-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ficanka
csendes tag
válasz Samott #42857 üzenetére
Tudod amikor 2019.márciusában kijöttek felmérni se árnyék Dk-100fok/kicsit sok/ de boldogság. SMA inv. akartak jó van az úgy! De ragaszkodtam az SE rendszerhez. Én 1 cseppet kütyü b@zi vok. körbe repültem előtte a témát fél éven át és az SE-nél kötöttem ki,-minőség,-gyártói háttér,-panelenkénti monitor,-szerviz,-fórumok,-visszajelzések,- biztonság, -de főleg az elképesztő mennyiségű adat amit meg tudok sasolni! Akkor még kb 10-15%-al volt drágább! Telepítés, óracsere április 19-én boldogság! Idővel viszont kiderült, hogy az út másik oldalán áll 1 magas kandelláber aminek vékony árnyéka délelőtt végig kúszik szép lassan a rendszeren amikor kel fel az üzemanyag, és télen a szemben levő ház tetőnyerge alatt megy el 1 darabig az én hőn áhított napocskám, valamin az akkor még kis fák az erdő szélén nem átalanak k@ra megnőni! Hangsúlyozom nem ezek miatt vál. az SE-t de miután ezek kiderültek később a felár 100x-a bejött, képzelheted mit alkotott volna az SMA! MÁZLI! Csak okulására írtam! Szép napot Mindenkinek
-
ficanka
csendes tag
" Fronius tudja az AFCI-t?" Nem! A tűzesetek nagy részét ez okozza. "Inverter lekapcsolás után mennyi a stringfeszültség?" 6-7-8-900V. SE 1V ! Bocs senki68, hogy bele kotnyeleskedek de kikivánkozott!!
-
ficanka
csendes tag
válasz Zolee897 #42837 üzenetére
Pledául 1 hasonló.[CASE:2427991] Köszönjük, hogy felvette a kapcsolatot a SolarEdge ügyfélszolgálatával. Webhelyed neve: Nyíri - Solar
Beérkező levelek
FrissítésekSolarEdge Support Team <support@solaredge.com>
2021. jún. 8. 16:40
címzett: énDear Pál Nyiri,
Köszönjük, hogy felvette a kapcsolatot a SolarEdge ügyfélszolgálatával.
Az Ön ügyszáma # 2427991:
A Monitoring nem mutat adatokat a mai naponaz egyik SolarEdge támogató mérnökünkhöz került, és hamarosan válaszolunk.
Az eset megtekintéséhez és frissítéséhez látogasson el a https://www.solaredge.com/service/support oldalra
Ha e-mailt szeretne küldeni a SolarEdge ügyfélszolgálatának az esettel kapcsolatban, kérjük, válaszoljon erre az e-mailre.Üdvözlettel,
SolarEdge támogatási csapat [CASE:2427991] A Monitoring nem mutat adatokat a mai napon update [CASE:2427991]
FrissítésekSolarEdge Support <Support@solaredge.com>
2021. jún. 8. 17:10
címzett: énÜzenet lefordítása
Kikapcsolás a következő nyelvhez: magyar
========== Please reply above this line ==========
Hi Pál Nyiri,You've had an update to your case A Monitoring nem mutat adatokat a mai napon (# 2427991) on 2021-06-08 15:09:25:
Gergely Pongracz said:
Kedves Pál,
Az enter gombot nyomogatva (jobb szélső) lapozhat a menüben. Kérem fotózza ki mindet és küldje el részemre.
A következő videó bemutatja, hogyan lehet az invertert visszatanítani a wifire: https://www.youtube.com/watch?v=kzSK5MOgjFw
This message has been scanned for malware by Websense. www.websense.com
-
ficanka
csendes tag
válasz kardkovacsi #42791 üzenetére
"hibák, amikhez kimennek szinte mind optimalizálóból ered." és az mennyi a telepített db-hoz viszonyítva? Nemcsak SE opti létezik! " eleve 15% a legtöbbre a teljesítmény garancia 25 év alatt" sokra mész vele 20év múlva pontosan mérni sem tudod/labor körülmények/ arról nem is beszélve, hogy a gyártó már X-ik alkalommal fog kaméleonkodni. " a napelemezés egy baromság" ha ezt állítanám szerinted, lenne már 4 éve rendszerem?/ez viszont igaz/
-
ficanka
csendes tag
válasz kardkovacsi #42791 üzenetére
-
ficanka
csendes tag
válasz kardkovacsi #42773 üzenetére
Szia! A rizsával lehet, hogy igazad van az elején, de gondolj bele 10-15-20év alatt nem egyformán öregednek ne adj isten gyártási hibából a panelek és lesz 10-20% eltérés közöttünk! Ott fog a termelési oldalon nagy plöszt produkálni."Azért azt is látni kell, hogy az optimalizáló ugyanúgy egy plusz hibaforrás" leszámítva egy évekkel ezelőtti kis szériás gyártást, a meghibásodás csak ezrelékekben ki mutatható! Mivel az optik végzik panelonkénti munkapont beállításokat az inverter faék egyszerű ezért a meghibásodása minimálisra csökken hosszútávon.
-
ficanka
csendes tag
válasz ficanka #31796 üzenetére
Látom nemigen reagálnak pedig vannak topiktársak akik kenik vágják a témát.Nekem SE4kwHD 4.95kw panel DK-100fok 35fok tető 2019.08.04.-ei indítás.Meg próbálok a magam módján tanácsot adni habár nem vok guru de annak idején kiműveltem cseppet magam és rengeteget kérdeztem én is még GERESICS kolléga/tpikgazda/aktív idején.Habár lehet hogy megbánom mert majd kapok hideget meleget ha vmi félreérthetőt írok.1.A panelekről beírt adtok labor körülményekre vonatkoznak ami a tetőd viszonyaival köszönő viszonyba sincsenek amit majd az optik megoldanak. 2.El kell döntened a jövőben mi a max bővítési terved/inverter választás kilőve/ + 30%-al túlnapelemezhető és az ár megalkuvás kérdése.3.Van elég hely a max bővítéshez szüks.panelszám elhelyezésére? 4.Tájolás.-tető dőlésszög.-tagoltság figyelembevétele.Hogy képbe legyél.-Nekem ugye DK-100fok ami nem nevezhető ideálisnak dél körül elkezd beesni a termelés és nem éri el a 4kw-os vágási határértéket a magas hőmérséklet miatt/hideg napokon előfordul/vmint 16óra körül már csak 0.5-1kw körül termel.Most raknak majd fel 90fokra kb 800w-ot /panelfüggő/mert 50%-ig bővíthető az inv.gari vesztés nélkül.A jelenlegi 4.95kw panel Dk-100fok 35fok tetővel 2019 tört év 3.75MWh.-2020 5.67MWh.-2021 5.86 MWh.-2022 4.16MWh-val ajándékozott meg.Az SE monitoring szvsz a leg tutibb. Mivel teljes hozzáférésem van minden adathoz.-hibajelzéshez/amit megírsz az SE izraeli központnak és azonnal ránéznek,volt már esetem/grafikonokat generálhatok teljesítmény.-feszültség.-hatásfok stb akár panelonkénti bontásban évekre visszamenőleg is.Van még 1 nagy előnye az SE-nek amiről kevés emlités van.Mivel a panelok teljesítménye gyárilag is szór és nem egyformán öregszenek mindíg a maxot fogja lehozni és nem a leggyengébb panel fogja behatárolni a teljesítményt.Remélem segítettem!
-
ficanka
csendes tag
-
ficanka
csendes tag
válasz snooze #31663 üzenetére
Nekem telepítéskor 08.04.2019 azonnal kötöttem 2.5millára de vmi új konstrukciót ajánlottak ,így semmivel. A múlt héten /pedig éves korrekciót mindig elfogadom/ emeltem 3.5millára vmint a ház bizt.alap összegét 20%-al a hősziv.bizt.értékét/légkondik/bizt.összegét 300%-al. Ezért negyedévente 6000ft-al fizetek többet!
-
ficanka
csendes tag
válasz HoryThePooh #31564 üzenetére
"Meg az első savas eső leoldja a zsírt ... "meg az aluminium keretet.-felfogót
-
ficanka
csendes tag
válasz #71496704 #31563 üzenetére
Nem környezettanulmány írtam hanem fűtésre optimalizált modern klima műk.tartományát vázoltam!"Nagy hidegben úgy COP 1,6 alatt még nem láttam a 15-20 éves cuccokat sem." elhiszem mert egy régi cucc kb -5fok körül letilt/lefagy/ mig az optimalizált autómata karter és elfolyó fűtésel rendelkezik ezért nem tilt le, induláskor pedig előfűt!
-
ficanka
csendes tag
A fűtésre optimalizált légkondi -20-25fokig tud fűteni /alkalmas/ de a hatásfoka -20fok nál 1cop körüli!
[ Szerkesztve ]
-
ficanka
csendes tag
Kedves Nyiri Pál,
Köszönjük, hogy felvette a kapcsolatot a SolarEdge ügyfélszolgálatával.
Az ügy száma # 2427991:
A Monitoring nem mutat adatokat a mai napona SolarEdge támogató mérnökeink egyikéhez lett hozzárendelve, és hamarosan válaszolunk Önnek.
Esetének megtekintéséhez és frissítéséhez keresse fel a https://www.solaredge.com/ service / support webhelyet
Ha e-mailt szeretne küldeni a SolarEdge ügyfélszolgálatának, kérjük, válaszoljon erre az e-mailre.Üdvözlettel,
SolarEdge ügyfélszolgálati csapat . Én -
ficanka
csendes tag
Sziasztok! Tegnap írtam, hogy a SOAREDGE monitoringom nem közöl adatokat. Délután írtam ide: https://www.solaredge.com/service/support/cases?status=close és reggelre meg gyógyult! Azért ez nem semmi! Le is zárták a hibajegyet! KORREKT! Edgének ! Köszi a hozzá szoloknak akik foglalkoztak vele! Hátha másnak is jól jön az infó!
[ Szerkesztve ]
-
ficanka
csendes tag
válasz tuzpenge #16337 üzenetére
Köszi! De a szin nekem narancs valószínű a kék helyett? Ez 1 HD WAWE 4kw típus, Reménykedem, hogy délutánra rendbe jön mert volt már szerver hibát írt csak akkor a felületet sem lehetett elérni! Most néztem ,hogy közben maxon termel és vill. óra mutatja a hálózatra termelést! Ja és a narancssárga nem folyamatosan villog hanem 5-10 másodpercenként !
[ Szerkesztve ]
-
ficanka
csendes tag
Sziasztok! A Soledge nekem 0 kw teljesítményt mutat a monitoringon! Közben látom az órán , hogy termel! Másnál is így van v csak nálam? Köszi
-
ficanka
csendes tag
válasz JanóManó #1917 üzenetére
Az SE4kw 50%-al túl napelemezhető,de 4kw-nál levágja a kimenőt.Nekem 4.95kw van rajta Dk -100/45° tetőn de még idáig csak percekre vágott,általában 12h körül.Tagoltabb tetőnél,elrendezésnél célszerű a 6kw,hogy lehetőleg meglegyen a 4kw rendszerteljesítmény.Felhős,szórt fénynél jön még nagyon jól mert a paneloknál ilyenkor elég nagy a szórás és ahogy írtad nem a leggyengébb dominál.
-
ficanka
csendes tag
A tűzhelyet nem jól adtam meg,csak a sütő elektromos amit nem gyakran használunk.4.5-5Kw-ot szeretnék,erre kértem ajánlatot több cégtől.Ha befutnak jelentkezem.Egy rendszer 4.59KWp-ben SolarWatt Blue és ABB PVI 4.2 inverter,ez rendben lenne? Az Eon engedélyezett inverterek listáján szerepel.Köszi
[ Szerkesztve ]
-
ficanka
csendes tag
válasz Borisz76 #952 üzenetére
Természetesen kulcsrakészen szeretném.Papír munka,ügyintézés kizárt mert mint írtátok a szolgáltatók,szakik "korrekt" viselkedésével néha gond van.Az MNNSZ Pest megye alatt 71 cég található sok közülük megyén kívüli,ez azt jelenti,hogy Bp-n is telepítenek? #953) agyarka kérdéseire:nagy fogyasztók a minden 2-ik egész héten ittlevő unokáim!Ilyenkor az emeleten minden megy tv-k, számítógépek, világítás,légkondi meg minden amit be lehet kapcsolni még ha lent vannak a földszinten akkor is.Viccet félretéve 30 éves ház,földkábel,1x20 A,3 fázis az óra alatt,vezetékek rendben,földelés /gondolom/ rendben,2 légkondi,2 mosógép,tűzhely,mosogatógép,lézer proji 100-140w kb 10ó naponta tv helyett.Ha az első nagyfogyasztó kiesik főleg fűtés rásegítés de ezt már most is szeretném használni.A keret 2400000ft, fele kedvezményes kölcsön.Egyébként az EON-ra gondoltam,de mint írtátok az alvállalkozói kivitelezők miatt necces.Köszi
[ Szerkesztve ]
-
ficanka
csendes tag
Szevasztok!Végigolvastam az egészet,nagyon tetszik a szakmaiság,segítőkészség,hangulat de azért látom egy cseppet ezt is haza lehet vágni!Azért fordulok hozzátok mert kiutalási fázisba van az LTP-m.NE rendszerbe szeretném fektetni és 3 1/2 hetem van nyilatkozni az OTP felé.Kérlek segitsetek,hogy mire van szükségem és javasolni 1 idegmentes kivitelezőt,vmint első lépésekben amit tennem kell.DK, 45°, római cserép,most télen a szomszéd erdőből 12ó körül részleges árnyékolás,nyáron nincs,18500ft vszámla.Előre is köszönöm
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés