-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tikshow
addikt
válasz csongi #42842 üzenetére
Kotelezo, de szeretnek SE-hez nem rakni, mert gubancot okozhat a rendszerben, viszont ilyenkor a biztosito se fizet, mert nem lett megfeleloen megepitve a rendszer. Tavaly futottam ezzel is egy kort, mert 16-18 meter van az inverter es a panelok kozt. Hiaba mondja a gyarto, hogy nem kell, ha a jogszabaly eloirja akkor ugy kell epiteni, ha ettol eltersz akkor nem fizet a biztosito.
-
tikshow
addikt
válasz senki68 #42817 üzenetére
Amikor en raktam fel, akkor eleg rossz volt a hire a growattnak, olyanokat olvastam, hogy nem szervizeli senki. A masikrol nem is hallottam eddig. Froniust pedig allitolag relative egyszeru szervizelni a tobbihez kepest. Olyan elektronikai eszkozom meg nem volt ami 10 evnel tovabb birta volna. A 20-25 eves garancia meg tok jo, de egy olyan vilagba ahol egyik naprol a masikra csodolnek be cegek nem tartom relevansnak, lehet tulzottan pesszimista vagyok, de en inkabb abban hiszek, hogy a termek amit veszek az legyen javihato, ez most fuggetlen a napelemtol is.
-
tikshow
addikt
válasz Zolee897 #42815 üzenetére
En ezek alapjan dontottem, illetve beszeltem kivitelezokkel a temarol. A relevans szakmai tapasztalatom 0.
Nalam azert volt erdekes a SolarEdge tema, mert kelet-nyugat fekvesu, deli odalon a tetogerincen egy eleg nagy kemennyel ami korbe arnyekol osszel, telen, tavasszal, de az eddigiek alapjan ugy nez ki, hogy a Fronius is fogja hozni a SolarEdge szimulacio erteket amibe le lett rendesen modellezve a teto a kemennyel es a kornyezo arnyekot veto fak.
[ Szerkesztve ]
-
tikshow
addikt
válasz rolltrade tm #42697 üzenetére
Nem veszít mind. Alapvetően kb az összes panelbe van már bypass dióda, ez ki tudja zárni egy panel egy részét, így az a panel nem befolyásolja a teljes rendszerteljesítményt.
https://www.youtube.com/watch?v=UQ9Szhl1ceQ
Itt többet megtudhatsz erről, nekem ez döntötte el, hogy végül nem adok ki extrát SolarEdge-re hanem inkább marad a műszakilag egyszerűbb Fronius.
[ Szerkesztve ]
-
-
tikshow
addikt
válasz venom8888 #28911 üzenetére
Kicsit darabokra bontom.
2-2,5 millió egy éves 6.000 - 9.000kwh-s fogyasztást kiváltó rendszerre elég, ha az elektromos hálózatodhoz nem kell nyúlni.
Egy héten hány alakommal töltöd? Ha pl van egy 8,8kwh Plug-In Priusod amit minden egyes nap nulláról teletöltesz, akkor az éves szinten 3.212kwh.
Lehet tárolni az áramot, akkumulátors rendszerekkel, de szerintem a keretedbe nem fog beleférni. A hálózati feszültséget kell nézni, mert 253V-nál letiltanak az inverterek. A házadba legyen meg a 3 fázis, legaláb 3x16A, jó ha szabványosítva van már, mert ezek is extra költségek.
[ Szerkesztve ]
-
tikshow
addikt
Társasháznál az otthonfelújítási is problémás, mert a tető osztatlan közös tulajdon és osztatlan közös tulajdonra nem lehet igényelni a támogatást. Ezt először le kell papírozni ügyvéd előtt, ha ez megvan, akkor utána jöhet a következő lépés, szerződni egy napelemes céggel.
[ Szerkesztve ]
-
tikshow
addikt
válasz venom8888 #27793 üzenetére
Én úgy tudom, hogy a csatlakozáshoz elég a többségi beleegyezés egy közgyűlés keretében. Ha otthonfelújításit is akarsz, akkor az már macarás, mert ügyvéd előtti használati megállapodás kell a tető felületének kizárólagos használatáról. Tekintve, hogy 12 lakásos, ezért gondolom több emeletes és alattad is laknak, a használatit nem fogod tudni lepapírozni. Az órákhoz is valahogy le kell jutni, invertert is valahol el kell helyezni, nem lehet közös helységbe stb.
-
tikshow
addikt
válasz aerosmith #27620 üzenetére
Én PV-Sunnal szerződtem és Szak-Szolár telepített. Ügyesek voltak, habár volt egy kisebb esztétikai gond, de a jelzésemre 2 héten belül jöttek is javítani ezt. Az egyik kúpcserép nem volt jól visszarakva, illetve két sín között kimaradt egy tartó emiatt besüllyedt a sín. Ezek igazából egy srácra róhatóak fel nem a teljes cégre.
-
tikshow
addikt
Ez jól gondolom, hogy megfelelőnek számít az alábbi rendszerrel? Eddigi rekord, habár a Fronius előrejelzés szerint 104-nek kellett volna lennie, de lássuk be, ez erősen túlbecsüli a dolgokat. Amúgy eddig átlagba hozza a májusra előirányzott ~2.100kwh-t.
15,2kwp, déli oldalon egy elég széles kémény, néha kicsi árnyékot vet a panelokra.
String 1: 6,6kwp azimut 100, dőlés 35 fok (kelet, picit délre)
String 2: 8,8kwp azimut 280, dőlés 35 fok (nyugat, picit északra) -
tikshow
addikt
Olyanoktol kernek tapasztalatot, akik Keleti es Nyugati oldalra is telepitettek napelemet ugy, hogy a deli oldalon a teto szelen van egy kemeny ami folyamatosan arnyekolja az egesz tetot. SolarEdge vagy egyeb (pl Fronius) rendszert telepitettek? Mekkora kwp kerult fel, mennyit termel?
-
tikshow
addikt
Az alabbi rendszerrol mit gondoltok? En laikuskent (1,5 honapja vagyok a tema kozeleben) megfelelonek talalom.
Roviden a helyrol: kelet-nyugat fekvesu 35° fokos dolesszegu teto, a keleti oldal kb 5°-al del fele, a nyugati 5°-al eszek fele nez, a teto deli oldalan, a gerincnel van egy nagyobb kemeny, tehet vandorol az arnyek. Meghatarozott teljesitmenyem nincs, tele akarom pakolni a tetot. Ahogy szamoltam a most elerheto technologiaval 40 panel 16.000kwp-ig ferne fel. Keleten 16 panel, nyugaton 24 panel.
Ezzel a tajolassal es a kemeny arnyakolasa miatt a SolarEdge tunik szamomra a legidealisabb megoldasnak ezert elsosorban csak erre kertem ajanlatot.
Az alabbi rendszerrol mit gondoltok? En laikuskent (1,5 honapja vagyok a tema kozeleben) megfelelonek talalom.
Roviden a helyrol: kelet-nyugat fekvesu 35° fokos dolesszegu, a keleti oldal kb 5°-al del fele, a nyugati 5°-al eszek fele nez, a teto deli oldalan, a gerincnel van egy nagyobb kemeny, tehat vandorol az arnyek. Meghatarozott teljesitmenyem nincs, tele akarom pakolni a tetot. Ahogy szamoltam a most elerheto technologiaval 40 panel 16.000kwp-ig ferne fel. Keleten 16 panel, nyugaton 24 panel.
Ezzel a tajolassal es a kemeny arnyakolasa miatt a SolarEdge tunik szamomra a legidealisabb megoldasnak ezert elsosorban csak erre kertem ajanlatot.
Inverter: SolarEdge SE16K (lehetne 12,5 is, de most ez az inverter jelentosen olcsobb mindenhol)
Optimalizalo: 40db SolarEdge P401 (lehetne 20db P950, de nem jelentos az arkulonbozet)
Panel: 40db Jinko Tiger N-Type 66TR 400WA fentebbi parameterekkel en ettol eves 15.500 - 16.500 kwh termelest varok. Ez realis?
[ Szerkesztve ]
-
tikshow
addikt
Sziasztok! Olyanokat keresek akik sorház jellegű (egybefüggő tető, de nincs alattad és feletted másik lakás, csak melletted) alapítói okirattal rendelkező társasházra raktak fel napelemet és igényelték az Otthonfelújítási támogatást. Alapítói okiratot módosítottatok vagy elég volt emellé egy ügyvéd által ellenjegyzet használhati megállapodás? Sajnos MÁKal, pályázatíró irodával és ügyvédekkel nem jutottam eddig előbbre.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés