 4890-es tapasztalat)
Voltban lehet 0,2 voltot csökkenteni, Amperban pedig akár -20Ampert is lehet csökkenteni, az órajel variálással. Szerinted melyik hoz többet a konyhára ? Szerintem az amper!
Persze az a jó, ha mindkettöt a minimum értéken használjuk, de arányában, az Amperfelhasználást lehet drasztikusan csökkenteni, mégpedig az órajelek csökkentésével.Vagy szerinted a powerplay, mért alkalmaz csökkentett órajeleket ha csak fesz csökkentésével lehet, fogyasztás csökkenést okozni .
Hát azért, mert igy lehet csökkenteni az amper felvételt!Henk eredményére énis kiváncsi leszek.
Magas órajel = magasabb fesz+magasabb amper, és ez forditva is igaz tapasztalataim szerint.
[ Szerkesztve ]
Origin/BF3/BF4/BF1/BF5: odorgg
-
odorgg
addikt
válasz rup1u5 #20307 üzenetére
Igy van! Majd Henk mérése igazságot tesz addig kár ezen vitázni.
Amugy én az egész elméletet, az anno, Everestel elvégzett méréseimre alapozom, tehát ha az Everest által szolgáltatott adatok hibásak voltak, akkor lehet az elméletem is hibás
[ Szerkesztve ]
-
Henk
veterán
Na kipróbáltam. Itt úgy néz ki a powerplay arra való, hogy a fesz-t csökkentse mert ennek van érdemi fogyasztás csökkentése. Ha 3d-ben megy a kari és leveszem az órajelet 325/740/625-re ( azért ennyire mert 3d-ben ennél lejjebb nem tudom húzni az órajelet és ez pont a fele a default 3d órajelnek) akkor a fogyasztás nem csökkenik semmit.
Van 2-3 W ingadozás de ez amúgy is meg van hiszen a mérő amúgy sem áll fix értéken ennyit amúgy is ingadozik így ezt betudom mérérsi hibának. Ettől az órajel csökkentéstől nem történik fogyasztás csökkenés pedig az órajelet a felére csökkentettem. Itt a kari terhelve nem volt csak úgy állítottam be, hogy az órajel visszvétel ne működjön ezután csak az órajelet veszem lejjebb ez pont azt csinálja mint mikor nem működik a powerplay funkció és valaki csak az órajelekkel variál.
Ha 2d-ben megy a kari aminek 300/600/100 a gyári órajele és lehúzom 150/300/80-ra akkor sem csökkenik semmit a fogyasztás.
Szóval a 2d-3d váltás az egész gép fogyasztását 25W-al csökkenti.Tehát a fogyasztás csökkentésére a fesz. csökkentése a megoldás, az órajelet már csak azért veszi vissza mert a 2d-s fesz.-en már a 3d órajelekkel nem lenne stabil. Illetve ez nem biztos, hogy így van de nekem ez a véleményem.
[ Szerkesztve ]
-
odorgg
addikt
Hát, akkor nagyoncsak benéztem a rajzot az everestel Pedig anno a 4890-el a leirtak szerint müködött a dolog Na de ha hazaérek, akkor kipróbálom hogy, hátha az órajel csökkentésével, nálam visszaveszi a feszt is a powerplay. Mert eddig hol visszavette hol nem.
Köszi a tesztet!
Habár az elméletem elbukott , de ebbölis csak tanultamOrigin/BF3/BF4/BF1/BF5: odorgg
-
Henk
veterán
válasz odorgg #20314 üzenetére
Ha visszaveszi automatikusan az órajelet akkor a fesz-t is csökkenti vele. Ha mindig emelt órajelen megy csak te húzkodod le az órajelet azzal meg nem csinálsz semmi fogyasztás csökkentést ezek szerint. Azt mondjuk nem néztem, hogy ez hőfok szempontjából számít e valamit, de gondolom akkor azt sem.
-
odorgg
addikt
Nálam visszaveszegette az orajekleket csak az volt a baj hogy bármit csináltam,explorert megnyitottam, vagy bármi egyéb programot, akkor rögtön visszaugrotttak az orajelek, 3D IDLE-rol, 3D Loadra Arra vagyok kiváncsi, hogy a voltokat is ide oda állitgatja e. Valszinüleg sajnos igen, de ha hazaérek megtudom.
De azis lehet hogy az 5.05-ös Ntune miatt volt ez mert a ventiszabályzásty is az vágta haza nálam.
[ Szerkesztve ]
-
-
gordonfreemN
addikt
válasz odorgg #20308 üzenetére
Attól, hogy beszélgetünk itt mindenféle magfeszültségek 0.3V-al való csökkentéséről, remélem senki nem felejtette el, hogy az áramfelvétel 12V-os ágon történik, miből érdemes a fogyasztást számolni. A magfeszültség egészen máshol képződik, ezt a kártya saját tápáramköre állítja elő ebből a 12V-os ágból. Ebből számolva ha feltételezzük a 4890 190W-os maximális teljesítményét, máris megkapjuk a 15,83A-os max. áramfelvételt. Ebből kétlem én, hogy 20A lehetne mínuszolni, tehát áramot nem tud termelni...
Kivétel nélkül a feszültséget csökkentik az energimegtakarító megoldások. Kisebb feszültséghez adódik kisebb áramfelvétel. Mivel kisebb feszültséget kap a mag, ezért kevesebb áramra is van szüksége, ezt a fogyasztó jellege határozza. Ha a 4890 teljesítménye kb.70W-ra csökken, akkor 4V körülire csökken a feszültsége feltételezett állandó áramfelvétel mellett, de mivel a valóságban az áram is változik egy ilyen jellegű fogyasztónál, ezért arányosan csökken mindkettő. Méréssel meg lehetne mondani, saccra azt mondanám 8V-nál 8.75A áram folyik keresztül a kártyán így 70W a fogyasztás.
A hőmérséklet is az Áramfelvételből képződik, a frekvenciához nem sok köze van.
Az órajelet a stabilitás miatt kell csökkenteni, ahogy Henk is mondta!!![ Szerkesztve ]
¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.
-
odorgg
addikt
válasz gordonfreemN #20318 üzenetére
Ok én elhiszem hogy igy van, de hidjétek el hogy anno az everest 20-30 Amperokat irkált a Sapphire 4890 Toxic-nál és az órajel csökkentés hatására ez sokszor 5-10amperra változott everest szerint Ebböl kiindulva irtam aszt amit irtam.
Ha hazaérek, beállitom a biosban a legkisebb magfeszt a hozzátartozó legalacsonyabb órajellel és reménykedek, hogy winfos reinstall utánn,a powerplay normálisan fog müködni
Amugy én ezért járok ide, hogy infokat szerezzek, és amikor hülyeségeket beszélek, akkor felvilágositsanak hogy márpedig az nemugyvan
Ma is tanultam töletek, eszt aszt.
[ Szerkesztve ]
-
XoZ
aktív tag
válasz gordonfreemN #20318 üzenetére
4890 esetén tényleg viszonylag jelentős fogyasztáscsökkenést lehetett elérni a memória órajel levételével (akár több 10 W-ot), mivel az első generációs GDDR5 memória villanással honorálta az órajelállítást, és ezért gyárilag idle módban is maximum frekvencián ment, és emiatt elég nagy volt a kártya idle fogyasztása: [link]. A fogyasztás az órajellel egyenesen arányos (a feszültséggel pedig négyzetesen), ezért pl. felére visszavett memória órajel felére csökkentette a memória (nem a teljes kártya) fogyasztását, mivel így fele akkora áram folyt változatlan feszültség mellett (teljesítmény = feszültség * áramerősség).
A 20A csökkentés nem elképzelhetetlen, ha nem a 12 V-tal számolunk, hanem az általad is írt saját tápáramkör által előállított 1-1,5 V körüli feszültségekkel (a GPU-Z pl. az ehhez tartozó áramerősségeket jeleníti meg 4890 esetén: [link]).szerk.: A konklúzió az, hogy jelentősebb fogyasztás csökkenést a feszültség visszavételével lehet elérni, de az órajel is számít.
[ Szerkesztve ]
-
gordonfreemN
addikt
mutass egy képletet amiből a frekvencia és fogyasztás összefüggése megmutatkozik, akkor hiszek neked, addig ne bolondíts!
ui: "A 20A csökkentés nem elképzelhetetlen, ha nem a 12 V-tal számolunk, hanem az általad is írt saját tápáramkör által előállított 1-1,5 V körüli feszültségekkel"
Erre azért kiváncsi lennék, mivel magyaráznád meg?[ Szerkesztve ]
-
Laraxior
titán
válasz gordonfreemN #20322 üzenetére
ez elég egyértelmű szerintem, nem kell ide semmiféle grafikon.
a 200LE-s autód sem fogyaszt 50km/h-nál és 200km/h-nál ugyanannyit. Holott a teljesítménye ugyanaz.
sima riva tuner is megmutatja a fogyasztást mégha nem is közvetlenül.
lerántod az órajeleket teljesen minimumra és megnézed a melegedést. esni fog. tehát nem is fogyaszt annyit"Mi a hazugság ára? A legnagyobb veszély nem az, hogy elhisszük, hanem az, hogy ha rendszeresen hazugságokat hallunk, akkor már egyáltalán fel sem ismerjük az igazságot. S akkor mit tehetünk? Mi mást tehetnénk, hogy lemondunk még a valóságnak a reményéről is és egyszerűen beérjük történetekkel."
-
gordonfreemN
addikt
válasz Laraxior #20323 üzenetére
Nem akarok vitát nyitni ebből, szívesen fogadom ha alátámasztott érvekkel világosítanak fel! De arra kiváncsi lennék, hogy a VGA-nak mikor ugyanannyi a teljesítménye? Mert szerintem az pont hogy nem állandó ilyen esetben.
[ Szerkesztve ]
-
XoZ
aktív tag
válasz gordonfreemN #20322 üzenetére
"A fogyasztás az órajellel egyenesen arányos a feszültséggel pedig négyzetesen": [link], [link]. A GPU órajel levétele azért nem okoz nagy fogyasztás csökkenést, mert eleve keveset fogyaszt terhelés nélkül, ezért csak néhány watt nyerhető vele.
20 A csökkenés: A GDDR5 memória kb. 1,5 V-on megy a 4890-esen: [link], és így 20 A áramot vesz fel 975 MHz-es órajelen (a memória fogyasztása tehát 1,5 V * 20 A = 30 W). Ha levesszük felére az órajelet, akkor már csak 10 A-t kér (GPU-Z-vel ellenőrizhető), így 15 W kell neki. Kb. 200-300 MHz-re levihető, így már csak 4-6 A kell neki, a GPU órajel/feszültség csökkentésével pedig további wattokat spórolhatunk meg: [link] (kb. 40 W csökkentés). Tehát a 20 A természetesen nem 12 V mellett értendő, hanem a GPU/memória 1-1,5 V körüli feszültsége mellett, 40 W csökkenés 12 V-on "csak" 3,3 A-t jelent. Az első hozzászólásom főleg amiatt született a Tiédre válaszként, mert abban szó volt pl. 8 V-ról. A kártya mindig fix 12 V-ot kap, és ebből a saját tápátalakító áramkörével (VRM) állítja elő a GPU és a RAM számára szükséges jóval alacsonyabb feszültségeket (de pl. a ventilátor általában 12 V-ról megy). Ezek a feszültségek csak nagyon kis mértékben változhatnak (néhány tized volt), az ezekhez tartozó áramerősség viszont igen széles skálán mozoghat terheléstől függően.
Elnézést a hosszú és nem igazán a topik témájához kapcsolódó hozzászólásért -
-
XoZ
aktív tag
válasz gordonfreemN #20326 üzenetére
A referencia 4890-esen egy digitális VRM van, amiben hőmérséklet, feszültség és áramerősség érzékelők is vannak, és pl. a GPU-Z mutatja az értékeket. Ez természetesen nem egy tökéletesen megbízható dolog, de nagyjából jó lehet. Egy fogyasztásmérővel (ami szintén nem pontos) igazolni lehetne, hogy körülbelül jó-e a mutatott érték. A korábban linkelt tesztben műszerrel mérték az 1,5 V-os memória feszültséget, ezt tehát fix, ezért felére vett memória órajelnél 15 W-tal (1,5 V * 10 A) kell csökkennie a fogyasztásnak, ha pontos az eredeti 20 A.
Amit korábban kifelejtettem: a referencia GTX260 gyárilag nagyon jó energiagazdálkodással rendelkezik, ezért annál a gyári idle órajelek további visszavételével alig néhány wattot lehet nyerni. -
gordonfreemN
addikt
Rákérdeztem:
"Számít az órajel is. Ha időegység alatt kevesebb kapcsolás történik, akkor kevesebb a teljesítményfelvétel is. Csak ez ugye lineárisan összefüggés, míg a feszültség esetén exponenciális."
Elég sziszifuszis a téma ezen része már.
Viszont szerintem drasztikus órajel csökkentéssel érhető el jónak mondható eredmény, ahogy te is említed:
"A konklúzió az, hogy jelentősebb fogyasztás csökkenést a feszültség visszavételével lehet elérni, de az órajel is számít."¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.
-
odorgg
addikt
Szeretem mikor nálam hozá értöbb emberek vitáznak, olyan témában ami engem is érdekel És örülök hogy a végére mindent sikerül tisztázni
Így már bennem is összeált a képOrigin/BF3/BF4/BF1/BF5: odorgg
-
szacsi23
csendes tag
Sziasztok abban szeretnék segítséget kérni hogy lehet-e? érdemes-e egy ilyen konfigurációhoz:
Asus P5P43TD Pro LGA775
Intel Core2 Quad Q9550 2.83Ghz LGA775
Kingmax DDR3 1333MHz - 2X 2 GB
Asus TA-861
Gigabyte ODIN 720W
Samsung 500Gb SATA-II 16Mbadni egy ati radeon 5750 es videó kártyát vagy csak nvidiás kártyát rakhatok pl:
Nvidia GTX 280-astTehát a kérdésem hogy lehet-e rakni az Intel proci mellé ATI videókártyát vagy csak Nvidiát?
És esetleg ha meg tugya mondani valaki hogy minden kompatibilis-e a konfigurációmban vagy vannak hibák. A válaszokat előre is köszönöm
-
rup1u5
nagyúr
válasz szacsi23 #20331 üzenetére
Olyan videókártyát teszel bele amilyet akarsz. Nincs megkötés, hogy csak ATi vagy csak Nvidia. Ha 5750 vagy GTX 280 közűl kéne választani akkor én inkább a GTX 280-at választanám, mert az erősebb.
Alaplapodat nem ismerem de ránézésre szerintem jó lesz az a konfig.Why don't you knock it off with them negative waves!
-
Taifa Díaz
őstag
-
odorgg
addikt
Én úgytudom, hogy csak teljesen egyforma kártyákat lehet SLI-ben hajtani.
Jelen esetben sem a Gpu gyártástechnológiája nem azonos, és az órajelek is külömböznek. Amugy Itt az SLI-s Topic, ha itt kérdezed meg tuti hogy többet is tudnak segíteniOrigin/BF3/BF4/BF1/BF5: odorgg
-
WongFeiHong
senior tag
Hello!Nvidia drivereknél a power management módot mire célszerü állitani?Vagy hagyni kell adaptive-on mert ezt nem teljesen értem mit takar???
-
Kommy
veterán
válasz WongFeiHong #20339 üzenetére
Lehet kényszeríteni, hogy ne működjön a powewrplay, vagyis nem veszi vissza az órajelet és a feszültséget, tehát többet fogyaszt. Ha adaptive-on van akkor működik a powerplay.
-
JoolsNOS
veterán
Sziasztok!
Videókártya csere előtt vagyok (még jóval) és ez a kártya is benne van a pakliban(gtx260)
A kérdésem a következő lenne. Melyik fajtát érdemes ebből venni. Mert láttam már 41ért is, de van 50 fölött is. Melyiket érdemes venni. Tuning minimális menne rá, de inkább csak tesztek során. Játékoknál alapon hagyom általában a kártyámat. Szóval ajánlhatnátok gyártókat.
Nekem most gainward karim van amivel meg vagyok elégedve. 260nál a gainward most a legolcsóbb. Egyéb gyártóktól mit ajánlotok.
KösziI5 12400F, Asrock B660M Steel Legend, RTX4070 super, 32Gb DDR4 3200, Seasonic Focus 650 Platinum
-
odorgg
addikt
válasz JoolsNOS #20342 üzenetére
A legjobb 260-as a GIGABYTE GV-N26SO-896I 896MB jelenleg
Tuning példány, tehát a húzással sem kell vacakolni ha nemakarsz( persze azért van benn még kakaó böven ) és a fogyasztása is jobb az "átlag" 260-asokhoz képest. Ez a jelenlegi legjobb 260-as a legjobb árban Persze a Gainward sem rossz.Origin/BF3/BF4/BF1/BF5: odorgg
-
dz1
tag
válasz odorgg #20249 üzenetére
Hello! Akkor arra az egyszerű kérdésemre legalább légyszi válaszolj, hogy lehet-e ennél a kártya típusnál ami nekünk van úgy módosítani a gpu feszültségértéket,(1.12-1.18v-ra)hogy az nincs a biosba beégetve,(véglegesítve)vagyis egy Win. restart után vissza áll a gyári érték(1.12v)?
Előre is köszönöm a választ -
Gyula84
veterán
Én betöltöttem a BIOSt a nibitorba az extránál, ami van átnyomtam 1.18-ra majd elmentettem a BIOSt és azt felnyomtam a kártyára. Lényegében nem éri meg, mert nekem szinte semmi teljesítmény különbség nem volt. Igaz XFX-em van.
Nem rossz, de nem is jó, de legalább nem rossz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Szólánc.
- LG V30 - vezércsel
- Fűzzük össze a szavakat :)
- PlayStation 4
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Túra és kirándulás topic
- Óvodások homokozója
- Telekom TV SmartBox: szolgáltatói set-top box alacsony korlátokkal
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest