- Gurulunk, WAZE?!
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- lezso6: Nem látszik a kurzor Chrome alatt a beviteli mezőkben?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28kWh - Első benyomások - második felvonás
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tim82
félisten
válasz
davidcsaba93 #8532 üzenetére
A lista bizonyos szempontból kiegészítésre szorul. Az LV és ULV procikat felejtsd el, tudtommal azok nem kerültek külön kereskedelmi forgalomba (noti-alaplapokra forrasztva igen).
Van Pentium M 755 és Pentium M 765 is (2, ill. 2,1 GHz-es, 2 MB L2 cache-s, 400 MHz FSB-s CPU-k). Az előbbit eBay-ről meglepően olcsón be lehet szerezni.
Nem annyira teljesítményt nyersz a cserével, mint inkább energiatakarékosságot (köszönhetően a Speedstep-nek, amit a Celeron M-ed nem, de a Pentium M pedig alkalmaz). Valamivel erősebbek is a Pentium M-ek, de szvsz nem látható látványos különbség.
-
Tim82
félisten
válasz
Peterhappy #8507 üzenetére
Ja értem, én sosem játszottam modokkal a D2-t. Elképzelhető, hogy az integrált VGA lesz a ludas, de a 4500MHD - alacsony részletességgel, de teljesen folyamatosan, szaggatás nélkül - pl. a Star Wars: The Old Republic-kal is megbirkózik (szintén 1280*800-as felbontáson), ami azért majd 10 évvel újabb játék. (Barátnőm szokott vele játszani Thinkpad T500-on.
)
-
Tim82
félisten
válasz
Peterhappy #8504 üzenetére
Nem tudsz beletenni VGA-t. Ilyen egyéb lehetőségeid vannak, de az nem jön ki a megadott keretedből.
Egyébként nem írtad el? Diablo II ennél sokkal vacakabb integrált VGA-kon is vígan elfut (mikori játék is? 1999? 2000?). Tudom, mert játszottam is sokkal rosszabb VGA-n, mint a laptopodban lévő 4500MHD.
-
Tim82
félisten
válasz
Thunderzolee #8445 üzenetére
Gyors Google-keresés alapján 940GML-t találtam megjelölve.
-
Tim82
félisten
válasz
Thunderzolee #8443 üzenetére
Jogos, elnéztem, 940GML, akkor felejtősek az általa felsorolt procik.
The Exiled: a T2450 jó lesz.
-
Tim82
félisten
válasz
The Exiled #8440 üzenetére
Minddel menne, de én T2300 alatti procikban nem gondolkodnék a helyedben, mert a T1300, T1400 nem mondható nagy előrelépésnek a Celeron-odhoz képest.
A RAM-odat bővítsd fel 2*1 GB-ra, a procit legalább T2300-ra és a géped észrevehetően gyorsabb lesz, sőt, így újra érdemes megpróbálkoznod a Win 7-tel, valószínűleg a RAM volt neki nagyon-nagyon kevés.
-
Tim82
félisten
válasz
Peterhappy #8431 üzenetére
Elvileg ha kevesebb RAM lenne a notidban, akkor arányosan kevesebbet is foglalna le egyébként. Szívesen, bár sajnálom, hogy nem tudtam jó hírrel szolgálni.
-
Tim82
félisten
válasz
Peterhappy #8429 üzenetére
Nincsen rá lehetőség, a rendszer maga változtatja az integrált VGA-nak kiosztandó memória mennyiségét, elvileg terheléstől/feladattól függően - aztán persze ez nem feltétlenül esik egybe a felhasználó szerint kiosztandó mennyiséggel. (Ez persze Intel integrált VGA-kra vonatkozik, mint amilyen a 6730b-dben lévő 4500MHD.)
-
Tim82
félisten
válasz
A_ScHuLcZ #8337 üzenetére
Igen, elnézést, ezek a legerősebb beletehető processzorok, amiket támogat.
Pár hozzászólással lejjebb írtunk ThunderZolee-val a PM965 chipset-ről, kivesézve, hogy a gyakran téves hivatalos specifikációk ellenére támogat 8 GB RAM-ot (legfeljebb nem árt a bővítés előtt egy BIOS-frissítés), a RAM órajelet viszont valóban 667 MHz-re veszi vissza, aminek szerintem nincsen érdemi jelentősége.
Ha mégsem támogatja, akkor a HP hivatalos BIOS-a lesz a ludas, esetleg beletettek valamiért egy korlátot, amit - ha van moddolt BIOS a 8510p-re - fel lehet akár oldani.
Az ugyanilyen chipset-re épülő Lenovo Thinkpad T61-ek/T61p-k csont nélkül támogatják a 8 GB RAM-ot is, igaz, ott RAM-ra biztosan nincsen korlátozás a hivatalos BIOS-ban.
-
Tim82
félisten
válasz
A_ScHuLcZ #8335 üzenetére
Szia!
Ha megtartod, akkor upgrade lehetőségek:
- T9500 vagy T9300 processzor (utóbbit inkább, hűvösebb lesz egyébként tőle a gép valamivel -> ezek amúgy a )
- 4 helyett 8 GB RAM (bár a 2*4 GB so-dimm DDR2 drága -> 20k körül van)
- keretnek meg Multibay II HDD adapter fog kelleni az optikai meghajtó helyére a vinyónak.Ez mindösszesen 40-45k-ból kijön, ha minden igaz.
Én amúgy kipucolnám és újrapasztáznám a hűtést a helyedben, sokat segít, bár nem fogja megszüntetni, legfeljebb mérsékelni a zajosságát a notidnak.
-
Tim82
félisten
válasz
Thunderzolee #8317 üzenetére
Nem tudok róla, hogy kellene hozzá úgy általában BIOS frissítés, de egyrészt az sosem árt, másrészt azért pár gyártó néhány modellnél lekorlátozta valamiért a RAM mennyiségét. Itt a topikban konkrétan Dell Inspiron 1720 kapcsán írt valaki ilyesmiről.
Intelék valószínűleg lusták spreadsheet-eket frissíteni, nem ők az egyetlenek, a Lenovo-féle dokumentációknál is rendszeresen találkoztam ilyennel.
-
Tim82
félisten
válasz
Thunderzolee #8314 üzenetére
A PM965 kezel 8 GB RAM-ot.
-
Tim82
félisten
válasz
scarbantia #8257 üzenetére
90%, hogy még ha fizikailag kompatibilisek is a fenti kijelzők a W500-zal, EDID flashelés nélkül nem fog működni a dolog. De szerintem ezt te is tudod, nálam jobban körbejártad már a témát.
-
Tim82
félisten
válasz
Thunderzolee #8247 üzenetére
Ez a chipset (Radeon Xpress 200M) elvileg kezeli az 533MHz-es FSB-s Dothan procikat is. Legalábbis a teljesen ugyanilyen chipsetes IBM Thinkpad R51e igen.
-
Tim82
félisten
válasz
Thunderzolee #8191 üzenetére
Elvileg van olyan ország, ahol bővíthető RAM slot-os változat került forgalomba, de úgy rémlik a netbook-os topik alapján, hogy Magyarországon nem ilyenek voltak kaphatóak, szóval elég kicsi az esélye, hogy valóban bővíthető a szóban forgó gép (ez az általam linkelt cikkben is benne van). Ebbe belefutottak amúgy néhányan ott.
-
Tim82
félisten
válasz
Balázs1986 #8139 üzenetére
Nem volt alkalmam még pontosabban utánanézni.
-
Tim82
félisten
válasz
Balázs1986 #7953 üzenetére
+ 1; 8 GB RAM-ból meg már telik ramdrive-ra is, ami állva hagyja az SSD-t rendesen.
-
Tim82
félisten
válasz
janaman01 #7940 üzenetére
Csak 400-as jó neked, 533-as nem. Ami 533-as, az helyesen 1,86 GHz órajelű lesz.
A hirdetők meg gyakran összevissza írják az adatokat. A Pentium M 745 pont jó lesz egyébként.
Nincsen "Centrino" proci. Ezzel a megnevezéssel platformot jelöl az Intel: Intel proci, Intel alaplapi chipset és Intel wifi esetén. Először a Pentium M-ek idején használták a megnevezést.
-
Tim82
félisten
válasz
janaman01 #7938 üzenetére
Amiket beletehetsz, azok ugyanúgy Pentium M-ek:
- Pentium M 725 -> 1,6 GHz
- Pentium M 735 -> 1,7 GHz
- Pentium M 745 -> 1,8 GHz
- Pentium M 755 -> 2 GHz
- Pentium M 765 -> 2,1 GHzAz utóbbi kettő ritka és drága, szerintem nem éri meg rákölteni annyit.
Az újabb Pentium M sorozat (7x0) pedig nem lesz jó.
-
Tim82
félisten
válasz
bvvitya #7896 üzenetére
Az nem csak a processzortól, hanem az akkuban lévő cellák minőségétől is függ.
(A több, mint 6 éves Thinkpad T60-am 9 cellás akkuja is kb. 3 órát bír wifivel netezve, alacsony fényerővel, az eredeti kapacitásának valamivel több, mint 70%-ával. A gyári akkukezelő program szerint 2006 decemberében gyártották az akkut, Panasonic cellás.)
-
Tim82
félisten
válasz
bvvitya #7894 üzenetére
Igen.
Az SSD-t mindenképpen érdemes. RAM-ot csak utána, ha indokoltnak érzed.
Ezt az Acer notinál is érdemes meglépni, ha van rá keret és fontos annak a fejlesztése is. (Számomra egyébként vicces, hogy egy 15,6" notiba egy subnotebook-okba szánt, energiatakarékos és éppen ezért visszafogott teljesítményű processzort tesznek, ráadásul az alaplapra forrasztva.
)
-
Tim82
félisten
válasz
bvvitya #7892 üzenetére
Adot egy Gateway NO50 P8700 procival ebbe a gépbe mi a max?
T9900, de szerintem azt csak aranyárban lehet venni. A T9300-at és T9500-at leszámítva bármelyik T9xxx processzor jó bele. T9400-at találsz Hardveraprón 9k körül.
Esetleg bármelyik P9xxx processzor is jó. De alapvetően nem fogsz nagy különbséget érezni CPU csere után sem, SSD és RAM többet dobna rajta.
és van még egy Acer acer aspire 5810tg Su7300 van benne és ezt kéne minnél nagyobbra kicserélni.
Utánaolvasva azt sehogy, rá van forrasztva az alaplapra.
-
Tim82
félisten
válasz
ro_bert17 #7649 üzenetére
1,8" microSATA to IDE adapter + 1,8" microSATA SSD, illetve hasonló, csak mini PCI-e to IDE adapter + mini PCI-e/mSATA SSD.
Normál 2,5" SATA vinyó 99%, hogy nem fér el.
Ha régi Thinkpad-ről van szó, akkor akár az első megoldást ilyennel is ki lehet egészíteni.
1,8" microSATA SSD-kkel van tapasztalat, itt érdemes olvasgatni, elölről.
-
Tim82
félisten
válasz
Thunderzolee #7611 üzenetére
Ha jól rémlik, hasonló chipset-es noti-alaplapok kezelnek 1 x 2 GB-os modult.
Amúgy múltkor kipróbáltam egy i945GM/PM chipset-es laptopon (Thinkpad T60), hogy kezel-e 1 x 4 GB DDR2-t, el sem indult vele. (Intel szerint 4 GB RAM a maximum, ami tehető bele, a valóságban ~ 3-3,5 GB-ot ismer fel belőle, az adott laptop BIOS-ától függően.)
-
Tim82
félisten
válasz
L-e-f-i-e #7588 üzenetére
Szívesen! Lenovo-ék ebben mindenképpen példaértékűek, gyakorlatilag az összes modelljüknak (notebook, desktop, all-in-one gép, szerver) elérhető a kézikönyve.
Ha már kézikönyvek, akkor mindenkinek ajánlom figyelmébe ezt az oldalt. Hasznos, de nem teljeskörű: a Toshiba konkrétan perrel fenyegette meg az oldal üzemeltetőjét, ha továbbra is közzéteszi a Toshiba manual-okat ott. A háttérről itt lehet bővebben olvasni.
-
Tim82
félisten
válasz
L-e-f-i-e #7584 üzenetére
Szia!
A legjobb forrás a Lenovo notik esetében mindig a gyártó oldala.
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
válasz
Thunderzolee #7413 üzenetére
Konkrétan itt is olvastam és máshol is (ez volt a legrészletesebb), azt persze nem írják, hogy SATA I-es SSD-vel sikerült-e működésre bírni. (Felteszem, hogy azért esélyes, hogy igen, mert meglehetősen biztos, hogy a probléma a Via kontroller SATA II-es meghajtókezelésével van.)
-
Tim82
félisten
válasz
Thunderzolee #7409 üzenetére
Utánaolvasva, a Via-féle SATA kontrollerrel van a gond (nem képes lekezelni a SATA I-nél újabb SSD-ket) és nincs rá működő workaround. Valószínűleg már a BIOS-ban sem látszott az SSD egyébként.
-
Tim82
félisten
válasz
Thunderzolee #7407 üzenetére
Miért nem kezel szerinted SSD-t a szüleid notija?
-
Tim82
félisten
válasz
BigDarkJoy #7353 üzenetére
Igen, a T9400 nem lesz jó neked.
-
Tim82
félisten
válasz
BigDarkJoy #7346 üzenetére
Az a második legjobb proci, amit beletehetsz (a legjobb a T9500, ami nem éri meg a T9300-hoz képest a felárat azért a +100 MHz-ért).
-
Tim82
félisten
válasz
Energie1979 #6980 üzenetére
Foglalatilag ugyan jó az a processzor is, de a chipset már újabb CPU-khoz készült, ezért nem indul el vele.
Ebbe olyan CPU-k valóak, amelyek már nem Pentium M- (Dothan), hanem Yonah-magosak. A manual kedves módon semmit sem ír amúgy az alaplap chipset-éről, úgyhogy csak tippelni tudok, hogy elketyeg a különféle Core Duo (nem Core 2 Duo!) processzorokkal. Innen azokat érdemes megnézned, amelyek 533 MHz-es FSB-vel rendelkeznek (667-es már nem lesz jó!).
A csúcs egyébként talán a T5200 lenne, ha a notid chipsetje lekezel 64 bites CPU-t is.
-
Tim82
félisten
válasz
Thunderzolee #6375 üzenetére
Igazad lesz, elvileg szerelték T5500-zal is. Mondjuk az FSB miatt érdekes madár lehet ez a noti.
-
Tim82
félisten
A Core Duo T2450 a legerősebb CPU, amit beletehetsz.
-
Tim82
félisten
válasz
Arkennys #6336 üzenetére
Igen, de ha megtudod a pontos típust, akkor az alapján utána tudsz nézni biztosan.
Pl. a Western Digital IDE notivinyóinál általában WD...BEVE a típusmegjelölés (a pontok helyére a kapacitásnak megfelelő számot + egy nullát képzelj el, pl.: WD1600BEVE -> 160 GB-os WD IDE notivinyó).
-
Tim82
félisten
válasz
lama_lamm #6129 üzenetére
RAM-ból 512 MB SDRAM-ot fogad (gondolom, 2 x 256 MB-os modulokban), processzorból 1 GHz-es Mobile Pentium III-assal még szerelték (ez valószínűleg nem Tualatin magosat jelent).
Az más kérdés, hogy a RAM aranyárban van. Bővítésnek amúgy egy 60 GB-os, 7200rpm-es ATA notivinyó sem lenne rossz, dobna rendesen a sebességen.
-
Tim82
félisten
Nekem a fő okom a váltásra az lenne, hogy utp kábelen 30mbit-el jön a net, wifin meg max 19-20-al, ezt szeretném javítani mindenképpen.
15/5-ös netem van, így csak feltételezni tudom, hogy nagyobb hatásfokkal használná a sávszélt az N-es kártya a notidban, mint a G-s (amit tudok mérni érdemben, az a saját gépek közötti másolás stb.), de gondolom, igen.
Szóval akkor nem kell a 3. antenna?
Ha megelégedsz a 110-130 Mbit/s körüli valós sebességgel, akkor igen, nincsen rá szükséged.
Ha azt kiszedem és a helyébe rakom a 3. antennát, az lehetne egy jó megoldás?
Szerintem igen, csak a 3. antennának is a wifi kártya mini PCI-e helyéig kellene elérnie, mint a másik két kártyának.
-
Tim82
félisten
Szia!
A harmadik antenna beépítése, csatlakoztatása nélkül is tudod használni az N-es wifi kártyát. A Main és az Aux csatlakozókat kösd be, a Div-et hagyd ki.
A harmadik antenna a MIMO antennája volna. Nekem itthon két notim is van, amelyikben N-es kártya van, de egyiknél sincsen harmadik antenna. Mindkettőnél 110-130 Mbit/s valós adatátviteli sebességet szoktam mérni. Tehát teljes sebességgel nem fog (ez kevesebb, mint a fele az N szabvány elméleti 300 Mbit/s-es csúcssebességének), de a G szabvány elméleti csúcsának (54 Mbit/s) több, mint kétszeresével fog működni.
Tesztgép 1.: IBM Thinkpad T42p (miniPCI TP-Link TL-WN861N kártya)
Tesztgép 2.: IBM Thinkpad T60 (miniPCI-e Atheros AR5008 kártya)A router egy Linksys WRT160N.
-
Tim82
félisten
Szerintem drága lesz az a 8200 Ft-os 2*1 GB RAM. Ha nem idegenkedsz a használt RAM-októl, akkor kb. 5000 Ft-ból meg tudod oldani innen Hardverapróról a memóriát. Nyugodtan tehetsz bele 667 MHz-es modulokat is, gond nélkül működni fog vele a notid.
Ami a Pentium M 740-et illeti, gyakorlatilag semmivel sem nagyobb a hőtermelése a Celeron M processzorodnál.
-
Tim82
félisten
válasz
eketomy #5942 üzenetére
Fogja látni a 2 GB-os modult, csak bármit teszel mellé, azt már nem kezeli le. Win 7 ezt úgy írja ki a rendszerinformációnál (pl. 2 GB + 512 MB-os modulok esetén), hogy "2,5 GB memória (2 GB használható)".
Éppen ezért felesleges az egy db 2 GB-os RAM beletétele ilyen chipsetű notiba (hacsak nem mindössze egy darab bővíthető slot van), a dual channel (ami azért nem dob sokat, de mégis jelent valamit a noti sebességét illetően) miatt a 2*1 GB beszerelése a célszerű.
Volt/van két ilyen chipsettel szerelt notim, tapasztalatból mondom.
-
Tim82
félisten
válasz
eketomy #5940 üzenetére
Nem viszi a 2*2 GB RAM-ot ez a chipset, 2*1 GB RAM a maximum, amit bele lehet tenni.
-
Tim82
félisten
válasz
sivatagifoka #5931 üzenetére
Tudok én beltenni SATA II vinyót vagy nem? Visszafelé kompatibilis szerintetek?
Mindkettőre igen a válasz.
-
Tim82
félisten
válasz
sz.viktor #5927 üzenetére
Konkrétan azt a választ kaptad a Thinkpad-topikban, hogy nyugodtan tehetsz bele DDR2-800-as RAM-ot is és gond nélkül fog működni, nem azt, hogy 800-as FSB-n fogja járatni is azt a RAM-ot a T61-ed.
A chipset (Intel 965GM/PM stb.) 667 MHz-es FSB-n fogja járatni a gépbe tett RAM-okat.
Csak a pontosság kedvéért jegyzem meg, nem kötekedni kívántam. Clown kollégának is T61-e van, valószínűleg tapasztalat alapján írta, hogy a 800-as modulokkal nem lesz gond.
-
Tim82
félisten
válasz
eketomy #5753 üzenetére
Félre ne értsd, nem rossz szándékból, vagy a beleugatás olthatatlan vágyától vezérelve írtam.
Csak ha van olyan ember, akinek pontosabb válaszra van szüksége, akkor álljon az is itt, visszakereshetően.
Ami a DDR2 notimodulok árát illeti, szerintem 20-25k* egy RAM-bővítésre a régebbi, de jól működő C2D-s notinkban gazdaságosabb, mint venni egy új notebook-ot (árkategóriától függően ~ 90-500.000 HUF között) csak azért, mert abba már DDR3-at lehet tenni, illetve Core i3/i5/i7 van - ha a felhasználó úgyis netezésre, filmnézésre, office-ra fogja használni. (A fogyasztói igényekről és a valós felhasználási területről csak az jut eszembe, hogy az én legújabb notebook-om egy lassan hat éves Thinkpad T60, C2D T7400 processzorral, 2+1 GB RAM-mal, 80 GB SSD-vel és Radeon X1400 videokártyával - mindenre elég, amire használom: netezés, office, filmnézés (720p-t szoktam helytakarékossági okokból, de az 1080p-vel is elboldogulna a CPU), sőt, 2008-2009-ig megjelent játékok is elfogadhatóan futnak rajta, mint pl. a Dragon Age. Egy darabig nem is tervezem még cserélni - a többi notebook pedig ennél régebbi darab a családban. Nyilván félretehetnék pénzt - nem is kellene túl sokat spórolnom - egy ennél bőven újabb notebook-ra, de azt sem használnám többre, az e-pénisz növelését pedig végső soron feleslegesnek találom.
)
* Nagyjából ennyiért (100-130 USD körüli áron) mozog eBay-en 2*4 GB so-dimm DDR2, legalábbis kb. egy hónapja ennyi volt, aminek a valós értéke árfolyam függvényében persze változhat.
-
Tim82
félisten
válasz
eketomy #5749 üzenetére
Na jó, akkor ezt most tisztázzuk, mert ez így ebben a formában nagyon félrevezető.
Azok a laptopok amikbe ddr2-es ramok vannak azokba általában max 4GB tehető tehát 2x2GB
A DDR2-memóriát használó laptopok általában két Intel chipsetre épülnek, a 945(GM/PM stb.) és a 965(GM/PM stb.)-re. Az előbbi chipset max. ~ 3 GB RAM-ot tud kezelni. Látja a 4 GB (2*2 GB) RAM-ot, de ezt már nem tudja teljes mértékben kihasználni. Az utóbbi azonban kezel 8 GB-ot (2*4 GB-ot) is. Lehet, hogy többet is tudna, de mivel 4 GB-osnál nincsen nagyobb DDR2 noti RAM, ez elméleti kérdés marad.
Amikor az Intel piacra dob egy újabb chipset-et, akkor általában az aktuálisan forgalomban lévő legnagyobb RAM modulokhoz mérve mondja meg, hogy mennyit képesek az erre a chipsetre épülő alaplapok lekezelni. Példa: amikor 2003-2004-ben kijöttek az Intel 855PM/GME chipsetre épülő, első Pentium M CPU-s notebook-ok, akkor a hivatalos specifikációk szerint (amiket a notigyártók az Inteltől akkor átvett infókra alapoztak) max 1 GB RAM-ot (2*512 MB-ot) tudtak kezelni. Aztán nem sokkal később piacra került az 1 GB-os so-dimm DDR modulok, amik gond nélkül mentek ezekben a laposokban.
A már DDR3-at használó chipset-eknél valószínűleg megvan ugyanez, biztosra veszem, hogy a jelenlegi hivatalos specifikációknál több RAM-ot is képesek használni.
-
Tim82
félisten
Szerintem igen, de arra is készülj fel, hogy ha van whitelist, annak megkerülése (ami kell ahhoz, hogy mini PCI-e SSD-t használj a wifikártya helyett) 100%, hogy garanciavesztéssel jár. Erre a supportnak is figyelmeztetnie kell téged.
Én úgy kérdeznék rá a supportnál, hogy van-e lehetőség nem gyári, Lenovo által elfogadott wifikártyát stb. tenni a Z575-be és ha nem lehet, akkor ez miért van.
A whitelist-ről a Thinkpad topikban legutoljára Gondwana fórumtárs írt egy rövid magyarázatot, hogy miért van. Jelzem, nem Lenovo-specifikus a dolog, HP-nál ugyanúgy van whitelist.
-
Tim82
félisten
A Thinkpad-eknél van whitelist, ami befolyásolja azt, hogy milyen miniPCI-e cuccokat tehetsz be a notiba. Nincs konkrét infóm arról, hogy az Ideapad-ek esetében is így van-e, de elképzelhető, sőt valószínű. Amennyiben van ilyen, akkor csak moddolt BIOS-szal fogsz tudni miniPCI-e SSD-t használni. Olvasgass.
-
Tim82
félisten
Valószínűleg én fogalmaztam félreérthetően: nem a Te notidon lévő chipset-megjelölést kellene megnézni (egyébként akkor már Everest/Aida is megmondja, nem kell ezért szétbontani), hanem arról kellene információt találni, hogy az Asus az összes F2HF notebook-ot 940GML chipsettel hozta forgalomba. Ha igen és helyes a BIOS-os infód, legalább egy T2080-at biztosan tudsz belerakni.
A másik kérdésedre a válasz talán a CPU World lehet, de nem vagyok meggyőződve arról, hogy pontosabbak lennének az Intelnél.
-
Tim82
félisten
Ha és amennyiben az Asus F2HF-ed mégis képes lekezelni kétmagos CPU-t, akkor T5200 a csúcs, amit bele tudsz tenni. Én a biztonság kedvéért azért inkább egy említett, Yonah magos T2080-at próbálnék felhajtani (esetleg egy T2130-at), de csak miután meggyőződtem arról, hogy csak és kizárólag Intel 940GML-lel került piacra az Asus F2HF.
-
Tim82
félisten
válasz
G@bi90MR #4963 üzenetére
Szívesen.
sagvary: az azért furcsa, mert ugyanolyan Intel chipset-tel, mint amilyen a FS Lifebook-odban van (Intel 855GME/855PM, most nem tudom fejből, hogy melyik a kettő közül) szerelt Thinkpad T42-ben is használtam a linkelt 320 GB-os WD IDE vinyót és nem volt gondja a címzéssel, a teljes 320 GB-ot kezelte. Igaz, én már Win 7 32 bittel használtam, de XP SP2-SP3-nak sem kellene gondot okozzon.
-
Tim82
félisten
válasz
G@bi90MR #4954 üzenetére
Akkor vegyük sorra.
- Celeron M 380 -> Pentium M 780
- ajánlott egy BIOS-frissítés. Ami a hűtést illeti, én írnék a helyedben az Asus Magyarország ügyfélszolgálatánal egy emailt, miszerint meg tudják-e mondani, hogy az adott Asus noteszt csak egyféle, vagy többféle hűtéssel szerelték, a kiszerelés függvényében. Ha egyfélével, akkor nyert ügyed van.
- viszont a Pentium M 780 qrvadrága cucc. Nekem is volt, még Thinkpad T43p-ben használtam (véletlenül sikerült viszonylag olcsón rátenyerelnem és amikor eladtam a procit, jó felárral gyakorlatilag pár napon belül elvitték). Ne lepődj meg, ha 10k alatt nem találsz belőle.
- 512MB SO-DDR333 -> 2x1GB DDR400MHz
- fog menni a 2*1 GB is, csak valószínűleg visszaveszi a RAM-ok sebességét (nem DDR400-ként, hanem DDR333-ként fognak futni). De ha újonnan veszel, 1 GB-os CSX márkájú DDR333 modulok jelenleg valamivel 7k alatt kaphatóak.
"Hard Drive 60 / 80 /100 GB supported" olvasható, tehát csak max 100GB háttértár pakolható be?
- nincsen semmilyen limitje a chipset-nek (ilyesféle gond utoljára a Tualatin előtti Pentium III generációnál volt valós), pusztán annyi a gond, hogy IDE notivinyót kezel. Ár/érték arányban a Samsung HM160HC a legcélszerűbb. A legnagyobb IDE notivinyó a Western Digital WD3200BEVE, amelyik egyben a leggyorsabb is, de itt is heroinárra számíthatsz, mint a Pentium M 780 CPU-nál.
- integrált audió -> PCMCIA hangkártya
- bármilyen PCMCIA-s hangkártyát gond nélkül le fog tudni kezelni a Windows.
Viszont a mobilitást (már amennyire egy ilyen méretű/súlyú noti esetén beszélhetünk mobilitásról) korlátozni fogja persze.
Probléma nélkül felhúzható erre a gépre a Win 7, vagy van ami a benne levő dolgok közül nem támogatott?
- a SiS chipset okozhat gondokat, de egy próbát érdemes vele tenni. A hasonló korú Intel vagy AMD chipset-es notebook-okkal nincsen semmilyen probléma (bár az akkori Intel integrált megoldásokat nem igazán csípi a Win 7 (Intel Extreme Graphics 2 ill. GMA900), így generic vga driver-rel fut rajtuk. Ami annyit tesz, hogy nincsen Aero, na bumm.
-
Tim82
félisten
Lehet 1*2 GB-os modul is, de egy nagyon picivel jobban jársz a 2*1 GB-os kiszereléssel (ha képes dual channel memóriakezelésre a notebook-od chipset-e).
Akár a 800 MHz-es RAM-modulokat is kezeli a notid, de valóban visszaveszi az órajelet 533-ra.
A 80 GB-os Seagate-d meglehetősen lassú darab, én a helyedben néznék egy Samsung HM160HC-t a helyébe, amelyik jóval gyorsabb lesz, dupla akkora tárhely és elég hűvös is. Vannak IDE 2.5" SSD-k is, de azok beszerzése szerintem már meglehetősen gazdaságtalan egy ilyen, relatíve elavultnak számító notebook esetében.
-
Tim82
félisten
USB-s wifivel szerintem nem lesz semmilyen gond.
Szerintem a megfelelő driverrel egyik notinál sem lenne probléma, amennyiben a belső mini-PCI-e wifi-kártyáikat cseréled ki. Arra ügyelj, hogy ne olyan mini-PCI-e kártyát vegyél, amelyik gyártóspecifikus whitelist-es (pl. HP vagy Lenovo-kompatibilis), azok ugyanis nem biztos, hogy jól fognak működni.
-
Tim82
félisten
Tudom, hogy régi hsz., de mivel nem válaszolt senki érdemben, hát leírom. Amit tudsz bővíteni: CPU, RAM, HDD. A RAM-ot és a vinyót magad is említetted, a legnagyobb CPU, amit bele tudsz tenni a T43-adba, a Pentium M 780 (2,26 GHz, 2 MB L2 cache Dothan magos proci) lesz, viszont ezt heroináron adják. Nekem is lesz egy ilyen CPU-m hamarosan eladó, nem tervezem olcsón kínálni.
Igazából Pentium M 750 (1,86 GHz), Pentium M 760 (2 GHz), Pentium M 770 (2,13 GHz) is jó.
Alapvetően szerintem a CPU cseréje sem fog sokat javítani, a T43 nem gamer noti, sosem volt annak szánva. A GMA900 (amit ráadásul nem is tudsz cserélni) harmatgyenge szinte bármilyen, 8 évnél fiatalabb és/vagy komolyabb 3D tudást igénylő játékhoz.
-
Tim82
félisten
válasz
sagvary #4669 üzenetére
Gondolom, ugyanúgy XP-t futtatsz rajta. Mindennapi felhasználásban (net, office, zenehallgatás) nem érezhető igazán különbség a Pentium M és a Core Duo processzorok között. Nem néztem utána, de elképzelhető, hogy az U300-ban nem fogsz tudni CPU-t cserélni, mert rá van forrasztva az alaplapra. (A Toshiba Portege szériájában biztosan így van, a Satellite U300 pedig éppen határeset lehet, attól függően, hogy a Toshiba subnotinak sorolta be a saját termékportfóliójában, vagy thin & light notinak.) Ha cserélhető, akkor attól tartok, hogy ez a plafon, mivel tudtommal nincsen 533 MHz-es FSB-vel rendelkező Core 2 Duo Mobile CPU.
-
Tim82
félisten
3500 Ft-ért már tudsz Pentium M 735-öt venni, talán annyit megér a dolog.
-
Tim82
félisten
Elvileg bármelyik 400 MHz-es FSB-vel rendelkező Pentium M processzor jó bele (Pentium M 715 - 1.5 GHz, Pentium M 725 - 1.6 GHz, Pentium M 735 - 1.7 GHz, Pentium M 745 - 1.8 GHz, Pentium M 755 - 2 GHz, Pentium M 765 - 2.1 GHz).
Értelemszerűen az utolsó kettőt nehéz beszerezni, ha sikerül, heroináron van, ráadásul nem biztos, hogy a notid hűtése elboldogul velük.
Szerintem teljesítménynövekedésben nem fogsz egyébként nagy ugrást tapasztalni, a Dothan-magos Celeron M-ek már csak annyiban különböznek a fenti CPU-któl, hogy fele akkora L2 cache-el rendelkeznek és nem képesek Speedstep-re (tehát arra, hogy terhelés/rendelkezésre álló energia (hálózat v. akku) függvényében képesek legyenek dinamikusan órajelet változtatni).
-
Tim82
félisten
válasz
BalazsKKa67j #4658 üzenetére
Töltsd le ezt: Lenovo Thinkpad R500 Hardware Maintenance Manual. Ez alapján el fogsz boldogulni.
-
Tim82
félisten
válasz
zsolt19900 #4300 üzenetére
Kapásból mondom, hogy nem.
A gépedben egy 16:10 képarányú kijelző van. A másik kijelző, amelyiken gondolkodsz, a felbontás alapján 4:3 képarányú. Nem fogod tudni beleerőltetni a keretbe.
Keress inkább 1440 x 900 vagy 1680 x 1050 felbontású kijelzőt. Én megpróbálnék utánanézni, hogy a notidból van-e olyan modell, amelyik nagyobb felbontású kijelzővel került gyártásra, ha igen, annak a kijelzőnek mi a típusszáma és olyat próbálnék beszerezni.
Még így is kétséges, hogy "elviszi-e", ezt így látatlanban, a notid pontos típusának ismerete nélkül nem fogjuk tudni neked megmondani (függ a videokártyától, lehet, hogy invertert/szalagkábelt is kell cserélni stb.).
-
Tim82
félisten
Itt nem arról lehet szó, hogy mi a chipset álltal alapból támogatott, hanem hogy hogyan nyírták meg a funkciókat, hogyan butították le a 945GM tudását.
Ezt fogjuk majd megnézni...
Már csak az a kérdés, így hogy tudják letesztelni az Intelnél...
Sehogy, ugyanezt eljátszották pár évvel korábban pl. a 845 Mobile chipset-eknél is. A hivatalos Intel-es specifikáció szerint max. 1 GB (= 2*512 MB) DDR RAM volt támogatott, kb. egy éven belül kerültek piacra az 1 GB-os noti DDR modulok, amikből - mit ad Isten - 2*1 GB gond nélkül futott a 845-ös chipset-es notikban...
De szerintem egy mai, modern noti-vinyó is dobhat azért a sebességen (jó, persze az SSD-hez képest más kategóriában versenyeznek...), és az tárhelyet is biztosít - ha kell.
Köztes megoldásként pedig ott van a Seagate Momentus XT Hybrid. Ha valakinek pedig IDE-s vinyója van csak, az sincsen megfosztva az SSD-bővítés lehetőségétől, csak épp mélyebben kell a pénztárcájába nyúlnia: hardveresen TRIM-képes, Sandforce vezérlős IDE csatlakozós SSD az OWC-től.
Jelenleg M 745-tel (1.8/400/2MB) 400 MHz-en üzemel a Kingston páros, de ma kipróbálom benne a nagy nehezen felhajtott M 760-at (2.0/533/2MB). Szerintem ennél erősebbre nem érdemes beruházni.
Heh, nekem van egy olcsón vett Pentium M 780-am, valószínűleg egy kisebb HTPC alapja lesz egy Aopen i915GMm-N alaplappal együtt...
Értem, de akkor fölösleges nekem DDR 800-as modulokat vennem ha az 533as olcsóbb,nem? Gyorsabb nem lesz tőle..
Ha 533-asat olcsóbban veszel, akkor igen, de szerintem a 667-es/800-as modulok az olcsóbbak.
-
Tim82
félisten
válasz
mikkokawa #4237 üzenetére
Elvileg gond nélkül lekezeli majd a DDR2-800-as modulokat is, visszavett sebességgel (DDR2-533-ként).
Pentium M 760-at (2 GHz), Pentium M 770-et (2,13 GHz) és Pentium M 780-at (2,26 GHz) tudsz beletenni gyorsabb CPU-ból, de az utóbbi kettő ritkán fordul elő és akkor elég sokat el is kérnek érte.
Azt nézd meg még, hogy SATA-e vagy IDE a benne lévő vinyó (ennél a chipsetnél a notigyártók kijöttek olyan modellekkel, amelyek egy része még IDE vinyókat fogadott csak), ha SATA, akkor érdemes szerezni bele SSD-t.
Szerintem a RAM és az SSD volna az értelmes bővítés egyébként, a CPU gyorsabbra cserélése nem gazdaságos ennek a gépnek az esetében.
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
2*1 GB-ot szerintem támogat az i940GML is (jóval régebbi Intel chipset-ek is, pl. 855GME vagy a tabletemben lévő i915 is támogattak ekkora RAM-mennyiséget), használtan 6k körüli áron tudsz 2*1 GB noti DDR2-t venni a Hardveraprón.
Az izgalmas annak a megnézése volna, hogy 2 GB-nál többet lát-e a szóban forgó noti. Talán 3 GB lehet a maximum (mobile 945 chipset-eknél annyi).
-
Tim82
félisten
A RAM-problémádban lehet, hogy tudok segíteni, a Thinkpad X41 tablet-emben egy 2 GB-os Kingston DDR2-667-es modul van... ha dobsz rám egy privátot, megbeszélhetünk valamikor egy találkozót, ahol egy próba erejéig le tudod tesztelni, hogy az Asus lapos lekezeli-e a 2 GB-os RAM modult.
-
Tim82
félisten
válasz
kisorosz #3773 üzenetére
ha veszek egy PCMCIA kárytát laptopba hogy N-es wifivel is müködjön, akkor tudja használni a beépitett antennát vagy kell neki másik? vagy jobban emgérné egy usb-s cucc, amivel tud N-es wifin kommunikálni?
A kártya nem fogja a laptop beépített antennáját használni, van neki saját.
Szerintem annyiban jobb a PCMCIA, hogy kevésbé lóg ki a gépből, kevésbé sérülékeny.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Sweet.tv - internetes TV
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Scum
- Hardcore café
- Autós topik
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- További aktív témák...
- TP-Link Archer C1200 Router eladó (1200 Mb/s Wi-Fi)
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R9 5900X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest