-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
senki68
senior tag
válasz =Thor= #37190 üzenetére
10 kW akkor biztos azt mondom SE.
De 5kW most raktam fel két pontosan egyforma rendszert, igaz jó tájolás árnyékmentes, de ebben a méretben a Fronius a nyerő.
5kW SE olyan kicsi, a panelok meg olyan nagyok, hogy oda a rövidstringes inverter kell ami magában is sokkal drágább mint a normál 5kW-os.
Közel 1 milla a különbség a 2 rendszer közt.
-
LOTR
addikt
válasz =Thor= #37185 üzenetére
5kwh akku rendszer kb 2m, 10kwh kb 3,5m, várhatóan 10-15év élettartam, az legjobb esetben is kb havi +20k áramszámlát helyettesítene 15 éven keresztül és akkor ez még csak a megtérülési idő (akkumulátor jelenleg drága)
bruttós elszámolási megoldás jelenleg még nincs (valószínűleg teljesen kidolgozva sem), csak szaldó van, de mostani ismeretek szerint a bruttó is jobb lehet mint az akkus
cOxeR #37179
mostani lakossági elszámolás szerint kb 13mwh éves fogyasztáshoz ~12-13kw rendszer kb 5,5-6,5m, ez olyan évi 800k számlát vált ki, így a megtérülése 7-8év és ez csak a sima matek, infláció nincs benne, értéknövelés nincs benne[ Szerkesztve ]
One Ring to rule them all
-
gorbep
senior tag
válasz =Thor= #37172 üzenetére
Szerintem semmilyent, mert nem adtak be (még) igénybejelentőt.... aki mégis, mert már abban a stádiumban van, ott is érdekelne... komolyan...
de arra tippelek, hogy hasraütésre beírtak a cégek valamit, ők nem paráznak a későbbi engedély módosítástól, nagy rutinjuk van benne. Nekem is mondták, hogy az csak papír, gyorsan átverik, csak bólintsak rá, hogy a tervtől eltérő inverter legyen. Mire felkerül, elintézik hozzá a papírmunkát...A bruttóról szerintem még a TIM se tud semmit.... nézz körül az EU-ban milyen rendszerek vannak... bármelyik lehet... de akár egy vadonat új is...
[ Szerkesztve ]
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
senki68
senior tag
válasz =Thor= #37175 üzenetére
Én nem beszéllek le a hibrid inverterről, van felesleges pénzed, mindenki oda szórja el ahova szeretné.
De azt szinte bizton állíthatom, arra ne nagyon számíts, hogy a most befagyasztott pályázaton, de szaldoban kapsz akkupakkot.
Lehet hogy majd lesz valamikor pályázat akkura, de ki tudja melyik évezredben?
A szaldo is egy olyan dolog, hogy a jelenlegi helyzetben, minden nap szaldoban töltött idő ajándék.
-
senki68
senior tag
válasz =Thor= #37156 üzenetére
Ha pályázatban gondolkodsz, máris buktad a szaldot, mert a pályázatosok egyből mennek bruttóba, amint lesz bruttó. /na meg végre lesz működő pályázatos napelem/
Tehát vagy a szaldot felejted el vagy a pályázatot.
Nekem SE inverter van, ha hibridben gondolkodék, akkor csakis SE.
Vagy Deye.
De szerintem a legjobb megoldás lenne nálam az SE Victron kombo. -
gorbep
senior tag
válasz =Thor= #37156 üzenetére
azért az érdekelne, hogy milyen invertert írnál az igénybejelentőre, ami megfelel a 100%-os pályázat azon kitételének, hogy a rendszerirányító tudja szabályozni a teljesítményét, és akár le is állíthatja távolról...
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
senki68
senior tag
válasz =Thor= #37150 üzenetére
1 igen.
2.
Én az eredeti pályázatot olvastam, ott nem lehetett. A komplex az meg nem csak a fűtéssel van hanem a nyílászáró cserével.
Tehát olyan nincs, hogy akkupakk csak és kizárólag.Én most beszéltem egy ismerőssel, pályázatos. Nem meri beadni az igényt, mert olyan szerződése van, hogy csak a vállalkozó adhatja be.
Ha téged beszippantott a hibrid kampány, akkor én nem beszéllek le. Van felesleges kidobni való pénzed hajrá.
De akkor hogy is van ez? Hibridre van lóvé panelra meg nincs?
5. Sajnos ez nem így van. Nem lehet azt mondani, hogy az 5kW tuti befogadják a 10 meg rizikós. Nincs jó tippem erre.
Anno én a 7-es inverteremet szerettem volna 10-re cserélni, úgy is lett beadva az igény, erre kiadták az engedélyt úgy hogy marad a 7-es meg mellé a 10-es. Összesen 17kW.
Így most felraktam egy 17-est -
senki68
senior tag
válasz =Thor= #37143 üzenetére
Invertere válogatja Fronius hibridek már 80 voltal elindulnak, az 3 panel. De általában 150 volttól indulnak, az 4 panel.
2. Ha a szaldot megszüntetik, attól még nem fogod tudni az akkuba eltárolni a nyári termelést télire.
Abba max 1 napot tudsz tárolni, és limitált a kivehető pillanatnyi teljesítmény. Ha a szaldot megszüntetik, lesz helyette bruttó. Akku nélkül is okos átszervezéssel, lehet racionalizálni.
Akku min. 2 milla befektetés, élettartam kb 10 év. tehát 10 évente 2 milla. /persze mostani árakon/, kérdés bruttóban mikor térül meg? Úgy, hogy még azt se tudjuk milyen lesz a bruttó.Tehát ez az egész olyan bizonytalan, hogy erre a bizonytalanságra én biztos nem fektetnék előre hibridbe pénzt.
A most jegelt pályázat, az aminek az első üteme már elindult, csak még nem valósult meg, na abban biztos nem tehetsz meglévő inverterre akkut. Csak azok pályázhattak akiknek nincs HMKE. AKinek már van az bukta a pályázatot.
Kérdés lesz e olyan pályázat ami csak akkura szól.3.
A két igény az 2 különböző tárgyú igény és nem ütik egymást. Mivel nem azért növelsz ampert mert kell az inverterhez.
Szerintem simán mehet párhuzamosan, de tuti ami biztos, kérdezd meg.5. Nem tudom. Az a néhány ember tudná akit elutasítottak, de én úgy tudom teljes elutasítás van, tehát nem ajánlanak fel kisebb teljesítményt, hanem adj be újabb igényt próba szerencse alapon.
-
senki68
senior tag
válasz =Thor= #37120 üzenetére
1. Járható, viszont annyit fel kell tenned, hogy az inverter beinduljon működjön, termeljen.
2. Az a baj a hibrid inverterekkel, ha nem teszel mellé akkupakkot, akkor csak felesleges pénzkidobás. Jelentősen drágábbak a hibrid inverterek, és csak azért, mert talán majd a következő évezredben kerülhet mellé akksi, én felesleges pénzkidobásnak érzem.
Az is érdekes, ha valaki megemlíti az SE rendszert egyből az van drága felesleges, de egy kihasználatlan hibrid inverterést sokkal több pénzt kiad feleslegesen.
Egy hibrid inverter alsó hangon 300 ezer+ Áfa /nagykeráron/ drágább, mint egy sima inverter egy normálisabb akkupakk 2 milla + az áfa.
Egy 10kW-os rendszert képes 3-4 millával megnövelni.
Na az mikor térül meg.
Merthogy az SE rendszernél is mindig ez van, hogy mikor térül meg.
Merthogy a hibrid sose.3. Szerintem simán mehet párhuzamosan, tavaly nekem is ment párhuzamosan.
Gond akkor van ha nincs annyi ampered mint amit az inverter kíván.4. Hallgass a regisztrált szerelődre.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- A Meta húzása miatt egyre többen keresnek rá, hogyan lehet törölni a Facebookot
- Asszociációs játék. :)
- Vissza a PC Masterrace-re
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Yettel topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Politika
- Kiszivárgott reklámanyagok a Samsung Galaxy S25-ről
- Titokban új Ryzent kaptak a Socket AM5-ös alaplapok
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- További aktív témák...