Hirdetés
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Victoryus: Rapoo VT9Pro egér
- Gurulunk, WAZE?!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
Új hozzászólás Aktív témák
-
chicken
senior tag
válasz
Don Vittorio #48 üzenetére
Liba és csirke - óriási különbség
-
Phantom
tag
Hello
Én kötőjellel írnám, mivel a wellness utolsó hangjának ejtése (''sz'') nem egyezik meg a leírt betűvel (''s'') -
chicken
senior tag
válasz
Don Vittorio #41 üzenetére
Tényleg. Pedig számomra olyan, mint a ''kenyér''...
-
Mizo
tag
Ez azért ebben a formában nem igaz. Végy egy 6 szótagos szót és tegyél utána valamilyen toldalékot. Biztos, hogy egybe kell írni. Pl.: jövedelmezőség, de ha ebből jövedelmezőségbeli lesz, akkor is egyben marad. Ez a 6 szótagos szabály inkább amolyan irányadó, legalábbis számomra, mert az egybeírás-különírás témakörében első körben nem ez alapján mérlegelek.
A topic témájára rátérve a ''ránézésre tetszik'' szabály alapján én is a wellnes-fürdő verzióra tennék egy szavazatot, bár magával az előtaggal nekem is problémáim vannak. -
dabadab
titán
válasz
Don Vittorio #28 üzenetére
''A wellness-fürdő forma a helyes. Összetett szavak esetében, ha az egyik tag idegen eredetű kifejezés, akkor kötőjeles az írásmód.''
Ezt hol irja a Heleyirasi Szabalyzat? Mert igy elso nekifutasra sem az osszetett, sem az idegen szavakat taglalo resznel nem talaltam ilyet (meg nem is remlik, hogy lenne ilyen szabaly, de ez persze nem jelent semmit).
-
chicken
senior tag
válasz
Don Vittorio #36 üzenetére
Nemtom sztm az internetfüggő az sokkal kézenfekvőbb, mint az internet-függő.
De a helyesírás olyan, mint a könnyűdrog-fogyasztás - liberalizmus kérdése -
chicken
senior tag
Tudtommal az a szabály, hogy hat szótag a választóvíz. Vagyis hat szótag fölött semmiképp sem írunk egybe semmit (nagy bánatomra).
-
chicken
senior tag
Igen, igazad van, nem jó példa. De mondjuk a CPU-probléma az jobb
Központi vezérlőegység-gond?
A wellness-fürdő akkor lesz egyben, amikor az átlagember nem ráncolja a homlokát a wellness szóra, hanem kapásból tudja, mit jelent. Akkor ment át a ''köznyelvbe''.
Erről jut eszembe. Unterdonauschiffärtskapitänwitwe
[Szerkesztve] -
dabadab
titán
A Sinai-hegyet azert irjuk igy, mert foldrajzi nev, es azokra kulon szabalyok vonatkoznak. Jelen esetben a kotojelet az a szabaly indokolja, hogy:
''176. Ha egy földrajzi név egy földrajzi köznévből és egy eléje járuló (egyelemű vagy egybeírt többelemű) közszóból vagy tulajdonnévből áll, a nagybetűvel kezdett előtaghoz kötőjellel kapcsoljuk a kisbetűvel kezdett utótagot.''
A szo idegen voltahoz ennek semmi koze, ugyanigy irjuk a teljesen magyar foldrajzi neveket is: Csele-patak, Szabadsag-hegy, stb.
A wellnesfurdo meg valoszinuleg egyben van, bar a magyar nyelvben az ''allandosult szokapcsolat'' meg az egybeiras kozotti hatarvonal eleg homalyos, gyakorlatilag attol fugg, hogy mit ir az Akademia.
Az altalad idezett peldak is egybeirandok, kotojellel akkor irnank, a (Helyesirasi Szabalyzat 138. pontja szerint), ha:
1. osszetett szo
2. legalabb harom tagbol all
3. legalabb het szotag hosszusagu
(ezek kozott ES kapcsolat van)
-
chicken
senior tag
válasz
Don Vittorio #28 üzenetére
Jól beszél.
Ja különben, volt is erről cikk az Indexen. A gugli találataira alapozva csináltak helyesírás-ellenőrzőt, ami nagyrészt jól müxött. De voltak szavak, ahol teljesen rosszul, pl a bója és bólya esetlben az utóbbira hozott ki több találatot, pedig ly-nal teljesen helytelen... én nem bíznám magam a Google-ra.
[Szerkesztve] -
Don Vittorio
őstag
A wellness-fürdő forma a helyes. Összetett szavak esetében, ha az egyik tag idegen eredetű kifejezés, akkor kötőjeles az írásmód. Régi cégem: X. Y. Foglalkozáskutató Bt. Mostani: X. Y. Internet-kutató Kft. Látható a különbség. (Tehát élményfürdő, de wellness-fürdő.)
Ps.: A topik címét is kijavítottam, ha már a helyesírásnál tartunk. -
luciferc
őstag
bár ott a szmájli, de azért megkérdezem, hogy ki mondja meg, hogy mi a helyes írásmódja egy új szónak, szóösszetételnek? a szabályzat (és a nyelvészek) legfeljebb útmutatást ad(nak), ugyanis a nyelv tele van kivételekkel (azért is akkora a szabályzat kivételekkel foglalkozó része). szóval ha a többség egybe írja, akkor az lesz a helyes a későbbiekben, tekintve hogy jelenleg nincs benne a szótárban. ha jól tudom.
-
chicken
senior tag
Nagy magyar szó-párti vagyok, de a wellness-t nem érdemes lefordítani szerintem, ugyanis az eredeti szó rendkívül találó, ''jóllevés''. Magyar verziói maximum halvány szemantikai pótlékok. A fürdő pedig sztm kötőjellel (wellness-fürdő), mint pl a Sinai-hegy, egy idegen előtag, egy magyar utótag mintájára, mindez 6 szótagon belül.
Szerk.: Bár ahogy az egyre nagyobb divat, úgyis két szótagban fog elterjedni, kötőjel nélkül, mint pl ''táp hiba'', ''kártya probléma'' - ezeket mind egybe v kötőjellel kéne írni, mégis hódít az anglo/amerikán írásmód, azaz külön.
[Szerkesztve] -
PapaMaci
őstag
Bocs! nem akarok nagyon beleköhögni!
Bővebben: link -
gézu
őstag
A wellnesst egy szóval nagyon nehéz kifejezni, talán az „egészségtudatos ember” kifejezéssel írható le a legrövidebben. A ma emberének egyre nagyobb igénye van arra, hogy testét és lelkét ápolja, a wellnessben mindazt, ami ehhez szükséges megtalálja, a fürdők világa, a szépségápolás, a relaxáció, az egészséges táplálkozás.
-
turho
addikt
Ja. Sőt KKÜ és BÚÉK. És le van tudva a december
-
NoLF
veterán
BÚÉK ez a rövidítés, nincs mese.
-
tildy
nagyúr
A wellness az nem ilyen ''kényeztetés''?
Mármint masszázs stb...
Erre tényleg van valamilyen magyar szó, nem tudom az élményfürdőt erre az esetre használják e.
Egyébként egybeírnám.
Én Újév óta a B.Ú.É.K. szó sokszori BUÉK használatán avygok megrémülve kicsit.Hogy kell helyesen írni?
[Szerkesztve] -
sakál
tag
Nos, így kezdtem - ''Bocs, nem téged akarlak bántani''.
Biztos én tehetek róla ha félreértettél: Nem tartom magam mindenhatónak,hogy én határozzam meg - ki milyen szavakat használjon. Csak annak a véleményemnek adtam hangot, hogy egyre többen attól akarnak hűde műveltnek látszani, (sajnos sokukon még ez sem segít) hogy szinte már csak ilyen szavakat használnak... Mivel nem ismerlek, így nem is bírálhattalak. Én is kiejtettem már e szót többször a számon, de ahol tudom kerülöm. -
sakál
tag
Bocs, nem téged akarlak bántani, de ettől a szótól - Wellness- a falnak megyek. - és minden további ''újsznob'' kreálmánytól.
Amúgy meg magyar szavak helyesírásáról beszéltél, - hát ez nem az.
Ha van benned egy kis tartás a magyar nyelv szépségével kapcsolatban, akkor úgy írod ahogy akarod. Számomra nem a helyesírása, hanem a használata minősít...
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Agyasima
őstag
Szóval a topic témája a következő:
Azok, akik bizonytalanok egy-egy magyar szó helyesírásában, de mégis szükségük lenne annak pontos vizulaizált megjelenésére, hát itt kérjenek segítséget.
A topic nem azoknak szól, akik verik a nyálukat, hogy így meg úgy nem tud helyesen írni a mai fiatalság, és hogy aki nem tud helyesen írni, az hagyja el a PH!-t és különben is tapló. Ennek már van legalább egy élő topicja, ott lehet fikázni és dühöngeni.
Itt csak kérdések és válaszok hangozzanak el egy-egy kifejezés vagy szó pontos írásmódját illetően. Ez volna a jó.
A bevezető után pedig konkrét kérdésem:
hogy írják: wellness fürdő, wellness-fürdő, vagy wellnessfürdő?
Esetleg máshogyan?
PS: Nyelvészek előnyben!
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen RAM-ot vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Redmi Note 7 - nota bene
- LED világítás a lakásban
- Pokoli lövölde pörgetné meg a GeForce-ok eladását
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- EAFC 25
- Milyen TV-t vegyek?
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5g 8/256gb - Szép állapot, akár beszámítással
- LG 70UN74003LA Smart LED Televízió, 70" (177 cm) - 4K Ultra HD, HDR, webOS
- TP-Link RE650 AC2600 (RR650) WIFI hatótávbővítő
- BONTATLAN Új Iphone 16 és 16 Plus 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető
- ÚJ Bontatlan iPad Air 6 - 7 gen 11 és 13 Minden szín 1 év Apple Garancia Azonnal Átvehető DEÁK Térné
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman Z1 Seasonic 650W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! MSI B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB Rampage SHIVA FSP 500W
- Bomba ár! Dell Latitude 5290 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Samsung S23 128GB Fekete /+AJÁNDÉK ÜVEGFÓLIÁVAL/normál állapotban / 12 hónap jótállással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest