Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
- sziku69: Szólánc.
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
Új hozzászólás Aktív témák
-
GreenIT
tag
NAS4Free-re rakeresve csak XigmaNAS-t talalok, es csak FreeBSD-re akar telepulni.
-
mik-oca
tag
Sziasztok!
Van egy kis problémám remélem tud valaki segíteni. kb. 2 éve használom a Nas4Free-t, nem volt vele gondom. Biztonsági mentésre használtam. Most először fordult elő, hogy nagyobb adatmennyiséget töröltem le. A probléma, hogy nem szabadította fel a helyet! Hol lehet ezt véglegesen törölni, van egy puffer (mint a szemetes) ahol tárolja még?
Windows alul töröltem a fileokat.Köszönöm előre is!
mok-oca
-
mr_ricsi
veterán
Azt szeretném kérdezni, hogy van-e lehetőség másik HDD-kről adatokat tölteni a XigmaNAS-ban lévő HDD-re a gigabites LAN-nál gyorsabban? USB3-mal vagy SATÁn keresztül tudok csatlakozni.
Illetve a későbbiekben ha hirtelen menteni kellene a NAS-ról, akkor milyen lehetőségek vannak? Itt -ugye- szóbajöhet a NAS hibája is, vagy ha a SMART a HDD közelgő meghibásodását jósolja.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
mr_ricsi #450 üzenetére
Van két induló embedded XigmaNAS-om. A CF2sata és a Pendrive is működik.
Két dolog kellett hozzá:
1, A GPartedben gpt-re formáztam a kártyát. Ez mindent törölt róla.
2, A liveCD-ről bebootoltam, és a rendszer telepítésnél az OS/EFI telepítést választottam.Így sikeresen végigment a formázás, és aztán bootolni is lehet róla.
Az USBlive verziót viszont továbbra sem tudom végig futtatni.
-
mr_ricsi
veterán
Nem indul a LiveUSB. Ezügyben kértem segítséget a legelső hozzászólásomban.
A LiveUSB-t csak MBR-ként tudom létrehozni, mint ahogy a bootCD-ről készített embedded indítólemezt(pendrive, cf, vagy sd) is. És ezekről sem bootol be.
A menüs képernyőn még kiválaszthatom, hogy milyen módban szeretném indítani (Normál, ACPI, csökkentett, log, stb.), de aztán innen nem megy tovább. -
mr_ricsi
veterán
CD-ről bootoltam. Az alaplap BIOSában ki tudtam választani az UEFI bootot, és rendesen el is indult a Live rendszer.
CF kártyára telepíteni akartam egy "embedded" rendszert, de nem tudta GPT-re formázni, csak MBR-re. Arról aztán nem is volt hajlandó bebootolni.
Most itt vagyok elakadva.
Holnap megpróbálok Pendrivera és egy SD2SATA kártyára telepíteni, de nem fűzök hozzá sok reményt. Szerintem ezeket sem tudom majd GPT-re formázni.Az alaplap Asrock J3160B-ITX.
-
mr_ricsi
veterán
Sziasztok!
Tudnátok abban segíteni, hogy a XigmaNAS legújabb stabil verziójának USBLive változatát hogyan lehetne elindítani olyan alaplapnál, ami csak az UEFI bootolást támogatja?
-
Gre@T
tag
Sziasztok,
Tettem egy kerülőt az xpenology felé, aztán visszatértem a nas4free-hez. Embedded verziót használom (11.1.0.4 - Atomics (revision 5019)) de a samba és a torrent is nagyon lassítja az egész szervert. Pl. 2 torrent egyidejű töltése ~35-40% CPU még az smb kb. 20-25% CPU terhelést jelent.
Ilyenkor a szervert elérhetetlenné válik. Az előző változattal nem voltak ilyen problémák.Asrock Q1900-es alaplapot használok 8G rammal.
-
TFerenc07
tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a NAS4Free mennyire használható? Vann-e annyira jó mint Pl a Synology? Pl van-e rá plex, emby és valami torrent kliens? Távolról eltudom-e érni a fájlokat és tudok-e letöltést hozzáadni? Illetve milyen hardvert érdemes alárakni?
-
t.zolka
aktív tag
Próbáltam egy pár napot futott Seagate laptom HDD-t is, (SSD-re cseréltem és megmaradt) de az is elbukott! Végül az öreg, majd 10 éves, 150GB-s WD Raptor maradt, és állta a sarat! Néha borzasztóan kerregett, de tartósan 25-26MB/s volt a letöltési sebesség. Úgyhogy most valami megfelelő HDD-t kéne találnom, mert ez a kerregés elég zavaró. Igaz, nem tart sokáig, de akkor is.
-
t.zolka
aktív tag
"én ezt csinálnám:
LiveUSB-ről bootolj, majd telepítsd 2. pendrive-ra embeddedet.
leállítás
Live-ot vedd ki
marad az embedded
start
ip címet állítsd be"Pont így használom én is! És több pendriv-ot is próbáltam, most egy SanDisk Cruzer Ultra 16GB USB 3.0-ról megy.
Haladó/Energiafelhasználás, ezt is próbálgattam, pipa be, ki, semmi, ugyan az a vége.
Csak azt nem értem, hogy ha a régi 120-as nettel ment évekig, akkor most mi a túró baja lehet? Nem változott semmi, a szolgáltató felcsavarta a sebességet, oszt annyi!
Most még kipróbálom egy WD Raptor lemezzel, és egy SSD-vel, hátha mégis azzal lehet a gond, hogy nem tud rá elég gyorsan írni... de egy HDD-nek tudnia kéne legalább 100MB/s írást, vagy tévedek? -
kkd
tag
én ezt csinálnám:
LiveUSB-ről bootolj, majd telepítsd 2. pendrive-ra embeddedet.
leállítás
Live-ot vedd ki
marad az embedded
start
ip címet állítsd be
Hálózat / Hálózatkezelés / Haladó beállítás-t módosítgasd ha lefagyha ezután is lefagy, olvasd el a freebsd leírásátm driver kompatibilis-e a tiéddel
ha minden ok, de mégis lefagy, esetleg rakj be a routert a nas és a mostani router közé
-
t.zolka
aktív tag
Sziasztok Srácok!
Egy kis segítség kéne, akadt egy kis problémám, de nem igazán tudom, hogy ez most szoftveres, vagy esetleg hardveres hiba-e.
Már egy jó ideje használom a NAS4Free-t, laikusként is könnyen elboldogultam vele, és tökéletesen működött egészen addig, amíg a 120-as netet 250-esre nem cseréltem. Itt jöttek a gondok, mégpedig, hogy állandóan belefagy a letöltésbe. Elér egy bizonyos sebességet, kb. 15-17MB/s és egyszer csak belefagy, elérhetetlen lesz, az alaplapi lan csatlakozó ledek is kialszanak kb. 1-2 másodpercre, és onnantól csak az újraindítás segít.
A hardver egy ASRock D1800B-ITX lap, 2GB DDRL RAM, Hitachi Cinemastar 2.5" 500GB 32MB 5400rpm HDD, a szofver pedig NAS4Free-x86-embedded-10.3.0.3.4374. Azért a 32bit-est használtam, mert csak 2GB RAM volt. Először arra gondoltam, hogy esetleg a HDD a ludas, már több éve nyúzom, 24/7-ben megy, hátha, de úgy néz ki, hogy nem. Megnéztem Sentinel-lel, 100/100-as, kipróbáltam másik merevlemezzel, WD Black 250GB, de ugyan úgy belefagy. Gondoltam cserélek alaplapot, hiszen ez se egy mai a darab, és kb. 22-25 Wattot fogyaszt, a N3150DC-ITX pedig megelégszik 9-12 wattal is. Összeraktam, és kezdetét vette a kísérletezés, 2 GB/4GB RAM, nas4free 32bit, belefagy. 4 GB RAM nas4free 64bit, belefagy, próbáltam a full telepítést, így is, úgy is, de belefagy!Nincs több ötletem, hogy mivel próbálkozhatnék, úgyhogy most hozzátok fordulok.
Valakinek valami ötlet, hogy mi lehet a gond, vagy hogy mivel kéne még próbálkoznom?
-
kkd
tag
lehet h a 9-es nas4free tudott csak olvasni, ha tudsz rá írni akkor ok.
megnéztem, van külön pipa a csakolvashatóságra, szóval tényleg tud írni, függetlenül a win7-től, az nem blokkoljapróbáld az egyik penről a windows alatt letörölni a partíciót, után tudsz rá nas-t telepteni a live-ról
-
Silious
tag
Most rádugtam egy külső USB HDD-t (NTFS), becsatlakoztatta, és enged is rajta fájlokat létrehozni, törölni. Vagy esetlegesen win7 esetén érzékelné, hogy rendszer van rajta és letiltja a módosításokat?
Bár így, hogy végül az egyik HDD-re lett telepítve a NAS, megint elszállt az a lehetőség, hogy win7 mennyen rá arra a HDD-re (másik nincs :/) -
Silious
tag
Köszönöm a segítséget!
Sajnos sehogy se akart összejönni a pendrive telepítés. Próbáltam mindenhogy, de mindég hibát írt ki telepítéskor, így maradtam a HDD-nél.
Még egy olyan kérdésem lenne, hogy ha a szerver gépbe egyik HDD-re felrakok egy win7-et, akkor a NAS4FREE-n belül be lehet társítani az NTFS-re formázott HDD-t? -
Silious
tag
-
Silious
tag
Végül mindent megpróbáltam, de sajnos újra rakás lett a vége.
Valamit szerintem viszont elrontottam.
USB-re felmásoltam az embedded verziót, azt bedugtam, Bios-ba boot-ot rá állítottam, és szépen fut is róla.
Viszont ahogy te írtad, valami telepítésnek is kellett volna lennie.
Vagy ez így jó megoldás, ahogy én csináltam? (össz-vissz 1 pen volt bent) -
kkd
tag
persze, de én inkább fognék 2 pendrive-ot, és emeddedet telepítenék.
ha nem is ezt választod, a vinyofelismerés automatikus, szóval nem lesz vele gond, a megosztásokat és egyéb dolgokat persze újra be kell állítani.
esetleg rakd be a telepített vinyódat egy másik gépbe, és próbáld a konfigfájl kimenkíteni -
Silious
tag
Köszönöm a választ.
A BIOS-ba valóban egy órával visszább volt állítva az idő, próbáltam beállítani, de sajnos változatlan a helyzet.
Próbáltam resetelni a BIOS-t, szintén semmi.
3 winchester van benne, próbáltam őket lehúzgálni, a NAS server winchesterén kívül, szintén semmi.
Sajnos biztonsági mentés nem volt a NAS-ról, még nemrég ismerkedek vele (kb. 2 hónapja), de szerencsére magát a NAS-t egy külön 80GB-os winchesterre telepítettem. Lehetséges úgy újra telepíteni, hogy az adat winyó-t ugyanúgy be lehessen társítani? -
Silious
tag
Sziasztok!
Nas4Free legfrissebb verzióját használom. Pár napig nem volt bekapcsolva a gép, ma elindítottam, de egyszerűen nem akar üzemelni a szerver. A gép boot után az alábbi állapotba áll be, azt írja tölt, de nem hallani a HDD-n hogy dolgozna, több óra várakozás után se indul.
Mi lehet szerintetek a gondja?
(semmiien beállítás nem lett rajta változtatva) -
tozso76
aktív tag
Sziasztok!
A fuppes a következő hiba üzenettel leáll. Mit tehetnék ez ellen?
kernel: pid 41985 (fuppesd), uid 0: exited on signal 11Ha újraindítom, működik kb. 1-2 órán keresztül és leáll.
Új hozzászólás Aktív témák
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- BMW topik
- Autós topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Milyen videókártyát?
- Mindhárom Tab S9 vízálló lett
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- E-roller topik
- További aktív témák...
- Új FULL HD webkamera + Számla
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T510 - i5-520M I 8GB I 160GB I 15,6" HD+ I Nvidia I Cam I W10 I Garancia!
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest