- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
R
senior tag
kapiskálni?
kapizsgálni?
kapisgálni?
... -
Arni90
tag
igen így van! nyelvtanilag helyes mind! de a szövegkörnyezethez nem illik!
-
ABE
őstag
Én is így éreztem, hogy önmagában a finom jelző ugyanúgy elegendő.
Még egy apró megjegyzés: ugye az normális, ha azt mondom, hogy "finom szövet", "finom illat". Akkor a "finom íz" nyelvtanilag elvileg helyes, de abban a kontextusban, amikor egyértelműen ételről/italról (tehát ízről) beszélünk, akkor fülsértőnek nevezhető?
-
ABE
őstag
Egy majonéz csomagolásán a következő szöveget láttam: "még finomabb íz". Erről nekem az "olcsó ár" jut eszembe. Helyes ez így? Lehet az íz finom, ha az ár nem lehet olcsó?
-
Vasinger!
nagyúr
Sziasztok!
Most már rá vitt a lélek, hogy utánajárjak, hogy hogyan is szakszerű írni ezt a köszöntést:
Hello, Heló, Helló, Helo ? -
Psychonaut
veterán
válasz
runner 125 #386 üzenetére
Ha az intézmény neve, akkor mindkettő nagybetű, ha köznévi forma, akkor mindkettő kicsi.
-
qestion
aktív tag
BUÉK, ugye?
-
runner 125
nagyúr
Szeva all!
Egy kérdés.
H írjuk helyesen, azt h pl "szombathelyi temető" ?
A városnévből való melléknév képzés miatt ( + "i") ugye elvileg kicsi "sz", de mivel ez a hely neve ezért nagy? Vagy h van ez?
Köszi.
-
Bikerman
aktív tag
szerintem az ezzel-azzal pár sokkal értelmesebben hangzik beszédben...
ez olyan, hogy ugye a szög szóban az "ö" betű/hang a "szögedi" beszéd miatt van, és ebben az a furcsa, hogy a pesti, hétköznapi ember kínosan figyel arra, hogy véletlenül se beszéljen "szögediül", de nagyon ritkán, szerintem az emberek 20%-a használja a "normális" szeg szót.
-
ABE
őstag
Mindkettő helyes, beszédben és írásban is. Konkrétan ez a példa is benne van a helyesírási szabálykönyvben, toldalékolásbeli kettősségek alcím alatt találhatod meg. Ha utána akarsz nézni, ezen az oldalon elérhető pdf formátumban is a könyv.
-
Gergő_
őstag
kis segítséggel megtaláltam a topikot
ki hogyan érzi: Melyik a helyes?
evvel-avval vagy ezzel-azzal? -
-
Gambit
őstag
válasz
Viktor0610 #376 üzenetére
Szerintem kell, mert tagmondatokat választ el, és nem felsorolást.
-
Hogyan helyes?
Ne vitatkozz hülyékkel, mert lealacsonyodsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal!vagy
Ne vitatkozz hülyékkel, mert lealacsonyodsz a szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal!
(Másként: kell-e az és elé vessző vagy sem?
)
-
R
senior tag
áp
-
R
senior tag
ez se rossz
vagy
ez sem rossz
? -
Timocicu
senior tag
válasz
ígyvanferi #370 üzenetére
Ha jól látom, akkor leginkább így írják: jakuzzi
Ez alapján így helyes: jakuzziztunk.
-
ígyvanferi
addikt
A jacuzzit jacuzzinak írjuk helyesen?
Vagy van rá valami alternatíva? A lényeg a "jacuzziztunk" helyes leírása lenne, amennyiben nem ez a megfelelő.
-
290. A sorszámnevek után – ha számjegyekkel írjuk őket – pontot teszünk: 1. osztály, 3. sor,
1978. évi, a 10–12. oldalon stb. A pontot a toldalékokat kapcsoló kötőjel előtt is megtartjuk:
3.-nak futott be, a 8.-ba jár, a 10.-kel, a Tutaj u. 4.-ben stb. (A keltezés e tekintetben kivétel;
vö. 296.)296. Az évet és a napot jelölő számjegyekhez a toldalékok pont nélkül, kötőjellel kapcsolódnak:
az 1838-i árvíz; Magyarország 1514-ben; 1848. márc. 15-én; április 4-ig vagy 4-éig;
12-től vagy 12-étől; stb.
Az elseje, elsején, elsejéig stb. szóalakok számjegyes írása: 1-je, 1-jén, 1-jéig stb. Az
elseji v. elsejei szóalakok számjeggyel írva: 1-ji v. 1-jei.3.-at - szerintem...
-
„choppereit” vagy „chopperjeit”
Csak mert a Discovery-n még mindig „chopperjeit” mondanak, ami olyan bántóan hangzik a fülemnek.
-
nemma
addikt
válasz
Chesterfield #364 üzenetére
Nem, úgy nincs értelme, azonban így van:
"komolyan, senkit nem szerettem volna kritizálni"
Amit pedig javasoltam, azt helytelenül alkalmazod. Én így gondoltam, itt egy példa:
"Nem szerettem volna kritizálni bárkit is" -
nemma
addikt
válasz
Chesterfield #362 üzenetére
Először is mondjuk a szórend tök helytelen
-
Chesterfield
őstag
válasz
sid.:Rc211v #357 üzenetére
Konkrétan hol érzékeled benne a nyelvtani hibát
-
Daemon09
őstag
válasz
horvathkrisz #356 üzenetére
A 6 pettyes az pettyes, a 7 pöttyös meg pöttyös.
Tejtermék. -
R
senior tag
harmadikat számmal?
-
nemma
addikt
válasz
sid.:Rc211v #357 üzenetére
Jah, szerintem is így jó, ahogy te mondod.
Ha viszont a "nem" szó van benne, akkor célszerűbb lenne ilyenkor akárkit, vagy bárkit használni. -
sid.:Rc211v
őstag
Hi..
Ez a mondat hogy : "komolyan nem kritizálni szerettem volna senkit" Ez ugye nyelvtanilag helytelen nem ? Erősítsetek meg benne!
Talán igy :"komolyan, senkit sem szerettem volna kritizálni".. sztem
-
horvathkrisz
addikt
A katicabogár pettyes vagy pöttyös?
A tejfel milyen élelmiszer?
-
qestion
aktív tag
tönkre megyünk a fizetni valók tönk elegével
-
koob
senior tag
BB-nál (ha a teljes szó kiejtése számít) vagy BB-nél (ha a mozaikszó kiejtése számít)?
BB = Budapest Bank -
Bübüke
tag
válasz
Viktor0610 #315 üzenetére
''Médiumok v. média?''
Szerintem mindkét verzió helyes. -
-
dabadab
titán
válasz
DragonR+ #338 üzenetére
''Visszatérve a témához, én őrzöm ezt a kis latin ''örökséget'' és az eredeti nyelv szabályrendszere szerint járok el''
Na ez az, amit a magyar nyelv nem ismer: a ''hozott'' ragozast.
''Én azért komolyabb cikkre számítottam.''
Nadasdy Adam az ELTE nyelveszprofesszora. Ez nem eleg? -
DragonR+
aktív tag
válasz
EQMontoya #339 üzenetére
Igen, igen, már vártam, de az irodalmi angolban nem.
Egyébként amit írtál, az egy szimpla nyomatékosítás.
Ha tévednék, tessék javítani.
Üdv: DragonR+
Szerk: Már látom, hogy Lord Zero írta.
Tehát nem vagyok avatatlan szemlélő.
Az avatatlan szemlélő meg kérdezzen.
De kanyarodjunk vissza a magyar nyelvhez.
[Szerkesztve] -
DragonR+
aktív tag
Tudtommal kettős tagadás nem létezik az angolban, mégis hallottam.
Saját nyelvük szabályrendszerét darálják?
Lefogadom, hogy egy angoltanár úgy húzná alá a kettős tagadást, hogy csak na.
Helyenként használják, de mégse helyes.
Visszatérve a témához, én őrzöm ezt a kis latin ''örökséget'' és az eredeti nyelv szabályrendszere szerint járok el, mert én buta vagyok, ergo írhatok butaságokat.
Én azért komolyabb cikkre számítottam.
Mondjuk egy MTA által közöltre.
Jóccakát.
[Szerkesztve] -
DragonR+
aktív tag
'Egyre inkább bulvárosodnak a média.''
Már a példamondat rossz, ha nekem írtad, ''Egyre inkább bulvárosodik a média.''
''Magyar nyelvben nem ez az egyetlen latin eredetű szó, amit kétszeresen teszünk többesszámba.''
Jó, mondj egyet.
Nem kötekszem, csak kíváncsi lennék rá, hogy végülis mi a helyes.
[Szerkesztve] -
erdey_a
addikt
a média, médium, médiumok, médiák tárgykörben sok érdekes értekezés született.
A dolgot egyetlen példamondattal el lehet dönteni.
''Egyre inkább bulvárosodnak a média.'' --> értelmes? Ugye hogy baromság. Médiák a többesszám és pont. Magyar nyelvben nem ez az egyetlen latin eredetű szó, amit kétszeresen teszünk többesszámba. -
unatkozom vagy unatkozok?
-
DragonR+
aktív tag
válasz
#315 : Szerintem média. A médiumokat szerintem hagyjuk meg az ezoterikusoknak.
Jól írta Boxiné a #317-ben. A média a médium többes száma.
Bár azt hozzá kell hogy tegyem, gyakran hallom s látom a médiák kifejezést, mert szépen áthozták az angolból,
mint az adathordozó megfelelőjét.
A televízió és sajtó média.
#318 : ''ruházz be'' Azt is jelentheti, hogy töltsem fel a gardrobot.
Viccet félretéve, szerintem nem jó. A ''beruházás'' szót szedte szét, s tette felszólító módba, de szerintem ez így nem létezik.
Mint ahogy ''fel fogok lebbezni'' kifejezés sincs, csak ''fellebbezni fogok''.
De miért nem lehet azt írni egyszerűen, hogy vegyél?
Én így gondolom. Ha valami hiba van a logikámbam, akkor felkérem az utánam következő fórumtársakat, hogy javítsanak ki.
Köszönöm
[Szerkesztve] -
qestion
aktív tag
válasz
Apollo17hu #323 üzenetére
kicsi (angolban nagy)
-
törölt tag
válasz
Apollo17hu #323 üzenetére
marketing innovacio - termeszetesen ekezettel, csak nalam az most nincs
tobb mint 6 szotagu, ezert kulon irjuk (egyes esetekben meg lehet hasznalni kotojelet is)
ha nem igy a helyes, szoljatok -
Apollo17hu
őstag
marketinginnováció - Word szerint helytelen. Szerintetek?
internet - Kis- vagy nagybetű?
[Szerkesztve] -
Amikor megláttam hirtelen nem tudtam eldönteni, hogy ''j'' vagy ''ly''-vel írják helyesen. [link] Úgy tudtam ''ly''-vel helyes
-
koob
senior tag
válasz
Viktor0610 #320 üzenetére
beruházás, beruházni, ruházz be, hát
-
-
koob
senior tag
válasz
Viktor0610 #318 üzenetére
2z-vel helyes
-
Újabb kérdés:
A kiemelt rész helyes így: ''Sz.tem ruházz be egy kártyaolvasóba, azzal lényegesebben gyorsabban másolhatsz.'' -
Boxiné
aktív tag
válasz
Ha jól tudom latin eredetű a szó. A médium egyes szám, a média pedig ennek többes számú ragozása. De nálunk a médiát is már egyes számban használják.
Javítsatok ki, ha tévedek! -
koob
senior tag
válasz
a 2 ugyanaz
-
Nem tudom, hogy írják helyesen...
Médiumok v. média? -
lesaux
veterán
válasz
Viktor0610 #313 üzenetére
Mindent visszavonok, bár továbbra is tartom, h. a BUÉK is elfogadható, mert a köznyelvben ez is elég erősen jelen van.
Azért ez nem úgy megy szerencsére. A muszály meg az írott nyelvben is jelen van, mégse használjuk.
B. ú. é. k. a normális írásmódja a Magyar helyesírási szótár szerint is, de be kell valljam, ilyet korrektor létemre se írok le. Na jó, újságban igen.
Nálam BÚÉK vagy búék, még ha hibás is.
De az ú rövidülését semmi nem indokolja. -
Az én agyam szüleménye volt.
Viszont találtam egy hitelesnek vélhető forrást -[link]...
Mindent visszavonok, bár továbbra is tartom, h. a BUÉK is elfogadható, mert a köznyelvben ez is elég erősen jelen van.
A lényeg:
''277. A rövidítések alakja általában emlékeztet a rövidített szavak teljes formájára.
a) Az egyszerű és az összetett szavaknak több betűből álló rövidítése egységes csoportot alkot: ált. (= általános), cm (= centiméter), gk. (= gépkocsi), pság. (= parancsnokság), rkp. (= rakpart); Szfv. (= Székesfehérvár); stb.
A különírt szavakból álló szókapcsolatok rövidítése általában annyi (ponttal elkülönített) tagot tartalmaz, ahány különírt szóból áll a rövidített szókapcsolat: a. m. (= annyi mint), i. sz. ( időszámításunk szerint), s. k. (= saját kezével), B. ú. é. k. (= Boldog új évet kíván), N. Y. (= New York) stb. – Nem ritka azonban a rövidítés elemeinek egybeírása sem: stb. (= s a többi), vö. (= vesd össze!), NB. (= nota bene!) stb.
b) A rövidített szónak vagy szavaknak kis vagy nagy kezdőbetűjét általában a rövidítésben is megtartjuk: c. (= című), m. (= magyar), kb. (= körülbelül), mfszt. (= magasföldszint), m. v. (= mint vendég), r. k. (= római katolikus); D. (= Debrecen), Mo. (= Magyarország) stb.'' -
Lortech
addikt
válasz
Viktor0610 #310 üzenetére
Ez honnan van?
A B. ú. é. k. nem mozaikszó. Nagybetűkkel semmiképp sem írandó, mivel nem tulajdonnév sem együtt, sem a tagjai külön-külön, nem valaminek a neve. Az meg teljesen érthetetlen számomra, miért kéne elhagyni az ékezetet az Ú-n.(miközben az ''É''-n megmarad)
A helyes változat továbbra is a B. ú. é. k. szerintem, esetleg b. ú. é. k., ha nem önmagában, vagy mondatkezdőként áll, de utóbbiban nem vagyok biztos.
[Szerkesztve] -
lord_m
senior tag
válasz
Viktor0610 #310 üzenetére
Köszi! Akkor ehhez tartom magam.
-
-
-
lord_m
senior tag
válasz
Viktor0610 #304 üzenetére
az Új az hosszú ú, ezért jó a második sztem...
-
-
-
lord_m
senior tag
Most akkor B.U.É.K. vagy B.Ú.É.K. ?
(sztem az utobbi )
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- Hobby elektronika
- Ömlenek majd az iPhone-ok az indiai futószalagokról
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Óvodások homokozója
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Háztartási gépek
- Formula-1
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Büszke apukák és anyukák topikja
- EA Sports WRC '23
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i3 14100 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Beszámítás! Apple Mac Mini 2018 i7 32GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ RX 9070 300e/9070XT 340e/4070Ti S 405e/5060Ti 210e/5070 280e/5070Ti 400e/5080 540e
- AKCIÓ! LG 27MP58VQ-P 27 FHD 75Hz 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest